RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Zgode i nezgode

Poruka

R&T@ -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (2.5.2013 23:49:52)

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

danas bez temperature Bogu hvala.

hB[sm=bravo.gif]

Da nije bio trodnevni?

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (2.5.2013 23:55:51)

[Sadržaj poruke je obrisan]

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (3.5.2013 0:12:47)

IZVORNA PORUKA: tajra

danas bez temperature Bogu hvala.

hB[sm=bravo.gif]

Da nije bio trodnevni?

Nije taj smo vec imali davno[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif] Ovo su one obje pokupile virus neki.
Ja bih svima kod visoke temp.savjetovala bjelance na leda, senf na noge. Nama je uz dalsy koji nije djelovao bas dobro ni nakon sat i pol ovo sa 41 spustilo na 37 za nekih 15 minuta... A taman smo se bili spremili za hitnu i ja izmjerim kad gle cuda[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

selebriti -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (3.5.2013 8:34:13)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: tajra

IZVORNA PORUKA: selebriti

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

ne drži dijete u krilu ono uz sebe...

Postoji preporuka da se dijete u temepraturi baš drži uz sebe jer ako je djetetova temperatura viša od normalne, onda je tijelo zdrave osobe preuzima na sebe (s obzirom da je njegova niža) i odvodi. Čisti zakon fizike. Još se ti i oznojiš pa i time pospješiš spuštanje temperature.

ovo je nesto najbolje, mi praktikujemo umjesto paracetamola.

Ja prvi put cujem/citam[sm=zmeden.gif]

i ja...čak šta više doktorica me naružila...
jer sma H u trodnevnoj groznici 14 ferbuara 2007 godine držala cijelu noć na rukama uz sebe...
kad sma ženi rekla kaže mi ni slučajno...radkomotite dijete , ne stavljate je uz sebe , ne porkivajte da se preznoji može doći do ''frasa'' jer je imala i do 41 temperaturu[sm=zmeden.gif]

Ja sam to, očito, instinktivno radila. Doduše, nije nam tura bila viša od 38 i obarali smo je ovako. Dijete stavim pored sebe, uzmem rukice i none svojim rukama i ona se komplet preznoji nakon nekog vremena.
Kažem nama je ovo pomoglo. I najmanje samo ovako dva puta oborili tu temperaturu.

Kod trodnevnog, temperatura 39, 6, koristili smo čepić.

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (3.5.2013 22:57:27)

Inventar sam na temi[sm=smiley19.gif] Vise me sramota majke mi. Al nikako da nas popusti[sm=smiley19.gif]
N mi danas oko 7 i po pala s ljuljacke i lupila sanzno ledima i glavom o potiljak. Srce mi je stalo. Odmah sam je odvela u hitnu. Ima cvorugu na potiljku. Kazu da je pratim. Evo maloprije mi zaspala, ne povraca, nije joj muka, ali mene strah. Ne znam sta da joj stavim na cvorugu, nemam pojma da li da je budim ili sta. Nakon milion neprospavanih noci kad smo se konacno rijesili temp.danas da nam se desi ovo[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]

Hanady RR -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (3.5.2013 23:02:58)

Inventar sam na temi[sm=smiley19.gif] Vise me sramota majke mi. Al nikako da nas popusti[sm=smiley19.gif]
N mi danas oko 7 i po pala s ljuljacke i lupila sanzno ledima i glavom o potiljak. Srce mi je stalo. Odmah sam je odvela u hitnu. Ima cvorugu na potiljku. Kazu da je pratim. Evo maloprije mi zaspala, ne povraca, nije joj muka, ali mene strah. Ne znam sta da joj stavim na cvorugu, nemam pojma da li da je budim ili sta. Nakon milion neprospavanih noci kad smo se konacno rijesili temp.danas da nam se desi ovo[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]

draga ne brini se...
ako kažu u hitnoj da je ok ...samo je prati...
mora spavati...
vidi sutra...
predpodtavsljama da su joj radili ''nalaz'' prtom ispred očiju...u redu je...
baš mi je žao[sm=smiley31.gif]

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (3.5.2013 23:08:52)

je radili su joj to, i pregledali je. Lijegali na stol, ona tamo izvaljivala gluposti nasmijavala ih... Bas neka fina doktorica bila. Ma ja stalno diram ovu cvorugu, cak sam umislila i da je veca[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]
Hvala ti puno

saritaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (4.5.2013 0:08:24)

je radili su joj to, i pregledali je. Lijegali na stol, ona tamo izvaljivala gluposti nasmijavala ih... Bas neka fina doktorica bila. Ma ja stalno diram ovu cvorugu, cak sam umislila i da je veca[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]
Hvala ti puno

uh bas mi je zao [sm=smiley31.gif], pusti dijete neka spava, samo je prati, bit ce to uredu, tvrde su njihove glavice bona, mene kad moji drmnu u glavu njima nista a ja samo sto ne zaplacem.

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (4.5.2013 0:23:44)

IZVORNA PORUKA: saritaa

Hvala ti puno

uh bas mi je zao [sm=smiley31.gif], pusti dijete neka spava, samo je prati, bit ce to uredu, tvrde su njihove glavice bona, mene kad moji drmnu u glavu njima nista a ja samo sto ne zaplacem.

Joj hvala ma mrzim te udarce u glavu[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]

saritaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (4.5.2013 0:26:24)

IZVORNA PORUKA: saritaa

Hvala ti puno

Joj hvala ma mrzim te udarce u glavu[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]

ma znam i ja isto, kad vidim cvorugu nije mi dobro, ali sta ces sve je to dio njihovog odrastanja i naseg roditeljskog staza [sm=smiley31.gif]

Vinetu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (20.5.2013 21:20:51)

Drage moje, mom sinu su 4,5 mjeseca. Dosad je već u tri navrata ozbiljno kašljao. Prvi put, sa 40 dana, imao je bronhijalitis, morali smo ga inhalirati. Drugi put, sa tri mjeseca, inhalacije + Prospan. Treći put, sa navršena 4 mjeseca, inhalacije + Prospan, s tim da ga nismo vodili doktoru već smo ovo primijenili na svoju ruku (kupili i inhalator, da ga ne vodimo po DZ).
Evo, noćas ga opet čujem kako kašlje [sm=smiley13.gif]. Ne znam više šta da radim[sm=zmeden.gif]. Starija kćerka, on i ja već dugo kašljemo - kašalj se smiri na deset_ak dana, pa onda opet krenemo kašljati... i muž od neki dan kašlje. Za nas starije je lahko, pit ćemo čajeve, jesti voće i med, ali ne znam šta njemu da dam.
Kako da spriječim da se ovo povremeno kašljucanje razvije u ozbiljni kašalj?
Previše je to za ova 4,5 mjeseca, koliko ima. Pije AD mlijeko i dajem mu čaj od komorača već dvije-tri sedmice. Ništa drugo od hrane i sokova nisam uvela, niti sam planirala do šestog mjeseca išta i uvoditi. Ni ovaj čaj od komorača ne bih uvela da nije početkom mjeseca bilo onih vrućina, pa je maleni slabije jeo, a mnogo se znojio.

AnLu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (20.5.2013 21:25:49)

Kao prvo ko mu je dao dijagnozu bronhijalitis, jeste li lezali u bolnici sa tm dijagnozom? Ta se dijagnoza mora hospitalizirati i to nije ni malo bezazleno, ne strasim te da ne bude ja neka babaroga[sm=smiley1.gif]. Kao drugo ako svi ukucani kasljete onda moguce da je kod njega isti virus za koji inhalacije ne pomazu, ne znam sa cim ga inhaliras, obicna fizioloska ok, ali da li jos sta stavljas unutra? Imas onih balzama sto se mazu na prsa, provjeri da li smiju tako maloj bebi, a svinjska ili guscja mast ili kozji loj na prsa u slucaju da nema temperature ti je idealan prirodni ljek. Kome dr ides? Jesi li u Sarajevu?

bebaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (20.5.2013 21:27:54)

provjeri i da nije alergija na neke inhalatorne alergene...da li ste vi porodično alergični na neke stvari...puši li se u blizini djeteta...

škorpija -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (20.5.2013 22:03:56)

joj ja na svakoj temi nađem sličan problem kakav sam ja imala, vinetu , moj mala je prvi put s 4 mjeseca dobio bronhiolitis (dijagnoza dr. gordana vuković), terapija inhalacije, kasnije je to prešlo u bronhitis, svaka prehlada je azvršavala sa inhalacijama jer ništa drugo nije pomagalao, na kraju smo kupili inhalator uštedjeli i sebi i djetetu dosta muke, sami ga inhaliramo ventolinom po potrebi i hvala bogu u 4 godine popio je jedan antibitik

škorpija -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (20.5.2013 22:06:33)

IZVORNA PORUKA: škorpija

joj ja na svakoj temi nađem sličan problem kakav sam ja imala, vinetu , moj mala je prvi put s 4 mjeseca dobio bronhiolitis (dijagnoza dr. gordana vuković), terapija inhalacije, kasnije je to prešlo u bronhitis, svaka prehlada je azvršavala sa inhalacijama jer ništa drugo nije pomagalao, na kraju smo kupili inhalator uštedjeli i sebi i djetetu dosta muke, sami ga inhaliramo ventolinom po potrebi i hvala bogu u 4 godine popio je jedan antibitik

i da probali smo sve domaće preparate, svinjsku prepranu mast, kozji loj, sirup od borovih iglica, specijalni med za bronhitis, sirupi sto vrsta, ništa nije pomagalo, najbolji nam je bio dr. theis eukaliptus balsam koji i danas koristimo

Vinetu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (21.5.2013 8:11:34)

IZVORNA PORUKA: AnLu
Kao prvo ko mu je dao dijagnozu bronhijalitis, jeste li lezali u bolnici sa tm dijagnozom? Ta se dijagnoza mora hospitalizirati i to nije ni malo bezazleno, ne strasim te da ne bude ja neka babaroga[sm=smiley1.gif]. Kao drugo ako svi ukucani kasljete onda moguce da je kod njega isti virus za koji inhalacije ne pomazu, ne znam sa cim ga inhaliras, obicna fizioloska ok, ali da li jos sta stavljas unutra? Imas onih balzama sto se mazu na prsa, provjeri da li smiju tako maloj bebi, a svinjska ili guscja mast ili kozji loj na prsa u slucaju da nema temperature ti je idealan prirodni ljek. Kome dr ides? Jesi li u Sarajevu?

S bronhijalitisom smo ležali dan i po na Pedijatrijskoj klinici na Jezeru, primao je samo inhalacije fiziološkom otopinom, poslije toga nastavili sa inhalacijama u DZ. Tada mu je bilo tačno 40 dana.
Kući sam ga inhalirala također fiziološkom otopinom. Ne bih ništa drugo uključila bez savjeta doktora.
Jesam u Sarajevu. Vodi nas dr Zijadić u DZ Ilidža.

IZVORNA PORUKA: škorpija
i da probali smo sve domaće preparate, svinjsku prepranu mast, kozji loj, sirup od borovih iglica, specijalni med za bronhitis, sirupi sto vrsta, ništa nije pomagalo, najbolji nam je bio dr. theis eukaliptus balsam koji i danas koristimo

Ovaj balzam je odličan! Koristim ga za stariju kćerku i veoma sam zadovoljna. Ne preporučuje se djeci mlađoj od 6 mjeseci, pa ga zato nisam stavljala sinu. Morat ću potražiti koziji ili guščiji loj jer je to izgleda jedino što mogu primijeniti sada.

Vinetu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (21.5.2013 8:19:13)

IZVORNA PORUKA: bebaa

provjeri i da nije alergija na neke inhalatorne alergene...da li ste vi porodično alergični na neke stvari...puši li se u blizini djeteta...

Niko u porodici, užoj i široj, nije alergičan ni na šta. Muž puši, ali na balkonu, tako da dim uopće ne ulazi u kuću.
Moguće da i malena donese neki virus iz vrtića, ali baš mi ga je žao ovako malog kad kašlje. Kćerka je tek sa 2 godine prvi put zakašljala i to čim je krenula u vrtić. Ona je od prvog dana bila na AD mlijeku, a sina sam isključivo dojila prva dva mjeseca. Onda sam morala preći na AD mlijeko, zbog svojih zdravstvenih problema.

bebaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (21.5.2013 8:21:24)

IZVORNA PORUKA: Vinetu

IZVORNA PORUKA: bebaa

Niko u porodici, užoj i široj, nije alergičan ni na šta. Muž puši, ali na balkonu, tako da dim uopće ne ulazi u kuću.
Moguće da i malena donese neki virus iz vrtića, ali baš mi ga je žao ovako malog kad kašlje. Kćerka je tek sa 2 godine prvi put zakašljala i to čim je krenula u vrtić. Ona je od prvog dana bila na AD mlijeku, a sina sam isključivo dojila prva dva mjeseca. Onda sam morala preći na AD mlijeko, zbog svojih zdravstvenih problema.

obrati se homeopati....moj savjet.....

Hanady RR -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (21.5.2013 8:27:39)

Vinetu žao mi je što se sa tim borite...
očito virus šeta oko vas i maleni ga ''pokupi''...
nos procuri, beba leži...slije se na brohije i tu ''upali''...dovodi do kašlja itd...moja mlađa kćer se borila od 4 mjeseca sa istim...
ona je isključivo dojila ali sma joj sa 4 i pol mjeseca uvela na kašiku čaj od luka i jabuke..
izbacivala je sekret stolicom...
velika pomoć u rješavanju sekreta iz nosa bio nam je babyvac u kombinaciji sa fiziološkom...
ja loj bilo koje vrste u hranu nisma smjela uvoditi prije godine...
za vanjsku upotrebu da...ali vrlo rijetko tj nikak jer je moja bila skona dobiti temperaturu u noći te je isto moglo smao pogoršati a ne pomoći

Vinetu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (21.5.2013 8:37:27)

Vinetu žao mi je što se sa tim borite...
očito virus šeta oko vas i maleni ga ''pokupi''...
nos procuri, beba leži...slije se na brohije i tu ''upali''...dovodi do kašlja itd...moja mlađa kćer se borila od 4 mjeseca sa istim...
ona je isključivo dojila ali sma joj sa 4 i pol mjeseca uvela na kašiku čaj od luka i jabuke..
izbacivala je sekret stolicom...
velika pomoć u rješavanju sekreta iz nosa bio nam je babyvac u kombinaciji sa fiziološkom...
ja loj bilo koje vrste u hranu nisma smjela uvoditi prije godine...
za vanjsku upotrebu da...ali vrlo rijetko tj nikak jer je moja bila skona dobiti temperaturu u noći te je isto moglo smao pogoršati a ne pomoći

Mislila sam stavljati obloge od loja. Maleni nije dosad imao visoku temperaturu, osim prije 15-20 dana, u dva navrata je imao 37.3. Kasnije ga vodimo doktorici, a pokušat ću što prije nabaviti i loj.

Vinetu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (21.5.2013 10:28:28)

Nabavila sam koziji loj, tj. dobit ću ga poslijepodne. (Odoh sad da tražim kako da pripremim obloge)

Neki dan sam dobila i domaći sirup/sok od kadulje! Šta mislite, smijem li ga davati bebi (4,5 mjeseca)?

Lejla Ka -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (21.5.2013 13:16:36)

Ima li neko da vodi dijete u pulmo alergološko savjetovalište u KCU Sarajevo? Treba mi info da li se naručuje za prick testove i ako da na koji broj se naručuje? Hvala.

Vinetu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (21.5.2013 17:40:25)

Bili kod doktorice. Pluća su čista, grlo crveno. Dobio je Cefaklor. Isprva nije predložila inhalacije, ali kad sam je pitala možemo li ga inhalirati fiziološkom otopinom, rekla je da možemo.

Smijem li mu preventivno stavljati obloge od kozijeg loja iako su mu pluća čista?

koka i po -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (21.5.2013 17:54:11)

ako ima temperaturu ni slucajno oblagati pluca djetetu.

Vinetu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (21.5.2013 18:14:30)

Nema je uopće! Znači - može i preventivno!

Stranica: <<   < Prethodna stranica  87 88 [89] 90 91   Sljedeća stranica >   >>