RE: Zene sa Hidzabom (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (26.11.2012 13:49:12)

IZVORNA PORUKA: chantal

Selam!
Nadam se da ćete mi odgovoriti,zanima me da li vi učite Fatihe vašim umrlima ili "samo" dovite za njih?Koje dove?

Ne ucim nikad fatihu,samo dove. Rerica je vec navela sta.

Vinetu -> RE: Zene sa Hidzabom (26.11.2012 14:12:08)

IZVORNA PORUKA: Dalia92
IZVORNA PORUKA: Vinetu
Ako si u stanju, ti možeš nešto skuhati, jer prvih dana, po smrti osobe, niko od bliže familije ne misli na kuhanje i hranu, pa sve što ostali donesu od hrane svakako dobro dođe (barem je meni to lijep običaj i značilo mi je mnogo kad mi je mama preselila).

Uredu je da se donese familiji umrlog ponesto jer njima tad sigurno nije do kuhanja, ali meni nije jasno zasto oni (familija umrlog) obavezno rucak spremaju, sokove i kolace. Pa nije slavlje. I jos mi je najgore sto ljudi pricaju kako taj i taj nije napravio rucak kad mu je neko iz familije umro. Jel oni idu na dzenazu ili da se najedu? Znam da je obicaj, al je stvarno bezveze. Sjecam se kad mi je nane umrla, ma to je izgledalo kao neko slavlje.

Ta hrana zaista dobro dođe užoj familiji koja nema vremena da misli o kuhanju i jelu. Također, ako neko ima familije koja je putovala duže da bi došla na dženazu ili tevhid i oni se posluže. Mislim da nije red da se ovi bliži goste i časte... što kažeš, pa nije slavlje.

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (26.11.2012 23:18:34)

Prezanimljivo je,pogledajte...
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sWecY_Kyvm8

DM -> RE: Zene sa Hidzabom (29.11.2012 11:11:45)

Drage moje, zna li iko gdje ima kupiti onih potkapica iz jednog dijela i za glavu i za vrat?

DM -> RE: Zene sa Hidzabom (29.11.2012 13:01:52)

IZVORNA PORUKA: doublemum

Drage moje, zna li iko gdje ima kupiti onih potkapica iz jednog dijela i za glavu i za vrat?

damma -> RE: Zene sa Hidzabom (29.11.2012 13:16:28)

ja sam ih vidjela kod nas na pijaci..e sad ne znam gdje ti zivis, al gdje god da si vjerovatno imas na pijaci..

DM -> RE: Zene sa Hidzabom (29.11.2012 13:19:53)

Gdje kod vas-ti nisi iz Sa(ako se dobro sjećam)?!
Ja kod ove žene što kupujem na pijaci-nema[sm=smiley13.gif]

damma -> RE: Zene sa Hidzabom (29.11.2012 13:23:09)

ja sam iz srebrenika..ima kod nas zena na pijaci s opremom za pokrivene i kod nje ima..

a odakle si ti?

Hannan -> RE: Zene sa Hidzabom (29.11.2012 13:50:07)

Jesi mislila ovako nesto? Ja sam kupila od ove sestre crnu i stvarno sam zadovoljna. Preko samo mahramu prebacim bez milion iglica.

http://www.facebook.com/?ref=home#!/photo.php?fbid=284635581654186&set=a.284156475035430.64491.100003232399736&type=3&theater

DM -> RE: Zene sa Hidzabom (29.11.2012 14:59:50)

Hanan je ne vidim sliku!
Damma imaš pp

Medi_87 -> RE: Zene sa Hidzabom (29.11.2012 18:10:42)

Ponukana hadisom koji govori o tome da meleci ne ulaze u kucu u kojoj ima pas ili slika, zanima me da li je dozvoljeno npr. stavljati stikere na kojima imaju djeciji likovi i sl. da li s ei to ubraja u navedeno

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (29.11.2012 19:11:24)

Medi,izvjesno da se to ne odnosi na fotografije, budući da u vrijeme izricanja hadisa nisu ni postojale, a analogija na umjetničke slike s likovima nije uvjerljiva. Kada je riječ o umjetničkim slikama s likovima ljudi ili životinja, njih bi trebalo izbjegavati. Zabrana kipova i slika likova u islamu povezana je sa zabranom njihovog obožavanja i veličanja, pa ako taj razlog otpadne, zabrana je blaža. U svakom slučaju bolje je izbjegavati i sumnjive situacije. Kada je riječ o fotografijama, situacija je jednostavnija, budući da se zabrana izravno ne odnosi na njih, osim ako se radi o fotografijama nepropisno odjevenih osoba. U tom slučaju bolje je ne držati te slike na zidu.

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (30.11.2012 12:13:33)

[Sadržaj poruke je obrisan]

Super Beba -> RE: Zene sa Hidzabom (30.11.2012 12:37:11)

IZVORNA PORUKA: Iman83

Koliko sam pročitala fotografije nisu zabranjene, ali se treba paziti kod klanjanja da nisi okrenut prema nekoj fotografiji, dakle da ona nije ispred tebe.
Fotografije se, po ovom objašnjenju kojeg ja nađoh, smatraju kao i odraz insana u ogledalu.[sm=smiley1.gif]

I ja isto znam za ovo...Pogotovo kad je klanjanje u pitanju, tad ih treba skloniti ispred sebe...

Amam -> RE: Zene sa Hidzabom (1.12.2012 21:01:06)

Ja sam vidjela na fb kod neke zene,cini mi se iz Brcokg,online prodaja,sad ne mogu da nadjem sliku,mogu ti poslati na fb,pa da pitas,ako zelis

Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (23.12.2012 14:18:02)

http://www.n-um.com/?q=node/4971 [sm=smiley1.gif]

mamaajna -> RE: Zene sa Hidzabom (23.12.2012 14:24:56)

IZVORNA PORUKA: Super Beba

IZVORNA PORUKA: Iman83

Koliko sam pročitala fotografije nisu zabranjene, ali se treba paziti kod klanjanja da nisi okrenut prema nekoj fotografiji, dakle da ona nije ispred tebe.
Fotografije se, po ovom objašnjenju kojeg ja nađoh, smatraju kao i odraz insana u ogledalu.[sm=smiley1.gif]

I ja isto znam za ovo...Pogotovo kad je klanjanje u pitanju, tad ih treba skloniti ispred sebe...

meleci ne ulaze u kucu gdje ima slika s likovima i gdje je pas

hally -> RE: Zene sa Hidzabom (23.12.2012 14:31:55)

IZVORNA PORUKA: Amam

Ja sam vidjela na fb kod neke zene,cini mi se iz Brcokg,online prodaja,sad ne mogu da nadjem sliku,mogu ti poslati na fb,pa da pitas,ako zelis

ima na ilidzi, na pijaci. kod nase zumre :)

canim -> RE: Zene sa Hidzabom (23.12.2012 14:42:18)

rijaset.ba [sm=smiley1.gif]

Pitanje

Selam.

Nedavno sam čula da meleki neće ući u kuću u kojoj se nalazi slike s likovima, pa makar to bili i naši umrli roditelji, kao ni u onu kuću u kojoj ima alkohola ili u kojoj se drži pas.

Interesuje me tačnost navedenog i šta vi mislite o tome? Posebno me zanima ovo u vezi slika, ako je na zidu umjetnička slika s likom ili vezeni goblen s likovima (ljudi ili životinje ili oboje...), ili ako je riječ o porodičnoj slici, roditelji i djeca, neka lijepa uspomena, da li je to zabranjeno po islamskim zakonima? Naravno, klanjač zna da se ne klanja liku sa slike/goblena nego Uzvišenom Allahu dž.š.

Odgovor

Esselamu alejkum!
Ima hadisa u kojima se govori o tome kako meleki ne ulaze u kuću u kojoj se nalaze spomenute stvari. Međutim, sasvim je izvjesno da se to ne odnosi na fotografije, budući da u vrijeme izricanja hadisa nisu ni postojale, a analogija na umjetničke slike s likovima nije uvjerljiva. Kada je riječ o umjetničkim slikama s likovima ljudi ili životinja, njih bi trebalo izbjegavati. Zabrana kipova i slika likova u islamu povezana je sa zabranom njihovog obožavanja i veličanja, pa ako taj razlog otpadne, zabrana je blaža. U svakom slučaju bolje je izbjegavati i sumnjive situacije. Kada je riječ o fotografijama, situacija je jednostavnija, budući da se zabrana izravno ne odnosi na njih, osim ako se radi o fotografijama nepropisno odjevenih osoba. U tom slučaju bolje je ne držati te slike na zidu.

hatepsut -> RE: Zene sa Hidzabom (25.12.2012 21:16:15)

Samo da poselamim moje drugarice ovdje,

evo nesto i da podjelim s vama,nama je zabavno a i naucimo podosta.Moj sinovac i ja se igramo :)

http://www.n-um.com/?q=node%2F510

Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (6.1.2013 11:25:17)

Kazivanje koje vas nece ostaviti ravnodusnim - Prelazak na Islam -

http://www.youtube.com/watch?v=RaqgB7_W9zI 

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (6.1.2013 11:46:11)

slusala,gledala nedavno da e Allah nagradi,a sve nas uputi na pravi put....

Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (6.1.2013 12:10:26)

IZVORNA PORUKA: rerica

Amin!

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (6.1.2013 14:52:41)

IZVORNA PORUKA: rerica

I ja.
Amin.

Aiša -> RE: Zene sa Hidzabom (6.1.2013 14:53:09)

Ako neka od vas zna o ovme nešto...

Malo sam tražila po netu i nađoh da je nakon spontanog pobačaja žena obavezna da klanja i posti (ukoliko je ramazan) i ako krvari, jer se taj period tretira kao istihaza, samo treba uzimati abdest za svaki namaz.

Kao granica se uzima 81 dan trudnoće (dakle prije onog perioda organogeneze), u suprotnom žena će se tretirati kao da je u nifasu, izuzev ako joj krvarenje ne stane ranije, pa je obavezna da klanja i posti.

Da li vi znate nešto o ovome, ja uzimam kao ispravno, jer je kod mene spontani bio u 11.sedmici, nekih 70-77 dana, a i ne krvarim, ponekad smeđi iscjedak se pojavi...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  120 121 [122] 123 124   Sljedeća stranica >   >>