koka i po
|
IZVORNA PORUKA: bebacha Evo da ja ovdje nesto napišem,nazalost trazim savvjet pokusat cu skratit koliko mogu Oduvijek sam panicar i hipohondar,bojim se svega bojim se bolest,smrti,spavat sama navece,aviona,broda,nevremena, pa sam teska na svakom polju,sve analiziram i sa strahom prilazim tome nikad nisam imala neki posebno zdravstveni problema vec duze vrijeme,pa mozda 5-6 godina dodjemi da otezano disem,onda panika,i to disanje postaje nemogu,i onda mi cesto bude muka u zadnji vrijeme je to sve cesce al u nedjelju mi opet pocelo otezano disanje i problemi sa zeludcem,nista me ne boli,samo osjecam neki pritisak i to je trajalo cijeli dan,i po prvi put se pojavilo stezanje vrata,znaci bukvalno ko da me neko steze rukom za vrat jako tesko sam se nosila s tim,al sam uspjela i na sat vremena smanjiti ili potpuno odstraniti te simptome al cim se sjetim opet ponovo u ponedjeljak odem doktoru,samo me pregledao slusalicama,izmjerio pritisak i pitao neka pitanja ustanovio da je prihicke prirode dao mi pola injekcije diazepana,i moram priznat da mi je bilo bolje,nije skroz nestalo al bolje je bilo.medjutim to se nastavilo najgore mi to stezanje vrata,s disanjem se borim puno bolje nego prije al to me uznemirava uzas jer sam ja presjedila na netu i sebi utripovala da ovo moze biti razne bolesti stitnma,rak pluca,srce,zeludac i da imam skroz loš apetite,jednostavno nemam zelje jel stvarno moguce da je ovo vid anksioznosti il su opravdani moji strahovi za teže bolesti zasto si cekala 5-6 godina ? iz iskustva ti govorim da si trebala odmah reagovati na ove simptome.iskljuciti potencijalne organske bolesti pa i ako se utvrdi da su smetnje psihosomatske prirode lijeciti ih. zasto ne odes psihologu?znam da je to kod nas vecinom sramota ali nista i niko nije vrijedan tebe i tvog zdravlja. kao prvo...obavi jedan kvalitetan ljekarski pregled(mada cisto sumnjam da ce ti naci kakvu bolest). dali se panicni napadi desavaju iznenada ili im prethodi kakav stres ? u jedno moras biti sigurna NISTA ti se lose ne moze desiti u tom trenutku.ako su tegobe psihicke prirode pokusaj se suociti sa tadasnjim trenutkom.disi duboko i ponavljaj u sebi da se nista lose nece i ne moze desiti.da je to trenutno stanje koje ce uskoro proci.nemoj bjezati nego se suoci sa svojim strahovima.oni su samo plod tvoje psihe i ne predstavljaju stvarnu opasnost.kada budes svrsto odlucila da djelujes ovako kako sam ti rekla osjetices olaksanje.naravno...nije na odmet da uzmes kakav sedativ ali on ce ti samo trenutno olaksati.samo TI i niko vise si mozes pomoci.samokontrola,samopouzdanje i vjera u samu sebe ce ti pomoci da "izronis". ja uvjek imam obicaj reci i cesto to ponavljam...strah i nije toliko strasan ako se gleda iz drugog ugla.