RE: Zene sa Hidzabom (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

treće -> RE: Zene sa Hidzabom (14.1.2013 14:07:56)

nisam nikog poimenice od vas navela i da ne čitam unazad nemam vremena i u obavezama sam narednih sati
ali evo
IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: gerberka

IZVORNA PORUKA: jasmin

aazrice,ako i jeste navedeno `kod sjecanja`...dakle,ucis sebi sjecajuci se smrti,a ne posveta mrtvima,jer kako vec rekoh,Kur`an je upravo prisjecanje zivih na ono na cemu su nasi mrtvi,jedan ustav po kojem treba zivjeti svaki covjek kako bi uspio nakon smrti.

kako ovo?
zar se Ya-sin ne uci za duše rahmetlija???

Pisali smo gore...Kur'an je dat kad uputa živima i nema koristi nikakve od učenja cijelog ili dijelova umrlima.
Jasin se uči na samrti da bi se olakšale smrtne muke.

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (14.1.2013 14:46:40)

IZVORNA PORUKA: chantal

IZVORNA PORUKA: rerica

nikako dizati nisane na umrle vec samo oznaciti gdje lezi umrli..

Čime treba označiti?Nišan se valjda i podiže u tu svrhu,obični nišan kako ga Iman opisa bez slika,raznih oblika,itd

pa oznaciti sa nisanom zelenim standardnim na to sam mislila

Alma_27 -> RE: Zene sa Hidzabom (14.1.2013 14:53:16)

IZVORNA PORUKA: chantal

nikako dizati nisane na umrle vec samo oznaciti gdje lezi umrli..

Čime treba označiti?Nišan se valjda i podiže u tu svrhu,obični nišan kako ga Iman opisa bez slika,raznih oblika,itd

pa oznaciti sa nisanom zelenim standardnim na to sam mislila

ti obicni zeleni nisani nakon max. godinu propadnu i onda narod ne zna gdje je mezar. moze neko i, ne daj Boze, gaziti po njemu.

klemzi -> RE: Zene sa Hidzabom (14.1.2013 14:58:44)

Sto se nadgrobnih spomenika tice u Sarajevu za muslimane idu samo obicni nisani, bez nekih srcadi, dizajna, slika i slicno.
Mi smo svom sinu napravili nišan u obliku srca, je li to sad pogrešno [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

canim -> RE: Zene sa Hidzabom (14.1.2013 15:04:35)

IZVORNA PORUKA: klemzi

Sto se nadgrobnih spomenika tice u Sarajevu za muslimane idu samo obicni nisani, bez nekih srcadi, dizajna, slika i slicno.
Mi smo svom sinu napravili nišan u obliku srca, je li to sad pogrešno [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

Ja ne bih to tumacila pitaj na rijaset.ba za svaki slucaj.

Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 11:21:40)

Ne znam ko je spomenuo: "mozda je tamo kod vas tako" ali zar nije Islam jedan..u Bosni i u Aziji i Arabiji itd... [sm=smiley1.gif] Imaju neke "podjele" po mezhebima, (zapravo to nisu podjele samo su razliciti ucenjaci tumacili hadise i naravno da je svaki malo drugacije protumacio) ali Islam je Islam. [sm=smiley1.gif]

Obiljeavanje kaburova i pisanje po nisanima
http://www.n-um.com/?q=node/4239 - Lijepo i jasno objasnjeno, a sto je najvaznije- sa dokazima [sm=smiley1.gif]

I samo da izdvojim jedan dio recenice iz teksta: "....i sufije koji i jesu uveli u praksu i izmislili sve ono zabranjeno što danas muslimani rade oko kaburova." - i ne samo ovo za kaburove, vecina novotarija je od sufija.

treće -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 13:10:43)

Ne znam ko je spomenuo: "mozda je tamo kod vas tako" ali zar nije Islam jedan..u Bosni i u Aziji i Arabiji itd... Imaju neke "podjele" po mezhebima, (zapravo to nisu podjele samo su razliciti ucenjaci tumacili hadise i naravno da je svaki malo drugacije protumacio) ali Islam je Islam.

ovako,
ja vidjela gerberka nešto pisala na ovoj temi, da vidim šta žena ima reći,
žena shvatila da ne treba učiti umrlim iz Kur ana, neko uči Jasin, neko neki drugi ajet, ali je više žena došlo u sumnju da li je uopšte ispravno učiti,
ako nekom dajemo informacije zašto ostavljsti nedorečenim, evo jasno piše da se po hanefijskom može učiti, dove se uče onda žena zna još da može i doviti kad je već džomet i voli poklanjati, blago se njenoj familiji što je imaju da ih se sjeti
ja duboko poštujem sve mezhebe, ali nastojim i trudim se da živim po hanefijskom i držim do toga da ne miješam bez potrebe.
nisam osjetila potrebu već da pomognem, dakle da neko ne bi pomislio suprotno ja jako volim pripadnike drugih mezheba

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (15.1.2013 14:22:48)

[Sadržaj poruke je obrisan]

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 16:51:19)

Jedino izbjegavam klanjati do 45 min pred aksam. Rijetko se desi 30. A ako insan zaboravi namaz ili bude sprijecen,pa bolje ga je klanjati dok je jos vakat pa makar pred sami ezan,nego da se namaz ostavi.

mamaajna -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 16:54:06)

Svako se djete rodi kao musliman,i ako preseli prije punoljetstva(to je po islamu oko 9-10g;jer je tada insan obavezan obavljati namaz)ono ide u DZennet,a roditelju kojeg Allah iskusa s smrti djeteta,Allah mu sagradi kucu u Dzennetu(roditelju,uz napomenu da roditelj obavlja namaz).A to za spomenik,u datom momentu ti je bilo nepoznato.u svakom slucaju tebi je bitnije da je on Dzennetska pticica

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 16:57:05)

mogu se pohvaliti da na vrijeme klanjam svaki namaz [sm=smiley14.gif]

a sto se tice namaza kad se smije,a kada ne: kad sunce izlazi,kad je na vrh neba i kada zalazi,ne smije se...

klemzi -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 16:57:51)

IZVORNA PORUKA: mamaajna

Svako se djete rodi kao musliman,i ako preseli prije punoljetstva(to je po islamu oko 9-10g;jer je tada insan obavezan obavljati namaz)ono ide u DZennet,a roditelju kojeg Allah iskusa s smrti djeteta,Allah mu sagradi kucu u Dzennetu(roditelju,uz napomenu da roditelj obavlja namaz).A to za spomenik,u datom momentu ti je bilo nepoznato.u svakom slucaju tebi je bitnije da je on Dzennetska pticica

Hvala Mamaajna punooo...amin, da se spojimo s njim u džennetu

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 16:59:25)

IZVORNA PORUKA: mamaajna

Hvala Mamaajna punooo...amin, da se spojimo s njim u džennetu

Amin

mamaajna -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 16:59:35)

Jedino izbjegavam klanjati do 45 min pred aksam. Rijetko se desi 30. A ako insan zaboravi namaz ili bude sprijecen,pa bolje ga je klanjati dok je jos vakat pa makar pred sami ezan,nego da se namaz ostavi.

pa bolje ga klanjati dok nije nastupio drugi vakat nego ga naklanjavati,slazem se.

koju knjigu ste skoro citale?ev da vam preporucim KRAJ SVIJETA u njoj su nabrojani mali i veliki predznaci Sudnjeg dana,veoma interesantna knjiga

treće -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 17:10:49)

Hajd da presječem temu s drugim pitanjem [sm=smiley36.gif]

Naime, poznato je da postoje djelovi dana u kojima je pokuđeno klanjati(tik pred zoru, podne i akšam).
Mene je uvijek bunilo koliko je to otprilike vremenski, pogotovo zbog akšama jer sam nekad sprječena da klanjam ikindiju do pred sami akšam pa ne znam da li bi trebala ili ne bih, a slično mi se desi i sa sabah namazom...a po suncu se baš ne mogu ravnati...ne vidim ga uvijek[sm=smiley36.gif]
Ja sam sebi uzela neku mjeru od 15 minuta do akšama i tad već kontam 'kasno je za klanjati' ikindiju pa sačekam akšam da naklanjam istu, dok recimo moja sveki i sat vremena pred akšam mm kudi jer je već kasno...pa sam zbunjena.

Šta vi mislite o ovome? Koliko prije tih namaza nije pohvalno klanjati?
Nemojte mi samo reći da pratim sunce, molim vas!

[sm=smiley36.gif]

kad klanjam u to doba pred drugi vakat izostavim sunete,

ananas_ze -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 17:35:26)

Hajd da presječem temu s drugim pitanjem [sm=smiley36.gif]

Naime, poznato je da postoje djelovi dana u kojima je pokuđeno klanjati(tik pred zoru, podne i akšam).
Mene je uvijek bunilo koliko je to otprilike vremenski, pogotovo zbog akšama jer sam nekad sprječena da klanjam ikindiju do pred sami akšam pa ne znam da li bi trebala ili ne bih, a slično mi se desi i sa sabah namazom...a po suncu se baš ne mogu ravnati...ne vidim ga uvijek[sm=smiley36.gif]
Ja sam sebi uzela neku mjeru od 15 minuta do akšama i tad već kontam 'kasno je za klanjati' ikindiju pa sačekam akšam da naklanjam istu, dok recimo moja sveki i sat vremena pred akšam mm kudi jer je već kasno...pa sam zbunjena.

Šta vi mislite o ovome? Koliko prije tih namaza nije pohvalno klanjati?

Nemojte mi samo reći da pratim sunce, molim vas!

najbolje ti je da pratis sunce [sm=smiley36.gif] izvini, morala sam eto bilo je jace od mene
jasmin je kao i obicno sve lijepo rekla[sm=smiley1.gif]

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (15.1.2013 18:46:38)

[Sadržaj poruke je obrisan]

DM -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 20:45:04)

IZVORNA PORUKA: Dalia92

Ne znam ko je spomenuo: "mozda je tamo kod vas tako" ali zar nije Islam jedan..u Bosni i u Aziji i Arabiji itd... [sm=smiley1.gif] Imaju neke "podjele" po mezhebima, (zapravo to nisu podjele samo su razliciti ucenjaci tumacili hadise i naravno da je svaki malo drugacije protumacio) ali Islam je Islam. [sm=smiley1.gif]

http://www.n-um.com/?q=node/4239 - Lijepo i jasno objasnjeno, a sto je najvaznije- sa dokazima [sm=smiley1.gif]

I samo da izdvojim jedan dio recenice iz teksta: "....i sufije koji i jesu uveli u praksu i izmislili sve ono zabranjeno što danas muslimani rade oko kaburova." - i ne samo ovo za kaburove, vecina novotarija je od sufija.

Molim te dalia-koji je to stav za nišane?
Evo link na kojem fetvaiemin daje odgovor
http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=11767:izrada-niana&catid=153&Itemid=514
A ko su to sufije i koje su to novotarije uveli?
I ko je "autor" stranice koju si navela?(meni se čini neki veliki protivnik tih sufija-bar koliko je meni poznato)

ananas_ze -> RE: Zene sa Hidzabom (15.1.2013 23:09:27)

vidjeh na fb pa da podjelim s vama [sm=smiley1.gif]
[img]http://img41.glitterfy.com/13015/glitterfy3161200607B81.gif[/img]

Ella_H -> RE: Zene sa Hidzabom (16.1.2013 2:06:16)

Netreba covjek biti veliki protivnik nicega bez dokaza.
Svi ljudi grijese neki vise neki manje.
Ja sam u zadnje vrijeme slomljena upravo zbog smrti.
Dugo sam potiskivala smrt moje seke i tek me sad bas uhvatila
depresija velika i konstantno plakanje. MM me uopste vise nerazumije,
kao pa ja znam da je to od Allaha dz.s, svi moramo biti zadovoljni Allahovom odredbom itd.
Nije uopste da nisam zadovoljna vjerujte mi ali moje srce jednostavno hoce da pukne,
Mozda sam imala i previse vremena pa gledam nase zajednicke slike, osmjehe,
neznam kako da to prevazidjem[sm=smiley19.gif]. Ako neka od vas moze pomoci sa savjetom
bujrum znate da ja sve primam i pozitiv i negativ[sm=smiley36.gif].
Nikad u zivotu nisam bila ovako slomljena a proizvjela sam ja svasta ''nesto'' i jos toliko.

shpagica -> RE: Zene sa Hidzabom (16.1.2013 8:14:12)

Draga Ella_H,

Sabur, sabur i samo sabur. Zao mi je zbog tvoje sestre, mogu misliti kako ti je tesko, ali mene tako kad uhvati tuga, sjetim se da su umrli bihuzur zbog toga i kako necu da mi otezavam kaburske dane nekako me to ohrabri da ne placem. Drugo, uputi dovu dragom Allahu dz.s da vam objema dusama olaksa, daj sadaku za seku i bice ti barem malo lakse, a znam da kad nekog pozelis a njega nema...tesko je prazninu popuniti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (16.1.2013 9:10:27)

IZVORNA PORUKA: Ella_H

Netreba covjek biti veliki protivnik nicega bez dokaza.
Svi ljudi grijese neki vise neki manje.
Ja sam u zadnje vrijeme slomljena upravo zbog smrti.
Dugo sam potiskivala smrt moje seke i tek me sad bas uhvatila
depresija velika i konstantno plakanje. MM me uopste vise nerazumije,
kao pa ja znam da je to od Allaha dz.s, svi moramo biti zadovoljni Allahovom odredbom itd.
Nije uopste da nisam zadovoljna vjerujte mi ali moje srce jednostavno hoce da pukne,
Mozda sam imala i previse vremena pa gledam nase zajednicke slike, osmjehe,
neznam kako da to prevazidjem[sm=smiley19.gif]. Ako neka od vas moze pomoci sa savjetom
bujrum znate da ja sve primam i pozitiv i negativ[sm=smiley36.gif].
Nikad u zivotu nisam bila ovako slomljena a proizvjela sam ja svasta ''nesto'' i jos toliko.

Nauci se zivit sa tim,barem sam ja naucila,al mi je svaki dan u mislima.... Rahmet mu dusi.....[sm=smiley13.gif]

shpagica -> RE: Zene sa Hidzabom (16.1.2013 9:19:08)

Mezheb je citava skola fikhskih propisa. Nemamo mi sta da mislimo je li nesto ili nije odredjenog mezheba. Na nasim prostorima nije samo stvar hanefijskog mezheba,vec i obicaja koji su se prosto uselili kod nas i stavljamo ih pod okrilje `hanefijskog mezheba`,sto je netacno. I Azija,prvenstveno S.Arabia ima jako puno eminentnih hanefijskih alima koji odgovorno i precizno dostavljaju propise iz cistog izvora...ipak je voda najcisca kod izvora [sm=smiley1.gif] .

Jeste li vidjele kako izgleda medinsko mezarje Bekia?

Jasmin, kako onda objasniti / protumaciti one silne slike i fotke kralja po Saudiji (ove godine na Arefatu tokom hadzdza njegove slike okacene [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) i koncerte filharmonije na saudijskoj drzavnoj tv (gudacki instrumenti sve u 16) kao i sapunice sa komplet otkrivenim zenama (opet na drzavnoj saud.tv) [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

ps jeste li mozda bili tamo tokom studija tvog mm? Moj se ove godine na hadzdzu povezao i druzio sa nekim studentima iz Rijada na hadzdzu (dodju sa komplet porodicama i djecicom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image]) da ih Allah dz.s. nagradi, amin!

Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (16.1.2013 10:09:42)

IZVORNA PORUKA: doublemum

IZVORNA PORUKA: Dalia92

Molim te dalia-koji je to stav za nišane?
Evo link na kojem fetvaiemin daje odgovor
http://www.rijaset_.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=11767:izrada-niana&catid=153&Itemid=514
A ko su to sufije i koje su to novotarije uveli?
I ko je "autor" stranice koju si navela?(meni se čini neki veliki protivnik tih sufija-bar koliko je meni poznato)

Pisem sa moba pa necu sve objasnjavati. Znaci kao prvo na linku koji sam ja postavila covjek je naveo DOKAZE za ono sto govori.citirao je i neke hadise koje nije izvukao iz glave. A taj sto si ga ti navela nema niti jedan dokaz NAPISAN. I jA obicno ne citam odgovore bez dokaza. Kao drugo u tekstu koji sam ja navela imaju 3 hajmo reci opcije a to su 1.dozvoljeno je 2.pokudjeno 3.zabranjeno. Covjek koji je odgovarao smatra da je najblize tome da je zabranjeno ali je ipak naveo da su se vecina ucenjaka slozili da je pokudjeno. Moze se ali je pokudjeno i treba izbjegavati ako za to ne postoji potreba. Vrlo je bitno da ljudi donose dokaze za ono sto govore. Bar meni. A za sufije....ako hoces
Progooglaj malo i vidi jer na sad ne mogu objasnjavati. I da autor je nsveden na kraju teksta.[sm=smiley1.gif]

SdZ -> RE: Zene sa Hidzabom (16.1.2013 10:32:07)

Sanjala sam da imam malog sincica. Beba je, tek rodjen i ukakio se [sm=smiley36.gif], a mm i ja smo ga jedva ocistili, a jos teze stavili pelenu. [sm=smiley36.gif]
Kasnije smo ga drzali u narucju. [sm=love.gif][sm=muca.gif]
Bili smo presretni i alarm koji nas je budio ucinio mi se kao djeciji plac.[sm=smiley36.gif]

Bas bih voljela znati kako se tumaci ovaj san, naravno po islamu.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  123 124 [125] 126 127   Sljedeća stranica >   >>