jasmin -> RE: Abortus ??? (8.3.2010 23:08:22)
|
Vjeruj Dida i meni je tesko shvatiti taj postupak,sta to moze biti toliko veliko da se unisti jedan tek zaceti zivot.Meni je to isto kao kad ubijes rodjeno vlastito dijete,samo sto ovo u utrobi ne moze nikako da se brani. Razumijem da ljudi planiraju porodicu,ali nikako ne razumijem da abortira jer se plasi za materijalno stanje tog djeteta.Sve mi znamo da nafaku ne dajemo mi nego Bog.Mi samo uzimamo uzroke.Neko moze pomisliti kako,ja sam ta koja radim i doprinosim dolasku nafake?!Zapitajmo se na trenutak sta bi bilo da izgubimo vid,ko bi onda izdrzavao to dijete,ili pak da izgubimo obje ruke?!Ne kazem da sad treba sjesti,prekriziti ruke i nista ne raditi,naprotiv,ja sam za to da se uzmu svi moguci uzroci stizanja opskrbe,nego hocu istaci da nismo mi te koje dajemo nafaku.Nas Stvoritelj nas je opskrbio svim onim sto pomaze stjecanju nafake i nase je da se trudimo,pa i ako se desi nezeljena trudnoca,da smo ubjedjene da ce to dijete imati svoju nafaku od Onoga koji ga je stvorio u nasoj utrobi.Cinjenica samog razvijanja u utrobi majke,bez bilo kakve nase pomoci dovoljan je znak da Neko stalno brine o tom nejakom bicu. Kaže Uzvišeni: " Mi smo, zaista, čovjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili (maternica), pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga kao, drugo (živo) stvorenje oživljujemo, pa neka je Uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj." (Prijevod značenja - El-Mu'minun, 12 - 14. Prenosi se od Ebu Abdurrahmana, Abdullaha ibn Mes'uda, neka je Allah zadovoljan njim, da je rekao: "Pričao nam je Allahov Poslanik, s.a.v.s., a on istinu govori i istina mu kao objava dolazi: Uistinu se svako od vas, u utrobi svoje majke, oblikuje četrdeset dana kao kap sjemena, zatim biva kao ugrušak isto toliko, zatim biva kao gruda mesa isto toliko, a zatim mu se pošalje melek pa mu udahne dušu i propišu mu se četiri stvari: propiše mu se nafaka, koliko će živjeti (edžel), kakva će djela raditi i da li će biti sretan ili nesretan. Tako mi Onoga pored kojeg drugog boga nema, neko od vas će raditi djela stanovnika Dženneta sve dok između njega i Dženneta ne bude koliko je lakat, ali će ga preteći ono što je propisano, pa će raditi djela stanovnika vatre i ući će u nju. I neko od vas će raditi djela stanovnika vatre, sve dok između njega i vatre ne ostane koliko je lakat, ali će ga preteći ono što mu je propisano, pa će raditi djela stanovnika Dženneta i ući u njega". (Buharija)
|
|
|
|