RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i dodavanje

Poruka

Mirkica -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (20.11.2013 7:20:30)

ja vec treci dan ne dojim tacnije samo jednom ujutro :((( koliko je ispravno ne znam , ali meni tako nabreknu grudi i toliko boli a sam morala ga jutros podojiti , ja ne znam jel to normlanooo ali boli , sa starijim sam imala lakse jer on je sve manje i manje dojio a ovaj je do nedjelje dojio kao da mu je mjesec svako malo , pa sam mislila da makar ovo jednom dnevno odradim dok se mlijeko ne povuce samo koliko toliko , nisma se mogla od tri ujutro okrenuti ni na jednu stranu od bola hahahhahaha i u pola sest probudim djete i podoji on sa zadovoljstvom, mada sam bila rekla da necu al nisam mogla izdrzat bojim se da ne dobijem upalu pa kud cu sa sobom :(((.

Mirkica -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (20.11.2013 7:36:04)

i da da vas pitam je li normalnooo taj tupi bol te gutice i nabreklost prilikom odbijanja ???

Majiii -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (15.12.2013 14:39:27)

Pozdrav drage mame, ovako:
Sin ima 23 nepuna mjeseca, doji još! Planiram već mjesecima da prestanem - razlog: toliko me to iscrpljuje već duže vrijeme, da ne mogu više psihički podnijeti.
Prvo, previše je vezan za mene, ranije je i htio ostati s mojom mamom po 2-3 sata, sad već ne, ne mogu ni minut izaći, odmah me traži. Doji više iz navike, a slabo oduvijek i jede, valjda se osloni na sisu, šta znam, pa je svaki obrok - na guranje, i to me izluđuje!
Planiram ga ubrzo dati malo u vrtić jer počinjem i ja tražit posao, ali iskreno - ne znam kako će i da li će se uopšte uklopiti jer najviše se voli sam igrati, kad odemo u igraonu - bježi od djece, ako mu neko uzme nešto, samo dadne i to j to, ne zna se borit za svoje! I to je jedan problem - pa moram ga malo socijalizovati jer je pravi divljak! Divno mi je vidjet djecu koja se igraju s drugom djecom, jedu normalno, ovaj moj - sve na guranje!
Jednostavno nemam ni sekund vremena za sebe, da izađem ili nešto, od njeg ništa ne mogu, mislim da se najviše zbog dojenja tako vezao za mene. Već je veliki, red je da i ja malo mislim na sebe, izgubila sam se sva u brizi oko njeg - kao da ne postojim. Planirala sam postepeno ga odbiti, ne žlim da to bude naglo - namažem nečim i pači jer znam da nije ni njemu jednostavno, ali iskreno, toliko sam iscrpljena, svaki dan plačem, ne mogu više... da mislim da je najbolje da to naglo prekinem pa nek plače malo... Smanjivala sam mu podoje pa se razbolio, onda opet, pa krenemo na put - ništa od toga. Uvijek nešto, zato mislim da je najbolje naglo i ćao! Jer ne mogu više, postalo mi je žao same sebe, psihičko više ne mogu! Desilo se par puta da dobije takav šamar (uvijek sam bila protiv toga i još sam), ali jednostavno ne mogu više, nemam živaca, preumorna sam, ne mogu slušati kako plače za svaku sitnicu, kad se presvlači - plače, ma kenjkav je užasno! Samo mama, mama, mama,...
Svi savjeti su dobrodošli jer stvarno sma na rubu živaca! Hoću da se malo odmorim i da budem ko ostali normalni ljudi! :(. Hvala :(

djoisa -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (15.12.2013 15:18:52)

draga, vama e dojenje najmanji problem..ocito je da si ti iscrpljena..probaj naci malo vremena za sebe..mozes li se dogovoriti s muzem da napravis neko vrijeme za sebe za npr druzeneje s drugaricama bez djeteta, ili fitnes ili nesto trece..jednom sedmicno za pocetak..upis u vrtic, bar na pola dana meni se cini kao dobra ideja..

ja ti ne bih preporucila nagli prestanak to nece biti jednostavno prije svega tebi, a ni djetetu-

sretno

Majiii -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (15.12.2013 15:22:34)

mogu ja to sve, problem je što on plače čim mene nema...
A vjeruj da me dojenje najviše iscrpi i najviše zbog njeg je i tako vezan za mene. Moja pitanja, su ustvari:
1. Kako najbezbolnije prekinut dojenje, i
2. Kako početi djete pomalo "odvikavati" od sebe, jel ima jo mama koje imaju tako djecu koja samo njih registruju, koja neće se igrati s drugom djecom ili je to samo moj, pa da se zabrinem?

djoisa -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (15.12.2013 15:30:00)

IZVORNA PORUKA: Majiii

mogu ja to sve, problem je što on plače čim mene nema...
A vjeruj da me dojenje najviše iscrpi i najviše zbog njeg je i tako vezan za mene

to se tebi samo cini..svako maleno dijete je vezano za majku..
zasto je problem to sto place dok te nema? obicno se dijete smiri kratno nakon tvog odlaska..ne place zar cijelo vrijeme dok nisi tu?
bez obzira na to sto on place na rastanku, ako ti treba vrijeme za odmor, ostavi ga i odmori se! odmorna ces bolje funkcionisati kad ste skupa..

ako smatras da je vrijeme da prekines dojenje onda tako i napravi..ja samo zelim da ti kazem da taj proces prestanaka ne mora biti stresan ni za tebe ni za dijete!..

1. postepeno! ukidaj jedaN po jedan podoj (pisala sam negdje naprijed kako jekod nas proteko taj period)
2. djeca tog zrasta su prilicno nedrustvena , uglavnom..tako da , ja se ne bih brinula [sm=smiley1.gif]

Majiii -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (15.12.2013 15:38:51)

Hvala Vam mnogo na odgovoru :).
Pa, plače prilično dugo... Meni, naravno, bude teško, ali morat ću to prihvatati jer ne mogu više ovako, stvarno, uguši me više!
Nadam se da će ga ta asocijalnost proći jer se boji djece i bježi od njih, to me izluđuje :(, samo meni trči

Majiii -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (16.12.2013 14:57:19)

nije valjda da sam jedina mama s ovakvim iskustvom? [sm=zmeden.gif] Nigdje nikoga :(

dzenyA -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (16.12.2013 15:08:21)

Zdravo majiii

eh ovako nama su sutra puna 23 mj.i mali jos doji, i ja planiram prestati oko naseg 2 rodjendana, eh sad neznam odakle da krenem [sm=zmeden.gif]
meni je stvarno zao,ali mislim da je dosta, moj decak jeste vezan za mene ali recimo kad krenemo iz iraonice on place za djecom, voli djecu i nemam taj problem , neznam stvarno kako da ti pomonemo

Lejla Ka -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (16.12.2013 15:10:21)

Majiii, ja vam odgovorno tvrdim da "asocijalnost" nije posljedica dojenja. Jer i druga djeca doje, a ne ponašaju se sva isto, to je sve individualno. Ono što je u svemu tome jako, jako važno je vaš stav prema cijeloj stvari. A to je ono što je nama mamama najteže iskristalisati.

Kad vi sebi u glavi posložite stvari, i čvrsto odlučite da će te dojenje smanjiti ili da ćete prestati, kad osvjestite da imate na to pravo, i da djetetu time nećete nanijeti nikakvu štetu, dijete će takvo vaše stanje svjesti vrlo brzo osjetiti kroz vašu komunikaciju. Dok god postoji i trunka sumnje i kolebanja u vama, dok god je vama žao kad dijete plače zbog vašeg odbijanja da mu date dojku, ono će to osjetiti i koristit će to.
Nisu djeca zločasta, niti manipulišu nama iz namjere ili objesti, kod njih je to na instinktivnoj bazi. A mi smo ti koji smo svjesni uzroka i posljedica.

Pa onda krenete sa laganim odgađanjem podoja. Kad zatraži kažete "evo sad ćemo, hajde da prvo "to i to" (nešto što jako voli) pa onda dojimo. Ili drugi put "sad ćemo samo dok majka opere ruke/ode u WC..." neka vaša potreba. Tako se dijete uči da sačeka. I naravno, dobije dojenje nakon toga da bi naučilo sigurnost ishoda dogovora. Dalje povećavate trajanje odgađanja. Pokušavate skrenuti pažnju aktivnostima koje su mu zanimljive.
Kad se buni i plače, a znate da je to isključivo zbog dojenja kažete "znam da si ljut i da bi htio sad, ali sad ćemo ...., a poslije toga ćemo dojiti". Uz dosljednost i mir u vama oko ove odluke djete će vrlo brzo shvatiti da ste vi odlučni i da nema prostora za manevar.

Majiii -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (16.12.2013 23:08:36)

Hvala mame, hvala Jejla Ka :). Pomogla si mi na početku s dojenjem a evo i sad :). Smanjujem mu, bez problema doji samo po danu kad hoće da spava (i tad se probudi jednom, ja mu dam malo da opet "doji", pa zaspi ponovo) i ne doji do naveče kad krene leći - oko 22h. Znači da može bez dojenja komotno, to je njemu navika najviše! Maloprije trebalo mužu mlijeka mog kap da stavi u oči, bole ga nešto, i ja mu dajem, kad je to mali vidio - u plač :) - neda :). Nadam se da će proći bez velikih problema. Samo me još interesuje ta njegova "asocijalnost" - jel nečije dijete još bilo takvo? To me pomalo plaši... On je samnom non-stop, s djecom se inače rijetko i sreće sem u igraonama, jer nema u blizini djece... Nadam se da će to se malo popraviit kad krene u vrtić, nekad me hvata paranoja što je takav [sm=zmeden.gif]

Lejla Ka -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (17.12.2013 9:15:37)

Samo me još interesuje ta njegova "asocijalnost" - jel nečije dijete još bilo takvo? To me pomalo plaši... On je samnom non-stop, s djecom se inače rijetko i sreće sem u igraonama, jer nema u blizini djece... Nadam se da će to se malo popraviit kad krene u vrtić, nekad me hvata paranoja što je takav [sm=zmeden.gif]

Nemoj da te plaši, i to u opće nije rijetko. Ima djece koja imaju dosta dječijeg društva, a nisu mu privržena, a ima ih koja su stalno sama pa žele društvo. Niste ni vi usamljen slučaj, a dijete mlađe od 3 godine je još uvijek nespremno psihički za neki kvalitetan socijalni odnos sa drugom djecom. Nemoj ga forsirati, tjerati. I kad ste u grupi sa djecom neka se on igra sam, pa i sa tobom, neka se navikava da su djeca okolo, ali da ne mora da se s njima druži ako neće.

Lulu_08 -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (17.12.2013 9:19:43)

nije valjda da sam jedina mama s ovakvim iskustvom? [sm=zmeden.gif] Nigdje nikoga :(

Mojoj [sm=duda.gif] je 18ti mjesec i dalje doji, i mislim da će još dojiti. Ja sam od 1og jula na poslu opet, te su noćni podoji (kojih je bilo 10ak bar) me jako umarali. Njih smo ukinuli tako što curetak pajki sa tatom u sobi a ja u dnevnoj. Ona se nekada probudi i malo plače i onda nastavi spavati. Taj plač je u početku bio histeričan vjeruj, ja sam popuštala dok jednog dana MM nije rekao kako samo kontraindiciram dolaskom i dojenjem nje, ona sa tim dobija jasan znak da joj upali plač i onda svaki put sve jače i jače plače. Nakon što sam se 2 noći strpila ona je prihvatila i od tada zaspi samostalno bez dojenja.

U toku dana doji često, odnosno po mom dolasku s' posla, ali tu je ne ograničavam. Kada imam goste ili sam zauzeta onda je pokušavam zabaviti ili nekoga angažujem oko nje (nekada tu pomaže čak i njena starija seka od 5,5 g. hehe).

Ja sam uvela 2 dana kada odlazim na trening, Zumba, po 1 do 2 sata, tako da je to moj izduvni ventil.

Mislim da trebaš naći vrijeme za sebe, bilo da ćeš ga upisati u vrtić na pola dana ili angažovati nekoga da svaki dan izađe sa njim u šetnju, igra se ili slično.

tinkivinki -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (29.12.2013 22:18:33)

samo da napišem da smo mi uspjeli prirodno prekinuti dojenje,evo već puna 3 dana ne dojimo.a krenulo je postepeno izbacio naveče pred spavanja,a onda i po danu.e sad pitanje,čaj od žalfije je dobar za smanjivanje laktacije?mada ja ne osjećam neku napetost u grudima,možda malo tek večeras

animagical -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (29.12.2013 22:27:09)

tinki, budi ti na oprezu dosta duze od tri dana...meni se tek nakon desetak dana sve zivo upalilo...ja bih na tvom mjestu za svaki slucaj skuhala caja od zalfije i spavala sa kupusom

tinkivinki -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (29.12.2013 22:32:29)

IZVORNA PORUKA: animagical

tinki, budi ti na oprezu dosta duze od tri dana...meni se tek nakon desetak dana sve zivo upalilo...ja bih na tvom mjestu za svaki slucaj skuhala caja od zalfije i spavala sa kupusom

stavila sam vodu za čaj[sm=smiley36.gif].staviću i kupus,hvala

Mirkica -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (29.12.2013 22:58:48)

IZVORNA PORUKA: tinkivinki

stavila sam vodu za čaj[sm=smiley36.gif].staviću i kupus,hvala

menio je kupus pomogao al stavrno mi je pomogao 3 dana kupus i sve bilo rjeseno a bila sam se zabrinula jer sam prvih dana imala bas bas bolove nisma mogla spavat .

Mirkica -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (29.12.2013 23:00:25)

I da dodam djeciji doktor mi ej rekao , nema samnjenja dojenja , nema polako odvikavanje jer to samo muci i zbunjuje djete akd odlusic prekines i lakse i za mamu i za djete mi smo tako uradili biber i kupus su odradilis voje SRETNOOO

animagical -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (29.12.2013 23:06:02)

IZVORNA PORUKA: Mirkica

I da dodam djeciji doktor mi ej rekao , nema samnjenja dojenja , nema polako odvikavanje jer to samo muci i zbunjuje djete akd odlusic prekines i lakse i za mamu i za djete mi smo tako uradili biber i kupus su odradilis voje SRETNOOO

ja se s time ne slazem ni dva posto...po meni je postepeno odvikavanje puno lakse i za majku i za dijete...mi smo prvo odgadjali podoj po koji minut, pa po koji sat...na kraju ostali na vecernjem obaveznom i jutarnjem ponekad...nje bio zbunjen, bio je dovoljno veliki da shvati (iako negodje) da ne moze dobiti odmah...i tao se i odvikao i sasvim zaboravio...iako i sada voli da pipne[sm=smiley36.gif]

Lulu_08 -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (30.12.2013 8:24:06)

Eee daj ovo malo pojasni za one koje to nekada ceka heheh, caj od zalfije - pijes ili? Kupus lisku kuzim oblogu. Starija je prestala sama na 1vi rodjendan i nije se upalilo ali je bilo laktacije do 3eg rodjendana njenog haha, dok nisam bromokriptin ispila. Mala jos doji, 17,5 mj, mada smo smanjili jer ne doji nocu, tako jer spava sa tatom haha, je li ja moram spavati kod nje ona doji xxxx puta.

Lejla Ka -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (30.12.2013 12:41:30)

IZVORNA PORUKA: Lulu_08

tinki, budi ti na oprezu dosta duze od tri dana...meni se tek nakon deset_ak dana sve zivo upalilo...ja bih na tvom mjestu za svaki slucaj skuhala caja od zalfije i spavala sa kupusom

Eee daj ovo malo pojasni za one koje to nekada ceka heheh, caj od zalfije - pijes ili? Kupus lisku kuzim oblogu. Starija je prestala sama na 1vi rodjendan i nije se upalilo ali je bilo laktacije do 3eg rodjendana njenog haha, dok nisam bromokriptin ispila. Mala jos doji, 17,5 mj, mada smo smanjili jer ne doji nocu, tako jer spava sa tatom haha, je li ja moram spavati kod nje ona doji xxxx puta.

Čaj od žalfije piješ ako imaš potrebu, dakle ako se dojke prepunjavaju, pa te bole i moraš izdojiti po malo, i ako takvo stanje traje due. Ako ne osjeća posebne nelagode, ili ako kupus predstavlja olakšanje, ne moraš žalfiju.

vila_7 -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (30.12.2013 14:22:44)

IZVORNA PORUKA: Mirkica

ja se s time ne slazem ni dva posto...po meni je postepeno odvikavanje puno lakse i za majku i za dijete...mi smo prvo odgadjali podoj po koji minut, pa po koji sat...na kraju ostali na vecernjem obaveznom i jutarnjem ponekad...nje bio zbunjen, bio je dovoljno veliki da shvati (iako negodje) da ne moze dobiti odmah...i tao se i odvikao i sasvim zaboravio...iako i sada voli da pipne[sm=smiley36.gif]

i ja se slazem sa animagical. S prvom sam tako lijepo prestala - prvo preko dana smanjivala, na kraju ostalo samo nocno , i na kraju i njega ukinula - curica odmah drugi dan prespavala ciejlu noc.
Eh al tako je s finim i nagodnim djetetom [sm=smiley36.gif] . Sad ovu dojim kad dodjem s posla jednom , pred spavanje jednom i slomi me nocu i dalje svaka 2 sata . S tim da osjetim da svaki put po noci kad trazi i nemam mlijeka (dojim samo na jednu). Pokusavala odviknuti - ili flasicu ubaciti - to je toliko histerisanje da me i stid komsija i mislim da ce joj od huje nesto biti [sm=smiley36.gif] .
Stvarno ne znam kako ovu odviknuti....jedino da i ja probam biber al me strah nesto

vila_7 -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (30.12.2013 14:25:49)

IZVORNA PORUKA: Lulu_08

Mojoj [sm=duda.gif] je 18ti mjesec i dalje doji, i mislim da će još dojiti. Ja sam od 1og jula na poslu opet, te su noćni podoji (kojih je bilo 10ak bar) me jako umarali. Njih smo ukinuli tako što curetak pajki sa tatom u sobi a ja u dnevnoj. Ona se nekada probudi i malo plače i onda nastavi spavati. Taj plač je u početku bio histeričan vjeruj, ja sam popuštala dok jednog dana MM nije rekao kako samo kontraindiciram dolaskom i dojenjem nje, ona sa tim dobija jasan znak da joj upali plač i onda svaki put sve jače i jače plače. Nakon što sam se 2 noći strpila ona je prihvatila i od tada zaspi samostalno bez dojenja.

U toku dana doji često, odnosno po mom dolasku s' posla, ali tu je ne ograničavam. Kada imam goste ili sam zauzeta onda je pokušavam zabaviti ili nekoga angažujem oko nje (nekada tu pomaže čak i njena starija seka od 5,5 g. hehe).

Ja sam uvela 2 dana kada odlazim na trening, Zumba, po 1 do 2 sata, tako da je to moj izduvni ventil.

Mislim da trebaš naći vrijeme za sebe, bilo da ćeš ga upisati u vrtić na pola dana ili angažovati nekoga da svaki dan izađe sa njim u šetnju, igra se ili slično.

Lulu kod mene je problem sto navecer hoce samo da je ja uspavam inace bih probala kao i ti.

dzenyA -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (30.12.2013 14:46:25)

evo i mene ,nama ovaj prirodni prestanak i ne ide bas najbolje, dijete me salijece po kuci malo je reci , izgleda da je mudriji od mene
neku noc mu nisam dala da doji u snu mislim da nas je komsiluk cuo kolko je plakao, medjutim sad ga navece uljuljam na nogama ne dam mu da zaspi uz siku
17.januara ce mu 2 god.ja sam mislila do tada prestati polako, al izgleda da ce biber raditi

tinkivinki -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (30.12.2013 14:59:53)

IZVORNA PORUKA: dzenyA

evo i mene ,nama ovaj prirodni prestanak i ne ide bas najbolje, dijete me salijece po kuci malo je reci , izgleda da je mudriji od mene
neku noc mu nisam dala da doji u snu mislim da nas je komsiluk cuo kolko je plakao, medjutim sad ga navece uljuljam na nogama ne dam mu da zaspi uz siku
17.januara ce mu 2 god.ja sam mislila do tada prestati polako, al izgleda da ce biber raditi

moj je klipan 25 mjeseci[sm=smiley36.gif],a tek prije 4 dana prestao.on je nekako sam počeo smanjivati postepeno,jest i to da sam ja subotama bila odsutna od kuće pa ga moja mama uspavljivala po danu.nije odjednom došlo,jedno 2-3 mjeseca mi to smanjujemo

Stranica: <<   < Prethodna stranica  27 28 [29] 30 31   Sljedeća stranica >   >>