RE: Zene sa Hidzabom (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

Bebica11 -> RE: Zene sa Hidzabom (6.1.2013 19:06:48)

IZVORNA PORUKA: Aiša

Ako neka od vas zna o ovme nešto...

Malo sam tražila po netu i nađoh da je nakon spontanog pobačaja žena obavezna da klanja i posti (ukoliko je ramazan) i ako krvari, jer se taj period tretira kao istihaza, samo treba uzimati abdest za svaki namaz.

Kao granica se uzima 81 dan trudnoće (dakle prije onog perioda organogeneze), u suprotnom žena će se tretirati kao da je u nifasu, izuzev ako joj krvarenje ne stane ranije, pa je obavezna da klanja i posti.

Da li vi znate nešto o ovome, ja uzimam kao ispravno, jer je kod mene spontani bio u 11.sedmici, nekih 70-77 dana, a i ne krvarim, ponekad smeđi iscjedak se pojavi...

Aisa u istim sedmicama sam imala spontani nasla sam isto to i potvrdili su mi i ja sam klanjala

tako da ti Allah podari hajr i zamijeni iskusenje boljim, amin ja Rabb[sm=smiley31.gif]

Aiša -> RE: Zene sa Hidzabom (6.1.2013 22:37:57)

Amin bebice, bit će iA dobro [sm=smiley1.gif]

aazra -> RE: Zene sa Hidzabom (10.1.2013 15:05:16)

Nešto sam trazila po netu u vezi jedne stvarčice oko koje imam dilemu kad mi iskrsnu ovaj forum i ova tema, a ni na kraj pameti mi nije bilo da ovdje pogledam niti da pitam...[sm=smiley36.gif]

Tako da, eto, ipak ću pitati ovdje jer baš imam nedoumicu...

Imam poklon tespih s plavim okom kojeg često i koristim, mada tom plavom oku ne pridajem nikakav značaj, ne mislim da je to neka hamajlija, isl. Sad ne znam je li to u redu...[sm=smiley24.gif]

Malo sam usput pregledala i prethodnu stranu...ja učim za mrtve iz svoje familije Jasin, posebna kada npr. sanjam osobe koje su preselile, kao i jasin dovu. Negdje je i pisalo "Učite Jasin kod sjećanja na vaše umrle..." Ako griješim, ispravite me [sm=smiley1.gif]

I šta vi mislite u vezi tespiha s plavim okom?

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (10.1.2013 15:22:29)

IZVORNA PORUKA: aazra

Nešto sam trazila po netu u vezi jedne stvarčice oko koje imam dilemu kad mi iskrsnu ovaj forum i ova tema, a ni na kraj pameti mi nije bilo da ovdje pogledam niti da pitam...[sm=smiley36.gif]

Tako da, eto, ipak ću pitati ovdje jer baš imam nedoumicu...

Imam poklon tespih s plavim okom kojeg često i koristim, mada tom plavom oku ne pridajem nikakav značaj, ne mislim da je to neka hamajlija, isl. Sad ne znam je li to u redu...[sm=smiley24.gif]

Malo sam usput pregledala i prethodnu stranu...ja učim za mrtve iz svoje familije Jasin, posebna kada npr. sanjam osobe koje su preselile, kao i jasin dovu. Negdje je i pisalo "Učite Jasin kod sjećanja na vaše umrle..." Ako griješim, ispravite me [sm=smiley1.gif]

I šta vi mislite u vezi tespiha s plavim okom?

po mom misljenju ja bih taj tespih odlozila na neko mjesto ne bih ga uzimala,plavo oko je novotarija

i ja jasin ucim za umrle,tako da nema neke dileme u vezi toga,a mozes i svojim rijecima uputit dovu da im Allah oproeti grijehe

aazra -> RE: Zene sa Hidzabom (11.1.2013 13:53:12)

Hvala rerice...[sm=smiley1.gif]

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (11.1.2013 15:14:34)

aazra,ja bih taj tespih bacila,plavo oko je jedan od velikih masonskih znakova.
A mrtvima ucim samo dove moleci Allaha za dzennet i spas od vatre,ne ucim Kur`an,jer je Kur`an objavljen zivima da po njemu zive i rade.

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (11.1.2013 15:41:31)

[Sadržaj poruke je obrisan]

Bebica11 -> RE: Zene sa Hidzabom (11.1.2013 16:15:28)

tespih bih bacila[sm=smiley36.gif]

aazra -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 0:48:34)

Hvala vam svima još jednom [sm=smiley1.gif] Već sam ga sklonila, ne učim na njega, ali mislim da cu ga morati baciti zbog ove veze s Masonima...[sm=smiley13.gif] Ko zna mozda ima veze i sa Ahmedijama, mozda oni to plasiraju, ali nije ni vazno..

Inace, ja volim koristiti tespih nakon namaza, cak ih i skupljam, samo ih ne redam po kuci [sm=smiley36.gif] vec cuvam u jednoj kutiji...
Što se tiče Jasina ja sam tačno našla da piše ovako, sad ne znam da li je hadis i od koga je tačno...
"Učite Jasin kod sjećanja na vaše umrle..." pa ne vidim šta tu ima loše, posebno nakon nekih snova, isl. A osobama koje su na samrti znam da se uglavnom uči "La ilahe Ilallah..."

Vjerujem da nije pogrešno učiti pomenutu suru u oba slučaja, bar do sad nisam nigdje nasla da jeste...[sm=zmeden.gif]

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 8:34:54)

aazrice,ako i jeste navedeno `kod sjecanja`...dakle,ucis sebi sjecajuci se smrti,a ne posveta mrtvima,jer kako vec rekoh,Kur`an je upravo prisjecanje zivih na ono na cemu su nasi mrtvi,jedan ustav po kojem treba zivjeti svaki covjek kako bi uspio nakon smrti.

aazra -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 16:00:04)

Hvala puno [sm=smiley1.gif] vrijedi li isto i za učenje hatme (čitavog Kur'ana)?

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 16:03:00)

Hvala puno [sm=smiley1.gif] vrijedi li isto i za učenje hatme (čitavog Kur'ana)?

da [sm=smiley1.gif]

gerberka -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 17:51:34)

IZVORNA PORUKA: jasmin

aazrice,ako i jeste navedeno `kod sjecanja`...dakle,ucis sebi sjecajuci se smrti,a ne posveta mrtvima,jer kako vec rekoh,Kur`an je upravo prisjecanje zivih na ono na cemu su nasi mrtvi,jedan ustav po kojem treba zivjeti svaki covjek kako bi uspio nakon smrti.

kako ovo?
zar se Ya-sin ne uci za duše rahmetlija???

SdZ -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 18:14:34)

A mrtvima ucim samo dove moleci Allaha za dzennet i spas od vatre,ne ucim Kur`an,jer je Kur`an objavljen zivima da po njemu zive i rade.

Kakvi su to znakovi?

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 18:32:25)

IZVORNA PORUKA: rerica

da [sm=smiley1.gif]

[sm=smiley1.gif]

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 18:33:53)

IZVORNA PORUKA: SdZ

Kakvi su to znakovi?

Proguglaj `masonski simboli` i sve ce ti biti jasno.

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (13.1.2013 18:39:18)

gerberka -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 21:02:38)

jasmin mozda je to drugacije tu gdje zivis?
sad sam totalno zbunjena Iman, jer sam bas o tome razgovarala sa dvojicom hadzija? Jedan je efendija u našoj gradskoj dzamiji: I dobro sam ga razumjela da se jasin uci rahmetlijama.sad sam bas zbunjena [sm=smiley13.gif]
imate li neki izvor, da procitam?

gerberka -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 21:07:03)

fino piše

Neovisno od gore navedenog, u prvih četrdest dana po ukopu (po nekima pedest i dva dana) oćaloščeni uče, između akšamskog i jacijskog namaza, sljedeće sure:

- 'Jasin',

- 'Mulk',

- 'Nebe' i

- 'Fatihu'

http://www.bakije.com/zucenje.htm

Allah najbolje zna.

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 23:09:36)

IZVORNA PORUKA: gerberka

sad sam totalno zbunjena Iman, jer sam bas o tome razgovarala sa dvojicom hadzija? Jedan je efendija u našoj gradskoj dzamiji: I dobro sam ga razumjela da se jasin uci rahmetlijama.sad sam bas zbunjena [sm=smiley13.gif]

Ma nije,i Sarajlije su uceni [sm=smiley36.gif].

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 23:12:54)

fino piše

Neovisno od gore navedenog, u prvih četrdest dana po ukopu (po nekima pedest i dva dana) oćaloščeni uče, između akšamskog i jacijskog namaza, sljedeće sure:

- 'Jasin',

- 'Mulk',

- 'Nebe' i

- 'Fatihu'

http://www.bakije.com/zucenje.htm

Allah najbolje zna.

Iako ima uleme koja smatra da se moze uciti Kur`an s nijjetom da to bude na vagi dobrih djela umrlog,ovo nabrojano je novotarija koja nema uporiste u serijatu u smislu da se obavlja na ovaj nacin i u ovim danima.

A najbolje je da Kur`an ucimo zeleci spas svoje duse [sm=smiley1.gif].

gerberka -> RE: Zene sa Hidzabom (13.1.2013 23:21:41)

odkud meni da si ti pravo daleko..tamo u Medini [sm=smiley1.gif]
ja ipak pozelim prouciti i za spas tuđih duša, takva sam, [sm=smiley1.gif] svojoj neni rahmetli, dajđinci, tetki, neni..neka ih Allah uvede u dzennetske ljepote.

sad sam se zbunila mislim danas kad sam ovo procitala pa sam pitala na vise mjesta, mislim na jedno deset_ mjesta pa cekam odg [sm=smiley36.gif]

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (14.1.2013 11:10:27)

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (14.1.2013 11:13:27)

jasmin

odkud meni da si ti pravo daleko..tamo u Medini [sm=smiley1.gif]
ja ipak pozelim prouciti i za spas tuđih duša, takva sam, [sm=smiley1.gif] svojoj neni rahmetli, dajđinci, tetki, neni..neka ih Allah uvede u dzennetske ljepote.

sad sam se zbunila mislim danas kad sam ovo procitala pa sam pitala na vise mjesta, mislim na jedno deset_ mjesta pa cekam odg [sm=smiley36.gif]

Bila sam tamo 5.5 godina,ali sam vec 8.5 mjeseci u Sarajevu [sm=smiley1.gif].

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (14.1.2013 11:14:47)

IZVORNA PORUKA: Iman83

Gerberko, imaš ti hodža koje uče Kura''n i naplaćuju a fol ispred duša umrlih, a znaš da to ne ide jedno s drugim...pa pazi na izvor.

Četeresnica je, neka me neko ispravi ukoliko griješim, također novotarija i izmišljen termin u Islamu...i ne znači ništa.

A Allah najbolje zna [sm=smiley1.gif]

Jeste,ustvari to je preuzeto iz obicaja drugih vjera. Ali nema veze s islamom.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  121 122 [123] 124 125   Sljedeća stranica >   >>