rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (18.7.2012 20:13:14)
|
IZVORNA PORUKA: bejbibi nevezano zza danasnju diskusiju....naime, moj bebac samo doji u zadnje vrijeme slabo jede....ne znam kako cu postit[sm=zmeden.gif] sta mi vi preporucujete???? ja sam mislila postit al on doji tako da ne znam kako cu to izvest ,strah me da ne nestane mlijeka Ramazanski post nisu dužne postiti slijedeće osobe: bolesnik koji se boji da će mu se bolest pogoršati, što mora biti zasnovano na osobnom iskustvu, ili stručnoj liječničkoj potvrdi, kao ni bolesnik koji mora uzimati terapiju lijekovima u vrijeme posta; putnik koji krene na put u trajanju od najmanje 18 sati pješačkog hoda (86 km), bez obzira kojim sredstvom putuje (Kur'an međutim preoporučuje putnicima post ukoliko im neće štetiti); trudnica, ukoliko se boji da će joj post štetiti ili ga zbog povećane potrebe za hranom i piućem neće moći izdržati; dojilja, ukoliko se boji da zbog posta neće moći imati dovoljno mlijeka za dijete; vojnici, zatvorenici, teški fizički radnici i poljodjelci, koji su izloženi takvim vremenskim i radnim uvjetima da bi im post moga ozbiljije naštetiti zdravlju (npr. rudari). Sve ove osobe su dužne kasnije, kada im se pruži prilika za to, postiti propuštene ramazanske dane. Ukoliko dočekaju i slijedeći ramazan, pa im se tek onda pruži prilika za post, prvo će postiti tekući ramazan, a zatim propuštene dane prethodnog ramazana. Djeca (maloljetnici po islamu) svakako nisu dužni postiti, no Prorok Muhamed je podsticao roditelje da djecu navikavaju na post još od malih nogu, da poste barem nekoliko dana ramazana. Stare i iznemogle osobe također nisu dužne postiti, ali su dužni (ukoliko su u mogućnosti) da podijele po jednu fidju u visini sadakatul-fitra, odnosno jednodnevnu hranu jednom siromahu, za svaki dan ramazanskog posta koji propuste
|
|
|
|