|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  86 87 [88] 89 90   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
2.3.2012 12:40:00   
ajnur
Selam alejkum.Interesuje me ime Uma jel islamsko ime i koje je znacenje?Ja nisam uspjela pronaci.A nesto mi pravo lijepo.user posted image

Blagost ne dotakne ni jednu stvar a da je ne ukrasi,a grubost ne dotakne ni jednu stvar a da je ne upropasti.Muhammed a.s

A 18.10.2010 mamin djecak
A10.08.2012 mamina cura

(odgovor članu ajnur)
Neposredna veza do poruke: 2176
2.3.2012 12:46:33   
jasmin

IZVORNA PORUKA: ajnur

Selam alejkum.Interesuje me ime Uma jel islamsko ime i koje je znacenje?Ja nisam uspjela pronaci.A nesto mi pravo lijepo.user posted image

Jeste,znaci umet,narod.
I lijepo je.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu ajnur)
Neposredna veza do poruke: 2177
2.3.2012 16:47:09   
hatepsut
Selam zenice,
I meni se svidja ime Uma,aBd zelja mi je ako bude curica da se tako zove.Bad je lijepo,kratko i neobicno.A meni takodje bitno nema niti jedna Uma u mahali niti u porodici.
Moj K. kaze da bi volio ako bude braco da se zove Eldar..ali i njemu je jako bitno znacenje,pa kaze jos ce malo proguglat.Pitao vjerouciteljicu i ona nije znala pa se razocarao,kaze "kako nece znat,pa ona je vjerouciteljica" i dok ti onda objasnis da jedan covjek ne moze sve da zna.

Elem Jasmin,malo si me rasplakala,u stvari slusajuci Samija sam se rasplakala.a sta znaci ime Sami ?a Maher? jel to Bosansko Mahir ?

Drage moje,vi koje ste bile u drugom stanju imam pitanje,ne znam na razgovorima u ocekivanju bebe ima li pokrivenih zenica.Dakle,sve mi je teze na sedjdu user posted image mislim nije mi mrsko klanjat,nego od stomaka koji se skoro i ne vidi ali mi neki pritisak i zateze me (inace mi se posteljica malo pocela odvajati pa se ne smijem istezati) .ne mogu sastavljenih nogu na sedjdu jedva skalnjam iz dana u dan mi teze.Kako sjedeci klanjati,staviti jastuk na stol,ali znam da treba celo i nos na pod i to na tvrdo.ono rad cega se najvise kajem sto nisam prije klanjala,bar ne u vrijeme kad sam bila trudna s K. user posted image  

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2178
2.3.2012 17:02:48   
Medić*
We a. sellam user posted image

Menio se Uma takodjer svidja, ako budem imala curicu razmisljam o tom imenu, a voljela bih Medina takodjer po rahmetli mami ali mi nekako tesko, vidjecemo aBg.

Za djecaka imam vise za odabir a to su Sami ( Htjela sam F dati Sami ali eto muz volio prvo Fatih ) user posted image ili Davud.

Sto se tice namaza u trudnoci, nisam imala poteskoca, medjutim porodila se mjesec dana prije termina, tako da stanje u 9 mj nisam docekala.

Mozes klanjati sjedeci, ja sam samo jednom bila bolesn, visoka temperatura i nisam mogla stajati pa sam sjedeci otklanjala samo farz, ne bi stavljala jastuk na sto, vec samo peskir na stolu a ja na krevetu.

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 2179
2.3.2012 17:07:39   
hatepsut
Ma i kad sjedim tesko se pregibam,mada nikad nisam klanjala sjedeci,morat cu "probat" ako mi bude lakse.Da je meni velik bas stomak pa hajd,al nije .Bit ce dobro insha'Allah.

Mi smo obecali Kenanu da ce on dati ime i sve me strah na sto ce to liciti,mada je i njemu jako bitno da ime ima lijepo znacenje.Meni se svidja i Mehdi,kod drugarice ima Mahdi,a od rodice momak Mehdi  a ne volim kad se u blizoj okolini ponavljaju imena.da i Davud je prelijepo,njega se nisam odmah sjetila.

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 2180
2.3.2012 17:10:57   
Medić*
A zaboravih ti reci za Eldara user posted image Od brata djecak je Eldar. Jako je lijepo ime i muslimansko je, ali sam zaboravila znacenje. Mahdi mi je takodjer lijepo, u muzevoj famili ji imamo Mehdi user posted image

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 2181
2.3.2012 17:17:51   
Medić*

IZVORNA PORUKA: medic slatki

A zaboravih ti reci za Eldara user posted image Od brata djecak je Eldar. Jako je lijepo ime i muslimansko je, ali sam zaboravila znacenje. Mahdi mi je takodjer lijepo, u muzevoj famili ji imamo Mehdi user posted image

Evo brat mi kaze Eldar/ vladar user posted image

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 2182
2.3.2012 18:19:26   
rerica
Hatepsut,bujrumuser posted image

http://www.ringeraja.ba/forum/Namaz_u_trudno%C4%87i/m_501151/tm.htm

< Poruku je uredio rerica -- 2.3.2012 18:20:46 >

moja cura stigla majki svojoj <3

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 2183
2.3.2012 18:44:23   
jasmin
Ako nekome nesto treba...evo krasan video koji nudi put do toga!
http://www.youtube.com/watch?v=qdqqh7hW9GI&feature=related

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 2184
2.3.2012 21:04:42   
hatepsut
Rerice,Allah te nagradio,pokusala sam aksam klanjati sjedeci ali ne mogu se pregibati do stola user posted image ma hajd izdrzat cu aBd.
Klanjala sam ko i do sad,neka mi Allah oprosti ako je pogresno,ali ne mogu drugacije,a Allah najbolje zna.u stvari samo je "problem" kad s sjedenja trebam na sedjdu.ne mogu sastavljenih nogu user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2185
   [Obrisana poruka]
2.3.2012 21:10:21   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu hatepsut)
  Neposredna veza do poruke: 2186
2.3.2012 22:26:39   
pahuljica_25
Ja sam u trudnoći klanjala kako sam mogla u datom momentu. Na početku sam mogla "normalno",poslije sam sjedeći,a na kraju trudnoće sam morala strogo mirovati i ležati(beba bila krupna i  jaaako nisko),tako da sam ležeći klanjala.Allah dž.š. najbolje zna naše stanja i naše namjere i nijjet.....

03.11.2011.maleni princ obogatio naš život.....

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 2187
2.3.2012 22:41:46   
Miracle*3
Ja vec odavno klanjam sjedeci, za stolom i to stavim jos nesto na sto je r se ne mogu skroz saget. A stojati ne mogu, cim stojim odma mi se pocne mantat, samo sto ne padnem, morala bi cupkati s noge na nogu. Imamo olaksice i trebamo ih koristiti.

(odgovor članu pahuljica_25)
Neposredna veza do poruke: 2188
2.3.2012 22:48:56   
Amam
Selam hanumice moje user posted image

Hatepsut moram ti prvo reci da sam u ponedjeljak mislila o tebi,ne znam zasto subhanallah ali eto? Jesi li ti iz Ze?Mm isao u Zenicu i vjeruj kad je rekao da ide,meni samo sijevnu kroz glavu mogla sam ici upoznati hate,a nisam ni sigurna jesi li iz Zeuser posted image ,Allah zna zasto je to tako.
Ja ti vallahi navijam za jedno Umce user posted image .
a sad sto se tice namaza,ja sam nosila E visoko,bas tako da je meni od 7 mj vec bilo otezano klanjati,a imala sam vrlo visoke aritmije pa sam klanjala sjedeci i pravila "zamisljenu sedzdu,tj malo se nagnes ispred sebe,Allah najbolje zna,ali bolje i tako nego propustiti user posted image

Cvjetak<3curetak A-2005.
Mamina maza E-2011

(odgovor članu pahuljica_25)
Neposredna veza do poruke: 2189
2.3.2012 23:01:00   
hatepsut
Amam,jesam Zenicanka,drugi put molim te ne razmisljaj mnogo,javi mi se na pp izmjenimo brojeve ,spremi sebe i djecu i bujrum.
Amin mila,Allah je podario K. , bit ce i Umce ,InshAllah.

Zenice pomogle ste mi,jer sam bila u nedoumici,u stvari nikad nisam klanjala sjedeci pa nisam bas sigurna.mene inacer mnogo zbunjuje net,jer procitam raznih misljenja koja su podjeljena i onda sam u nedoumici.Ali kucni prijetelj nam je imam jedne gradske dzamije,pa ja bukvalno napisem pitanja kad oni dolaze ili mi idemo njima da nesto ne zaboravim user posted image

(odgovor članu Amam)
Neposredna veza do poruke: 2190
2.3.2012 23:02:51   
reallove
Zenice moje,da vas nesto pitam,prvi put sam na ovoj temi,pa ne zamjerite ako promasim,ali ne znamgdje drugo da pisemuser posted image ..Klanjam redovno,ne propustam namaz,htjela bih da znam vezano za abdest..Nekad mi se desi da imam pojacano bijelo pranje,uglavnom pred menstruaciju,koliko to kvari abdest??Desi mi se da idem u kupatilo presvucem se(to radim obavezno),uzmem abdest ali samo sto se okrenem,pocne opet malo da ide,eh onda ja to sve ponovo,presvlacenje,abdest pa namaz..Ne znam sta da radim,uzimam abdest po 10 puta na dan cini mi se,sta da radimuser posted image

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu Amam)
Neposredna veza do poruke: 2191
2.3.2012 23:20:19   
Amam
IZVORNA PORUKA: hatepsut

Amam,jesam Zenicanka,drugi put molim te ne razmisljaj mnogo,javi mi se na pp izmjenimo brojeve ,spremi sebe i djecu i bujrum.
Amin mila,Allah je podario K. , bit ce i Umce ,InshAllah.

Zenice pomogle ste mi,jer sam bila u nedoumici,u stvari nikad nisam klanjala sjedeci pa nisam bas sigurna.mene inacer mnogo zbunjuje net,jer procitam raznih misljenja koja su podjeljena i onda sam u nedoumici.Ali kucni prijetelj nam je imam jedne gradske dzamije,pa ja bukvalno napisem pitanja kad oni dolaze ili mi idemo njima da nesto ne zaboravim user posted image

user posted image

user posted image

Cvjetak<3curetak A-2005.
Mamina maza E-2011

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 2192
2.3.2012 23:34:30   
Amam
IZVORNA PORUKA: reallove

Zenice moje,da vas nesto pitam,prvi put sam na ovoj temi,pa ne zamjerite ako promasim,ali ne znamgdje drugo da pisemuser posted image ..Klanjam redovno,ne propustam namaz,htjela bih da znam vezano za abdest..Nekad mi se desi da imam pojacano bijelo pranje,uglavnom pred menstruaciju,koliko to kvari abdest??Desi mi se da idem u kupatilo presvucem se(to radim obavezno),uzmem abdest ali samo sto se okrenem,pocne opet malo da ide,eh onda ja to sve ponovo,presvlacenje,abdest pa namaz..Ne znam sta da radim,uzimam abdest po 10 puta na dan cini mi se,sta da radimuser posted image

Reallove ne moras ponavljati abdest za taj namaz,ali za naredni moras,znaci taj abdest koji si uzela ti vrijedi za jedno namasko vrijeme.

Cvjetak<3curetak A-2005.
Mamina maza E-2011

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 2193
3.3.2012 0:02:56   
animagical
selam user posted image ja sam u trudnoci mogla klanjati jedino na kaucu a ispred sebe sam stavljala jednu malu drvenu stolicicu, isto na kauc, jer se od stomaka nisam mogla sageti tako nisko...

nego, svratih da pitam za sisanje bebeuser posted image koliko znam, nije muslimanski obicaj ono sisanje bebe tek za prvi rodjendan, i mi iskreno (mm i ja) ne bi ni zeljeli ta neka kumovanja i specijalna sisanja... da li je ispravno da mm osisa bebu bilo kada? na koji nacin je to lijepo uraditi? propustili smo sisanje i vaganje kosice uz poklon u srebru kad se tek rodio jer je imao izoblicenu glavicu od vakuuma i hematom, pa niko nije smio da dira,a nisam ni ja dala,bilo me strah... ako znate za neki lijepi obicaj, javite.. hvala!user posted image

(odgovor članu Amam)
Neposredna veza do poruke: 2194
3.3.2012 0:26:41   
jasmin
>>O bijelom pranju<<

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Dr. Rukajja bint Muhammed el-Muharib, profesorica na pedagoškom fakultetu u Rijadu, napisala je istraživački rad na temu „Propis ženskog sekreta“ , koji je pregledao šejh Muhammed ibn Salih el- Usejmin, rahimehullah, pa je potvrdio njegov sadržaj, i na koricama ovog rada je ispisano, njegovim rukopisom, slijedeće:

„ Pregledao sam ga, pa sam uvidio da su jači dokazi da ova tečnost ne kvari abdest, jer je osnova da se ne kvari abdest, osim onim za što je došao dokaz. “ On se opredijelio za ovo mišljenje pred kraj svoga života, rahimehullah, kao što je i šejh Nasirud-din el-Albani, rahimehullah, odabrao ovo mišljenje, i mnogi učenjaci današnjice. U nastavku teksta, ukratko ću pojasniti ovo pitanje, oslanjajući se na ovaj istraživački rad.

BITNOST OVE TEME

Svaka muslimanka ima potrebu za ovom temom, jer je to pojava sa kojom se susreću sve žene, Allah ih je s tim stvorio, to nije nikakva bolest, niti mahana, niti je rijetkost. Žena mora biti čista za namaz, pa tako mora i znati propis ove tekućine. Ako ne zna ovu mes'elu ponavljaće abdest više puta, možda je obuzmu i vesvese i ružne misli, možda čak i namaz ponovi. Zbog toga moramo znati kakav je propis ove izlučevine, sa šerijatskim dokazom i na temeljima naših dobrih prethodnika. Imam Šafija je definisao prirodne otvore, a to su: od zada - analni otvor, kod muškarca i žene, a za ženu je naveo sprijeda dva otvora: mjesto izlaska mokraće i mjesto izlaska djeteta (povezano sa matericom).

PROPIS ŽENSKOG SEKRETA: DA LI JE NEČIST?

Sekret koji iscuri iz žene, ne izlazi iz mokraćnog kanala, već iz drugog izlaza povezanog sa matericom, ali ne izlazi ni iz same materice, već ga luče žlijezde u kanalu rodnice, on je čist, a da nije čist učenjaci bi naredili njegovo pranje, pa je izlučevina rodnice poput izlučevine usta, nosa, kože, koje izlučuje organizam. Dokazi za čistoću: Osnova u čistoći je da nije došao dokaz koji ukazuje na nečistoću. Ovo je pravilo koje je uzeo kao dokaz šejhu-l-islam Ibn Tejmijje, za čistoću sperme, pa kaže:

„Osnova je u vidljivosti čistoće, pa je obaveza presuditi da je čisto, dok nam ne dođe nešto što nas obavezuje da kažemo da je prljavo, pa smo tražili ono što bi nas obavezalo da kažemo da je prljavo, pa nismo našli tome osnovu, pa znaj da je sve od čega ne možeš sačuvati svoju odjeću, ma koliko bio oprezan, oprošteno. “Ovo se takođe odnosi na ženski sekret, čak je preči ovaj propis za njega od sperme, jer sperma izlazi u poznatom stanju, pa se i moguće sačuvati, s poteškoćom u slučaju manjka odjeće ili posteljine, ali se nemoguće čuvati od bijelog pranja, pa čak i kada imaš dosta odjeće i posteljine. Pa kako se može zamisliti da šerijat naređuje čuvanje od ovog sekreta, kad on zadesi ženu kada ona i ne zna da je iscurilo, niti sa strašću, niti s nečim drugim. Zadesi je dok spava, dok radi, a ona to i ne osjeti, pa čuvanje odjeće od toga predstavlja poteškoću, i oprost za ovo je preči.

Da je to nečistoća, obznanio bi to Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, svojim ženama, ćerkama i ženama vjernika, a da im je bila skrivena njihova čistoća, pitale bi o tome, jer su one te koje stid nije spriječio da se poduče u vjeri, i one su više pazile na svoju vjeru od nas, pa zar da budu žene današnjice opreznije u svojoj vjeri od njih? A nemoguće je reći da su znale da je nečisto, jer onda ne bi pitale za istihadu (izvanmenstruacioni odljev krvi), za žućkasti i smeđkasti sekret, za uzbuđujuće snove, a sve ovo je poznatije i vidljivije u nečistoći. Ne prenosi se da su se sahabijke čuvale od ove vlažnosti, niti da su prale svoju odjeću, osim onoga za što su znale da je nečisto.

Bilježi Buhari , rahimehullah, u poglavlju „ Pranje menstrualne krvi“ , od Esme bint ebi-Bekr, radijallahu anha, da je rekla: „ Upitala je žena Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem: „ O, Allahov Poslaniče, šta misliš kada jednoj od nas padne menstualna krv na odjeću, šta da radi? “ Pa reče Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem: „ Ako se odjeća neke od vas uprlja krvlju menstruacije, neka je nakvasi, a zatim ispere vodom, a potom neka klanja u njoj.

“ Znači, one nisu ostavile pitanje o odjeći uprljanoj krvlju hajda (menstruacije), zadovoljavajući se znanjem da je ona nečista, pa kako bi ostavile pitanje o ženskom iscjedku, koji zaprlja njenu odjeću. A da su se čuvale toga, ili da su imale sumnju u njegovu čistoću, pitale bi o načinu njegovog pranja. A poznato je da sahabijke nisu imale puno odjeće, neke su imale samo ono što je na njima, nisu imale posebnu odjeću u kojoj bi klanjale i koju bi čuvale od bijelog pranja, koje curi u ostatku dana, pa kako da danas narede oni koji ga smatraju nečistoćom, da se zaštitimo ulošcima, i da li su sahabijke imale uloške, koje bi mijenjale prije svakog namaza?

Bilježi Buhari u poglavlju „ Da li žena klanja u odjeći u kojoj je imala menstruaciju? “ , od Aiše, radijallahu anha, da je rekla: „ Neke od nas su imale samo jednu odjeću, u kojoj bi dobile menstruaciju, pa kada bi palo nešto krvi na nju, nakvasila bi pljuvačkom i noktom uklonila. “ To da su imale samo jednu odjeću, i nisu je prale od krvi hajda, dokazuje da se nisu čuvale od onog mimo toga.

DA LI KVARI ABDEST ?

Nećemo naći da je iko ubrojao ženski sekret među stvari koje kvare abdest, s dokazom iz Kur'ana, ili sunneta, ili koncenzusa učenjaka, čak ni s govorom ashaba, niti tabiina, niti govorom jednog od četiri imama mezheba. Odgovor onima koji kažu da je nečist: -Korištenje analogije u odnosu na nekontrolisani izlazak mokraće je neispravno, zbog toga što se analogija koristi u slučaju rijetkog u odnosu na često, i male količine u odnosu na veću, a ne suprotno. Ženski sekret je česta pojava, dok je stalno curenje mokraće rijetkost i stanje bolesti malog broja ljudi. Takođe se analogija koristi u stvarima koje imaju zajedničke osobine, a ovdje se osobine razlikuju. Bijelo pranje je čisto, mokraća nečista. Naređeno nam je da se čuvamo od mokraće, a stanje vlažnosti kod žene Allah naziva čistoćom:

“ Pitaju te o mjesečnom pranju. Reci: "To je neprijatnost." Zato ne općite sa ženama za vrijeme mjesečnog pranja, i ne prilazite im dok se ne okupaju. A kada se okupaju, onda im prilazite onako kako vam je Allah naredio. - Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste. “ (El-Beqara, 222. )

Pa je Allah, 'azze we džell, stanje izlaska ove izlučevine nazvao čistoćom i znakom završetka menstrualne nečistoće. A da je bilo nečisto ne bi bila velika razlika između prilaska ženi, tokom spolnog odnosa, sprijeda i u analni otvor, što zabranjuje i šerijat i pamet. -Analogija na puštanje vjetra, također nije ispravna, zbog razlike u mjestu izlaska. Zašto ga ne bi usporedili sa zrakom koji izlazi sprijeda, zbog zajedničkih osobina, oboje je čisto, oboje izlazi iz čistog mjesta? Većina uleme je stanovišta da ovaj zrak ne kvari abdest, a od njih je i šejh ibnu-Usejmin, rahimehullah, za što kaže: „ Ovo ne kvari abdest, jer ne izlazi iz prljavog mjesta, kao zrak iz analnog otvora.

“Dokazi da ne kvari abdest: Ne prenosi se nijedan tekst, ni vjerodostojan, niti dobar, niti slab od Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, niti govor ashaba, niti je iko od učenjaka naredio ženama uzimanje abdesta prije svakog namaza, poput one koja ima izvanmenstrualno krvarenje (istihadu). Žene ashaba su poput ostalih žena u svojoj prirodnosti i stvaranju, a ne kao što neki misle da je to neka nova pojava, prisutna samo kod nekih žena. Ne, već je to stvar koja je neophodna za zdravlje zene i sigurnost njene materice, kao što su suze za oko, sluz u nosu, pljuvačka u ustima. Neko se znoji više, neko manje, ali nećete naći nekog da se nikako ne znoji, a da i postoji takav, bio bi bolestan. Pa čak i da bijelo pranje imaju samo neke žene, je li taj broj manji od žena koje imaju istihadu?

Pa zašto je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, objasnio propis za njih, učenjaci fikha naslovljavali poglavlja svojih knjiga tom pojavom, a bilo je samo četrnaest žena koje su imale istihadu, u to vrijeme, kako ih je pobrojao Ibnu-Hadžer, rahimehullah. Tako je neispravno reći da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, izostavio da pojasni propis, zbog rijetkosti ove pojave. Sahabijke su klanjale iza Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, bilo ih je čitav jedan saff ili više, nekada je učio suru El-A'raf, nekada El-Enfal, nekada Saffat, Mu'minun, pa bi odužio ruku i sedždu, a niko nije vidio da su neke od njih napuštale namaz, te odlazile da ponove abdest, a dana je bilo puno, namaza još više, a sve su imale želju da klanjaju iza Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i nema sumnje da je jednoj od njih, ili više njih, iscurio ovaj sekret u toku namaza, kao što se nama dešava na teraviji, ili drugom namazu.

One nisu tražile objašnjenje za to, pa i da je abdest bio obavezan, a one ostavile pitanje, misleći da je čisto, nemoguće je da se objava ne bi spustila u vezi njih. Obavezati ženu da se abdesti prije svakog namaza je poteškoća, i to poteškoća veća od čuvanja da ti mačka ne hoda po kući, a Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je obrazložio propis čistoće mačke time što je se teško toga sačuvati, pa kaže: „ Ona nije prljava, ona je od onih koje obilaze oko vas. “ Ovo je spomenuo Ibn-Tejmijje u „ Medžmu'a fetawa“ , 599-21. Allah je nazvao mjesečni ciklus neprijatnišću, a sve ono mimo toga je čistoća ( kada je u pitanju otvor rodnice), kao što smo naveli u 222. ajetu sure el-Beqara.Bilježi Buhari hadis, knjiga menstruacije, a poglavlje „ Žućkasti i smeđkasti sekret mimo dana menstruacije“ , od Umm 'Atijje, daje rekla: „ Žućkasti i smeđkasti sekret nismo ubrajali ni u šta. “ , znači ni u menstruaciju, ni u stvari koje kvare abdest, a da su ubrajale u ovo drugo, pojasnila bi to.

„ i u vjeri vam nije ništa teško propisao” ( El-Hadždž, 78. )

Obavezati žene nečim čime ih nije ni Allah, ni Poslanik, alejhi selam, obavezao, je opterećivanje žene i zadavanje poteškoća, a naša vjera je lahka.

Molim Allaha, Uzvišenog, da nas sve uputi na ono što On voli i čime je On zadovoljan, neka je salawat i selam na Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, njegovu časnu porodicu i ashabe.

Preuzeto s mnogih islamskih stranica.

animagical draga,ja ne znam za nesto drugo osim za taj propis sisanja nakon 7 dana po rodjenju.

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 2195
3.3.2012 9:37:33   
reallove
Amam,Jasmin,hvala vam punouser posted image

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2196
3.3.2012 9:51:37   
ajnur
Ja u prvoj trudnoci 8,9 mjesec nisam mogla klanjati jer sam bila ogrooomna da mi dragi Allah dz.s oprosti.U 8 mi krene porod jedva zaustave a u 9 nisam mogla da se okrenem posteno u krevetu.Beba imala 5 kg a vode u meni bilo litre sva otekla bila.Mom muzu govorili vodi je nek je porode strahota bilo vidjeti me.U ovoj trudnoci ide ok mashAllah pa vidjecemo...

< Poruku je uredio ajnur -- 3.3.2012 9:52:09 >

Blagost ne dotakne ni jednu stvar a da je ne ukrasi,a grubost ne dotakne ni jednu stvar a da je ne upropasti.Muhammed a.s

A 18.10.2010 mamin djecak
A10.08.2012 mamina cura

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 2197
3.3.2012 17:35:35   
Ella_H
Eselamu alejkum drage moje.
Ajnur razumijem te ali moram ti reci to su sve sejtanove
vesvese ili dosaptavanja. Allaha dz.s moramo spominjati i klanjati
mu se ako nemoze normalno onda sjedeci, ako ne sjedeci onda lezeci.
Vjeruj mi ja sam sad veca i puna vode vise nego i u trudnocama
i sejtan mi prilazi ako propustim recimo namaz ma nemoras ni klanjati
kad nemozes ko insan, ili ako grijeh ucini insan odvodi od namaza itd itd
moze se desiti da tako covjek skroz i izgubi namaz.
Porucujem svim zenicama da sebi olaksaju koliko mogu
a i samoj sebi isto tako. I to ponavljanje abdesta previse i to su sejtanova
dospatavanja imala sam i ja tu fazu tacno da dovede insana do ludila.
Sto se tice bjelog pranja i ja sam citala davno ovaj text i mnooooogo mi
je pomogao. Kod nas sam primjetila kod starijih zena one se haman
skoro pa okupaju prije nego sto ce klanjatiuser posted image i tako u nedogled covjek
sam sebi otezava.
Meni sto najvise fali i sto mi slabi iman primjetila sam je usamljenost
bez sestara muslimanki i njihova podrskauser posted image , ali sve je od Allaha dz.s.
Molim Allaha dz.s da nasa srca osvjetli Islamom i da budemo ustrajne
u Islamu sve do svoje smrti i sacuva sve vjernike i vjernice od prokletog
sejtana Amin!

(odgovor članu ajnur)
Neposredna veza do poruke: 2198
3.3.2012 19:52:55   
mamina princeza
selam alejkum
mogu li i ja da se nadovezem na ovo sisanje kose kod bebe sa svojim pitanjem. nama je danas 7 dan i danas je bilo klanje kurbana (akika) a msmo planirali i to sisanje glavice al moj se rodio s osipo stafilodermiom i iako je skoro nestala ima par sitnih gnojnih buuljica koje su ostale na podrucju tjemena. ima dosta kosice i bas ih je i tesko vidjeti pa mene je strah....
muz je gocvorio da zavrsimo da je mozda bas u tome hair al ja nisam dala jerme strah da se ne zakace i onda nastane belaj.
i tako ako to nismo obavili 7 dan jel ok mislim jel sunet i ako uradimo za nekih 7-10 dana ili onda nema veze ni da radimo.

ako neko zna voljela bih odgovor

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu Ella_H)
Neposredna veza do poruke: 2199
3.3.2012 20:09:31   
hally
esselamu alejkum drage moje.. ja se prvi put ukljucujem na ovu temu, samo par postova sam pregledala... jasmin - Allah da te nagradi za ovaj text o bijelomm pranju. toliko puta sam ga procitala al kad me neko pita ne mogu se sjetiti argumenata i dokaza.
da nam Uzviseni svima olaksa i pomogne , ocisti nase nijjete, oprosti nam grijehe i uputi nas na Pravi put. amin

(odgovor članu Ella_H)
Neposredna veza do poruke: 2200
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  86 87 [88] 89 90   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  86 87 [88] 89 90   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *