jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (28.2.2013 20:39:45)
|
IZVORNA PORUKA: Daliyah92 IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: Daliyah92 Selam alejkum zenice moje. Evo da malo podijelim sa vama svoju radost [sm=smiley1.gif] Iako zivim u Saudijskoj Arabiji nisam imala priliku vidjeti Kabu prije. Prije dva dana, tacnije u ponedjeljak sam i ja imala priliku prvi put u zivotu vidjeti Kabu uzivo [sm=smiley1.gif] Osjecaj je bio malo cudan, ne znam, izgledalo mi je kao da sanjam, ali opet je taj osjecaj bio jako lijep. Ne moze se opisati, mora se dozivjeti. Malo mi je i bebac bio nemiran i plakao je tako da nisam mogla uzivati u onoj mjeri kako sam htjela, ali ipak je sve proslo kako treba i bilo mi je lijepo [sm=smiley1.gif] To je bila umra (ili mali hadzdz) i ako Bog da cu otici jos koji put kad mognem. A na Hadzdz imam namjeru ici kad beba malo poraste ili ako budem imala priliku kod nekog da ga ostavim. Ovako mi je bilo tesko s njim iako nije bilo previse ljudi a kako bi tek bilo na Hadzdzu [sm=smiley1.gif] [sm=bravo.gif] Zavidim ti. Nije teško obaviti hadž s djecom. Ne znam, meni je bilo malo tesko sa bebom, a jedna mi je zena rekla da je tesko i sa malo vecom djecicom, jer trebaju svaki cas u wc, jesti, piti, bilo sta traze i tako. Tako da sam ja odlucila ipak da idem na umru dok je on beba, a za hadzdz cu vidjeti. Sad ne mogu, nije ni odavde jeftino otici a trebam pokusati dok sam ovdje, jer iz Jordana ne moze svako ici na hadzdz. Boze dragi to jos nisam cula, kako sam ja razumjela tamo svake godine ima odredjeno npr. onaj ko je rodjen 1955.god. moze te godine ici na hadzdz, a slijedece oni sto su rodjeni 1956. i tako ima odredjeno godiste kad ljudi smiju ici na hadzdz. Ili je npr, od 1955. do 1965. i sl. Znaci ne moze ici neko mladji ili stariji od te generacije koju oni odaberu. Tako da samo jednom u zivotu mozes ici na hadzdz i to ako docekas da dodje tvoj red. [sm=smiley1.gif] Ja sam bila prvi put trudna,ostalih 4 puta sam išla s djecom. Vjeruj da mi je svaki naredni bio lakši i ljepši od prethodnog. Sve se pripremi,hrana,voće,vode ima...ma milina. I vrlo je bitno poznavati teren. Recimo,nije nimalo hrabro upustiti se s djetetom oko Ka`be,obavezno na sprat gdje je manja gužva i gdje ima klima. Pa ako se umoriš,sjedeš dok se ne odmoriš. Uvijek ima opcija uzeti ona kolica i staviti dijete ako se ne može nositi i onda kao da šetaš [sm=smiley1.gif].
|
|
|
|