RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Zgode i nezgode

Poruka

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (27.4.2013 22:53:30)

Itko? Evo dala sam dalsy ima 38.9. Sad me zanima mogu li koristit kombinaciju dalsy i lupocet cepici i u kojim razmacima. Pise da ovaj dalsy ide svakih 6 sati, a ide noc, sta cu ako joj recimo oko 2 poraste temperatura, a dalsy znaci mogu tek oko pola 5...

Lejla Ka -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (27.4.2013 23:03:12)

Možeš uvijek pozvati pedijatriju u hitnoj pomoći i konsultovati se.
Za paracetamol (Lupocet) i ibuprofen (Dalsi) kažu da se mogu dati u kombinaciji tako da "presjeku" jedan drugi, u smislu da se daju na pola razmaka između doza onog drugog, dakle na 3-4h od date doze. Ako dijete ima čest proljev, daji stalno po malo rehidracije.

Enchy -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (27.4.2013 23:04:47)

Koji cepis si dala, Lupocet ili Voltaren?
Ako je Voltaren, onda, bez obzira sto je vjerovatno to beba izbacila kroz proljev, ja bih malo sacekala i onda dala Dalsy, jer oni su na istoj bazi. A ako je Lupocet, onda mozes dati odmah Dalsy. Imas na uputstvu koja je doza ok za koji uzrast. A doktoru svakako ako se isto nastavi tokom noci i ujutro, jer dijete moze dehidrirati.

Enchy -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (27.4.2013 23:07:23)

Vidim da si vec u međuvremenu dala Dalsy. A kako rece Lejla Ka, mozes na 3-4 sata kombinovati Lupocet i Dalsy.

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (27.4.2013 23:07:27)

Cepici su lupocet. Znaci oko 10 i po sam dala dalsy, za 4 sata mogu lupocet, pa opet za 4 dalsy?? Hvala...

Lejla Ka -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (27.4.2013 23:07:38)

Nisu Voltaren i Dalsy na istoj bazi. Voltaren je diklofenak, a Dalsy ibuprofen, to su različiti aktivni sastojci.

Lejla Ka -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (27.4.2013 23:10:31)

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Cepici su lupocet. Znaci oko 10 i po sam dala dalsy, za 4 sata mogu lupocet, pa opet za 4 dalsy?? Hvala...

U principu bi moglo tako. Ali ja bih ipak voljela da nazoveš pedijatriju u Hitnoj i provjeriš.

Zašto očekuješ da će temp. tako brzo rasti, jel tvoje dijete inače tako reagovalo na temperaturu? Jesi li probala kad skidati vlažnim oblogama na udovima?

Enchy -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (27.4.2013 23:14:46)

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Nisu Voltaren i Dalsy na istoj bazi. Voltaren je diklofenak, a Dalsy ibuprofen, to su različiti aktivni sastojci.

Ma mozda si u pravu:) znam da se ne bi trebali kombinovati Voltaren i Dalsy ovako na 3-4 sata kao sto mogu lupocet i dalsy, tako mi doktorica rekla

ladyblue RR -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (27.4.2013 23:15:07)

možeš i za 2 sata ako Dalsy ne djeluje. slobodno. ja sam to radila po preporuci pedijatra.

Lejla Ka -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (27.4.2013 23:38:45)

IZVORNA PORUKA: Enchy

Ma mozda si u pravu:) znam da se ne bi trebali kombinovati Voltaren i Dalsy ovako na 3-4 sata kao sto mogu lupocet i dalsy, tako mi doktorica rekla

To možda jeste.

U svakom slučaju, pedijatar u Hitnoj je dostupan cijelu noć, to je najlakše odraditi. Čovjek se nekad u stresu ne sjeti nekih jako jednostavnih stvari.

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 0:20:22)

U principu bi moglo tako. Ali ja bih ipak voljela da nazoveš pedijatriju u Hitnoj i provjeriš.

Zašto očekuješ da će temp. tako brzo rasti, jel tvoje dijete inače tako reagovalo na temperaturu? Jesi li probala kad skidati vlažnim oblogama na udovima?

Pa evo u ovih godinu i 7 mjeseci ovo nam je druga "prava" temperatura. Po danu joj je prvi put cepic djelovao oko 5 sati, a po noci otprilike za 4 sata je rasla tura. Pitam jer nemam iskustva sa dalsy sirupom pa ne znam kako on djeluje... Sramota me reci ali nemam broj hitne na pedijatriji, nisam nikad zvala nikog a znam da to treba imati.
Obloge sam joj stavljala ali po danu ona to skine, valjda joj smeta, a po noci joj stavim ili senf ili tople vode pa mijenjam. U biti oblozi joj pomazu kod visoke temp.jedino uz lijekove.
Sjetih se da je sutra nedjelja, a ako odem na pedijatriju ostavit ce nas sigurno, a pregurali smo i gore bez bolnice... U pon.je kontam odvest njenoj pedijatrici da joj pogleda grlo, jer sam ja do neki dan pila antibiotik.

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 0:22:03)

IZVORNA PORUKA: ladyblue

možeš i za 2 sata ako Dalsy ne djeluje. slobodno. ja sam to radila po preporuci pedijatra.

Hvala, kroz pola sata od davanja dalsy spala na 36.5... evo sad spava.

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 0:23:24)

IZVORNA PORUKA: Enchy

Koji cepis si dala, Lupocet ili Voltaren?
Ako je Voltaren, onda, bez obzira sto je vjerovatno to beba izbacila kroz proljev, ja bih malo sacekala i onda dala Dalsy, jer oni su na istoj bazi. A ako je Lupocet, onda mozes dati odmah Dalsy. Imas na uputstvu koja je doza ok za koji uzrast. A doktoru svakako ako se isto nastavi tokom noci i ujutro, jer dijete moze dehidrirati.

Hvala, evo pocela je piti vodu, i dajem joj rehidromix.

AnLu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 0:25:17)

Lejla diklofenak i brufen su na istoj bazi, spadaju istoj grupi ljekova.

hanabanana -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 0:30:42)

Ako ima proljev i temperaturu ja bih isla ljekaru.

AnLu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 0:36:29)

Ima neki ORL u DZ Otoka kojeg svi hvale, ali ne znam kako se zove.

Dr Katica, vodila sam ja Anu njemu. Ciko nekih 50 godina, blag, detaljan, e sad strucnost ne znam jer smo jednom samo bili jer nas je nasa pedijatrica poslala njemu, ovo posle operacije jer je htjela jos necije misljenje, a njemu kao vjeruje, pa njegovo.

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 12:21:31)

Sinoc smo se borili s temp cijelu noc, pije vodu i caj i sta god popije proljev. Jos mi i starija ima temperaturu, poludit cu. Sta mislite da uzmem enterofuril pa cemo sutra pedijatru??

hanabanana -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 12:51:02)

IZVORNA PORUKA: sporty mama
Sinoc smo se borili s temp cijelu noc, pije vodu i caj i sta god popije proljev. Jos mi i starija ima temperaturu, poludit cu. Sta mislite da uzmem enterofuril pa cemo sutra pedijatru??

Ja bih jos juce bila kod ljekara. Dijete pod tem. i proljevom brzo dehidrira.
Enterofuril se ne daje djeci mladjoj od 2 godine.

AnLu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 14:45:17)

Sporty mama ja bih je odvela dr cisto da sam mirna, ali vidi kakva joj je koza, povuci joj onaj dio koze na vratu gdje je kao "rupa" i ako se koza brzo vraca znaci da djete vec ima dovoljno tecnosti, a ako se ne vraca znaci da je djete dehidriralo vec. Enterofuril sam ja Luki davala malo prije prvog rodjendana po preporuci pedijatra, a Ani jos sa sest mjeseci, ali onaj sirup enterofuril baby.

niki83 -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 14:53:10)

Enterofuryl je i nama uvijek pomogao.. Ja cim vidim da se radi o stomacnoj virozi ukljucujem ga, i sigurna sam da ce djelovati skoro pa od prve doze. Ali srecom nikad nismo imale i temperaturu kod ovih viroza, tako da boh zbog ture ipak dijete odvela, da se radi o mom naravno [sm=smiley1.gif]
U svakom slucaju sretno, da sve sto prije prodje [sm=smiley31.gif]

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 15:39:49)

anlu probala sam to uradit odma se vraca koza... dajem joj po spricu orosala na svakih 5 min buni se ali popije. evo tek sad joj pocela rasti temp cijelo jutro je nije imala. samo me proljev muci, jel sad smijem entero ili ne... a doktoru cemo ujutro svakako. pratim joj stanje naravno ako vidim i najmanji znak dehidracije idemo u hitnu. i starija mi od jutros ima temp, a ja sama kuci, muz radi uzas...

sporty mamaa -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 15:40:37)

IZVORNA PORUKA: niki83

Enterofuryl je i nama uvijek pomogao.. Ja cim vidim da se radi o stomacnoj virozi ukljucujem ga, i sigurna sam da ce djelovati skoro pa od prve doze. Ali srecom nikad nismo imale i temperaturu kod ovih viroza, tako da boh zbog ture ipak dijete odvela, da se radi o mom naravno [sm=smiley1.gif]
U svakom slucaju sretno, da sve sto prije prodje [sm=smiley31.gif]

koliko je dijete bilo staro kad ste uzimali enterofuril...

niki83 -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 19:35:47)

Izvini, nisam bila online od kako napisah post danas [sm=smiley13.gif]
Nadam se da si dala Enterofuryl, jer mi smo ga s godinu i po dobili, mislim na sirup, naravno.
A ja sam i sama jos nekad prije uzimala kapsule i uvjerila se da je dobar!
U svakom slucaju to je Bosnalijekov sirup i bas se moze uputstvo naci na netu..evo ja cu probati odmah.

niki83 -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 19:40:10)

Nadjoh ovo:
"Enterofuryl oralna suspenzija primjenjuje se u djece starije od 2 godine i odraslih u liječenju akutno proljeva infektivnog porijekla.
Tretman ne izuzima dijetetske mjere i rehidrataciju ukoliko se ukaže potreba za istom."

Na uputstvu pise, evo ovdje http://www.bosnalijek.ba/udoc/Enterofuryl_suspenzija.pdf
Ne znam sad smijes li na svoju ruku [sm=zmeden.gif]

AnLu -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (28.4.2013 21:35:43)

Ja sam davala djeci prije godine dana po preporuci pedijatra, jos kod nas nije bilo takvo stanje ko kod vas, bilo je blaze po 3-4 stolice dnevno, ali je dugo trajalo. Znam sigurno da je i ladyblue davala malenoj dok je lezala na pedijatriji zbog proliva a imala je tacno godinu dana.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  85 86 [87] 88 89   Sljedeća stranica >   >>