|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  88 89 [90] 91 92   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
11.3.2012 12:42:28   
jasmin

IZVORNA PORUKA: animagical

ima li obicaj klanja kurbana kad se suneti? mi smo planirali ako Bog da, u iducih par dana, sunetiti sina i zaklati i ispeci kurban, pa zovnuti blizu rodbinu

Nema obicaja da se kolje kurban kad se sunneti.Ako niste klali akiku,zanijetite onda akiku.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 2226
11.3.2012 14:36:49   
Hannica
U ovom textu o akiki pise da je bolje da se akika ispece i pojede nego da se djeli sirovo meso.Mene sad zanima,posto se kod mene radi o 3 kurbana,da li je uredu da se kurban ispece i odnese u javnu kuhinju?user posted image Stvarno ne znam koga bi zvala da pojede toliko meso.user posted image

"Ako se ikada budeš konsultovao sa svojim egom, postupi suprotno od onog što ti kaže taj pokvarenjak."

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2227
11.3.2012 15:36:12   
hatepsut
IZVORNA PORUKA: Hannica

U ovom textu o akiki pise da je bolje da se akika ispece i pojede nego da se djeli sirovo meso.Mene sad zanima,posto se kod mene radi o 3 kurbana,da li je uredu da se kurban ispece i odnese u javnu kuhinju?user posted image Stvarno ne znam koga bi zvala da pojede toliko meso.user posted image

Kad se ispece meso bude ga manje nego sirovog,ja cu aBd za akike uzeti mladje to jeste manje ali je lakse ispeci.znam koliko smo pekli ovna ove godine za kurban.U stvari prostres se koliko se dugacak kaze nas narod.
ja bi na tvom mjestu jednu akiku dala u kuhinju,jednu komsiluku,a jednu rodbini.ako vec nemas kome toliko da djelis.
ja vala imam rodbine ko u prici pa mi to nije problem user posted image

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 2228
11.3.2012 15:48:32   
treće
a ako ste klali za dijete, možeš za sebe ako za tebe nije zaklana akika pošto ostaje da se treba zaklati za života ako to roditelji nisu bili u mogućnosti, ili za muža npr. a počastićete user posted image se
IZVORNA PORUKA: jasmin

ima li obicaj klanja kurbana kad se suneti? mi smo planirali ako Bog da, u iducih par dana, sunetiti sina i zaklati i ispeci kurban, pa zovnuti blizu rodbinu

Nema obicaja da se kolje kurban kad se sunneti.Ako niste klali akiku,zanijetite onda akiku.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2229
11.3.2012 16:18:31   
Hannica

IZVORNA PORUKA: hatepsut

Kad se ispece meso bude ga manje nego sirovog,ja cu aBd za akike uzeti mladje to jeste manje ali je lakse ispeci.znam koliko smo pekli ovna ove godine za kurban.U stvari prostres se koliko se dugacak kaze nas narod.
ja bi na tvom mjestu jednu akiku dala u kuhinju,jednu komsiluku,a jednu rodbini.ako vec nemas kome toliko da djelis.
ja vala imam rodbine ko u prici pa mi to nije problem user posted image

Pa nisam znala da moze i jagnje.user posted image

"Ako se ikada budeš konsultovao sa svojim egom, postupi suprotno od onog što ti kaže taj pokvarenjak."

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 2230
11.3.2012 16:19:40   
Hannica
Hate zsto ste pekli ovna.Zar se kurban ne djeli sirov?

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 2231
11.3.2012 16:37:49   
anđelo

IZVORNA PORUKA: treće

a ako ste klali za dijete, možeš za sebe ako za tebe nije zaklana akika pošto ostaje da se treba zaklati za života ako to roditelji nisu bili u mogućnosti, ili za muža npr. a počastićete user posted image se

Čak ako se akika kolje i za sebe,opet se ne može njome počastiti u cjelosti .Možda mali dio (ne znam)ali se i ona mora podjeliti.Drugo kada je u pitanju kurban,pa se jedna trećina ostavi sebi,jedna trećina familiji,a jedna trećina prijateljima,komšijama i siromašnima.....,a može se i cjeli kurban podjeliti siromašnima,i da se odrekneš svog djela.Kod akike se mora sve podjeliti

Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 2232
11.3.2012 19:14:02   
jasmin

IZVORNA PORUKA: anđelo

Čak ako se akika kolje i za sebe,opet se ne može njome počastiti u cjelosti .Možda mali dio (ne znam)ali se i ona mora podjeliti.Drugo kada je u pitanju kurban,pa se jedna trećina ostavi sebi,jedna trećina familiji,a jedna trećina prijateljima,komšijama i siromašnima.....,a može se i cjeli kurban podjeliti siromašnima,i da se odrekneš svog djela.Kod akike se mora sve podjeliti

Bez uvrede,ali ovo nije tacno.
Slazem se s trece,ako ce biti rodbina,komsije i prijatelji,zanijeti akiku za sebe.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2233
11.3.2012 19:15:44   
anđelo
Sorry onda.Meni ovako rekao djever efendija,pa ja samo prenjela.user posted image

Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2234
11.3.2012 19:24:54   
treće
i nama je jedan efendija rekao da je bolje da drugi pojedu, da mi ukućani ne jedemo ali nam nije rekao zašto user posted image , iako znam da su njegovi staara ulema u BiH bili,ali svakako ira familija i ne spada u ukućane

< Poruku je uredio treće -- 11.3.2012 19:26:42 >

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2235
11.3.2012 19:30:32   
anđelo

i nama je jedan efendija rekao da je bolje da drugi pojedu, da mi ukućani ne jedemo ali nam nije rekao zašto user posted image , iako znam da su njegovi staara ulema u BiH bili,ali svakako ira familija i ne spada u ukućane

Eh pa to,da ukućani to ne jedu,već rodbina,prijatelji,siromašni,odnosno da se njima podjeli.Može se kao i ispeći i podjeliti a može i sirovo.Naravno ranije su ljudi pekli akike i djelili,jer nije bilo frižidera da to meso stoji...

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 2236
11.3.2012 19:32:41   
jasmin
Ja sam jela akiku od mojih oboje djece.Naravno,napravili smo druzenje s prijateljima studentima.
Akika koju je moj otac klao meni pojela se na dan moje svadbe u ocevoj kuci.
Nema nikakvog dokaza koji kaze da roditelji ne mogu jesti akiku,tj,dio akike.Vec smo procitali u tekstu na prethodnoj stranici kako je najprece pustiti krv.Razumijem da su to efendije rekli zbog pretpostavke da je veci sevab podijeliti sirotinji.No kako rekoh,nema smetnje da se sazovu rodbina,komsije i prijatelji,pa da se s njima podijeli akika.

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 2237
11.3.2012 19:36:35   
Hannica
Jasmin mozes li molim te odgovoriti na moja pitanja.Izvini sto te gnjavim,ali zanmima me.user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2238
11.3.2012 19:40:36   
jasmin

Izvini,preskocila sam te...
Moze insaallah,bitno je da ga podijelis...dio ces vjerovatno s rodbinom,komsijama,prijateljima,a dio podijelis ondje gdje mislis da je najpotrebnije.
Da vam Allah da bereketa i sacuva djecu od svakog zla.

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 2239
   [Obrisana poruka]
11.3.2012 21:01:12   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu jasmin)
  Neposredna veza do poruke: 2240
11.3.2012 21:12:08   
Hannica
Iman valjda se meso od akike ne ostavlja sebi,nego se sve podjeli. Zanima me jos ovo koliko ovca mora biti stara? Hatepsut je napisala da ce uzeti neku mladju.Nije valjda da moze jagnje???

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 2241
11.3.2012 21:17:44   
M kao Mama
Jasmin, i mene zanima ovo oko akike, L nismo klali pa smo akoboga nanijetili zajedno sa ovom akikom inšala

znači, da mi pojasniš jel ko kurban ili jagnje, muško, žensko, imal neka razlika, mogu li ja jedno odnijeti negdje u starački dom ili slično, a jedno zapeči ili dio jednog zapeči, a ostalo halalosom dati gdje je potrebno,

to se radi 7 dan, kada se uči ime na ezna, je li tako, ako možeš malo da mi pojasniš baš bih voljela

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 2242
11.3.2012 21:26:40   
Hannica
mamam alma imas na predhodnoj stranici.Kolje se 7,14 ili 21 dan...ili pak kad si u mogucnosti.Kolje se ovca,moze se odnjeti u javnu kuhinju i sli,uglavnom ne smijes sebi ostaviti.Samo ne znam koliko ovca mora biti stara

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 2243
11.3.2012 21:27:39   
M kao Mama
super hvala odoh čitati

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 2244
   [Obrisana poruka]
11.3.2012 21:40:50   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Hannica)
  Neposredna veza do poruke: 2245
11.3.2012 21:42:35   
M kao Mama
evo i ja čekam da se jasmin javi i da nam svojim riječima rastabiri

Neposredna veza do poruke: 2246
11.3.2012 21:46:53   
jasmin
Propisanost akike

Akika je pritvrdeni sunnet za djetetove staratelje koju su u mogucnosti, jer je Allahov Rekao je Poslanik, a. s.: "Za (život) svakog novorodenog djeteta zalog je njegova akika, koja se kolje sedmi dan po njegovu rodenju, kad mu se daje ime i brije (šiša) kosa" (hadis bilježe Ebu-Davud, Nesai i drugi).

U hadisu se kaže da je svako dijete privezano za svoju akiku, što po mišljenju uleme znaci da ce djetetu kojem nije priredena akika biti onemoguceno da se zauzima za svoje roditelje, dok neki kažu da ce to uticati na njegov odgoj (hadis bilježe autori “Sunena” i Ahmed, koji kaže da je hadis sahih).

Za akiku važe propisi kurbana u pogledu starosne dobi, nepostojanja mahane i podjele, izuzev što pri klanju akike nije dozvoljeno udruživanje (jer govece i deva mogu vrijediti kao kurban za sedam osoba, ukoliko su se one udružile).

Starosna dob kurbana

Ako se kolje ovca, kurban mora biti star najmanje godinu dana. Koza i govece moraju imati po dvije godine ili približno toliko, a deva cetiri godine. Kurban ne smije imati mahanu koja bi umanjila vrijednost mesa. Ne smije biti hrom niti bolestan, niti suviše mršav. Dopušteno je da kurban bude prepolovljenog uha ili slomljenog roga. Ona ovca koja se, iz bilo kojih razloga, ne bi mogla zaklati u kurban, ne može se zaklati ni kao akika. Najvrjednije je da se zakolje rogat, mlad ovan. Ne smije se prodavati meso akike niti kožica. Medutim, imam Ahmed dozvoljava, na osnovu predaje, prodaju kožice i glave, s tim da se taj novac podijeli kao sadaka za dijete. Pokudeno je namazati glavu novorodenceta krvlju akike.

Šta se uci prilikom klanja akike?

Uci se dova: ALLAHUMME MINKE VE ILEJKE AKIKA FULAN, na osnovu hadisa koji prenosi Bejheki, ciji je lanac prenosilaca dobar. Navodi se od Aiše, r. a., da je Poslanik, s. a. v. s., kad je klao akiku za Hasana i Husejna, rekao: "Recite: 'BISMILLAH, ALLAHUMME LEKE VE ILEJKE AKIKA FULAN".

Podjela mesa

Mustehab je meso akike, kao i meso kurbana podijeliti na tri dijela:

jedan dio ostaviti za ukucane,

jedan dio podijeliti kao sadaku siromasima i

jedan dio pokloniti prijateljima i komšijama.

Mustehab je dati babici mesa od akike. Ebu-Davud prenosi da je Poslanik, s. a. v. s., rekao, kad je Fatima klala akiku za Hasana i Husejna, da pošalju babici mesa od akike.

Koliko se ovaca kolje za djecaka, a koliko za djevojcicu?

Malikijski pravnici smatraju da je bolje zaklati po jednu ovcu za djecaka i za djevojcicu na što ukazuje hadis koji prenosi Ibn-Abbas u kome se govori da je Poslanik, s. a. v. s., zaklao po jednu ovcu Hasanu i Husejnu (hadis bilježe Ebu-Davud i Nesai). To je, po njima, najrazumnije i najlakše. Šafijski i hanbelijski pravnici smatraju da se za djecaka kolju dvije ovce, a za djevojcicu jedna, na što ukazuju rijeci Aiše, r. a.: "Za djecaka dvije ovce približnih godina i da su slicne, a za djevojcicu jedna ovca" (hadis bilježe Ahmed i Tirmizi).

Najbolje je da se za djecaka zakolju dvije ovce približnih godina i da su slicne, a za djevojcicu jedna ovca. Prenosi se da je Ummu Kerzi el-Ka'ba rekla: "Cula sam da Allahov Poslanik, s. a. v. s., kaže: 'Za djecaka se kolju dvije ovce približnih godina i da su slicne, a za djevojcicu jedna ovca'".

Mustehab je da se akika kolje sedmi dan po rodenju djeteta, ako postoji mogucnost za to, ili cetrnaesti ili dvadeset prvi dan po rodenju. Ako ne postoji mogucnost, onda se akika može zaklati bilo koji dan. U hadisu koji prenosi Bejheki navodi se vrijeme klanja akike: "Akika se kolje sedmi ili cetrnaesti ili dvadeset prvi dan po rodenju djeteta".

Mendub je zaklati akiku u vremenu kad se obavlja duha-namaz. Ne treba klati akiku tokom noci. Ako dijete umre prije nego što napuni sedam dana, za njega se nece klati akika.

Remzija Huric

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 2247
   [Obrisana poruka]
11.3.2012 21:50:25   
Brisani uporabnik

(odgovor članu jasmin)
  Neposredna veza do poruke: 2248
11.3.2012 21:51:34   
M kao Mama
Hvala draga,

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2249
11.3.2012 21:55:21   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Iman83

Mustehab- pohvalno...jel da?

Dakle, nismo pogrješili kad smo dio mesa ostavili nama user posted image .

Jasmin, hvala.user posted image

Da!
Nemojte se zahvaljivati,drage moje,zadovoljstvo mi je pomoci.

Neposredna veza do poruke: 2250
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  88 89 [90] 91 92   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  88 89 [90] 91 92   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *