RE: Prvačići (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Od đačića do đaka

Poruka

R&T@ -> RE: Prvačići (3.9.2012 19:51:49)

neki x, sto nam ne javi prije da izmahalamo...

neki x -> RE: Prvačići (3.9.2012 19:54:09)

Ma,ja sam bio iznenadjen i uzbudjen[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Pogubila sam se kad sam ga vidjela,kontam nece to objaviti,ali eto objavise maminog prvacica[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

bananica -> RE: Prvačići (3.9.2012 20:33:36)

divna djecica[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] neka im je sa srecom

Blue rose RR -> RE: Prvačići (4.9.2012 20:03:55)

Neka je sa srećom svim prvčićima, da su mi sretni u školskim klupama, da iz njih izađu punji znanja, i da uživaju u ovim danima i godinama ispred njih.

Mi smo pregurali i naš prvi dan, i naš prvi radni dan škole. :)
Je li bilo strašno - ne znam.
Je li bilo sretno - jeste.

Jedno je sigurno - taj dan se ne može opisati, u isti mah sam tužna i imam grč u želudcu, a zatim sam presretna i osjećam da taj dan sve živi i djeluje zbog nas.
Nje koja uživa u svakom koraku koji je napravila od jutra kad su joj se okice otvorile, preko prvih malenih koraka prema školskom dvorištu, do znatiželjnog pogleda koji upija svaku riječ koju učiteljica izusti,

Bili smo najsretniji, bilo smo najpotpuniji, bila sam najtužnija, bila sam najponosnija :)
Isto kao onaj proljetni dan kad se smijene sva četiri godišnja doba.

Želim da se svakog dana sjećam nje i njene lepršave kosice, nje i njenog pogleda, nje i njene vlažne rukice koja stišće moju, ali jedva čeka da je ispusti i pohrli velikim malenim koracima u prostranstvo školskih hodnika.

Želim da svi vi osjetite iste te osjećaje, i budete ponosni na svoju djecu, na način kako sam ja jutros i jučer bila, i nadam se kako ću još puno godina biti to.

koka i po -> RE: Prvačići (4.9.2012 20:09:56)

hoces aBd.

Blue rose RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 9:30:44)

Američki predsjednik Abraham Lincoln šaljući svog sina u prvi razred, napisao je pismo njegovom učitelju - vrijedi pročitati:

"Danas moj mali sin kreće u školu i sve će mu ondje neko vrijeme biti strano i novo i zato bih volio da budete nježni prema njemu. On kreće u pustolovinu koja ga može odvesti preko kontinenata, u avanturu koju će vjerojatno pratiti ratovi, tragedije, patnja. Takav će život zahtjevati vjeru, ljubav i hrabrost. Stoga, dragi učitelju, molim Vas, uhvatite ga za ruku i naučite ga onome što mora znati. Naučite ga, ali blago, ako možete. Naučite ga da na svakog neprijatelja dolazi i jedan prijatelj. Morat će spoznati da svi ljudi nisu pravedni ni iskreni. Naučite ga da na svakog podlaca dolazi jedan heroj, na svakog pokvarenog političara jedan predani vođa.

Naučite ga da je u školi mnogo časnije griješiti nego varati, neka zna časno gubiti i uživati u pobjedi. Naučite ga da bude obazriv s obazrivima, a nepopustljiv s grubima. Naučite ga odmah da je najlakše nadvladati nasilnike. Odvratite ga od zavisti ako možete i naučite ga tajni spokojnog osmijeha. Želio bih da se može nasmijati kada je tužan, naučite ga da suze nisu sramota, da slava može biti i u porazu, a očaj u uspjehu. Naučite ga da se ne obazire na cinike. Naučite ga, ako možete, čudesnosti knjiga, ali dajte mu također vremena da duboko razmišlja u vječnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cvijeću na zelenom brežuljku. Naučite ga da vjeruje vlastitoj ideji, čak i ako mu svi kažu da su one pogrešne. Pokušajte mome sinu dati snagu da slijedi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakoga sasluša, ali naučite ga da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.

Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljem ponuđaču, ali da nikada ne izvjesi cijenu na svoje srce i dušu. Neka ima hrabrosti biti nestrpljiv i nek ima strpljenja biti hrabar. Naučite ga da uvijek ima uzvišenu vjeru u sebi, jer će isto tako imati vjeru u čovjeka i Boga."

Blue rose RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 9:34:14)

Pitanje za mame prvačića:
imaju li vaša djeca zadaće za rad?
Kod nas nema i učiteljica mi reče, da neće biti još zadugo domaće zadaće, jer treba da se prvo djeca adaptiraju na okolinu i obaveze.

R&T@ -> RE: Prvačići (6.9.2012 9:40:23)

Nema ni kod nas...uz isto objasnjenje...

Mala Selma -> RE: Prvačići (6.9.2012 9:43:40)

BR divno je pismo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Blue rose RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 9:51:02)

IZVORNA PORUKA: tajra

Nema ni kod nas...uz isto objasnjenje...

Znači da ima još učiteljica koje isto razmišljaju :)

IZVORNA PORUKA: Mala Selma

BR divno je pismo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Hvla Di, koja ga je objavila na FB-u, a meni bilo žao da ne poveženo sa ovom našom temom :)

D_K -> RE: Prvačići (6.9.2012 10:07:58)

jeste li bolje drage mamice?
jeste li se malo opustile?
mene je tek drugi dan pocelo 'drmati'.. kad sam isla po nju, vidim joj one dvije plave kikice, ma suze same krenule.. ali hajde, dobro je, bitno je da me ona nije skontala.. eto, mislila sam da sam to sve prosla jednom ali izgleda svaki polazak u skolu mora pratiti i neka suza.. ona mi se u snu trzala tu noc, vjerovatno i ona taj polazak u skolu mora da prevlada na svoj nacin, pa sam joj poklanjala vise paznje nego inace i polako, uhvaticemo ritam.. ono sto je novo je da je pocela da prica sta joj se desava u skoli, prije sam morala izvlaciti rijeci iz nje, hiljadu pitanja i varijacija na temu da bi ona rekla sta joj se desilo, kakva su djeca, kakvi su odmori i tako.. nama su pocele lagane zadace, uciteljica im daje da ponavljaju gradivo iz prosle godine i to je sve ok. opet se vracam na osnovne stvari, uciteljica je dobra, ona je voli, kad je Meri vidjela u ponedeljak uciteljicu takav iskreni osmjeh joj je bio na licu, to mi je bas super. a ostalo je moja obaveza..

D_K -> RE: Prvačići (6.9.2012 10:08:58)

IZVORNA PORUKA: Blue rose RR

Jedno je sigurno - taj dan se ne može opisati, u isti mah sam tužna i imam grč u želudcu, a zatim sam presretna i osjećam da taj dan sve živi i djeluje zbog nas.
Nje koja uživa u svakom koraku koji je napravila od jutra kad su joj se okice otvorile, preko prvih malenih koraka prema školskom dvorištu, do znatiželjnog pogleda koji upija svaku riječ koju učiteljica izusti,

Bili smo najsretniji, bilo smo najpotpuniji, bila sam najtužnija, bila sam najponosnija :)
Isto kao onaj proljetni dan kad se smijene sva četiri godišnja doba.

Želim da se svakog dana sjećam nje i njene lepršave kosice, nje i njenog pogleda, nje i njene vlažne rukice koja stišće moju, ali jedva čeka da je ispusti i pohrli velikim malenim koracima u prostranstvo školskih hodnika.

Želim da svi vi osjetite iste te osjećaje, i budete ponosni na svoju djecu, na način kako sam ja jutros i jučer bila, i nadam se kako ću još puno godina biti to.

od ovog sam juce ujutro oplakala..

jupajdi -> RE: Prvačići (6.9.2012 10:18:03)

Moj djecak je sada vec treci razred i imala sam isti osjecaj polaska u skolu kao i kada je krenuo u prvi razred. Svi su ona nama jos mala, slatka stvorenja, nase bebe [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image]

D_K -> RE: Prvačići (6.9.2012 10:19:38)

IZVORNA PORUKA: jupajdi

Moj djecak je sada vec treci razred i imala sam isti osjecaj polaska u skolu kao i kada je krenuo u prvi razred. Svi su ona nama jos mala, slatka stvorenja, nase bebe [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image]

taman tako..
ja sam se fakat super drzala do polaska u skolu i prvi dan ali drugi dan mi je bio haos.. moraju emocije isplivati kad-tad [sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]
do duse ovo sve nije ni blizu kao polazak u prvi razred.. to je nesto posebno.. ali eto, opet trema, emocije, suze..

mama75 -> RE: Prvačići (6.9.2012 10:23:19)

Kod nas nema i učiteljica mi reče, da neće biti još zadugo domaće zadaće, jer treba da se prvo djeca adaptiraju na okolinu i obaveze.

Moja kcerka citavo 1. polugodiste 1. razreda nije imala zadacu. A i u 2. polugodistu vrlo malo, uglavnom su sve radili u skoli. [sm=bravo.gif] za uciteljicu Lejlu koja nas je s lakocom provela kroz 1. razred; bez puno zamaranja, a opet smo savladali isto kao i ona djeca koja su imala po 2-3 radna lista za zadacu.

Blue rose RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 11:31:55)

IZVORNA PORUKA: D_K

Bolje je nego prije 10-tak dana, ali osjećam da sam izgubljena, pođem po jednu stvar ujutro, a kad dođem do nje, shvatim da mi je nepotrebna, ili nemam pojma šta sam htjela. :(

hanabanana -> RE: Prvačići (6.9.2012 11:35:07)

Jbt gdje sam ja dijete upisala u školu.
Moja Hana je imala zadaću od prvog dana....plus dvije vannastavne sekcije....hm...
Ali fakat me nervira taj različit plan i program od naselja do naselja.

Hanady RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 11:35:58)

Mi smo imali zadaću prvi dan odmah...za drugi dan[sm=smiley1.gif]

sinoć smo imali roditeljski i kaže neće je imati...to je bilo čisto porvjera da vidi ko će zapamtiti[sm=smiley1.gif]

pa kako je vdijela učiteljica tako nam je rekla da tene za fizičko donesmeo u romatić u školi kao i sva pribor za likovno koji je kupljen jer nije sigurna dal će se sjetiti da im treba nešto što ona kaže da ne komlikujemo[sm=smiley1.gif]

pročitala nam je porgram rada za ovaj mjesec prvi...
baš jedan lagan sljed[sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Prvačići (6.9.2012 11:41:22)

Da se i ja javim.
Sve je nekako kao u snu.
U utorak nismo imali nastavu jer smo u 18h isli kod Zemaljskog muzeja na priredbu koju je organizovala opcina Novo sarajevo. Od nacelnika Koldze dobili smo ruksak.
Jucer je bio nas prvi skolski cas, onaj pravi. Imali su neki dvorac da oboje, neke isprekkidane linije da spoje i poslije te slike da oboje. naucili su kako ce se redati u vozic dok cekaju uciteljicu pred skolom, kako se dize ruka kad trebaju nesto reci (ovo je Farah vec znala, ali mnoga druga djeca ne), kako se mirno sjedi na nastavi. Jeli su uzinu. Mi, roditelji, smo jucer u 18h imali roditeljski sastanak. Dobili smo more uputa i informacija. Uciteljica nam je divna da divnija ne moze biti (sad za sad, ne urekla se). Ima ih 16 u razredu i I1 je razred. Ove sedmice su druga smjena (od 13.30-15h), iduce druga. Skola je sva zastrta, uredna, nova...izuvaju se. Et' [sm=smiley1.gif]
Mama je preponosna.
Sretna.
Tuzna.
Zabrinuta.
Osjecam se kao da mi se udaje...ode pile mamino ispod mog krila...sama leti.

Neka su nam samo zivi, zdravi da da ih dragi Allah cuva...kako moju, tako sve.

Anoniman -> RE: Prvačići (6.9.2012 11:43:28)

Imaju. Trebali su neke tackice da spoje i obojiti onda.

D_K -> RE: Prvačići (6.9.2012 11:45:13)

IZVORNA PORUKA: D_K

Bolje je nego prije 10-tak dana, ali osjećam da sam izgubljena, pođem po jednu stvar ujutro, a kad dođem do nje, shvatim da mi je nepotrebna, ili nemam pojma šta sam htjela. :(

dusa moja [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]
ja te nesto tjesila a isto se osjecam.. juce sam se gusila u kancelariji, reko samo da izadjem da prosetam, hoce mi lose biti [sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]

D_K -> RE: Prvačići (6.9.2012 11:47:18)

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Jbt gdje sam ja dijete upisala u školu.
Moja Hana je imala zadaću od prvog dana....plus dvije vannastavne sekcije....hm...
Ali fakat me nervira taj različit plan i program od naselja do naselja.

i nasa je jako brzo pocela sa zadacama..
takav nam grah pao..

Blue rose RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 11:48:14)

Sve kontam proći će, ali eto ne odlazi taj zbrkani osjećaj.

Pahuljice, izgleda da je kod svake učiteljice različit pristup. Meni je drago što je kikica krenula da mi prepričava šta su radili, kako je ona to uradila (što nije bio slučaj sa vrtićem-i to me izluđivalo). Za sada ima tri neka smajlija, uglavnom crtaju, i pričaju o ctežima.

taurus -> RE: Prvačići (6.9.2012 21:54:12)

i kod nas ima zadaća svaki dan[sm=smiley13.gif]

ovo izgleda svaka učiteljica radi kako joj se sviđa
i naša je na prvi pogled ok...prvai dan nam je rekla da im za početak trebaju smao tri male sveske i pernica
neće odmah ni raspored dobiti da se ne optrerećuju, knjiga naravno nema i rekla nam je da nema potrebe ni za roditeljskim
meni je taj prvi dan izgledalo da će sve ići onako ležerno
međutim drugi dan su odmah imali zadaću, zapravo da ponovo prepišu ono što su radili u školi
da napišu naslov BOJE i da nacrtaju po jedan predmet karakterističan za tu boju
sutradan crtali loptu, macu i cuku i za zadaću da pored slike napišu ko št radi npr. cuko laje itd i na kraju da obavezno stave tačku[sm=smiley29.gif]
danas učili duže i kraće i pored da to i napišu
a dobili su radni list iz moje okoline i na njemu pitanja vezana za povrće na slici tipa koje povrće raste u zemlji a koje na zemlji
e sad mi nije jasno da li je to ona njih pitala ili im je ona objasnila gdje šta raste

ne znam....meni se ovo baš i ne sviđa

Hanady RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:01:00)

o taurus[sm=zmeden.gif]

pa to prava zadaća...
čuj da prepišu[sm=zmeden.gif]
da pišu cuko laje i tačka[sm=zmeden.gif]

meni to malo puno...
mislim pa djeca nisu učila slova[sm=zmeden.gif]

crtanje ok...al ono što nisu učili[sm=smiley13.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sljedeća stranica >   >>