|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
22.4.2010 18:24:41   
Lalana

IZVORNA PORUKA: Saraya

IZVORNA PORUKA: Lalana

Saraya, vala ako do sada nisi isla, onda sacekaj jos malo, pa da idemo zajedno, ja sa ZA.

Lalana, ici cemo mi ponovo i zajedno... user posted image user posted image user posted image Kad dolazis ti??? Nemoj samo reci sljedeci mjesec(kao i obicno) user posted image user posted image user posted image

Mamine oci, ja sam haman pa sigurna da sam te vidjala u parku, al drugi put cu malo bolje gledati, pa ti se javim... A kahva moooooooooooooooze uvijek, samo bez secera... da ne izdam team ribice... user posted image user posted image user posted image

Ovaj mjesec, casna rijec user posted image user posted image user posted image

Moje tri srece...

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 726
22.4.2010 19:06:34   
jasmin
Moja saraya,ona nikad otici.Ko jedan Tale iz osnovne skole,godinama je isao u Canadu,sreca,ode prije nego zavrsi osnovnu skolu.:)
Valjda ce i Lalana.Poljubite i zagrlite mamine oci i za mene.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 727
22.4.2010 19:12:12   
Lalana

IZVORNA PORUKA: jasmin

Moja saraya,ona nikad otici.Ko jedan Tale iz osnovne skole,godinama je isao u Canadu,sreca,ode prije nego zavrsi osnovnu skolu.:)
Valjda ce i Lalana.Poljubite i zagrlite mamine oci i za mene.

user posted image user posted image user posted image user posted image

Moje tri srece...

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 728
22.4.2010 19:17:25   
jasmin
heheh user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 729
22.4.2010 20:08:45   
mamaajna
bio je ders u Mosusu sinoc,bila Enisa i zdrava prehrana,malo higijena,malo dojenje.ima svake srijede u 18h

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

nedim-drugi put u pubertetu uhhh ovaj je tezi
iman-poceli smo da pricamo uhhh puno da pricamo
trudimo se za trece

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 730
22.4.2010 20:11:31   
mamaajna
prof.Billal Dervisic ide uzivo na radiju BM radiju Zenica

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

trudimo se za trece

(odgovor članu mamaajna)
Neposredna veza do poruke: 731
22.4.2010 20:22:53   
mamaajna

IZVORNA PORUKA: tea lana RR

ma brate moj zna se sta narod podrazumjeva pod vehabijom
citam ja vas odavno i redovno samo tema po nekad ode u sasvim pogrenom pravcu ja bih vise voljela da pisete o vasim razmisljanjima nacinu zivota a manje da se pitate kako ste i da ciirate ajete a njih uvijek mogu citati

neznamo sta su vehabije pa posto ste vi moderator a vidim da dosta poznajete islam,molim vas da nam pojasnite da znam jesam li ja vehabija ili muslimankauser posted image hvala

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

trudimo se za trece

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 732
22.4.2010 20:26:53   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: aicha

sve vi na drugim temama imate svoje sale interne...posjeti temu vezanu za pohvale i preporuke..tamo se o tome diskutuje da li treba biti sifriranih razgovora i sala i grupica po forumima pa kad se donese odluka koja ce vaziti za sve sigurna budi da ce je ove zene sa hidzabom prve ispostovati

e mila mmoja aicha...ja vdijeh na temi tamo ovo al ne skontahuser posted image . Vidim ti si skontala pa rekoh da te zamolim ko sestru da mi kažeš...na kojim to temama ima intenih šala nekih grupica. ja sam djete odraslo u ratu i kad su me u grupe slagali ja sam iz njih bježala, po tom pitanju totalno sam ljuta na svijet oko sbe jer smatram da smo pred Allahom dž.š svi jednaki i svako pred njega sam ide...nit ja tebe nit ti mene za ruku vodimo.

A imama jedno pitanj evzano za temu. Naime zbog toga i svartih malo i pomislih da niste već o tome pričale. naime prije nekoliko večeri na TV SA gledala sam emisiju o ženama sa hidžabom i skontala sam da se u evropi uvode zakosnke regulative da žene sa hidžabom nemogu da rade određene poslove. čak su naglasili ''i u Hrvatskoj se bura oko toga diže''.
Sad me zanima jel zaista moguće da je demokratija došla do faze teškog zasićenja pa je opet tumači kako kome ćeif. meni se ovo nije svidjelo, a nikako ne vididm da iko o tome računa vodi...mislim dosta toga što se u evropi spočita lahko do nas dođe i sve me strah biće kasno. Toliko divnih porfesorki i novinarki koje cjenim i poštujemo do bezdana su pokrivene žene...zar može doći vakat da se njihova škola neće priznati jer i naša zemlja hoće u evropuuser posted image user posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu aicha)
Neposredna veza do poruke: 733
22.4.2010 20:35:42   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: aicha

sve vi na drugim temama imate svoje sale interne...posjeti temu vezanu za pohvale i preporuke..tamo se o tome diskutuje da li treba biti sifriranih razgovora i sala i grupica po forumima pa kad se donese odluka koja ce vaziti za sve sigurna budi da ce je ove zene sa hidzabom prve ispostovati

e mila mmoja aicha...ja vdijeh na temi tamo ovo al ne skontahuser posted image . Vidim ti si skontala pa rekoh da te zamolim ko sestru da mi kažeš...na kojim to temama ima intenih šala nekih grupica. ja sam djete odraslo u ratu i kad su me u grupe slagali ja sam iz njih bježala, po tom pitanju totalno sam ljuta na svijet oko sbe jer smatram da smo pred Allahom dž.š svi jednaki i svako pred njega sam ide...nit ja tebe nit ti mene za ruku vodimo.

A imama jedno pitanj evzano za temu. Naime zbog toga i svartih malo i pomislih da niste već o tome pričale. naime prije nekoliko večeri na TV SA gledala sam emisiju o ženama sa hidžabom i skontala sam da se u evropi uvode zakosnke regulative da žene sa hidžabom nemogu da rade određene poslove. čak su naglasili ''i u Hrvatskoj se bura oko toga diže''.
Sad me zanima jel zaista moguće da je demokratija došla do faze teškog zasićenja pa je opet tumači kako kome ćeif. meni se ovo nije svidjelo, a nikako ne vididm da iko o tome računa vodi...mislim dosta toga što se u evropi spočita lahko do nas dođe i sve me strah biće kasno. Toliko divnih porfesorki i novinarki koje cjenim i poštujemo do bezdana su pokrivene žene...zar može doći vakat da se njihova škola neće priznati jer i naša zemlja hoće u evropuuser posted image user posted image

Draga Hanady,to je haman ocigledan dokaz da smo u Evropi.Nazalost!!!
Cinjenica je da su i pored svega toga pokrivene zene uspjele da se obrazuju i budu uspjesne.Danas se svakako dosta diploma kupuje,zato mi to nije ni bitno.Bitno je dokazati da si licnost,da si educiran i skolovan u prakticnom zivotu koji sprovodimo susrecuci se s raznim tipovima ljudi.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 734
22.4.2010 20:45:23   
Hanady RR
al zaista sam se šokirala činjenicom to veče da francizi bitku biju sa tim. tamio žene koje već znači rade svoj posao bivaju sankcionisane sa posla i to samo jer su sa hidžabom ili maramom.user posted image

hej zamisli molim te pojimanja demokratije...ako je to tako ja u evropu neću. doduše nisma ni prije bila sigurna da mi ta evropa puno znači...al sad ovo je pravo zadiranje u demokratsko pravo odnosno pravo zagarantovana konvencijama o ljudskim pravima. zar je dotle došlo???
kako je moguće da se o ovome šuti...ta emisija je slučajno bila na TV SA, vodio je Zvonko marić, al mi nije jasno ako je ta vrsta demokratije stigla tako blizu do Hrvatske...eto je i kod nas...kako šutimo o tome.

ja znam jasmin žene pokrivene žive svoje živote 1000% služe Gospodaru al ipak dobar dio naših vrijdenih profesorica ( ima s početka teme jedan inteviju sa našom profesoricom sa hidžabom) rade i ostvaruju egzistenciju...zar će im to oduzeti a da niko nekaže ni ''a šta bi''user posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 735
22.4.2010 20:54:38   
jasmin
Ma znam draga,svaka od nas bi zeljela imati udjela u nekim jako korisnim poslovima za pokrivenu zenu kao npr.doktorica opce prakse,ginekolog,stomatolog,frizer,profesor,trgovac...i sl,ali nas je samo malo uspjelo u tome,a kako mirise ova corba sto ju zakuhavaju,i to malo ce ostati bez zeljenih ciljeva.Naravno,ocito da pokrivena zena po njima nije bice s istim potrebama kao i svaka druga i drugacije odjevena zena.Jako tuzno.I ja tesko prihvatam cinjenicu da cu zivjeti u zemlji koja se zove demokratskom,a nisu data prava svim njenim stanovnicima.

Neposredna veza do poruke: 736
22.4.2010 21:16:04   
aicha
Ma ja se ne zamaram puno sa ljudima koji mene ne prihvataju prekrivenu stavise simpaticno mi kako se oni zamaraju sa mnomuser posted image

Ja pred ocima imam svoje ciljeve i uz Allahovu pomoc ih ostvarujem a na drugima je da se prilagodjavaju sto ima nadasve mladih uspjesnih, obrazovanih i sposobnih pokrivenih zena a Boga mi i muskaraca i sto omladina prepoznaje i vrednuje prave stvari i vraca moral. Ja sam za to da se mi seke(vazi i za bracu) borimo, skupa dzematile pa svaka u svom domenu. Nije bitno da si nesto puno naobrazovan ako ces biti pasivan. Zanatlija-zanatlija al najbolji u svom zanatu. Diferencijacija je kljuc uspjeha, kvalitet i sposobnost bilo sta da covjek radi. Potom uvezivanje, a ko se ljepsom vezom veze ako ne muslimani bratskom i sestrinskom nesebicnom ljubavlju.

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 737
23.4.2010 17:10:08   
jasmin
Na prostorima naše drage Bosne u proteklih nekoliko dana aktuelizirano je pitanje nikaba-burke. O tome se govori na svakom koraku. O tome nažalost govore mnogi, osim onih koji su pozvani da o tome govore. Mnogo je toga što bi se u pogledu tog pitanja trebalo kazati, a ja ću se u ovom skromnom tekstu usredotočiti na jednu stvar, koja je po meni ključni faktor u ovim dešavanjima.

Prateći ko govori o ovoj tematici, možemo zaključiti da se javnosti želi nametnuti percepcija da je pitanje nošenja nikaba-burke političko pitanje o kojem se treba raspravljati u parlamentu. Postoje i oni koji ovo pitanje povezuju sa bošnjačkom tradicijom, što je u osnovi pozitivna i ispravna stvar, ali ako preciznije pogledamo na to pitanje, vidimo da i takav pristup ovom pitanju nije ispravan.

Ispravno je da se pitanju nikaba-burke treba pristupiti sa pravnog aspekta, i da o tome isključivo treba da govore pravno školovani i kompetentni ljudi. O tom pitanju ni pod razno ne treba da govore političari, novinari, žene po ulici, pa čak ni žene koje nose mahramu itd. Zato što govor o tom pitanju jednostavno nije u domenu njihovih mogućnosti. Mi smo tu stvar, sagledavanje i prihvatanje svojih stvarnih mogućnosti, u pogledu ovodunjalučkih-svjetovnih stvari veoma dobro shvatili, ali kada je u pitanju vjera, a naročito islam, tada ta općepoznata pravila zaboravljamo. Zamislite kako bi bilo da se od automehaničara traži da govori o pitanjima presađivanja srca, ili da se od nekog pastira traži da govori o pitanjima nuklearne energije? Normalno da bi to svako iole normalan osudio, znajući da oni o tome ne znaju i ne mogu da govore. A ako bi ipak govorili, ono što bi kazali bilo bi više nego smiješno. Identična stvar je kada o pitanju nikaba-burke govore političari ili novinari, ne uzimajući u obzir činjenicu da nisu kompetentni i da će ono što kažu biti toliko smiješno i žalosno kao kada bi automehaničar (na osnovu svojih iskustava opravke motora u automobilima) pokušao nekom bolesniku da izvrši transplantaciju srca. Kako li bi on to uradio, ne treba ni zamišljati!

Postavlja se pitanje: zašto se pitanju nikaba-burke ne pristupi sa prave strane, a to je pravna strana? Odgovor je više nego jednostavan, zato što bi se na taj način ljudima predstavila istina. Ljudi bi shvatili da nikab nije nikakav bauk, da to nije nikakva novotarija koju u cijeli svijet izvozi Saudijska Arabija, da to nije nešto zbog čega neko dobija platu, već je stvar koja ima utemeljenje prvenstveno u hanefijskom mezhebu-pravnoj školi, po čijim se mišljenjima oficijelno vlada institucija Islamske zajednice na prostorima Bosne. Ljudi bi shvatili da je to jedno od osnovnih ljudskih prava koje je zagarantovano čovjeku konvencijama za ljudska prava.
Pitanje nošenja nikaba-burke u pravnim knjigama je općepoznato pitanje, toliko da je skoro pa nemoguće naći knjigu islamskog prava a da u njoj nije spomenuto pitanje nošenja nikaba, i nikada nije bilo predmet rasprave u pogledu toga da li je to od vjere ili ne, već je bilo predmet polemisanja učenjaka da li su žene muslimanke obavezne da nose nikab, ili je to samo pohvalan čin. Kako čitalaštvu ne bismo ostali dužni, spomenut ćemo nekoliko citata iz knjiga samo hanefijskog mezeba u pogledu nošenja nikaba-burke, kao i citate nekih učenjaka našeg podneblja, kako bi shvatili da je to stvar koja se isključivo i prvenstveno treba vezivati za vjeru, a nikako za evropske trendove ili trendove „komšija“ koji žele da muslimanima skroje islam po svojim aršinima.

U hanefijskom djelu ''''Medžmeul-enhur'''', 1/122, stoji: ”Navodi se u djelu El-Munteka (poznato djelo hanefijskog fikha): ''Zabranjeno je mladoj ženi otkrivati lice, iz predostrožnosti, a u naše vrijeme ženi je vadžib nositi nikab, i ne samo vadžib, nego farz” (farz je, u hanefijskoj pravnoj školi, pritvrđeniji stepen naredbe od vadžiba).
Ibn Nudžejm el-Hanefi veli: ”Kažu naši (tj. hanefijski) učenjaci: U naše vrijeme je, zbog povećanog stepena smutnji, zabranjeno da mlada žena otkriva svoje lice u prisustvu muškaraca.” (Vidjeti: El-Bahrur-raik, 1/284.) Ibn Nudžejm rođen je u Kairu 926. h.g., a umro je 970. h.g. i pogledajte u kakvom kontekstu spominje nošenje nikaba-burke, pa šta bi tek ovaj učenjak hanefijskie pravne škole kazao da je kojim slučajem živio u današnjem dobu?!

U djelu El-Hedije el-alaijje stoji: «Mladoj ženi se zabranjuje otkrivanje lica zbog straha od fitneluka.»

Kaže imam En-Nesefi, jedan od najpoznatijih komentatora Kur''ana iz hanefijske pravne škole, komentarišući riječi Uzvišenog Allaha: O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se»: «Tj. neka spuste svoju odjeću i neka pokriju svoja lica.» (3/45)
U komentaru pomenutog ajeta, Ebu Su''ud, također poznati mufessir iz reda henefijske pravne škole, i nekadašnji šejhul-islam Osmanske države, u svom tefsiru Iršadul akli selam ila mezaja el-Kuranil-kerim, kaže: «Tj. neka pokriju svoja lica i svoja tijela.» (7/115)

Ismail Hakki el-Brusevi, također mufessir hanefijskog mezheba, u svom tefsiru Ruhul-bejan, koji je bio jedno od omiljenih djela uleme na ovim prostorima, u komentaru pomenutog ajeta, kaže:
«Ajet znači neka pokriju svoja tijela i svoja lica kad izađu iz kuća radi potrebe i neka ne izlaze otkrivenih lica i tijela.» (7/240)

Ebu Bekr el-Džessas, u komentaru istog ajeta, kaže:
«U ovom ajetu je dokaz da je mladoj ženi naređeno pokrivanje lica.» (3/458)
Poznati mostarski muftija Ali Riza Karabeg spominjući ovaj ajet kaže:
«Tj. na obraze i sve ostalo. U ovome su suglasni svi komentatori koji među nama kolaju.» (Rasprava o hidžabu)
Citati koje smo naveli jasno upućuju da kod klasičnih učenjaka hanefijskog mezheba ne postoji razilaženje da je žena u vremenu u kojem se nalazimo obavezna pokriti lice.

Od savremenih učenjaka hanefijskog mezheba spomenut ćemo govor šejha Vehbi Sulejmana el-Gavudžija, komentatora djela Multakal-Ebhura koji je preveden i kod nas, koji kaže:
«Osnova u mezhebu Ebu Hanife jeste da je ženi dozvoljeno da otkrije lice i šake kada je u sredini u kojoj su i muškarci i žene čestiti. Međutim, kada se ta osnova promijeni i nije se sigurno od fitneluka, tada je ženi obavezno pokrivanje cijelog tijela i lica i šaka, kao preventiva od fitnelika i onome što vodi ka tome. Tako da je propis hanefijskog mezheba u ovom našem vremenu, a takav je propis sva četiri mezheba, da je ženi haram da otkrije svoje lice osim u slučaju nužde, a Allah najbolje zna.» (El-Meretul-muslime, 201-202)

Poznati alim naših prostora Mehmeda ef. Handžić, kaže:
«Za nevolju žena može otkriti lice i ruke do iza šaka. Ostalo tijelo treba da joj je uvijek pokriveno pristojnom odjećom kada se pojavljuje pred, za nju, stranim muškarcima. Osim toga, ženi je naređeno da što više boravi kod kuće, baveći se kućnim poslom, i da se ne miješa sa muškarcima.» (Islamske teme, 160.) Šta bi samo kazao uveženi ef.Handžić da vidi kako se „u skladu sa modom“ pokrivaju žene u današnjem dobu i čak šta više one su te koje govore pred kamerama o propisima nošenja nikaba

Nakon svega spomenutog zaključujemo sljedeće:

- Najpozvaniji da o pitanju nikaba-burke govore su pravno školovani i učeni ljudi, oni koji će to pitanje ljudima predstaviti kroz prizmu islama-pravnih škola i njihovih stavova. U današnjem dobu na prostorima Bosne to pitanje na svojim plećima bi trebala da ponese institucija IZ-a. Treba da u javnosti izađe sa jasnim stavom; da je pitanje nikaba-burke vjersko pitanje, da to nije nikakva novotarija, niti da je to pitanje o kojem treba da govore političari, već da je pitanje koje ima podlogu u pravnoj školi-mezhebu čiji stavovi se oficijelno prakticiraju na našim prostorima.

- Konvencije o ljudskim pravima su zagarantirale slobode ispovijedanja vjere, što svakako sa sobom nosi i oblačenje shodno onome što vjere nalaže. Samim time, smiješno je i neopravdano potezanje pitanja zabrani nošenje nikaba-burke u našoj državi. Kao što nikada niko nije spomenuo u parlamentu odjeću pripadnika druge konfesije, tako je isto potezanje pitanje nošenja nikaba-burke neosnovano, čak štaviše, napad je na osnovna ljudska prava.

- Ne sumnjam, na osnovu prethodnih iskustava, da postoje oni u koje se pokazuje prstom, zbog lažnog autoriteta kojeg uživaju kod neukog naroda, koji su spremni izaći pred kamere i kazati kako je pitanje nikaba-burke pitanje tradicije, ili da je to novotarija donesena u Bosnu iz Saudijske Arabije, a sve je to govor kojim pokazuju svoje neznanje, a koji nažalost ima prođe kod neukog naroda. Više je nego smiješno tvrditi da je nikab-burka novotarija donesena iz Saudijske Arabije u Bosnu, a knjige u kojima su učenjaci govorili o nikabu pisane su prije nekoliko stoljeća, kada nije bilo ni pomisli na državu Saudijsku Arabiju.

- Također, postoje oni koji pokazuju svoj novinarski „profesionalizam“ na način što spominju da žene koje nose nikab-burku primaju platu za taj čin. Zašto ti „profesionalci“, koji su do sada na stotine puta uhvaćeni u laži, nisu za spomenutu činjenicu donijeli validan dokaz. Njihove otrcane fraze „po našim saznanjima“ mogu imati prođe kod neukog insana, ali to nikako ne prolazi kod ljudi koji objektivno gledaju na stvari. Kako je samo providna ta laž koju neprestano ponavljaju. Zar je moguće da se na državnom nivo, jer širom Bosne, hvala Uzvišenom Allahu, ima žena koje nose nikabe-burke, postoje podjele novca i da to novinarska „šnjuhana“ nikada nisu uspjeli dokazati i validnim dokazima potvrditi?! Zar je moguće da su te žene toliko organizirane, toliko oprezne, da se nikada nijedna žena lažno nije uspjela ubaciti u taj platni spisak, samo kako bi to izišlo na vidjelo?! Da nije žalosno, bilo bi smiješno, kako velik broj Bošnjaka vjeruje u to!

Napomena: Citati sa mišljenjima učenjaka hanefijske pravne škole preuzeti su iz članaka koji su objavljeni na internetu od strane mr. Safeta Kuduzovića „Nikab u kandžama drskosti“ i teksta kurra hafiza Dževada ef. Gološa „Hanefijska pravna škola i vjerska praksa Bošnjaka“

Tekst je napisao profesor Elvedin Pezic

< Poruku je uredio jasmin -- 23.4.2010 17:11:01 >

(odgovor članu moja barbika)
Neposredna veza do poruke: 738
23.4.2010 18:20:51   
mamine oci
Mali djecak je pitao svoju majku:
«Zasto places?»

«Zato sto to moram..», odgovorila je majka.
«Ali, ne razumijem...», rekao je djecak.
Majka ga je zatim zagrlila i rekla: »Nikad i neces razumjeti...»
Djecak je poslije upitao svoga oca: «Zasto mama nekad place bez razloga?»

«Pa sve zene placu bez razloga..»,
nehajno odgovori njegov otac.
Ali..., djecak se jos uvijek pitao zasto zene placu ,pa se uputio do jednog starog mudrog sejha...
»On sigurno zna odgovor.», pomislio je..
»O, ucitelju, zasto zene zaplacu tako lahko?»

Sejh mu je odgovorio:
«Kad je Allah swt stvarao zenu, On je ucinio da ona bude veoma posebna. Ucinio je njena ramena dovoljno snaznim da mogu iznijeti svu tegobu svijeta, ali istovremeno i tako njeznim da mogu pruziti utociste. Dao joj je snagu toliku pa ona moze izdrzati teskocu porodjaja i bol koji joj i poslije zadaju njena djeca. Dao joj je i snagu pa ona nastavlja da ide dalje i kad svi odustanu i ona se brine o svojoj porodici i kroz bolesti i teskoce, bez da se na to zali.

Dao joj je i osjecajnost toliko veliku, pa ona voli svoju djecu pod svim uslovima, pa i kad je oni zestoko necim povrijede. Podario joj je i snagu da izdrzi pomazuci svog supruga i pored gresaka koje on cini i svorio je nju od njegovog rebra, jer ona je ta koja stiti njegovo srce. Dao joj je i mudrost, pa ona zna da dobar muz nikad nece namjerno povrijediti svoju zenu, vec da je to nekad samo ispit njene odluke da ostane s njim bez kajanja. I, na kraju, dao joj je i suze. To je samo njeno, posebno samo za nju da to korist kad joj zatreba. Ona za to ne treba razlog i ne treba to nikome da objasnjava. To je nesto njeno.»

«Vidis sinko, ljepota zene nije u njenoj odjeci koju nosi, nije u izgledu njenog lica ili u nacinu na koji ceslja kosu. Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesta gdje ljubav stanuje.» Mali djecak je otisao i vise nikoga nije to upitao...

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

(odgovor članu ummudavud)
Neposredna veza do poruke: 739
23.4.2010 18:25:01   
tea lana

IZVORNA PORUKA: mamaajna

IZVORNA PORUKA: tea lana RR

ma brate moj zna se sta narod podrazumjeva pod vehabijom
citam ja vas odavno i redovno samo tema po nekad ode u sasvim pogrenom pravcu ja bih vise voljela da pisete o vasim razmisljanjima nacinu zivota a manje da se pitate kako ste i da ciirate ajete a njih uvijek mogu citati

neznamo sta su vehabije pa posto ste vi moderator a vidim da dosta poznajete islam,molim vas da nam pojasnite da znam jesam li ja vehabija ili muslimankauser posted image hvala

Draga ono sto ste Vi,trebale bi ste znati srcem,a ne da vam jedna moderatorka kaze.
LP

(odgovor članu mamaajna)
Neposredna veza do poruke: 740
23.4.2010 18:39:08   
jasmin
Slazem se!Uloga moderatora je samo da moderiraju forum,a ne da trazimo od njih da nas svrstavaju u neke grupe ili grupacije koje nam ne dolikuju.Nema potrebe da se zapocinje pisati o necemu sto smo vec razrijesile.Samo smo muslimani i nista vise.
I nastavimo o hidzabu i onome sto se toga tice.:)user posted image

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 741
23.4.2010 20:59:18   
Hanady RR
jasmin tekst od profesora user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
upravo o ovome sam prsala jučer...baš pravno pitanje, IZ treba da se aktivira o ovome, zaštita ljudskih prava i sloboda u ovom konkretnom slučaju ženskih prava i sloboda.
Ova tekst je super...nadam se da će profesorova riječ doći do onih koji trebaju da se uključe u kompletnom sagledavanju date situacije.

Hvala ti draga što si ga podjelila sa mnom...sve kontam svi šute a toliko pravno učenih ljudi među nama.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 742
23.4.2010 21:01:22   
jasmin
Bilo mi je zadovoljstvo.user posted image user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 743
24.4.2010 7:41:18   
spatzilein
Da podjelim sa vama ...

Svrha hidžaba
Piše: Prof. Muhamed Ikanović

Ovim tekstom ne želim da uopšte analiziram i govorim o temi da li je hidžab obavezan ili ne ? Smješno je to i spominjati i uvijek sam se pitao odakle snaga nekome da kaže da je hidžab čisto običaj a ne obaveza ili da kaže da on nije obavezna u jednom dijelu svijeta a u drugom jeste? A o jasnoći kur'anskih i hadisih tekstova nije potrebno govoriti, „A RECI VJERNICAMA NEKA OBORE POGLEDE SVOJE I NEKA VODE BRIGU O STIDNIM MJESTIMA SVOJIM, I NEKA NE DOZVOLE DA SE OD UKRASA NJIHOVIH VIDI IŠTA OSIM ONOGA ŠTO JE IONAKO SPOLJAŠNJE, I NEKA VELA SVOJA SPUSTE NA GRUDI SVOJE, NEKA UKRASE SVOJE NE POKAZUJU DRUGIMA....“.(en-Nur 31)

A kazna koja se spominje za one koji ga ne praktikuju i razgolićavaju se najvaljena je u jednoj od hadiskih predaja: „Dvije vrste ljudi bit će stanovinici Džehennema i ja ih na ovozemaljskom životu nisam vidio: silnici u čijim su rukama bičevi debljine kravljih repova kojima tuku svijet i žene koje nose prozirnu odjeću kao da su gole, koje okreću lice od Allahovih zapovjedi i sklone su zlim djelima, a glave njihove su im kao grbe deva. Takve žene neće uči u Džennet, niti će osjetiti njegov miris. A miris njegov širi se na sve strane veoma daleko.“ (Muslim)
Pa ko tvrdi da nije obavezan ili potreban onda neka odgovori na ovakve dokaze! Ono što bih htio napomenuti ovim tekstom je sama svrha hidžaba i zašto je on uopšte propisan? Allahu Uzvišenom hvala iz dana u dan je sve više onih koje su svjesne obaveznosti i vrijednosti hidžaba pa to i sprovode u svakodnevni život. Iz toga razloga neophodno je da se podsjetimo na samu svrhu propisivanja tog hidžaba. Iako je hidžab prisutan meðu nama ponekad insan stiče dojam da kod jednog dijela muslimanki nije shvaćena potpuna svrha propisivanja pokrivanja žene. Kao prvo muslimani ne bi smjeli sebi dopustiti da kritikuju pokrivanje lica jer je to u najmanju ruku sunnet i ima osnove u našoj vjeri. Ali o tome sada ne želim govoriti da li je obaveza ili nije.
Vidljivo je i jasno da tijelo žene nije kao tijelo muškarca i da žena na svome tijelu ima mnogo više ukrasa nego muškarac. I svaki detalj ženskog tijela je privlačan za muškarca u puno većem obliku nego muškarac ženi. Iz ovoga razumijemo da svrha hidžaba je da pokrije te ljepote ženskog tijela. Da bi se to ispunilo odjeća ne smije biti uska niti prozirna. Ovo i jeste jedan od nedostataka praktičnog hidžaba u našim sredinama. Mnoge muslimanke hidžab shvataju kao tkaninu koja treba preći preko njenog tijela bez obzira da li sakrila ono što je ispod nje ili njena prozirnost ocrtavala tijelo.
„NEKA VELA SVOJA SPUSTE NA GRUDI SVOJE...“ Kur'anski ajeti su vrlo precizni i ovdje se spominje naredba spuštanja odjeća preko grudi obzirom da je to jedan od izraženih ukrasa žene. Ali i samo shvatanje hidžaba i pokrivanja nam najbolje pojašnjava postupak ashabijiki za koje se kaže da su nakon objavljenih ajeta o hidžabu pokrile svoje tijelo kao da je na njihovim glavama crni gavran.
Još jedna od manjkavosti hidžaba kojeg možemo viditi na našim ulicama je što se kao dio njega uzimaju hlače. Znamo da je adet da hlače nose muškarci i da je oblik hlača kod žena bio samo unutrašnji dio odjeće dok je vanjština nošenja takvog oblika odjeće bila osobita samo za muškarca. Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je prokleo žene koje oponašaju muškarce.
Na kraju bi podstakao svaku muslimanku koja vjeruje u Allaha i Sudnji dan da razmisli o svrhi propisivanja hidžaba i da ga kao takvog praktikuje u svome svakodnevnom životu bez obzira na to šta drugi o tome mislili jer naš život treba da ide u smjeru Allahova zadovoljstva i uspijeha na oba svijeta. Ne dozvoli sebi sestro da budeš od onih koje „sažalijevaju“ sestru zato što ona nosi široki džilbab. Neka tvoja odjeća bude odraz tvoje bogobojaznosti a ne kinðurenja i privlačenja pažnje drugih muškaraca.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 744
24.4.2010 12:55:40   
jasmin
spatzilein user posted image user posted image user posted image .

(odgovor članu spatzilein)
Neposredna veza do poruke: 745
26.4.2010 19:16:15   
ElmaB
Drage moje!

Vjerovatno će te primijetiti da su neki od vaši postova obrisani. Jesu, i to s razlogom, jer ovo nije hanuma grad za žene sa hidžabom. Ovo sam vam već jednom, kada je tema tek otvorena, i napisala, ali i dalje ste nastavile začatavati temu. Lijepo ću Vas zamoliti da nastavite pisati o običajima žena sa hidžabom i ostalim interesantnim stvarima, ali da ne pišete šta je koja danas radila, kako je provodila vrijemd sa porodicom ili tek tako da ostavljate postove pozdrava! Svi postovi koji budu sličnim dosadašnjim, tipa, želje i pozdravi, bit će obrisani!

Lijep pozdrav!user posted image

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 746
26.4.2010 19:30:16   
jasmin
Slazem se draga.Ne trebamo uzimati ovu temu za razgovore koji su za temu hanuma grad.

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 747
26.4.2010 21:00:30   
scarlett
Nadam se da je ok ako ovdje postavim pitanje, jer se vjerujem da su ženice s hidžabom najbolje upućene u to. Danas sam u DM-u kupila kapsule od brusnice kao nadopunu ishrani i sad čitam u sastavu piše želatin - stoji samo Gelatine. Kako ja sada da znam kojeg je porijekla ovaj želatinuser posted image  Pokušat ću da postam sliku ovih kapsula ako bude išlo user posted image

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 748
26.4.2010 21:06:45   
scarlett
user posted image

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 749
26.4.2010 21:15:18   
aicha
hmmm ima ovdje ucenijih sekica, one ti mogu naci ili prevesti neku fetvu sa arapskog. Ja samo znam da ima ono fikhsko pravilo da sto se tice ovih dunjaluckih stvari i jela je sve dozvoljeno osim ono sto se dokaze da je zabranjeno. Sad taj zelatin, moze biti svinjskog porijekla, moze biti i govedjeg a oni ne kolju vise krupnu stoku po zapadu vec je ubijaju pistoljima i to je problem...

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 750
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *