Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 15.10.2009 22:10:38
acudesa
IZVORNA PORUKA: Niobe
IZVORNA PORUKA: acudesa
Imam preporuku za ove vične poznavaoce jezika: u našem jeziku postoje četiri vrste akcenata (dugosilazni, kratkosilazni, dugouzlazni i kratkouzlazni) neka napišu kojim akcentom žele da pročitamo njihovu riječ i mi ćemo znati kako je treba izgovoriti da bi njihova poruka bila pravino registrovana
tra lalalla
mrš
bravo mlada majko, sve čestitke na izboru riječi mene ni ovo tvoje ne Ozbacuje iz takta, samo je pomalo smiješno i pomalo tužno nadam se da ćeš uskoro proširiti fond riječi i naučiti kako se kulturno i lijepo može raspravljati bez da se koriste ove riječi (koje otkrivaju kompleksiće i malograđanštinu )
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 15.10.2009 22:19:47
nannah
nannah-da li je u vašem jeziku ispravno reći izvinjajem? Baš me to interesuje
Ti to ozbiljno? :-) ne. Pretpostavljam da bi to bio iskrivljeni oblik od izvinjavam. U hrvatskom trenutno imas tendenciju da se glagolski oblik izvinjavati smatra "da nije knjizevni hrvatski" iako ga neke gramatike dopustaju. U svakom slucaju - rijec bi bila izvinjavam, ne izvinjajem. (opcenito trajni glagoli u 1. l. jednine nemaju -ajem; -ejam i sl. nastavke - u knjizevnom jeziku; ali imaju u regionalnoj ikavici - patinajem; piturajem, brontulajem :-) .. to je vjerojatno vise info nego si trazila...
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 15.10.2009 22:22:17
milenium
IZVORNA PORUKA: Niobe
Imam preporuku za ove vične poznavaoce jezika: u našem jeziku postoje četiri vrste akcenata (dugosilazni, kratkosilazni, dugouzlazni i kratkouzlazni) neka napišu kojim akcentom žele da pročitamo njihovu riječ i mi ćemo znati kako je treba izgovoriti da bi njihova poruka bila pravino registrovana
tra lalalla
mrš
bravo mlada majko, sve čestitke na izboru riječi mene ni ovo tvoje ne Ozbacuje iz takta, samo je pomalo smiješno i pomalo tužno nadam se da ćeš uskoro proširiti fond riječi i naučiti kako se kulturno i lijepo može raspravljati bez da se koriste ove riječi (koje otkrivaju kompleksiće i malograđanštinu )
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 15.10.2009 22:22:59
acudesa
IZVORNA PORUKA: nannah
nannah-da li je u vašem jeziku ispravno reći izvinjajem? Baš me to interesuje
Ti to ozbiljno? :-) ne. Pretpostavljam da bi to bio iskrivljeni oblik od izvinjavam. U hrvatskom trenutno imas tendenciju da se glagolski oblik izvinjavati smatra "da nije knjizevni hrvatski" iako ga neke gramatike dopustaju. U svakom slucaju - rijec bi bila izvinjavam, ne izvinjajem. (opcenito trajni glagoli u 1. l. jednine nemaju -ajem; -ejam i sl. nastavke - u knjizevnom jeziku; ali imaju u regionalnoj ikavici - patinajem; piturajem, brontulajem :-) .. to je vjerojatno vise info nego si trazila...
oooo ja volim nauku o jeziku, nije previše
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 15.10.2009 22:23:26
salmy
Najvece provale su kad dodje dama u parfimeriju i sva vazna trazi:
givenchy a ona kaze: givensi organza .orgazam lolita lempicka: lolita lempička dolce gabbana: dolčela jadore: jador moschino: mošina Yvessantlaurent: ivsant laurant Ma ima toga jos mi umiremo od smijeha
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 15.10.2009 22:26:03
nannah
jesam ozbiljno, zato što sam na hrvatskim programima to čula i to mnogo puta, pa sam se zapitala da nije došlo do kakve promjene, hvala ti
eh televizija...kao izvor knjizevnog jezika :-D . Da zapravo me najvise zivciraju ti novokomponirani izrazi i jezicno cistunstvo - kad se upotrijebi krivo - tipa "potrebito je ..napraviti nesto" ili " u svezi sa" . LOL!
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 15.10.2009 22:26:03
salmy
IZVORNA PORUKA: salmy
givenchy a ona kaze: givensi organza .orgazam lolita lempicka: lolita lempička dolce gabbana: dolčela jadore: jador moschino: mošina Yvessantlaurent: ivsant laurant Ma ima toga jos mi umiremo od smijeha
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 15.10.2009 22:34:58
acudesa
IZVORNA PORUKA: salmy
lako mi je za tebe-dolčela , ti to razvaljuješ
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 15.10.2009 22:35:43
nannah
Ispričavati se, s time da u imperativu (a mozda i nekim drugim oblicima, trebala bih misliti) ne znaci isto jer je povratni glagol: Ispricaj me nije isto sto i Izvini. Zato se tu koristi "oprosti(ti)".