Lejla Ka -> RE: Carski rez (16.9.2010 22:32:29)
|
IZVORNA PORUKA:Visnja RR Lejla Ka user posted image nemoj se ljuti al to mi vec zvuci malo pateticno... Nemam se ja zašto ljutiti, očito na to gledamo iz potpuno drugačijih uglova i perspektiva. IZVORNA PORUKA:Visnja RR a ima i druga strana medalje... beba na CR je mala carica jer je izvade a i ne pati se... a dok se zena prirodno poradja cesto se bebe bas bas napate (naravno nije pravilo)... A i ta druga strana medalje ima svoju drugu stranu, za vrijeme prirodnog poroda (normalnog, ne komplikovanog) sa bebom se dešavaju procesi koji joj olakšavaju adaptaciju na vanjski svijet i koji su joj potrebni, kao naprimjer: istiskivanje plodove vode iz disajnog trakta, što se kod carskog radi aspiracijom. Prirodni porod nije za bebu samo patnja. On je i za bebu i za majku normalan prirodan proces. Opet podvlačim gore boldano. IZVORNA PORUKA:Visnja RR ali da ne bude zabune naravno ja ne zagovaram porod CR ako nema nikakvih problema za prirodni... a za problem bih navela i psihicka nepripremljenost za prirodni porod...ja mnogo bola mogu podnijeti ali sam uvuek govorila porod samo CR... igrom slucaja i morala sam CR... treba postovati i strah zene od prirodnog poroda i njenu zelju da se porodi na CR... Ovo je dio sa kojim se POTPUNO slažem, i do kraja ga razumijem, jer je jedan od razloga zašto sam ja svoje prvo dijete rodila CR (a koji me je onda u našim uslovima uputio prema isključivo carskim porodima) je i što sam psihički bila ne spremna na prirodni porod i što sam ga se, ne poznavajući ga, bojala. Da mi je tad bila pamet, samopouzdanje, samopovjerenje i znanje koje sam imala prije rođenja sina sigurno bih se odlučila da ipak, bar pokušam roditi vaginalno. Na žalost u našoj zemlji ne postoji sveobuhvatna i kvalitetna priprema trudnica za porod. Ono što se radi na vježbama za trudnice pomaže u većoj mjeri nego da se ne ide nikako, ali je istinski nedovoljno. Često je uzrok hitnih CR, koji započinju prirodno, a onda se zbog komplikacija hitno radi CR, upravo psihička nespremnost i nepoznavanje fiziologije i prirodnog toka poroda, porodilju parališe strah, a naše medicinsko osoblje (posebna čast svjetlim izuzetcima) u glavnom žuri da skine brigu s vrata. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] IZVORNA PORUKA:Visnja RR a prica nije vidjela bebu kad je izasla...maaaa pa ni mnogi muzevi ne vide bebu kad izadje pa je vole beskrajno kao i njihove majke... Ovo je dio gdje nam se mišljenja i osjećaji dijametralno razilaze, no poštujem, svak je različit i svak se trudi raditi najbolje prema svojim kriterijima.
|
|
|
|