RE: Prvačići (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Od đačića do đaka

Poruka

R&T@ -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:02:28)

IZVORNA PORUKA: taurus

neće odmah ni raspored dobiti da se ne optrerećuju, knjiga naravno nema i rekla nam je da nema potrebe ni za roditeljskim
(...)
da napišu naslov BOJE i da nacrtaju po jedan predmet karakterističan za tu boju
sutradan crtali loptu, macu i cuku i za zadaću da pored slike napišu ko št radi npr. cuko laje itd i na kraju da obavezno stave tačku[sm=smiley29.gif]
danas učili duže i kraće i pored da to i napišu
a dobili su radni list iz moje okoline i na njemu pitanja vezana za povrće na slici tipa koje povrće raste u zemlji a koje na zemlji
e sad mi nije jasno da li je to ona njih pitala ili im je ona objasnila gdje šta raste

ne znam....meni se ovo baš i ne sviđa

Izvini, ali ni meni...

Kako nema potrebe za roditeljskim?
Nama glave pune pitanja...
Mi sa nasom pricali dva puna sata sinoc...

I kakvo pisanje?
Svasta...

Sto neko rece: Bas se uciteljice/skole razlikuju[sm=zmeden.gif]

D_K -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:03:44)

taurus, ta vasa je malo pretjerala.. djeca nisu jos ni slova ucili a ona trazi da prepisu sa table [sm=smiley13.gif].. a znam za jos jedan takav slucaj i kad sam pitala uciteljicu 'pa kako trazite da djeca prepisu ''skolski rad'' sa table a nisu jos ucili slova' dobila jedno zbunjeno 'pa nemam pojma, mi tako trazimo'..
nasa nije to radila, drzala se plana i programa ali smo zadace imali..nesto nacrtati, dopuniti, obojiti sve dok nisu poceli raditi slova.. evo sad je drugi razred i od juce su pocele zadace.. imali su iz matematike i iz bos. jez. zadace a danas je iz moje okoline..

Hanady RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:06:54)

Pa da i mi imali roditeljski 2 sata trajao...
milion pitanja...a opet i učiteljica se spremila mnogo toga nam rekla prije nego smo pitali...
informacije sacko 15 dana ...a roditeljski po dva u polugodištu jednom...

pa onda izabrali člana za vijeće roditelja ispred razreda...odmah...
mislim možda bi taj član i vama dobro došao draga taurus...malo puno ti nama nabroja...
nekako mi prejako za prvačiće[sm=smiley13.gif]

taurus -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:07:18)

ma i mene je to zbunilo
kako objasniti zašto tačka na kraju....znači moraš ga naučiti šta je rečenica, a on ne zna čestito ni šta je pojam riječi
sutra očekujem da nauče šta je subjekat i predikat, a slijedeće sedmice odmah idemo na padeže[sm=jezicek.gif]

ako ovako nastavi moraću reagovati[sm=smiley36.gif]
mada ne znam ni koliko je pametno odmah se žaliti[sm=zmeden.gif]
i da glupo mi je što nije održala roditeljski sastanak, pa da i mi nešto pitamo i da nam da jesne upute i ono što očekuje od nas i djece

R&T@ -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:07:51)

Da kazem sta su nasa djeca radila: prvi dan igrica upoznavanja, crtanje na temu To sam ja, zajednicki odlazak do toaleta...
drugi dan upoznali detaljno ucionicu i skolski pribor kroz igru i crteze...
danas obisli skolu, sve prostorije, crtali na temu Moja skola...

Na roditeljskom gledali slike djece...iznijli prvi djeciji utisak... dobili kartone da popunimo... papir da se odlucimo za vjeronauku ili kulturu religija...razmijenili brojeve telefona...razgovarali sta ocekujemo od uciteljice...razgovarali o higijeni...obiljezavanju rodjendana...pravdanju izostanaka...uzini...

Hanady RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:13:30)

tajra kod nas isto...čak i današnja tema moja škola koju su crtali...
koriste samo drvene bojice sada...

taurus -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:14:17)

uh i mi smo dobili pored vjeronakuke i nekakav njihov upitnik....ma to su pitanja[sm=smiley29.gif]
npr. da li dijete ima živu majku, ako nema kako i zašto je umrla
koliko roditelji imaju brakova prije ovog i koliko djece imaju
koga dijete voli najviše u porodici i zašto
koga mrzi u porodici i zašto
od kada majka i otaac žive u sarajevu
materijalno stanje porodice itd

i u svemu mi je najgore što ja učiteljicu nikako i ne vidim, jer je nastava svki dan od 11 do pola 1
dođe mi da joj napišem pismo[sm=smiley36.gif]

R&T@ -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:16:49)

i u svemu mi je najgore što ja učiteljicu nikako i ne vidim, jer je nastava svki dan od 11 do pola 1
dođe mi da joj napišem pismo[sm=smiley36.gif]

cirilicom...
vidis da sva djeca znaju latinicu...

Salu na stranu...
Mozda, zaista, da na tom crtezu ili radnom listu napises da tvoje dijete ne zna citati...kao 99% prvacica u prvoj sedmici...

Hanady RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:18:14)

tauarus ja bih joj poslala umjesto zadaće poruku[sm=smiley36.gif]

lijepo napišeš na mjestu gdje dijete treba pisati...nije naučio slova...i smao uradiš dio koji se tiče crtanja i bojenja...

mislim nakon druge treće poruke pozvat će ona tebe na razgovor...il ti u 4 poruci napiši...mislim da nam treba roditeljski[sm=smiley13.gif]

mama75 -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:19:24)

taurus bas mi to bezveze kod vas. Znam da ti je vec muka od toga i da ti ne treba moj komentar, ali stvarno nije OK. Mi smo imali roditeljski odmah 2. dan, a na informacije smo mogli doci svaki dan poslije nastave. I cuj da pisu??? Pa ne znaju slova! Ja bih svom djetetu rekla da ne pise i ako ga uciteljica pita da joj kaze: nismo jos ucili u skoli! Nasa uciteljica je citav 1. razred, dok nisu naucili pisati slova, svakom djetetu pisala u sveci: skolski rad i pecat sa datumom. Svaki dan, dok dijete nije naucilo samo da pise. Nego ti njoj pismo napisi [sm=smiley36.gif]

taurus -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:22:37)

slijedeće sedmice ću tako i uraditi
zamoliću je da organizuje roditeljski, pa da prvo čujem njeno mišljenje i njene planove
a onda ću da opalim rafal pitanja i komentara[sm=smiley36.gif]

samo se bojim da ne postignem kontra-efekat pa da ga ne počne ubijati u pojam ili kritikovati što bi na na svako dijete negativno uticalo

R&T@ -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:22:43)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR
tajra kod nas isto...čak i današnja tema moja škola koju su crtali...
koriste samo drvene bojice sada...

Isto...

[sm=bravo.gif]

Pa je i R. sretna jer su u obje pernice samo drvene bojice[sm=smiley36.gif]

R&T@ -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:24:10)

taurus, mozes li prije razgovarati s roditeljima barem onih prvacica koji idu u produzeni?

mama75 -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:27:54)

IZVORNA PORUKA: tajra

taurus, mozes li prije razgovarati s roditeljima barem onih prvacica koji idu u produzeni?

Ma kakvi roditelji? Samo s uciteljicom ti pricaj, sta te briga. I nemoj je kritikovati. Nego lijepo kazes da tvoje dijete ne zna jos da pse i cita pa mu je zadaca malo preteska. I ne daje se zadaca da je urade roditelji nego djeca. Aaaa sto me iznervira ta vasa uciteljica. Sad bi ja njoj otisla da joj koju kazem [sm=smiley36.gif]

taurus -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:28:22)

pa to sam i planirala....samo da vidim šta ostali misle

bojim se da ona nama ne počne pričati kako je to neobavezno pisanje,da je to neka metoda kojom ih uvodi u slova ili da na taj način provjerava koliko djeca znaju
mada je ne vidim svrhu ni tog neobaveznog pisanja, jer on nema pojma šta je napisao....samo mehanički prepiše

Hanady RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:29:17)

tajra kod nas je dvospratnica , ima i bojice i flomatere...no poslušno flomateri stoje smao za dekoraciju pernice[sm=smiley36.gif]

Taurus...
ja znam sada je vrlo nezgodno kuditi učiteljicu...
međutim...ovo što ti opisuješ je puno....
al baš...
ja bih reagirala po cijenu da mu nađem bolju učiteljicu i prepišem ga dok je vrijeme...
mada je meni sad stavrno žao komletnog razreda tog...to je očito neka starija generacija učiteljice koja je staroga kova i jako slabo je upoznata sa načinom prenošenja znanja kroz igru i samo crtanje...
ja to ne bih prepuštala slučaju...
koliko sma upoznata ministartvo vrši stalne porvjere učiteljica...
ovu kad porvjere neče na dobro...oni po porgramu moarju imati učenički portfolio-fasciklu s akošuljicama u kojima su crteži i sve što djeca rade uvijek dostupni za pogledati...
mislim kad vide da s ekod nje piše 3 dana škole...ja nekako ne mislim d aće to ostaviti tek tako...il se nadam[sm=zmeden.gif]

R&T@ -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:31:33)

Koja je to skola,taurus?

Nasa je na Sknderiji...

taurus -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:33:21)

i još mi nije jasno kako uče predmet moja okolina
da li im učiteljica ispriča nešto o toj lekciji ili im odmah postavlja pitanja
ovo danas sam sigurna da je znao povrće i boje povrća, ali baš nisam sigurna da je znao šta raste u zemlji a šta na zemlji
jer mi je i danas tvrdio da krastavica raste u zemlji[sm=smiley36.gif]
pa sad razmišljam šta im je slijedeća tema i šta će ih pitati

mama75 -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:34:38)

Uciteljice ne kontrolise ministarstvo nego direktor skole i prosvjetno-pedagoski zavod. Svaki ucitelj mora imati ispisanu pripremu za casove koje taj dan drzi. Povremeno, uz najavu ili bez nje, na casovima prisustvuju pedagog, direktor, a ponekad bahnu i ovi iz PP zavoda. Istina je da svaka uciteljica ima svoj nacin rada i pristup savladavnju zadatog gradiva, ali ovo sto radi ova uciteljica nikako nije OK i taurus ne treba da o tome raspravlja sa ostalim roditeljima nego sa njom licno, a ako ona bude nesto pametovala onda neka trazi da i sa direktorom prica. Jer djeca uce pisati slova tek u 2. polugodistu i tacka.

taurus -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:35:35)

Koja je to skola,taurus?

Nasa je na Sknderiji...

na Dobrinji-Osman Nuri Hadžić

mama75 -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:36:23)

i još mi nije jasno kako uče predmet moja okolina
da li im učiteljica ispriča nešto o toj lekciji ili im odmah postavlja pitanja
ovo danas sam sigurna da je znao povrće i boje povrća, ali baš nisam sigurna da je znao šta raste u zemlji a šta na zemlji
jer mi je i danas tvrdio da krastavica raste u zemlji[sm=smiley36.gif]
pa sad razmišljam šta im je slijedeća tema i šta će ih pitati

Vidjeces kada dobiju udzbenike. Samo naslov napisan, sve ostalo slike. I o tome pricaju na casu, zadaca je da se nesto nacrta i tako. Cak ne pisu ni u 2. polugodistu, kad vec znaju vecinu slova.

mama75 -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:37:59)

Koja je to skola,taurus?

Nasa je na Sknderiji...

na Dobrinji-Osman Nuri Hadžić

Je li to ona "na granici"? Sa mojim kcerkom u razred ice curica cija je mama uciteljica u toj skoli; ona sada vodi 2. razred

R&T@ -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:38:02)

IZVORNA PORUKA: mama75

ne treba da o tome raspravlja sa ostalim roditeljima nego sa njom licno,

Nisam mislila da raspravlja s roditeljima vec da vidi kakvi su utisci...

taurus -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:38:07)

ovo je starije učiteljica....oni su joj zadnja generacija[sm=smiley13.gif]

Hanady RR -> RE: Prvačići (6.9.2012 22:38:46)

nama je porčitala mjesečni plan i porgram...
za moju okolinu uglavnom upoznavanje, drugartvo, upoznavannje oblika, životinje , higijena

mislim danas su imali to po raporedu i učili su o životinjama koje žive u šumi pa onda obojili jednog velikog medu i dvojicu malih na radnom listu...tako kaže moja H[sm=smiley36.gif]

ona njih pita...ko zna, koje zna životinje, pa im pojasni priča malo o njima...
recimo moja H je danas oduševljena djelićem[sm=smiley36.gif]
al kad pita moraju dići dva prta...
ne smiju hodati po učionici...

ma mislim...disciplini se uče...
2 sedmice će ići od 8 do 10 u školu...znači bez trećega časa da se naviknu..da im nije šok itd...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sljedeća stranica >   >>