|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  29 30 [31] 32 33   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
26.4.2010 21:16:49   
aicha
IZVORNA PORUKA: ElmaB RR

Drage moje!

Vjerovatno će te primijetiti da su neki od vaši postova obrisani. Jesu, i to s razlogom, jer ovo nije hanuma grad za žene sa hidžabom. Ovo sam vam već jednom, kada je tema tek otvorena, i napisala, ali i dalje ste nastavile začatavati temu. Lijepo ću Vas zamoliti da nastavite pisati o običajima žena sa hidžabom i ostalim interesantnim stvarima, ali da ne pišete šta je koja danas radila, kako je provodila vrijemd sa porodicom ili tek tako da ostavljate postove pozdrava! Svi postovi koji budu sličnim dosadašnjim, tipa, želje i pozdravi, bit će obrisani!

Lijep pozdrav!user posted image

Ok a da li mozemo otvoriti neku temu slicnu hanuma grad a za pokrivene i opcenito otkrivene muslimanke..za sestre rr ili dzemat rr???

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 751
26.4.2010 21:23:33   
ElmaB
Hanuma grad već postoji i to za svaki mjesec zasebno. Nema potrebe da se otvarju dvije teme hanuma grad za žene sa hidžabom i one koje nisu!

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

(odgovor članu aicha)
Neposredna veza do poruke: 752
26.4.2010 21:31:37   
aicha
Mislila sam i za otkrivene ali da mozemo o vjeri, selamiti se, pitati npr ovako ova pitanja kao gore sto je SCARLETT jer vidite uvijek imamo neku temu nevezanu striktno za hidzab a vezanu za vjeru pa da imamo tu neku gdje mozemo miksati jer da nekima ne smeta zato sto vjeru ubacujemo, zbog toga pitamuser posted image

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 753
26.4.2010 21:43:43   
Saraya
IZVORNA PORUKA: scarlett

Nadam se da je ok ako ovdje postavim pitanje, jer se vjerujem da su ženice s hidžabom najbolje upućene u to. Danas sam u DM-u kupila kapsule od brusnice kao nadopunu ishrani i sad čitam u sastavu piše želatin - stoji samo Gelatine. Kako ja sada da znam kojeg je porijekla ovaj želatinuser posted image  Pokušat ću da postam sliku ovih kapsula ako bude išlo user posted image

Draga moja, sto se tice ovih stvari, tu postoji sumnja i bolje ih je izbjegavati, to znaci da ulema ima razlicito misljenje. Oni koji smatraju dozvoljenim imaju svoje dokaze, oni koji smatraju zabranjenim - svoje, zato ja izbjegavam zelatin, bilo govedji ili svinjski, koristim agar-agar, mada mislim da je dozvoljen, shodno fetvi:

"Pitanje": Pošto su se u vezi odgovora na pitanje o svinjskom zelatinu (Saff, br.138) pojavile izvjesne nejasnoće, odlučio sam ponovo odgovoriti na to pitanje, uz detaljnije iznosenje misljenja i argumenata.

"Odgovor":Islamski klasici su razmatrali pitanje preobrazbe necistoce u neku drugu materiju, kao što je probrazba alkohola, preobrazba psa ili svinje u pepeo ili so (tako što se zapale ili bace u solanu) i iznijeli su razlicita misljenja i poglede oko promjene propisa nakon preobrazbe. Svi su stava da alkohol (alkohol je prema misljenju cetiri pravne skole necist) koji se prirodnim putem preobraziu sirce- bez utjecaja ljudskog faktora-gubi prvobitni propis, i postaje dozvoljen. Razisli su se oko ostalih vrsta necistoca: ucenjaci hanefijske pravne skole, Malik i Ahmed po jednom misljenju, zahirije i sejhu-l-islam Ibn Tejmijje, Ibnu-l-Kajjim, Sevkani, Hasan-han, Ibn Hazm, stava da ukoliko se necistoca preobraziu nesto drugo, i u potpunosti izgubi svoja svojstva i karakteristike, gubi prvobitni propis-zabranu, i postaje dozvoljeno njeno koristenje. Safije, hanbelije, prema jacem predanju od imama Ahmeda, i Malik, prema jednom predanju, smatraju da se necistoca ne moze preobraziti i da se njen propis ne moze mijenjati (Nakon ovoga brat Semir navodi mnoga djela, a ko je toliko ucen da ga to interesuje neka pogleda u Saffu koja se djela spominju,moje rijeci).
Prvo misljenje je jace i temelji se na slijedecim dokazima:
a) Poredjenje (analogija) svih ostalih necistoca sa alkoholom.
Postoji koncenzus islamskih ucenjaka da alkohol koji se priprodnim putem, bez djelovanja ljudskog faktora, preobrazi u sirce postaje dozvoljen, a vecina ucenjaka zadrzava taj stav i kada je rijec i o manualnom pretvaranju alkohola u sirce. Isti propis treba vaziti i za ostale necistoce, nakon sto dozive hemijsku promjenu (preobrazbu), takvo nesto nije u skladu sa zdravom logikom, koja se ne kosi sa serijatskim tekstom,
b) Poredjenje sa stavljenjem kozom lesine
Vecina ucenjaka je stava da koza lesine stavljenjem postaje cista, na osnovu rijeci Poslanika s.a.v.s.: "Stavljenjem koza postaje dozvoljena." (Muslim)
c) Metodolosko pravilo: "Propis vazi kada za njega postoji povod"
Povod zabrane alkohola je opojnost, i kada nje nestane, prestaje vaziti zabrana; tako isto povod zabrane necistoe je njena sustina i karakteristike, kada toga nestane-prestaje biti zabrana.
d) Neciste materije (ljudski izmet i mokraca, lesina, pas, svinja i dr.) kada se osuse, isparavaju u atmosferi, i od njih i drugih tvari formirajuse oblaciiz kojih se opet spusta cista kisa koju ljudi piju, a kada se te iste materije zakopaju u zemlju , rastvore se, voda iz njih odlazi u najnize slojeve zemlje, cisti se od svih primjesa i pretvara se u cistu i pitku izvorsku vodu. Takav je slucaj i sa mlijekom. Ono uslijed potpune preobrazbe i promjene, nakon sto je bila necista i zabranjena krv u zivotinjskoj utrobi kao sto to potvrdjuje Kur an (En-nahl,66), postaje cisti i dozvoljeni napitak.
e) Poredjenje preobrazbe necistoce sa preobrazbom cistoce
Naime, kada se cista tvar preobrazi u necistu, postaje zabranjena i necista, kao sto je voda koja se pretvori u mokracu i izmet. Kako to da ovdje preobrazba utjece na propis, a ne utjece kada se radi o obrnutoj situaciji-kada se necistoca preobrazi u cistocu. Allah dz.s. izvodi cisto iz necistog, i necisto iz cistog, stoga ne treba gledati na osnovu od koje je cista ili necista tvar nastala, nego na svojstva i karakteristike koja ona posjeduje. Ako nestane imena i svojstva ne moze se zadrzati propis,jer se propis veze i za jedno i za drugo ("I´lamul-muvekkin",1/394).
Na osnovu recenog, moze se donijeti i serijatskopravno rjesenje za svinjski zelatin. No, prije toga cemo nesto kazati o zelatinu i njegovom nastajanju, kako bi citaoci mogli u potpunosti razumjeti razlog podvodjenja zelatina pod spomenuta pravila i principe.Zelatin je proteinska materija koja nalikuje proteinu krvi (hemoglobinu), inzulinu, i proteinu jajeta. Karakteristican je po tome sto se otapa u vodi. Najvise se dobija od svinjskih i govedjih kostiju. godisnje se u svijetu proizvede oko 200 000 tona zelatina. Vise od polovice je svinjskog porijkla. koristi se u konzerviranju hrane, zaledjenoj hrani, slatkisima, mlijecnim proizvodima (svjezi sir, jogurt), raznim kremama,tjesteninama, ishrani bolesnika kod kojih je izvrsen hirurski zahvat na probavnom kanalu, u malokolaricnoj hrani radi kontroliranja tjelesne tezine, pripravljanja nekih vrsta lijekova, u medicini kod hirurskih zahvata za zaustavljanje izljeva krvi i dr.
Zelatin nastaje kao posljedica pucanja (raspada) molekule zivotinjskog proteina. U reakciji koja se odvija uz prisustvo vode, djelici vode zauzimaju mjesto u razlicitim dijelovima spomenute molekule, sto prouzrokuje pucanje hemijskih veza u molekuli, i formiranje novih hemijskih molekula koje su manjeg obima. Reakcija se odvija na kiseloj ili nekoj drugoj podlozi. Novonastale molekule se u potpunosti razlikuje od proteina od kojih su nastale. To se moze provjeriti na razne nacine. Nije moguce utvrditi da postojij ikakva sustinska razlika izmedju zelatina dobivenog od razlicitih zivotinja, jer on u potpunosti gubi svojstva i karakteristike koje bi ukazivale na osnovu od koje nastaje (brat Semir ovdje opet navodi u kojim djelima se moze pogledati o tome, moje rijeci).
Vidimo, dakle, da se radi o potpunoj promjeni, i ne moze se, vise govoriti o kostima, ili nekom drugom dijelu svinje, nego o sasvim novoj materiji koja potpada pod serijatsko pravilo: Sve stvari su u osnovi dozvoljene, dok ne dodje dokaz koji neku stvar posebno zabranjuje. To znaci da se vise ne gleda da li je zivotinja iz cije je kosti dobiven zelatin cista ili nije i da li je zaklana na propisan ili nepropisan nacin.
Na osmoj fikhskoj konferenciji Islamksog medicinskog kongesa u Kuvajtu (maj,1995.) donesen je slijedeci zakljucak: "preobrazba (ar. el-istihala) koja znaci potpuno pretvaranje jedne materije u drugu koje se po svojstvima razlikuje od nje, cini da neciste tvari postanu ciste, i da ono sto je zabranjeno bude dozvoljeno. Na osnovu toga mozemo reci daje zelatin-koji nastaje od kostiju i kaze neciste zivotinje-cist i dozvoljeno je njegovo konzumiranje" A Allah najbolje zna! (Na pitanje odvgovorio dipl. islamksi pravnik Semir Imamovic)

A Allah najbolje zna!

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 754
26.4.2010 21:58:45   
aicha
Allah te nagradio Saraya, bas Subhanallah i ja izbjegavam ali postoji ono fikhsko pravilo i bas sam se po njemu vodila a eno i Semir ga spomenu... a ima li kakva fetva za alkohol u kremama ovo ono...neka jaca fetva. Ja sve imam subhu i izbjegavamuser posted image  mada su govorili neki da onaj medicinski moze ovo ono (Na dersu)

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 755
26.4.2010 23:28:11   
jasmin
Medicinski alkohol ne smeta u kremama,parfemima i sl.Zelatin bih i ja izbjegavala da sam tamo.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu aicha)
Neposredna veza do poruke: 756
26.4.2010 23:48:02   
Anoniman
Ja sam se mozda jednom javila na ovu temu, i nisam se javljala najvise iz razloga koji cu sad navest.

Ja nosim hidzab, za mjesec dana ce biti pune tri godine. Kako me neko moze usmjeriti i govoriti sta treba da pisem o tome, sta je moja svakodnevnica, moj obicaj, sta je zapravo taj moj hidzab???

Ako su vec moderatori odobrili ovu temu, onda su je trebali pustiti...a zasto i kako...

Reci cu vam...

Odluka da nosim hidzab i to sto nosim, je nesto na sto sam najponosnija i za sto se ne kajem ni jedne sekunde u 30 godina svog zivota.

A sta su moji obicaji.... Sve!! Svaki dio dana ja dozivljavam kao dio dana koji samo ja tako dozivljavam i niko vise....ustajanje na sabah....kahva sa mm, budjenje s djecom....i kad sam raspolozena i kad sam ljuta...to sam samo ja, i ja imam svoje norme ponasanja za "moje situacije". I odlazak u grad, i kad kazem dobar dan, i zacudjeni pogled kokji govori vidi ove pokrivene i dobar dan... i to je samo moj hidzab. Moj hidzab je i kod doktora i na poslu i u kaficu i svugdje....samo moj. Samo ja znam gdje mi je granica, i zna se ko mi je odredio, i ne moze mi neko reci: " ti ne mozes, jer nosis hidzab." Da, moze mi reci, ali to govori o necijoj predrasudi, a ne o mom hidzabu. Jer ja nikom ne kazem ti ne mozes jer nemas hidzab, ja znam da je milost samo Bozija.

I ako se zanimam za citat, knjigu, hadis, dovu,...sve je to dio mog hidzaba, i kako neko moze reci to da, a to ne.
Zato drage moje, ako je tema na zajednici, ako ne vrijedja nikog, a vec je ranije dopustena, zasto brisat necije postove i usmjeravati nekog. Pa ne brise se ni hanuma grad i slicne teme uz opomenu da su skrenuli s teme.

(odgovor članu jasmin)
  Neposredna veza do poruke: 757
26.4.2010 23:53:50   
Anoniman
selam!ja sam nova na forumu,željela bih vam se pridružiti jer sam i ja jedna žena sa Hidžabom user posted image
pokrila sam se prije 4,5 god. user posted image

(odgovor članu jasmin)
  Neposredna veza do poruke: 758
27.4.2010 0:07:18   
Anoniman
maida,slažem se s tobom u potpunosti!
jest da sam nova na forumu ali sam redovno pratila dešavanja.
nisam mogla a da se ne pridružim ženama sa hidžabom,jer mi je jednostavno drago kada vidim da nas ima mnogo.
ali isto tako ne vjerujem da ću se često javljati iz razloga što se ne mogu opustiti stalno razmišljajući da li je sad ok što sam napisala,da li će moderatori izbrisati i sl.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 759
27.4.2010 0:41:23   
Hanady RR
Ja zaista ne znam čemu ljutnja brisanim postovima.
Naime, tema hanuma grad se svaki mjesec briše....
zar bi trebalo i ovu temu svaki mjesec da brišemo pa opet ispočetka selami i pozdravi.
Niko nije pobrisao ništa što je bilo u skladu sa temom i nema ni potrebe...dok tema postoji neka postoji naravno. S tim da ja sada imam osjećaj da sam ja kao nepokrivema diskriminirana jer meni selam ovdje niko ne upućuje i nisam mu sestra a muslimanka sam. zamislite onda kako je onim ženama koje to nisu a možda bi vas i one nešto pitale.

Evo recimo Private je postavila divna teks o hurmama i njohovoj ljekovitosti...milite da hurme nebi pomogle ženi koja nije pod hidžabom ili koja je kršćana.

Šta ako neka želi da vas pita nešto što je zanima eto o ovome gore navedenom, al baš bi je bilo sramota....
Nit je za selema nit je sekica nit je pokrivena nit išta pod bogom milim sa ove teme.

i baš tužno da se podjelimo na ovaj način. One koju su pokrivene i one koje nisu. Sad meni kao ženi islamske vjeroispovjesti teško palo a na ovaj forum sam došla iz dobre namjere po njegovom osnovnom značenju - orodični portal, za majku, porodicu i dijete. sad ispade nismo ni sve majke iste...dal će meni hurma valjati pitam se pitam se user posted image user posted image user posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 760
27.4.2010 0:59:32   
frenkoza
najveci je problem sto na drugim temama kad se spomene Kur'an, hadis ili sta drugo vezano za vjeru odmah se dignu tenzije i frka.... neke su forumasice napadnute.... i onda se zene fino okrenu ovdje na ovu temu gdje se pretpostavlja da nikome ajeti i hadisi ne smetaju i opet napadanja....

ja nisam pod hidzabom, a uopce se ne osjecam lose na ovoj temi...niko mi nije reko sto si se ti javila kad hodas gologlava ili slicno.... a ovdje je dobrodosao svako kome ne smeta islam ne bitno nosi li hidzab ili ne i je li uopce musliman ili ne....

ako grijesim ispravite me...

"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke"
10.11.2009.
30.0

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 761
27.4.2010 1:08:05   
Hanady RR
frenkoza ...ja sam se javljala i pitala i dobila adekvatan odgovor na temi.
Ovaj post sam napisla ponukana ovim prije mene (2 poslednja) jer su moderatori reagovali kao i na svakoj drugoj temi i pobrisali more postove ''selami i pozdravi''. Mislim da je to za temu nahunam grad, kako si šta radiš jesi OK danas, itd....
ova tema treba imati svoj stil i stav i ostati otvorena za sve na forumu kao što su i druge teme.
Najviše mi je žao što jedan dio žena koje se javljaju na ovu temu prestale su se javljati na svim drugim.

I da meni je prvoj pala na pamet hrabrost da kažem da je citiranje ajeta meni postala malo opterećujuća...ali samo iz razloga što se desilo na svim temama. Ja imama svoj stav u skladu sa svojim Islamskim odgojem i svoj stav sam uvijek iznijela na forumu a da nikada nisma to podkrijepila niti jednim ajetom. A većina mojih ( tačnije svi) stavova životnih  o određenim temama tipa Abortus, svekrva, Brak, eutanazija su u skladu sa mojim vjerskim opredjeljenjem.
i naravno, ovu temu ću svaki dan da posjećujem i da naučim nešto novo...kao večeras o onim kapsulama...nikada mi nije palo na pamet da pogledam sastav tako kupljenih...sad znam da i to moram.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 762
27.4.2010 1:15:31   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Ja zaista ne znam čemu ljutnja brisanim postovima.
Naime, tema hanuma grad se svaki mjesec briše....
zar bi trebalo i ovu temu svaki mjesec da brišemo pa opet ispočetka selami i pozdravi.
Niko nije pobrisao ništa što je bilo u skladu sa temom i nema ni potrebe...dok tema postoji neka postoji naravno. S tim da ja sada imam osjećaj da sam ja kao nepokrivema diskriminirana jer meni selam ovdje niko ne upućuje i nisam mu sestra a muslimanka sam. zamislite onda kako je onim ženama koje to nisu a možda bi vas i one nešto pitale.

Evo recimo Private je postavila divna teks o hurmama i njohovoj ljekovitosti...milite da hurme nebi pomogle ženi koja nije pod hidžabom ili koja je kršćana.

Šta ako neka želi da vas pita nešto što je zanima eto o ovome gore navedenom, al baš bi je bilo sramota....
Nit je za selema nit je sekica nit je pokrivena nit išta pod bogom milim sa ove teme.

i baš tužno da se podjelimo na ovaj način. One koju su pokrivene i one koje nisu. Sad meni kao ženi islamske vjeroispovjesti teško palo a na ovaj forum sam došla iz dobre namjere po njegovom osnovnom značenju - orodični portal, za majku, porodicu i dijete. sad ispade nismo ni sve majke iste...dal će meni hurma valjati pitam se pitam se user posted image user posted image user posted image

Hanady, ja se slazem s tobom. Ja sam za to da ova tema bude za sve otvorena, jer samo tako neko moze dokucit kako zive zene s hidzabom, ako je to cilj ove teme.

Ali pojavljuju se dvostruki standardi. Kad sam ja bila moderator, tad je bila rasprava da se malo ocisti forum, da ne budu teme mame 2008, bebe 2008, 2009 i sl. i digla se frka gdje ces to , nemojte nam to dirati, to su nam najbolje teme.  Bili su svi protiv moderatora i te odluke. I bas je bio primjer proliva kod djece i ja sam rekla da bi ta informacija bila puno korisnija da se napise na odgovarajucoj temi, da je moze naci svaka majka koja ima ili bude imala s tim problema, a ne da je dijeli grupa od 10-15 zena, ne znam  ni ja. To je isto ovo o hurmama sto govoris.

Ti Hanady znas da sam ja na ovom forumu vec 3 godine, i da nikad ne pravim nikakva ni grupisanja, ni odvahanja, ali sam samo reagovala, da ako neko hoce da slusa o zivotu zena pod hidzabom onda nek ih pusti, jer ako si shvatila iz mog posta, svaki dio dana je nacin mog zivota...

Neposredna veza do poruke: 763
27.4.2010 1:18:31   
Anoniman
BTW, htjedoh spomenuti da se inzulin pravi od svinja i krava. Ja to nisam znala. Zbog toga sam se javila na ovu temu i onda sam posle onog posta i zaboravila sto sam tu.

A sto se tice onog da je dozvoljeno koristiti zelatin, pa sto ce nam onda halal certifikati??????

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 764
27.4.2010 1:22:59   
Hanady RR
naravno kao i moj...ja svaki dan svoj žibot živim po svojim vjerskim ubjeđenjima i nema tog foruma niti insana da me u tom smislu promjeni.

samo razlika između ove teme i beba2009 je pogolema jer od tamo postove možeš prebaciti na odgovarajuću temu i svakome je dostupna i svako od nje koristi ima i niti jedan član ili članica neće je preskočit. A šta misliš da post od private prebacimo na odgovarajuću temu ( tekst o hurmama) jel misliš da bi ga baš svaka žena pročitala...da neka nebi pomislila da je možda fulila forum.

ma nije ni bitno....
ja sam mišljenja da nema potrebe da se raspravljamo...evo i ovim sam glupim postom samo temu uvrijedila i neka mi Allah dž.š oprosti ili piše u grjeh ako treba, a ti moderatorice ovoga pdf imaš moju dozvolu da svo moje začatavanje pobrišeš...mada ti moja dozvola i ne treba jer savršeno poznaješ pravila foruma.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 765
27.4.2010 1:30:17   
scarlett
Hvala vam puno drage moje na odgovoru, ma ne znam ni ja šta mi bi da pogledam, ustvari htjela sam da vidim da se ne spominje šta vezano za dojenje i uzimanje ovih kapsula i zamišljeno sam čitala sve redom i kad pročitah želatin, baš me nešto iznenadi, otkud tu user posted image  ali eto...

< Poruku je uredio Visnja RR -- 27.4.2010 1:32:37 >

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

Neposredna veza do poruke: 766
27.4.2010 1:36:13   
Anoniman
Mislim da treba vodit racuna o hrani koja ima halal certifikat. Ljudi to ne praktikuju, ali kad nekoliko kupaca udje i pita ima li ovo meso ili ovo nesto certifikat onda ce se proizvodjac pitat da li treba ili ne.
Jer kad sam pitala prijatelja koji radu u agenciji za halal certificiranje, sta je vazno kod vegete pa je halal. On mi je rekao da je pregledano sve od tla pa do nacina uzgoja. Ne znam kolko godina unazad zemljiste n akojem uzgajaju povrce za vegetu nije hemijski tretirano, znaci sce je organski 100%, tj. ako ima halal certifikat i zdravo je, mislim da bi to i drugima dobro koristilo

(odgovor članu scarlett)
  Neposredna veza do poruke: 767
27.4.2010 6:37:51   
ElmaB
IZVORNA PORUKA: Maida*

ali sam samo reagovala, da ako neko hoce da slusa o zivotu zena pod hidzabom onda nek ih pusti, jer ako si shvatila iz mog posta, svaki dio dana je nacin mog zivota...

Maida, kao što vidiš tema postoji i nije zaključana. Ali ostavljati poruke, tipa, selam mojim sekama i ostalo, mislim da je čisto začatavanje teme. I nema potrebe za diskusijom, imate temu i nastavite pisati, a svi postovi koji ne budu u okvirima teme žene sa hidžabom,. bit će obrisani!

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 768
27.4.2010 10:59:17   
Madam Mohamed
Selam alejkum i lijepi pozdrav. Nadam se da vas zaticem u dobrom zdravlju i raspolozenju. A sada muzicka zelja..user posted image
Pokusat cu biti kratka, jasna i maksimalno iskrena. Izbjegavala sam ovu temu neko vrijeme unazad iz razloga sto svaki put kada dodem zateknem hanume kako se selame, pitaju za zdravlje i radije sam provodila vrijeme na dr temama od kojih cu imati koristi. Slazem se sa moderatorom da se suvisne stvari brisu, a da se ostavljaju informacije koje ce biti korisne svim hanumama, trudnicama i mamama nevezano jesu li muslimanke i kakve su muslimanke. Od ove teme se mozemo sve mnogo okoristiti. Dajte da bude otvorena, slobodna u granicama Islama, da se ne svodi na emisiju tipa muzicke zelje, cestitke i pozdravi. Pokazimo hanumama koje nisu pod hidzabom i ostalima, a koje rado posjecuju ovu temu kako izgleda jedna zena muslimanka, opisi svoj nacin pokrivanja, sta te je ponukalo na to, cime se bavis, obrazovanje..Odlicne informacije za ucinkovitost hurme (nauka je dokazala ono sto Allah Uzviseni opisuje u suri Merjem), halal certifikat i sl. Nadam se da se niko nije nasao uvrijeden. Bila sam dobronamjerna. Svako dobro.

Kazu da sam mistik,mrznja je moj jedini neprijatelj,ne ljutim se ni na koga,meni je cijeli svijet jadan..Junus Emre

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 769
27.4.2010 11:06:25   
Saraya
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

S tim da ja sada imam osjećaj da sam ja kao nepokrivema diskriminirana jer meni selam ovdje niko ne upućuje i nisam mu sestra a muslimanka sam. zamislite onda kako je onim ženama koje to nisu a možda bi vas i one nešto pitale.

Hanadi, evo ja te selamim user posted image i kad se kaze sestre, misli se na zene iste vjeroispovjesti, ne samo na one sa hidzabom, ili one koje praktikuju nocni namaz, ili poste pon i cet... nego opcenito na sve muslimanke... user posted image

Sto se ostalog tice, slazem se s tobom. Ovdje niko ne brani da se postavljeju islamski tekstovi iz svih mogucih oblasti(kao ovaj o zelatini...), samo radi preglednosti i onih koji ce za 5-6 mjeseci doci na ovu temu, bolje je da se pisu korisne stvari. Ima toliko islamskih foruma, ili moze na PM, ako se zeli muhabbet, a ovu temu vrijedi iskoristiti da se nesto nauci.

Sto se mene tice, meni stvarno ne smeta da i pripadnice dr. vjeroispovjesti imaju svoje teme i pricaju o svom zivotu, cak sta vise, mislim da je vjera kod vecine(bilo muslimanki ili krscanki) neodvojiva od svakodnevnog zivota.

Maida, user posted image na tvoje postove se nema sta dodati, zaista nadahnuto...
Slazem se za halal certifikate i inace kupujemo iskljucivo te proizvode(ako postoje), a ima ih sad dosta, hB...
Esselamu alejkum user posted image

Neposredna veza do poruke: 770
27.4.2010 11:10:08   
Madam Mohamed
Dozvolite mi sada da podijelim svoju pricu o pokrivanju sa vama.
Poticem iz vjerske porodice i stavljanje marame je bilo samo pitanje vremena i konacne odluke. Bila je to 27. noc mjeseca ramazana. Imam je govorio o posebnosti noci Lejletul Kadr. Kazao je kako je to odabrana noc, simbolika noci u kojoj je objavljen Kur an. Ta noc moze znaciti novu prekretnicu u tvome zivotu, okretanje jednog novog lista, donosenje vaznih odluka. Osjetila sam da je to moj trenutak koji sam cekala. Imamov vaz je bio kapljica koja je prelila casu i odlucila sam staviti maramu. Imala sam 17 godina i upravo sam zavrsavala gimnaziju. U Turskoj je inace prisutna zabrana nosenja marame u odgojnim i obrazovnim institucijama koje nisu vjerskog karaktera. Na pocetku je bilo malih problema no hvala Bogu sve je uspjesno rjeseno. Nakon zavrsetka gimnazije, studirala sam komparativnu psihologiju na sveucilistu Bilken u Ankari i hvala Bogu uspjesno sam okoncala studij u roku od 4 godine. Ne osjecam se mnogo drugacijom od ostalih zena. Zapravo, rekla bih da me se zivoti drugih i ne ticu. Nemam vremena. Sama sam sebi prioritet, a ostali kada i ako dodu na red. Mozda je i pogresno, mozda i nije, ne znam. Sada ocekujem da postanem mama po prvi put aBd tako da mi je svaki dan, noc posvecena i usmjerena u pogledu majcinstva, odabira namjestaja, odjece za bebu, iscitavanje i prisjecanje gradiva sa fakulteta vezano za majcinstvo, stilove odgoja i sl sto ce biti od koristi aBd. Ne mogu reci da je svaki dan isti jer svaki dan nesto novo nosi. Privrzena sam porodici i nastojim svome muzu ugoditi kada se vrati sa posla. Planiram se aBd vratiti na posao nakon par godina. Vjerujem, osjecam i znam da mogu podjednako biti uspjesna supruga, majka i psihologinja. Tako sam naucila od pocetka. Ne mimoilazi me kuhanje, ciscenje, soping, voznja auta (kada muz nije tu)user posted image , setnja i razgovor sa prijateljicama, odlazak u dzamiju vikendom, citanje knjiga ne samo vjerskog vec i dr sadrzaja. Nastojim upotpuniti svoje vrijeme na najbolji nacin na koji to mogu od momenta kada se probudim pa dok se ne vratim ponovno u krevet.
Nadam se da ce i ostale zene sa hidzabom ispricati svoju pricu..probleme sa kojima su se susretale..kako izgleda njihov hidzab..Ja sam postavila neke slike u moj album pa mozete pogledati.

Kazu da sam mistik,mrznja je moj jedini neprijatelj,ne ljutim se ni na koga,meni je cijeli svijet jadan..Junus Emre

(odgovor članu Madam Mohamed)
Neposredna veza do poruke: 771
27.4.2010 11:13:36   
malena27 RR
IZVORNA PORUKA: Madam Mohamed

Selam alejkum i lijepi pozdrav. Nadam se da vas zaticem u dobrom zdravlju i raspolozenju. A sada muzicka zelja..user posted image
Pokusat cu biti kratka, jasna i maksimalno iskrena. Izbjegavala sam ovu temu neko vrijeme unazad iz razloga sto svaki put kada dodem zateknem hanume kako se selame, pitaju za zdravlje i radije sam provodila vrijeme na dr temama od kojih cu imati koristi. Slazem se sa moderatorom da se suvisne stvari brisu, a da se ostavljaju informacije koje ce biti korisne svim hanumama, trudnicama i mamama nevezano jesu li muslimanke i kakve su muslimanke. Od ove teme se mozemo sve mnogo okoristiti. Dajte da bude otvorena, slobodna u granicama Islama, da se ne svodi na emisiju tipa muzicke zelje, cestitke i pozdravi. Pokazimo hanumama koje nisu pod hidzabom i ostalima, a koje rado posjecuju ovu temu kako izgleda jedna zena muslimanka, opisi svoj nacin pokrivanja, sta te je ponukalo na to, cime se bavis, obrazovanje..Odlicne informacije za ucinkovitost hurme (nauka je dokazala ono sto Allah Uzviseni opisuje u suri Merjem), halal certifikat i sl. Nadam se da se niko nije nasao uvrijeden. Bila sam dobronamjerna. Svako dobro.

konacno neko da je shvatio sta je cilj ove teme i da se pridrzava user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu Madam Mohamed)
Neposredna veza do poruke: 772
27.4.2010 12:04:39   
Saraya
Molimo moderatore da ne zacatavaju temu...user posted image user posted image user posted image (Sala)

Ja sam stavila hidzab kad sam posla u Medresu. Ispocetka nisam shvatala sta to znaci, da je zivot sa hidzabom drugaciji , ali, sto je najvaznije, nisam se pokajala. Moji roditelji, iako do tada nisu bili prakticari vjere(nisu imali namaz i sl.), bili su jako strogi u mom odgoju. O momcima i izlascima sam mogla samo sanjat, kafici su bili strogo zabranjeni, izlaz strogo do aksama i sl., doprinjeli su da mi nije bila velika razlika sa hidzabom ili bez njega. Tada sam imala samo 14 god. i nisam znala sta je zivot, nisam razmisljala o buducnosti. Sad vidim da je hidzab bio milost od mog Gospodara, jer zahvaljujuci tom propisu, nasla sam hairli muza, imam skladan brak, bez ikakvih trzavica, sjajnu djecicu... imam sestre koje volim i koje su mi kao rodjene(a ruku na srce, danas je jako malo iskrenih prijatelja).
Gledam svoje bivse prijateljice, koje su se dvoumile oko ovog propisa, imam osjecaj da im je prosao voz, jer sto vise se odgadja, kasnije je sve teze i teze. Sejtan ima 1001 nacin kao da nas odvrati od praktikovanja nekog propisa. Samo ako mu damo vremena da djeluje, on ce uspjeti... user posted image
I, kao sto rece Maida, hidzab nije samo mahrama, hidzab je cjelokupan nacin zivota. Takav zivot podrazumjeva precizno utanaceni kodeks ponasanja, od jutra do mraka... Zena pod hidzabom se susrece sa svim iskusenjima kao i svaka druga, ima svoje padove i podizanja, ima periode srece i periode tuge, ima bolesti i slabosti... ali zna da nikad nije sama, da je uz nju njen Gospodar koji je jedini kadar da joj nadje izlaz iz svake situacije.
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 773
27.4.2010 12:14:06   
frenkoza
divne price zaista user posted image user posted image user posted image

bas sam sretna kad otvorim ovu temu i vidim ovakve postove, a neke bezveze rasprave ili praznu pricu...
volila bih da nam jos i vise pisete o problemima sa kojim ste se susretali noseci hidzab, i kako ste ih rjesile i prevazisle....

ljubim vas

esselamu alejkum

"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke"
10.11.2009.
30.0

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 774
27.4.2010 12:40:50   
jasmin
Maida draga,izvini,preskocila sam komentirati tvoj post.Puno mi se svidja sto kazes da je cijeli jedan tvoj dan,proveden onako kako ga provodis,dio tebe,dio koji je posve neodvojiv od tvoje licnosti.
Ja licno najvise volim kazati esselamu alejkum kod pozdrava,jer je to zaista nesto najljepse sto volim i da se meni uputi.Jer znaci neka je mir na tebe.Dobro se sjecam kad je Papa Ivan Pavao ll dolazio u Medjugorje,pa je okupljenoj masi podigao ruku u znak pozdrava i rekao `mir vama`.To upravo kad prevedes na arapski znaci esselamu alejkum.Tako da je to jedan prekrasan pozdrav koji odasilje prekrasnu zelju-tj.mir.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 775
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  29 30 [31] 32 33   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  29 30 [31] 32 33   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *