Amelaa RR -> RE: Kolaci.... (22.12.2011 9:49:26)
|
Socni kolac s jabukama 6 jaja casa ipo secera pola case ulja 2 case oraha 1 prasak za pecivo 6 kasika brasna 1KG jabuka 1kg jabuka u receptu sam procitala da ide zlatni delises, al ja sam stavila kakvih sam imala mix je bio :D Jabuke ogulit, rezati na ploske ne pretanke. Malo vise od pola litra vode s 500g secera sam stavila da prokuha i u to stavila jabuke i nekih 10minuta ih kuhala u tome, ne treba da se skroz skuhaju nego na pola... U tepsiju (ja sam koristila onu usku a duboku da prostite :P ) stavila papir za pecenje al prepustila sam pofino papira s strana da se moze lakse okrenut kad se ispece. Procjedit jabuke i poredat jabuke na dno tepsije i po njemu izlit smjesu za koru peci 20-30 min na 200*. Ja sam prvo umutla zumanca s secerom, pa sam posbno umucena bjelanca dodala u zumanca, ulje i sve dobro umutila, onda dodala brasno i prasak za pecivo, i na kraju orahe. Sve dobro umutila i pelila preko jabuka. Kad se ispece, pomocu jednog kraja papira za pecenje preokrenuti koru, i staviti da se ohladi. Na vodi u kojoj su se kuhale jabuke, skuhati puding od vanilije, ja sam stavila 3 pudinga i 3 kasike secera, puding se mora skorz ohladit...brze se ohladi na baklonu nego u frizideru il zamrzivacu:) (to je dangubli al isplati se). Umutiti slatko vrhnje ja sam imala 100ml i dodati u to potpuno ohladjen puding, umutiti dobro, preliti preko kolaca i ukrasiti po zelji, ja sam na pola posula cimeta...pola bez ista jer ne limvo cimet.
|
|
|
|