RE: Zene sa Hidzabom (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

Alma_27 -> RE: Zene sa Hidzabom (31.3.2013 15:30:08)

ja sam postavila pitanje bas zato sto ne vjerujem na prvu nikome kad se o ovakvim stvarima radi nego malo se raspitam i procitam jos. meni je malo cudno da bilo koji musliman bez obzira na pravac, degradira lik i djelo poslanika Muhameda a.s. i da cupa hadise iz konteksta. Posebno ako takvi zive u nasoj zajednici. Bolje provjeriti tacnost teksta

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (31.3.2013 16:20:02)

IZVORNA PORUKA: jasmin

IZVORNA PORUKA: Daliyah92

IZVORNA PORUKA: rerica

IZVORNA PORUKA: Daliyah92

IZVORNA PORUKA: Alma_27

zene, sta mislite o ovom tekstu? jel ovo stvarno ovako?

http://www.ha-mim.net/Duhovnost-detail/glavne-metode-vehabistickog-pokreta/

Ja mislim da je ovo neki šija pisao. Ja nisam nikad cula da je neko od "vehabija" pricao ruzno o Aliji r.a. a ovaj covjek to navodi bez dokaza.

"Novotarija je imati fotografije i veličati Ehlullaha, ali normalno je to da svugdje u zemljama u kojim su vehabije na vlasti da na svakom koraku i u svakom ćosku vidiš sliku njihovog kralja ili princa …"

Glupo je ovo sto ovaj covjek nema znanja, pogotovo vezano za Islamskie zemlje. Ja cu samo reci ono sto znam, da ovdje jest serijat na vlasti ali da to godinama polahko slabi. Sto se tice Saudijskog muftije mislim da on to ne bi dozvolio, ali problem je sto ima puno onih koji donose odluke o zakonu, nije on sam da moze odlucivati. Ovo je politika i ne treba raspravljati puno o tome, ja sam samo rekla sto znam.

"- Korištenje hadisa Bozijeg Poslanika a.s. shodno situaciji u kojoj se nalaze npr.isti hadis u situaciji koja ne ide u njihov prilog nazivaju laznim i neprihvatljivim, a kada se nađu u situaciji koja odgovara njima isti taj hadis smatraju autentičnim i prihvatljivim."

[sm=smiley11.gif] Gdje je dokaz?

Ne volim kad se nadje jedan neuk covjek i dodje pametovati a ni za sta sto prica nema konkretan ili bilo kakav dokaz. Bas bezveze tekst.

ima ih ovdje puno tih....

Da ne mislis na mene? [sm=smiley1.gif] Znam da sam napisala jednom nesto bez dokaza i bilo je netacno, ali nije bile preknupna stvar i svakako bih se ispravila kasnije i da me nije niko opomenuo. Ako mislis na ono sto sam pisala na temi seriatsko vjencanje, a ako ne onda nista [sm=smiley1.gif]

Mislim da nije mislila na tebe.
Ti si i onda navela mišljenje koje svakako postoji,ali nije od 4 poznate pravne škole.

Daliyah ne sjecam se sta si stavila, nisam bas upratila,ovako uletim,sto znam odgovorim,a sto sumnjam sutim [sm=smiley1.gif]a nisam mislila ni na koga konkretno,samo sam rekla "ima ih" a to je mnozina [sm=smiley1.gif]

ananas_ze -> RE: Zene sa Hidzabom (31.3.2013 18:28:23)

ovaj tekst sam samo letimicno pregledala, ugrabila onaj dio o Aliji, r.a. nastavila do kraja i vidjela da ne pise ime i prezime onoga ko je tekst napiso, to mi je bilo dovoljno, uvijek provjerim ko je autor, ako je neko za koga nisam cula provjerim inf o njemu, a tekstovi poput ovog najcesce nisu potpisani.

Medić* -> RE: Zene sa Hidzabom (31.3.2013 18:34:15)

IZVORNA PORUKA: ananas_ze

ovaj tekst sam samo letimicno pregledala, ugrabila onaj dio o Aliji, r.a. nastavila do kraja i vidjela da ne pise ime i prezime onoga ko je tekst napiso, to mi je bilo dovoljno, uvijek provjerim ko je autor, ako je neko za koga nisam cula provjerim inf o njemu, a tekstovi poput ovog najcesce nisu potpisani.

Meni kod ovog teksta nije ni bilo potrebno vidjeti autora, vec prva recenica pokazuje koliko je tekst nebulozan....Nije bilo potrebe da nastavljam sa citanjem.

ananas_ze -> RE: Zene sa Hidzabom (31.3.2013 18:35:01)

ot medic jesi primila od mene pp?

Medić* -> RE: Zene sa Hidzabom (31.3.2013 19:08:59)

Ananas nisam draga nista dobila, evo sada usla na pp :)

Usput si me napmenula da udjem i odg na par poruka [sm=smiley36.gif]

Medi_87 -> RE: Zene sa Hidzabom (31.3.2013 19:29:15)

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] Medic e nek te je podsjetila

ena23 -> RE: Zene sa Hidzabom (1.4.2013 1:40:06)

zene ja imam pitanje. kada ste se pokrile (znate vec sta mislim, stavile hidzab)? kako su to prihvatili vasi ukucani? je li to bio veliki iskorak, tj. velika promjena vase garderobe? kako ste reagovale na lose komentare i jeste li ih uopste imale?

ja sam danas malo samu sebe iznenadila... usla u HM i onako razgledam malo, novi ljetni modeli dosli, i ja gledam onako duge hlace i tunikice i kontam sebi e vidis, i da se pokrijem toliko toga se ima uzeti lijepog, laganog, ljetnog, leprsavog, a za pokrivene... i onda stala u radnji i kontam sama sebi... od kad sam to ja pocela razmisljati o pokrivanju??? bas sam samu sebe iznenadila [sm=jezicek.gif]

Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (2.4.2013 10:35:34)

IZVORNA PORUKA: rerica

Daliyah ne sjecam se sta si stavila, nisam bas upratila,ovako uletim,sto znam odgovorim,a sto sumnjam sutim [sm=smiley1.gif]a nisam mislila ni na koga konkretno,samo sam rekla "ima ih" a to je mnozina [sm=smiley1.gif]

Ok, nista onda [sm=smiley1.gif]

Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (2.4.2013 11:00:20)

IZVORNA PORUKA: ena23

zene ja imam pitanje. kada ste se pokrile (znate vec sta mislim, stavile hidzab)? kako su to prihvatili vasi ukucani? je li to bio veliki iskorak, tj. velika promjena vase garderobe? kako ste reagovale na lose komentare i jeste li ih uopste imale?

ja sam danas malo samu sebe iznenadila... usla u HM i onako razgledam malo, novi ljetni modeli dosli, i ja gledam onako duge hlace i tunikice i kontam sebi e vidis, i da se pokrijem toliko toga se ima uzeti lijepog, laganog, ljetnog, leprsavog, a za pokrivene... i onda stala u radnji i kontam sama sebi... od kad sam to ja pocela razmisljati o pokrivanju??? bas sam samu sebe iznenadila [sm=jezicek.gif]

Ja sam elhamdulillah pokrivena od 6 godina, ali svejedno imala sam svkakvih komentara i vecinom nisam reagovala, presutim jednom-dva puta i prestanu sa komentarima. Bolje da ti se jave zene koje su se pokrile kad su odrasle, ipak je to dosta drugacije.

A nravno da ima i prelijepe odjece za pokrivene. Ja nisam nikad oblacila hlace, ni uske ni siroke, a nisam ni usku odjecu (jesam kad sam bila malo mladja), znaci oblacila sam odjecu koja nije ni malo prozirna, nije uska, nisu drecave boje, ali je odjeca stvarno bila lijepa. Ima prelijepe ljetne i zimske odjece za pokrivene [sm=smiley1.gif]

scarlett -> RE: Zene sa Hidzabom (23.4.2013 22:45:21)

Zna li neka od vas pouzdano u kakvim dozama se uzima ćurokotovo ulje (djeca i trudnice). Na internetu nalazim jako oprećne informacije, a vjerujem da vas ima ovdje koje imate pouzdane informacije.
Hvala [sm=smiley1.gif]

canim -> RE: Zene sa Hidzabom (23.4.2013 23:21:05)

Ja znam da trudnice ne smiju piti curekotovo ulje jer moze doci do kontrakcija sto moze prouzrokovati pobacaj.

scarlett -> RE: Zene sa Hidzabom (24.4.2013 0:01:20)

Pa da, to sam i ja pročitala, ali su mi svi izvori nesigurni. Zato i želim sa vama da provjerim.

scarlett -> RE: Zene sa Hidzabom (24.4.2013 0:12:41)

Da li se djeci smije mješati u hranu i smije li se kombinovati sa svim ili treba neki oprez prilikom davanja?

Bebica11 -> RE: Zene sa Hidzabom (24.4.2013 13:14:57)

IZVORNA PORUKA: ena23

2007.g. Za Ramazan, mama se bunila al me otac podrzao a prije toga sam cijelu godinu nosila samo dugi rukav i suknje, tako da sam se 'pripremila' za hidzab....jednu godinu, sama sam sebi rekla 'odsad nosis sve dugo i siroko' i to mi je jaaaako pomoglo tako da hidzab nije bio velika promjena
eh najvise me prepao hadis i on me trznuo i najvise dojmio za pokrivanje a to je da
!!!!!!NECe uci u Dzennet niti ce osjetiti Njegov miris zena koja nije propisno obucena(tj pokrivena)!!!!!poslije tog hadisa za mene nije bilo vise kolebanja..zelim ti da sto prije ispunis svoju zelju i da se pokrijes aBd

gerberka -> RE: Zene sa Hidzabom (24.4.2013 14:32:06)

Bebice, da li ovo znaci tj da li tvrdis da ko god ne nosi hidzab ide pravac u dzehennem???
i da..Allah Mubarek za trudnocu, neka ti je s hajrom [sm=rozica.gif]

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (24.4.2013 14:47:21)

[Sadržaj poruke je obrisan]

gerberka -> RE: Zene sa Hidzabom (24.4.2013 14:59:28)

IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: gerberka

Bebice, da li ovo znaci tj da li tvrdis da ko god ne nosi hidzab ide pravac u dzehennem???
i da..Allah Mubarek za trudnocu, neka ti je s hajrom [sm=rozica.gif]

Ako je ovaj hadis vjerodostojan onda to ne tvrdi ona...već hadis.[sm=smiley1.gif]

nisi razumjela [sm=smiley1.gif] hadis kazuje, a vjernik ga tumaci. Tvrdnja je ono kako mi razumijemo.
Da li ti znas? kada procitas hadis da li to znaci ovo sto sam pitala ili je tvoj zakljucak rezukltat tvog tumacenja procitanog hadisa? [sm=smiley1.gif]

uzmimo da je vjerodostojan..mene zanima da li se on, kada se procita tumaci ovako: Ako osoba klanja, posti, humana je, pomaze starima..i hajde da skratim..cini sve sto Allah voli..ALI nije pokrivena..takva ne ulazi u Džennet???

Allah, Jedini - On najbolje zna.

gerberka -> RE: Zene sa Hidzabom (24.4.2013 15:08:50)

što se tice pokrivanja i reakcije okoline..moja je prijateljica zaista prolazila kroz tesko razdoblje..Allah je nagradio za sve sto je izdrzala..nisam mogla vjerovati..nadam se da ce za izdrzljivost imati nagradu, a stvarno se drzala kao lavica.

Bebica11 -> RE: Zene sa Hidzabom (24.4.2013 15:11:32)

gerberko ja ne znam ko ce uci u Dzennet a ko ne, ja molim Allaha da ja udjem[sm=smiley1.gif] i trudim se da klanjam i izvrsavam svoje obaveze koliko mogu, ja mogu ovdje prenijeti STA JE MENE PREPALO i pomoglo da donesem odluku

prenosim:

"Drugi šart – da hidžab bude gust toliko da se ne vidi kroz njega.

Dokaz za ovaj šart je gore spomenuti hadis od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, koga bilježi Muslim u svom Sahihu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Dvije skupine stanovnika Vatre nisam ih vidio: ljudi sa bičevima poput kravljih repova sa kojima udaraju narod, i žene obučene a gole, koje se uvijaju kada hodaju, njihove glave su poput nagetih grba od deva, neće ući u Džennet niti osjetiti njegov miris, a njegov miris se osjeti na udaljenosti od toga do toga".

Kaže Ibn Abdulberr, rahmetullahi alejhi: "Ovde se misli na žene koje oblače laganu odjeću koja opisuje i ne pokriva, pa se takve žene nazivaju obučenim a u suštini su gole"."

http://www.et-taqwa.com/index.php/fetve/fetve-za-ene/1050-nekoliko-pitanja-koja-se-tiu-vjernica.html

Hadis je kako vidis vjerodostojan, kod vjernika je stanje takvo da kad se ukaze na nesto oni se prepadnu i ucvrste svoj iman a dok kod ljudi koji nemaju vjere Kur'an i hadis samo povecaju odbojnost prema Islamu, ja molim Allaha da se pronadjemo u prvoj skupini, amin

gerberka -> RE: Zene sa Hidzabom (24.4.2013 15:19:49)

vjerujem da je vjerodostojan, jer smatram da iznosiš samo ono što si provjerila i u sto si se uvjerila [sm=pikapoka2.gif]

Ali mi nije bilo jasno da li si to navela kao razlog koji te prepao ili kao tvoje tumacenje hadisa.
Ali sad mi je jasno kad si napisala da je to tebe prepalo.

A Allah najbolje zna svačije srce [sm=smiley1.gif] ne bih o ovome oko odbojnosti, jer nisam iznijela nikakvu odbojnost nego mi nije bilo jasno kao sto sam i pitala. Neki upit, neko pitanje ne treba da se tumaci kao odbojnost prema onome što je napisano nego kao nejasnocu onoga koji čita tejst. I po vjeri trebamo si pomagati, a ja sam pitala jer mi nije bilo jasno.

A Allah najbolje zna [sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

Bebica11 -> RE: Zene sa Hidzabom (24.4.2013 15:22:37)

gerbo jest insaAllah bice prinove aBd, samo da bude s hajrom, haj i ti sa mnom znas da se pratimo[sm=bravo.gif]

gerberka -> RE: Zene sa Hidzabom (24.4.2013 15:25:40)

IZVORNA PORUKA: Bebica11

gerbo jest insaAllah bice prinove aBd, samo da bude s hajrom, haj i ti sa mnom znas da se pratimo[sm=bravo.gif]

nevjerov atno, ali taman ti pisem kako smo cekale ciklus i zezale se..a vidi, hvala Bogu, ti [sm=nosecka.gif]. Želim ti sve najbolje, a ja cu kad bude suđeno [sm=smiley1.gif] baš sam se obradovala, jer nisam duže bila na RR-u [sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif] Eto N ce aBda dobiti bracu ili seku [sm=bravo.gif] pratimo se na drugim temama, da ne idemo OT. [sm=smiley1.gif]

SdZ -> RE: Zene sa Hidzabom (8.5.2013 11:46:56)

Moram s vama da podijelim jednu veselu vijest.

Moja seka, ove godine sesnaestogodisnjakinja, cvrsto odlucila da s prvim danom mjeseca ramazana mahrama postane njen ukras do kraja zivota.
Jesam sretna. [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Molim Allaha da joj ucvrsi njen iman i da zauvijek koraca pravim putem kojim je krenula.
[sm=smiley4.gif]

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (8.5.2013 21:17:54)

IZVORNA PORUKA: SdZ

Moram s vama da podijelim jednu veselu vijest.

Moja seka, ove godine sesnaestogodisnjakinja, cvrsto odlucila da s prvim danom mjeseca ramazana mahrama postane njen ukras do kraja zivota.
Jesam sretna. [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Molim Allaha da joj ucvrsi njen iman i da zauvijek koraca pravim putem kojim je krenula.
[sm=smiley4.gif]

Allahu Ekber [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif].
Čestitaj joj i od nas i kaži da joj šaljemo najtoplije zagrljaje.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  143 144 [145] 146 147   Sljedeća stranica >   >>