RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Vrtić i čuvanje djeteta

Poruka

namkic -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 9:30:03)

IZVORNA PORUKA: medic slatki

IZVORNA PORUKA: nur al ayna

I ja se danima dvoumim da li da napisem informaciju koja me zbunila u najmanju ruku, a vezana je za JU Djeca Sarajeva. Naime, u vrticu koji vazi za jedan od boljih (Djeciji grad) odgajateljice trogodisnjake salju same na wc sa vlaznim maramicama. E, sad, jesam li ja neupucena, a moje dijete nesposobno, ako vjerujem da trogodisnjaci nisu bas spremni za samostalno vrsenje nuzde i higijenu poslije toga?
Nadajuci se da informacija nije tacna (dosla je od mame cetverogodisnjakinje koja se sad bori sa eserihijom, za koju majka krivi vrtic), pitala sam bivsu uposlenicu ovog vrtica i razocarala se.... Ne samo da mi je potvrdila, nego ne vidi nista lose u tome!? Kao, moraju se osamostaliti, uostalom ne moze ona "svako dijete voditi i nije fakultet zavrsila da pere guze" :( Zaista me zanima stav mama o ovome, jer mozda samo ja umisljam problem

Moj ima 4 godine, ide sam, teta je tu ispred kada zavrsi da ga obrise. U pocetku sam mislila da ih peru, kasnije mi je F rekao da ga uciteljica samo obrise. Vidim da ih u vecini vrtica samo brisu. Ja ga kuci uvijek perem.

Smatram da je rano da od tri godine sami sebe obrisu. Mogu fino oprati ruke ali ne i guzu. Sutra da cujem da se moj sam brise nakon nuzde, odmah bih reagovala.

Merima-s trebala si odmah reagovati, razumijem sto nisi, medjutim nema potrebe da se plasis. Juce se to desilo tudjem djetetu, danas ili sutra moze tvom ili ponovo nekom drugom.

Slazem se sa Pocy i hanabananom.

Evo već duže vremena pratim temu JU "djeca sarajeva " i više sam nego razočarana.

1. TO SU NAŠA DJECA , ZA NJIHOV BORAVAK PLAČAMO IZ SVOG ĐEPA
2. U SVAKOM VRTIĆU POSTOJE ODREĐENI PROBLEMI -DAKLE NE FUNKCIONIŠU KAKO BI TREBALI
3. MI RODITELJI SE MORAMO POKRENUTI I TO OZBILJNO JER DA NAŠA DJECA NISU TAMO GOSPODA SA FAKULTETIMA NEBI IMALA REDOVNE I DOBRE PLAĆE
4.OBZIROM DA SE SVAKI PROBLEM ZAVRŠI NA TOME " TO SU DJEČIJA POSLA" PREDLAŽEM DA SE TRAŽI OD DIREKTORICE DA SE U VRTIĆE POSTAVE KAMERE, TADA ĆE SE ZNATI KO LAŽE A KO NE I KO RADI A KO ZIJEVA.

E SADA AKO IMA NEKA FORUMAŠICA KOJA RADI ILI JE DOBRO UPUĆENA U RAD JU DJECA SARAJEVA DA NAM PREDLOŽI KAKO DA SE ORGANIZIRAMO NA NAJVEĆEM NIVOU I POKRENEMO STVARI U PRAVOM SMJERU.

DJECA IMAJU PRAVO I ZASLUŽUJU BITI TRETIRANA KAO LJUDSKA BIĆA I ZASLUŽUJU PROFESIONALAN ODNOS NJIHOVIH ODGAJATELJA SPRAM NJIH A NE
DA TRPE NEKE FRUSTRIRANE ILI ISKOMPLEKSIRANE TETE.

4. MOJE DIJETE JE ZA MJESEC IPO BILO 3-4 PUTA TUČENO OD STRANE AGRESIVNE DJECE U VRTIĆU DJEČIJI GRAD (UČITELJICE VERA I SANELA), JUČER JE DOŠLO SA KRVAVOM
OGREBOTINOM IZMEĐU OČIJU, OGREBAO GA HARUN, IŠLA SAM PEDAGOGICI SLAĐI, REKLA JE DA ĆE OBAVITI RAZGOVOR SA RODITELJIMA I UČITELJICAMA.
DALJE NEZNAM.
I NISAM ZADOVOLJNA NISAM DOBILA POVRATNU INFORMACIJU ALI ZNAM DA NEĆU ODUSTATI.

MOLIM VAS PIŠITE JAVNO KAKO SE ZOVU VRTIĆI, KAKO SE ZOVU TETE NEMAMO NIŠTA OD TOGA ŠTO IH KRIJEMO, SAMOĆE NAŠA DJECA BITI U JOŠ GOREM POLOŽAJU.

PREDLAŽEM DA OSNUJEMO UDRUŽENJE RODITELJA KOJA ĆE ZASTUPATI PRAVA DJECE U VRTIĆIMA, KOJA ĆE STALNO KONTROLISATI VRTIĆR, TETE, RAD I
KVALITETNO RJEŠAVATI PROBLEME A NE SVE MESTI POD ĆILIM.

KO ZNA KAKO SE TO RADI NEKA NAM DA SMJERNICE.

JA LIČNO BIH BILA ZADOVOLJNA SA KAMERAMA U SVAKOJ SOBI?

namkic -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 9:34:08)

ISTINA JE DA DJECA IDU U WC SA VLAŽNIM MARAMICAMA, JUČER SAM TO POSMATRALA

Hanady RR -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 9:42:17)

namkic[sm=smiley13.gif]

samo te molim da ne koristiš velika slova, to je u forumskom obaćanju povišen glas...pa bi te postove trebali brisati...a šteta da pobrišemo tvoj stav i mišljenje o ovako važnim pitanjima

namkic -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 9:49:38)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

namkic[sm=smiley13.gif]

samo te molim da ne koristiš velika slova, to je u forumskom obaćanju povišen glas...pa bi te postove trebali brisati...a šteta da pobrišemo tvoj stav i mišljenje o ovako važnim pitanjima

sory nisam znala, mislila sam da na taj način istaknem važnost i ozbiljnost problema.

Možemo li toAdministrator nekako preurediti pa da budu mala slova.

merima_s -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 9:52:55)

Jutros sam razgovarala sa zamjenicom direktorice i prenijela joj sve što je bilo. Rekla mi je da sam potpuno u pravu i pitala jesam li te probleme iznijela glavnoj vaspitačici, da pokušamo riješiti nesuglasice na internom nivou? Međutim pošto je upravo ta glavna učiteljica Ljubica ona koja je vikala na dječaka onda je to ostalo na njima da vide šta će poduzeti. Za drugi problem, u vezi kćerke, trebam razgovarati sa njom i upoznati je sa problemom.

Hanady RR -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 9:54:09)

IZVORNA PORUKA: namkic

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

namkic[sm=smiley13.gif]

sory nisam znala, mislila sam da na taj način istaknem važnost i ozbiljnost problema.

Možemo li toAdministrator nekako preurediti pa da budu mala slova.

može moderator prekucati u mala slova...
neka stoji sada nisma nadležna a i podugo je...al eto ubuduće da pripazimo[sm=smiley1.gif]

Hanady RR -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 9:55:03)

IZVORNA PORUKA: merima_s

Jutros sam razgovarala sa zamjenicom direktorice i prenijela joj sve što je bilo. Rekla mi je da sam potpuno u pravu i pitala jesam li te probleme iznijela glavnoj vaspitačici, da pokušamo riješiti nesuglasice na internom nivou? Međutim pošto je upravo ta glavna učiteljica Ljubica ona koja je vikala na dječaka onda je to ostalo na njima da vide šta će poduzeti. Za drugi problem, u vezi kćerke, trebam razgovarati sa njom i upoznati je sa problemom.

Super...
i treba razgovoratai i neka zaista svako uradi svoj posao...roditelj zaštiti a vaspitačica poštuje našu djecu.

Medić* -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 9:55:43)

Kad spomenu Ljubicu vidim da je to vrtic u kojem idu djeca od moje rodice. Super sto si razgovarala. Nadam se da ce sta poduzeti.

merima_s -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 10:00:07)

I ja isto, pogotovo kad mi je dijete pričalo da ih je učiteljica DAVILA kad nisu htjeli da spavaju. Ispričala mi je to prije par mjeseci, a dešavalo se dok je bila u maloj grupi. Pitala sam je detaljno da mi opiše nekoliko puta i svaki put ista priča. Uhvati dijete za vrat, stisne zube,trese ga i govori "spavaj"!
Ja sam ovo uzela sa rezervom, možda izmišlja ali ona apsolutno nikad ništa nije slagala. Šta ako je stvarno istina? Niko to ne može provjeriti,nema svjedoka. Zato lijepe kamere.

Medić* -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 10:02:17)

I ja isto, pogotovo kad mi je dijete pričalo da ih je učiteljica DAVILA kad nisu htjeli da spavaju. Ispričala mi je to prije par mjeseci, a dešavalo se dok je bila u maloj grupi. Pitala sam je detaljno da mi opiše nekoliko puta i svaki put ista priča. Uhvati dijete za vrat, stisne zube,trese ga i govori "spavaj"!
Ja sam ovo uzela sa rezervom, možda izmišlja ali ona apsolutno nikad ništa nije slagala. Šta ako je stvarno istina? Niko to ne može provjeriti,nema svjedoka. Zato lijepe kamere.

O Boze ako je ovo istna [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

djoisa -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 10:05:30)

meni sve ove price horori..kako da ja sutra, nakon procitanog, upisem dijete u vrtic [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

nedavno sam gledala ove snimke koje su snimile kamere u Kineskim vrticima
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/video-strasno-odgajatelj-u-vrticu-bacio-dijete-i-udarao-ga-nogama.html

prestrsano, nikako ne mogu da ih izbacim iz glave..[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Hanady RR -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 10:10:38)

u svakom žitu ima kukalja pa tako i među vaspitačima vrtića...
znam nije utješno...al svakako pravovremena rekcija svakog od roditelja čak i kada nije njegovo dijete u pitanju pomoći će da se sve dovede u red...

ne znam ko je ta učiteljica u Biserima koja tako tjera djecu na spavanje...al jedna takvoga tipa i načina bila je u vrtiću leptirić u mlađoj grupi...
sin moje zaove nije htio u vrtić sem kad je ta teta koja ima porblema s akičmom bila na bolovanju...
ona je po njegovoj priči ''prijetila'' spavaj il ću te jastukom ugušitit...
najprije je majka mislila da dijete izmišlja jer je izbacio dnevni san...
al kada je i kući počeo jastuk sklanjati kad spava ''da ga neko ne uguši'' regirala je...
ta je teta sada nije u vrtiću...jer maleni stalno spominje kako nje nema...dal je na bolovanju ili negdje premješetna nismo sigurni[sm=smiley13.gif]

merima_s -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 10:21:43)

Hanady kako se zvala ta učiteljica, jer je i ova imala problema sa kičmom?

Mala Selma -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 10:47:47)

Molim mame "Dječijeg grada" da mi pošlju pp, jer ja ne mogu njima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]nesto me zeza pp.

Hvala

hanabanana -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 10:53:38)

Meni je ovo prestrašno! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Dajte žene imena tih teta što plaše i dave djecu.

Mojoj S. je teta rekla: ako ne budeš spavala odnijet će te cigani!

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Ja sam reagovala odmah sutradan. I to sam išla kod S. učiteljice i rekla da kaže svim učiteljicama ( iako sam znala ime koja je to rekla ) da više neću da čujem da se mom dijetetu prijeti ciganima, čikama, mrakom.

Par puta sam poslije S. propitivala, nikada se nije više žalila.

EEDITH -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 11:41:36)

meni je sve ovo užasno,moji su takođe išli u JU DJECA SARAJEVA,ali više hB ne idu,sada idu u privatni vrtić.znam kada su išli da ih tete nisu prale,samo brisale.i one nisu tete,one su učiteljice,bar su ispravljale mm,jer su one završile fakultet,a rade za male pare.ja sam uvijek reagovala i reagujem i za sitnice,jer se radi o mom djetetu.međutim postoje i izuzetci,kao draga teta Fata,neznam gdje sada radi ali ona je jedna divna teta i sva djeca su je voljela i teta Mersiha.imala sam priliku vidjeti jednu tetu da dijete presvlači na hodniku u decembru,jer sam ja svoje dovela malo kasnije i još se ljuti "vidite kakvo nam dijete dovedu"kao da se nije moglo ukakati do vrtića.u vrtiću puše,i kao normalno su vrata otvorena i sav taj dim izlazi u hodnik.dešavalo im se i da im djeca odu,kada su u rijetkim prilikama izvodile djecu u dvorište djete im ode na ulicu pa ga komšije iz mahale vrate..........ma užas
ima još svega,ali neda mi se više pisati,nadam se samo da i one ovo čitaju.
sada moja djeca vole i vrtić i tete,i sada ih peru,ali to je privatni vrtić

selebriti -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 12:07:42)

IZVORNA PORUKA: eldinky

sada moja djeca vole i vrtić i tete,i sada ih peru,ali to je privatni vrtić

End hir vi go agen [sm=smiley29.gif][sm=smiley29.gif]

vjestica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 12:09:12)

ne peru im guzice ni u privatnom vrtiću

hanabanana -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 12:10:01)

Eldinky ne znam šta si ti konstruktivno pridonjela ovoj temi?!
Učiteljice moje djece su divne, i one koje je imala H. i ove koju ima S.
Meni nije kraj svijeta što djeci obrišu guzu vlažnim maramicama.

Medić* -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 12:11:31)

IZVORNA PORUKA: vjestica

ne peru im guzice ni u privatnom vrtiću

Ne peru. Samo obrisu. Nista im nece biti. Mada ga ja kuci perem.

Jedino nije u redu ako se tako mali sami brisu, jer moj nebi znao sigurno.

Lady26 -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 12:12:32)

Otkud sad odjednom toliko negativnih prica na ovoj temi?!

koka i po -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 12:21:02)

ja cu malo OT ali vezano za ovu problematiku.
svugdje u drzavnim vrticima su otprilike isti problemi i promasaji...manje vise.
dali je to zbog nedovoljne stimulacije ne znam....ali koliko sam upucena vase sarajevske tete-uciteljice nemaju osnova za ovo.
da se malo cijeni ovaj poziv to je apsolutna istina ali niko nikoga nije tjerao da se bavi njime.
sta fali ako se dijete opere...to je prvo ljudski...na kraju ni one same nebi voljele da njihovo dijete uprljano hoda.aman....nebi im kruna s glave pala a ni njihova diploma se uprljala.
sto kaze hanady u svakom zitu ima kukolja...istina ...mada ja smatram da je ovdje problem u kompleksu manje vrijednosti i da ne treba generalizovati.
e sad....u svemu ovome najvise mi je zao djece a i onih normalnih teta koje pored ovih nenormalnih dobijaju takav epitet....a puno je takvih vjerujte mi.
sve bi se to dalo urediti kako treba...ali ne kaze se džaba da riba od glave smrdi...pa razmislite.

Mala Selma -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 12:55:25)

Nije mi uopste jasno zasto se tolika frka dize oko Ju Djeca Sarajevo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Sve su mi ovo price rekla-kazala, mahalske jos se malo doda i napravi se prava strasna prica, kao u horor filmovima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
prije svega govorim to kao majka cije dijete ide vec 20 mjeseci u drzavni vrtic.Jednom sam imala "problem" sa uciteljicom u Dunjama i rjesila sam to sa njom, a ne mahalajuci o tome i nerjesavajuci problem koje mi ima dijete.U djecijem gradu sada nikada nisam imala problem, a da nesto vidim svojim ocima da uciteljica "radi ili kaze" djetetu bilo kome i u bilo kojoj grupi odmah bi reagovala.
Prije svega , svaki vrtic drzavni ima svog predstavnika roditelja i VI ste ga izabrali na roditeljskom sastanku (ako ne znate ko je to, znaci da niste bili na roditeljskom), ali bez obzira mozete se informisati ko je ta osoba.Ona je spona izmedju vas i uciteljica-uprave (naravno ako necete da vi "rjesavate" problem sa uciteljicom).
Ja sam predstavnik roditelja i clan vijeca roditelja u djecijem gradu, i moj kontakt se vec godinu dana nalazi na ulaznim vratima vrtica i nikad me niko do sada nije obavijestio ni upoznao ni sa jednim problemom niti je dao neki prijedlog ili sugestiju za poboljsanje rada i uslova u vrticu.
Stoga, ako imate bilo koji konstruktivni prijedlog, sugestiju, primjedbu slobodno me kontaktirajte , a za ostale vrtice vrlo radu cu vam preko pp-a dati kontakt predstavnika vaseg vrtica....

Mala Selma -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 13:04:34)

kada su u rijetkim prilikama izvodile djecu u dvorište djete

Obzirom da pises da djecu ne izvode napolje, ne znam znas li razlog tome?
Kapija je non-stop otvorena jer se u sklopu Djecijeg grada nalazi i OŠ Aleksa Šantic do IV razreda, psi ulaze u dvoriste i uciteljice nece da rizikuju da djecu ujede pas.Opravdan i razuman razlog.
Upucena je inicijativa nadležnim u Općini Novi grad da se jedio nio dvorista zagradi, kako bi se djeca izvodila napolje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Emmy -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (14.11.2012 13:10:41)

Pišem, pa izbrišem, pa ipak odlučim napisati svoje mišljenje i svoj stav.
Kao mama čije je dijete promijenilo tri vrtića JU Djeca Sarajeva (Dječiji grad, Srećica i sada Leptirić), mislim da mogu reći nešto na ovu temu. Vrtiće smo mijenjali iz razloga koji se ne tiču uvjeta boravka djeteta, nego su sasvim druge prirode. Sva tri puta, bez ikakve štele i preporuke, dijete upisano, odnosno dva puta upisivano, a treći put premješteno u jedan od navedenih vrtića. Svaki put sam imala divno ophođenje, kako od administrativnih radnika, tako i od učiteljica. Sa Leptirićem sam posebno zadovoljna, jer je mali, intiman i sasvim zadovoljava naše potrebe. Starija kćerka naredne godine završava, a mlađu namjeravamo upisati u isti vrtić. Učiteljice/učitelje sam uglavnom upoznala i mogu reći sve pohvale za ono što rade i koliko se trude. Neki mi se više sviđaju, neki manje, ali je i to OK. Jednom prilikom je dijete u jednom od ovih vrtića uplašeno nečim kada nije htjela spavati, i onda mi je to ispričala i ja sam joj lijepo objasnila da baba-roge ne postoje, da se policije ne treba bojati, nego da su to naši prijatelji i da im se uvijek možemo obratiti kada nam je potrebna pomoć. Sada se na spomen baba roge i policajca bilo gdje samo nasmiješi, ali sam joj dala do znanja da je učiteljica sigurno plašila zato što nije bila dobra, što je ona i priznala (nije htjela spavati). Dogovorile smo se da kada joj se ne spava, neka odmara, žmiri, ali da ne ometa svoje drugare kojima je san potreban. Ona je to prihvatila. Biti učitelj ne znači biti savršen, oni su samo ljudi kao i mi, te ponekad jednostavno ne znaju kako da se nose sa situacijom i pribjegavaju spominjanju npr. baba roga (meni je to Ok dokle god se zadrži na tome i da nije učestalo). Međutim, nismo svi isti i nemamo svi iste prohtjeve/zahtjeve. Neki roditelji jednostavno smatraju da je njegovo dijete najvažnije i da se učiteljica treba njemu/njoj posvetiti neovisno o tome šta se dešava sa ostalom djecom u grupi, da nutkaju dijete da jede, da ga privole da spava, a ako ne onda da ga puste da se igra dok druga djeca spavaju, da ga operu nakon nužde (bila sam svjedok protesta roditelja). Kada god mogu, oni to i urade, ali nisu uvijek u mogućnosti. Nekad mi se čini da pojedini roditelji misle da će nedostatke u odgoju kod kuće vrtić nadomjestiti i onda se razočaraju. Ako malo proširimo naše vidike, vidjet ćemo da ono sa čime se suočavaju učiteljice/učitelji u vrtiću (ne znam zašto se ne bi zvali učiteljima) ja lično ne bih poželjela nikome (gdje je duks mog djeteta marke beneton, vi ste se obavezali da ćete čuvati dijete, ima da ga poštujete i ovo sve u prisustvu djeteta), onda to dijete sutra učiteljici kaže da će je ubiti (također provjereno). Pored toga, kao dio procesa inkluzije, desi se da u grupi bude i dijete sa posebnim potrebama (što je zaista pohvalno). Sama riječ govori da to dijete ipak zahtijeva dodatnu pažnju, a učiteljice su prepuštene sebi i nažalost vrtić nije u mogućnosti da angažuje stručno lice. Jedno takvo dijete je bilo prisutno u našoj grupi i marljivim zalaganjem učiteljica i prekrasne dječice, to se dijete jako fino integriralo u sredinu. Ja sam svome djetetu rekla - vrtić ti je druga kuća, tamo ćeš da poštuješ učiteljice kao druge roditelje i tačka. O svemu ćemo pričati, o svim problemima i poteškoćama, ali raspravljanja sa učiteljicama nema. Pisanje o i postavljanje poveznica na ovoj temi o zlostavljanju djece u Kini po meni nije OK, jer ipak se ne radi o JU Djeca Sarajeva, nego o sporadičnom slučaju, kojeg svakako ne treba ignorisati, ali ne treba ni stvarati paniku oko toga. U Kini se dešavaju puno gore stvari, ali na svu sreću naše podneblje je ipak pošteđeno ovakvih stravičnih prizora, barem je tako do sada bilo. Opasnosti koje vrebaju djecu su na svakom ćošku, pa bi razmišljanjem o tome šta nas sve može snaći zauvijek ostali u udobnosti svoga doma, a ni tamo nismo skroz sigurni. Ostaviti dijete nekome na pažnju i čuvanje jeste veliki korak, ali to tako funkcioniše od pamtivijeka. Dajte da budemo partneri sa našim učiteljicama/učiteljima, da naše mališane zajedno izvedemo na pravi put, da se ne zauzima a priori stav da je nešto negativno, da se da šansa i kod problematičnih situacija da i učiteljice ispričaju svoju stranu priče, bez da se odmah ide slati žalbe višim instancama ili da se zauzme prijeteći stav. Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara[sm=smiley1.gif]. Sve navedeno pod uslovom da nikada i ni pod kakvim okolnostima ne smije doći do fizičkog kažnjavanja....................

Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sljedeća stranica >   >>