pipi_duga_capara -> RE: Zene sa Hidzabom (27.9.2011 0:30:20)
|
IZVORNA PORUKA: Hannan Pipi, izvini ali ne bih se slozila sa tobom, realno ko od nas moze djetetu od 2-3g dokazati i objasniti da ne smije prolaziti, i sl. Djetetu se ne pisu grijesi sve do ponoljetstva. moja S je sa godinu dana zobilazila klanjaca, sada sa svoje 2,5 god. ne zna drugacije...vratila sam je par puta i shvatila je zbog cega to radim. i da se razumijemo, ja ovdje nisam iznjela svoje licno misljenje, dala sam isti odgovor koji sam i ja dobila kada sam pitala! šejh Ibnu Baz rhm., na pitanje: „Da li prolazak djece kida namaz“ - kaže: „Namaz ne kida ništa osim troje: punoljetna žena, magare i crni pas – samo. To su te tri vrste koje kvare namaz čovjeku ako prođu između njega i njegove sutre, ili samo ispred njega ako nema sutre, ali i pored toga namazlija neće puštati ostale da prolaze ispred njega ni čovjeka ni djete niti životinju ako ih bude mogao odvratiti, shodno riječima Poslanika s.a.w.s., koji kaže: „Ako neko od vas bude klanjao prema sutri, pa neko pokuša proči između njega i sutre, neka ga vrati, a ako se ne htjedne vratiti neka se potuče s njim – to je šejtan!“ (Muttefekun ''alejh) Ali, sve u svemu, ako prođe čovjek ili kamila ili brav – to ne kida namaz. Namaz kidaju samo spomenute tri vrste: magarac, crni pas i punoljetna žena, kako je to prije objašnjeno.“
|
|
|
|