aazra -> RE: Zene sa Hidzabom (5.2.2013 11:19:32)
|
IZVORNA PORUKA: jasmin Sunnet je općenito pripremati se za smrt i često je spominjati. Sunnet je onome ko posjećuje kabur ili prolazi pored njega da kaže: "Esselamu alejkum, kućo naroda vjerničkog, i mi ćemo se, ako Allah da, vama priključiti. Neka se Allah smiluje onima koji su prije ili kasnije preselili. Molimo Allaha za oprost za nas i vas. Allahu, nemoj nas lišiti njihove nagrade niti nas iskušati poslije njih, a oprosti i nama i njima."(Prenosi Muslim) Propisno posjećivanje je radi podsjećanja na budući svijet i činjenja dobročinstva prema posjećenom učeći dovu, tražeći oprosta za njega i moleći za njegov spas. Pored njegovog kabura se neće posebno boraviti niti se kaburu u dovi obraćati tražeći od njega. Ashabi Allahovog Poslanika sallAllahu alejhi we sellem, su se prilikom dove okretali prema Kibli, a ne prema kaburu i to je jedino što je ispravno propisano. Nepropisno posjećivanje kaburova koji u sebi ima primjese mnogoboštva je zabranjeno posjećivanje kaburova. Ono sadrži traženje zalaganja od mrtvih, potiranje kaburova, podizanje mauzoleja, kruženje i traženje blagoslova. Sve su ovo mnogobožačka i novotarska djela. azrice,moja baka je iz Kupresa. Da, ovo je kod nas postalo kao normalno, i to trazenje pomoći od umrlih...[sm=smiley13.gif] Ja sam se bas iznenadila kad sam vidjela da ubacuju novac u prostoriju gdje je Turbe rahmetli Gazije... Što se tiče učenja, ja najčešće učim Ihlas, Feleq i Nas, kao i Ajetul - kursiju, La ilahe Ilallah, Subhane, Estagfirulah...još ne znam puno toga napamet... Tri puta ujutro i naveče proučiti Ihlas, feleq i Nas navodno je zaštita od svakog zla, ako nije i to novotarija [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|