Super Beba -> RE: Zene sa Hidzabom (31.1.2013 11:03:48)
|
IZVORNA PORUKA: Iman83 IZVORNA PORUKA: canim Islamsko bankarstvo je jako kompleksan pojam da bi se tako olako moglo pricati i nebih se slozila da je isto kamata i naknada koju bbi npr uzima. Svaka usluga se plaća nije niko dužan da tebi za djabe vrši transfere novca na račun s tim da kod halal banaka je sve unaprijed utvrđeno i uglavnom su cijene fiksne i nema banka pravo to promijeniti bez da se naprijed usaglasite dok kod drugih banaka to nikad nije fiksno već procentualno se odredjuje i banke zadrzavaju pravo promijene kamatne stope... Itd joj ja sam nekad davno bas detaljno citala na ovu temu sad sam pola pozaboravljala trebala bih obnoviti gradivo hehehe. Ja znam da je rijaset odobrio poslovanje BBI banke kao halal i dalje neću da dumam o tome. Načim poslovanja, kako mi jedan prijatelj, inače hodža objasni, jeste da oni recimo, kod štednje, uzmu tvoj novac i njime posluju, grade škole, autoputeve i onda raspodjele dobit s tobom.... Kako se to razlikuje od ostlaih banaka ja ne znam...ali eto, neću da razmišljam. Mamaajna, mislim da ti svjedeno dobiješ dio avista kamate...pogotovo jer ne možeš ni sa štednog računa podići sav novac, uvijek traže da ostaviš koju markicu da račun ne 'zjapi' prazan. Al ne bitno...nađošmo način na koji se očistiti od kamate[sm=smiley1.gif] Primjera radi, recimo Unicredit banka investira u gradnju pivare, dok kod halal poslovanja je to naravno nedozvoljeno :) Kod halal bankarstva nije poenta samo u kamati, naknadi, nazovite je kako hoćete, već i u načinu investiranja novca...Najprostije rečeno :)
|
|
|
|