Sladjusna -> RE: Carski rez (17.9.2010 14:31:33)
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka I carski se zna iskoplikovati, ali kome prirodan porod ide teze zasto onda maltretirati i sebe i bebu. U ovome je pravi kumst, posvetiti se dovoljno porodilji i imati znanja da na vrijeme i na pravi način odrediš kad treba reagovati. Nije nikakvo čudo da kod nas žene a priori žele carski rez kao način poroda. Prvenstveno zato što za normalan, prirodan porod koji im ostane u pozitivnom sječanju kažu "imala sam sreću". A to ne bi trebala biti stvar sreće več uobičajena praksa. Pristup porodu bi trebao biti takav da žene žele stručnu i iskusnu babicu na porodu, a da za ljekarom u opće ne bude potrebe. Jer mi smo stvorene za rađanje, mi to možemo, samo je bitno da toga postanemo svjesne. Opet se naravno ograđujem od patoloških slučajeva kad se problemi očekuju ili se pojave u toku samog poroda. Ne znam koliko vam je poznato, ali se dosta komplikacija koje se javljaju tokom prirodnog poroda javlja upravo zato što osoblje porodilišta ne pruža adekvatnu podršku i uputu porodiljama, što im se ne stvara ugodno i sigurno okruženje za porod i što se nad njima izvode suvišne i nepotrebne medicinske intervencije. ...Upravo tako. Na zalost, mjesec dana nakon sto sam se ja porodila, mojoj drugarici je umrla beba od 4kg, jer joj se dr. nisu posvetili kako treba i na nacin koji treba...morala je radjati mrtvu bebu. Ne moram govoriti kakve ona sada psihicke traume ima od stola, da ne kazem da ginekologu vise nikada nije otisla. Zato mi trebamo uzeti stvari u svoje ruke a ne cekati. Malo je off, izvinite...
|
|
|
|