Lejla Ka -> RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja (3.2.2014 11:29:51)
|
IZVORNA PORUKA: Majiii Uuuuu, drage mame... Sinoć sam po 1. put, kad se probudio, pokušala mu ne dati siku, lijepo mu objasnila - nema više, ti se veliki, bla, bla... Ali nema šanse, ljudi, plakao je ko lud, ja ga nosala, pokušala mu dati vode, ma sve, ali jok - dok je nije dobio, nije stao... Ovaj prekid noćnog dojenja mi se čini nemoguć... Ima li iko ko je u tome uspjeo? Planiram mu danas po danu, kad krene spavati, namazati biberom - htjela sam postepeno, stvarno, ali nema tu postepeno kad doji naveče kad se probudi (što je 5-6 puta) i po danu kad krene spavati! Nema tu šta postepeno - ukini ili ne! Žao mi je njega, znam da je to stres, ali ne može drugačije - a počinje mi, pomalo biti i sebe žao, više od 2 god. nisam sastavila 3 sata spavanja, mislim da je više dosta! [sm=smiley19.gif] Zbog ovog će biti teško! Dijete osjeti da si ti neodlučna dok mu objašnjavaš da "nema više". Ono svojim "šestim čulom" osjeti da ako bude dovoljno dugo glasno protestvovalo postići će cilj. I u pravu je, kako vidiš [sm=smiley36.gif] Znači, posloži sebi u glavi da imaš pravo da želiš prestati nakon dvije godine, da mu time ne činiš ništa na žao, da mu sad nije lako, ali da mu to neće ostaviti trajne psihološke posljedice već da je to prirodan slijed događaja. Ništa mu nećeš ozbiljno uskratiti prestankom. Bit ćeš i dalje tu da se mazite i volite, ni hranjenje neće biti ugroženo, a naći ćete nove načine ugode i utjehe. Kad dijete u tebi osjeti da si se ti pomirila sa prestankom, i ono će se pomiriti. Nikad neću podržati senf, biber, papriku ... I pazi, sve ovo može oštetiti osjetljivu kožu bradavica, a može se desiti da dijete jednostavno zgadi se na prvu i nastavi dojiti normalno kad se ukus sapere.
|
|
|
|