vjestica
|
IZVORNA PORUKA: Bihter IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: Bihter Mozda pod haljine misli ves opcenito,.tekstil,..bez obzira jeli to posteljina ili garderoba Mene to podsjeca na moju rahmetli nenu,.ona je nekad znala tako reci..prostrila haljine da ide leci Bas mi fali,.sad ste me na nju podsjetile,.rahmet joj vjecni pa vjerovatno.... eto znači starina koriti taj izraz... meni je fakat bio nov...možda što nisma imala nane uopće dobar dio tih nekih izraza od starijih ljudi mene je mašio Zao mi je Hanady sto je tako.. Zato starije ljude ne treba ni ispravljati,.neke rijeci koje i ja koristim znam da su zastarjele i da smjesno zvuce ali mene podsjete na neke osobe i nimalo mi ne smetaju,. Vise mi paraju usi ove novotvorine,pogotvo od ljudi koji ih koriste a da ni ne znaju sta znace..Vidjela sam danas za fasungu da je postala nasa rijec za nabavu,kupovinu,..i to mi npr. malo smeta,..germanizam.. Pa sta ce nam to,..imamo valjda svoje rijeci koje koristimo..drugo je da je ta rijec kao i mnoge germanisticke rijeci,tipa sarafciger,kod nas sto godina ali nije,..juce smo je culi,..danas se koristi.. Dok haljine npr,. tako stara rijec je smjesna a mnogo su nane tako govorile..preglupo..Trebamo biti svoji germanizmi, kao i turcizmi su riječi koje su jako dugo ukorijenjene u našem jeziku to što ih neko nije čuo,n eznači da nisu postojale haljine sam slušala često u svom životu, i nije mi strano (iako je mene haljina haljina, a veš veš, ali mi nije čudno kad neko za veš kaže haljine) fasunga takođe neko ne neki dan spomenuo kifeli (mada sam ja čula kiferi, i sama nekad koristim tu riječ) sve zavisi gdje je i s kim je ko odrastao isto tako masu riječi ja nsiam čula i ne zam šta znače ja kažem tacna, a moja kuma kaže tablja a da me neko ispravlja nedam ni u kojoj varijanti u privatnom govoru koristim i književni i neknjiževni govor i nedam da me isparvlja ma koliko nešto bilo neknjiževno na poslu sam službenija i tu takođe nedam da me ispravljaju , pogotovo ako postoje 2 riječi, a obje pravilne (opština-općina , pravilno je i jedno i drugo, ali ja sam uvijek govorila i govoriću opština)