jasmin
|
Mode li lude, od hidžaba šta bude?! Hidžab, sestre, ima svoje šarte, Vadžib vam je da ih dobro znate, Na odjeću svoju dobro paz'te, Dozvoljenog gran'ce ne prelaz'te, Prelistajte knjige učenjaka, Fetva je kod sviju njih jednaka, Punoljetna, vele, žena svaka, Sva je avret sem lica i šaka, Mnogi su i dalje od tog išli I licu su k'o avretu prišli Nakon svega ulema još reče: Pokrit' lice bolje je i preče A ko sumnja, samo neka lista Knjige fikha 'ilm što iz njih blista (1) Al' na nikab danas atakuju Sa svih strana na njeg udaraju I kauri i murtedi razni Mozgovi im totalno su prazni Nije, vele, to za ovog vakta Ali jeste suknja pedalj kratka Čak i oni što din afirmišu Protiv zara i zbore i pišu (2) Na njih džaba trošiti je vr'jeme Gospodaru odgovor nek spreme ..... Skrit' ljepotu svrha je hidžaba Ne nosi ga onda, sestro, džaba Kvalitete njime da ističeš A mahane vješto da prekriješ Zar ne čuješ Onog koji reče: U kućama bud'te, to je preče Ne gizdajte sebe kod izlaska Ko onomad u doba paganska (3) Vela svoja spustite ni za se Svakoj od vas to je bolje zna se I ukrase svoje ne pokaži Osim onom ko za muža važi Il' bližnjima po ml'jeku, tazbini I po krvi tek nekoj rodbini Baš onako kako Kur'an kaže (4) I sunnet časni k'o što nalaže Ne po priči tetaka i nena: ''Gledaj sine stotinu koljena'' A pred mužem avret ne postoji Nos' šta hoćeš, grijeha se ne boji! ...... Al' vremenom hidžab se izm'jeni U kor'jenu total se prom'jeni Nova moda njega izobliči Sam na sebe više ni ne liči A Resul je najavio žene Pokrivene al' su otkrivene U hodu će svome zanositi U muška srca fitnu unositi (5) Nemoj, sestro, jedna od njih biti Savjet tebi ja ću uputiti Pokušat' ću ovdje dočarati Do čeg' ''hidžab'' može dogurati Nek se sestre ne ljute na mene Prepoznaju l' ovdje negdje sebe Ukazati želim na propuste Da ih sebi one ne dopuste Pa ko hoće nek pouku primi A ko neće, kod vida nek žmiri Primjerima teško ima kraja Ibreti se njima mnoga raja: Crvene se usne izdaleka Lice blješti kao apoteka Karmin, puder i ostala šminka Izgleda k'o pubertetli klinka Kao da je samo sa make-upa Na glavi je crven-turban kapa Traperice i patike starke Uski body popularne marke A na glavi nešto poput kape Ispod koje čak i uši zjape Strukirane bluze, kompletići Uske hlače, preko njih minići Naušnice vise do ramena K'o u žena iz afro-plemena Vrat otkriven, ništa na njem' nema I na njemu biser dijadema Pitanje me jedno sada tišti Od muke mi se sve plače i vrišti Koju sestre fetvu uzimate, Vrat i uši kada otkrivate? Takvu nikad niko izd'o nije Osim onog ko vjeri se smije I bez znanja o vjeri što zbori A za slično u Vatri se gori Obrve su skladno počupane Il' olovkom vješto nacrtane Izgledaju poput crte ravne Po uzoru na damice ''slavne'' A to spada u haramli stvari Hadis sahih bilježi Buhari (6) I štikle su od pedalj i nešto Kada hoda mora ići vješto K'o žena iz Benu Israila Niska bila, štikle napravila Da bi tako vitka ona bila O čemu je jako dugo snila I prsten je miskom ispunila Pokraj ljudi kad bi prolazila Njeg' bi ona malo prodrmala Iza sebe miris ostavljala Mušku pažnju na se privlačila I u tome mnogo uživala (7) A kad žena hidžab namiriše Pa niz sokak lagahno odnjiše Šejtan odmah družinu je sazv'o Jer je takvu Resul ružno nazv'o 8 Sve trendove sestre nove prate Pa po c'jenu i da malo pate Nos probušen, cirikon u zubu Bože mili, razum je na rubu Zar baš svaka moda ovog doba I kroz hidžab mora da se proba? ..... Modi ovoj teško ukraj stati Do zore bi mog'o nabrajati Sarkazam je samo maska moja Sekira me, sestro, nošnja tvoja Okani se šminke i parfema I hidžaba koji svrhu nema Nek te nošnja čednosti pokriva Koja skriva a ne promovira Samo tad ćeš punim sjajem sjati Bit' uzorna supruga i mati Volio bih, kad bih mog'o znati Da l' ćeš, sestro, savjet poslušati? Musa Aid, 13. ša'ban 1431. h.g.