jasmin
|
Covjek grijesi i namjerno i nenamjerno...ali za svakog je obavezna tevba (pokajanje). Rekao je Uzvišeni Allah u prijevodu značenja: ''Reci: "O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv'' (Ez-Zumer, 53) Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem: "Svaki sin Ademov griješi, a najbolji griješnici su oni koji se najviše kaju''.(Ahmed i Tirmizi. Sahihul-Džami'a br.4515) Također, prenosi Ibn Abbas r.a. da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: ''Ne postoji ni jedan (Allahov) rob, vjernik, a da nema grijeh kojeg čini s vremena na vrijeme, ili grijeh u kojeg će upasti i kojeg se neće otarasiti sve dok ne napusti dunjaluk. Uistinu je vjernik po svojoj prirodi sklon da upadne u iskušenje, sklon da zaboravi ali sklon i da se kaje, pa kada bude opomenut, on se posjeti i pouku primi…'' (Taberani. Sahihul Džami'a br. 5735) Dva hadisi kudsija koja me posebno dojme svaki put: Covjek ucini grijeh pa zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzviseni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji grijeh oprasta ili za grijeh kaznjava. Covjek ponovo ucini grijeh i zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzviseni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji grijeh oprasta ili za grijeh kaznjava. Covjek ponovo ucini grijeh i zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzviseni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji grijeh oprasta ili za grijeh kaznjava. Cini sta hoces, vec sam ti oprostio! Uzviseni Allah kaze: "Covjece, oprastacu ti grijehe ne obaziruci se na njih sve dok me budes dozivao i molio. Covjece, kada bi imao grijeha koliko do neba pa Me zamolio za oprost, oprostio bih ti. Covjece, kada bi Mi dosao sa grijesima velikim kao Zemlja i susreo Me bez truna sirka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta!" Ali ne smijemo gubiti nadu u Allahovu neizmjernu milost,jer... Jedan covjek se ogrijesio prema sebi., jer je oporucio kada mu je dosao smrtni cas sinovima svojim: - Kada umrem, spalite me, smrvite me i bacite u more, jer, tako mi Allaha, ako me Allah ozivi, kaznice me kaznom kakvom nikoga nije kaznio! I oni ucinise onako kako je oporucio. Potom Allah naredi zemlji: Vrati ono sto si uzela! - i on odjednom stajase (ziv). - sta te je navelo da cinis ono sto si ucinio? - upita ga Allah. - Strah od Tebe, Gospodaru moj - odgovori. I Allah mu zato oprosti."