magnolija* -> RE: Torte (27.11.2009 22:26:20)
|
Evo jedna brza i ekstra lagana torta od sira, ja kako je probah napraviti, ne mogu je napripravit [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smajl.gif[/image] Biskvit se pravi od 200gr petit beurre keksa( koji se izmrvi, al ne toliko da bude praskast, moze ostati i grudvica povecih - ja ga stavim u kuh. krpu i oklagijom izvaljam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), 2 kasike secera i u to se izlije 200gr maslaca, vruceg, istopljenog na pari. Izmijesati da se sjedini i staviti u kalup za torte, ciji ste rub oblozili papirom za pecenje. Biskvit treba utisnuti (mozete ravnim dnom od case) i staviti u ugrijanu pekaru na 200°C 5min. Zatim smanjite pekaru na 175°C, biskvit nek se prohladi, a vi se bacite na fil. Fil praviti od 2 jaja - odvojiti bjelanca i dobro izmiksati, u zumanca dodati 3 kasike secera, 1 vanilin secer, pola kg mladog sira (ja kupujem onaj vindijin sa zelenim poklopcem i divan je, a od ove mjere odvadim kasiku-dvije i umjesto njega dodam mileram 22posto masnoce - fil bude kremastiji), izribanu koricu 1 limuna te izmijesati, dodati snijeg od bjelanaca i umutiti. Izliti na biskvit i peci 20min. U to vrijeme napravite preljev od 2 pavlake (ja sam ofrlje stavila ovaj mileram - ono pakovanje od skoro pola kg, dvije kasike su isle u fil, i onda stavim skoro sav ostatak u preljev - ostane mozda jedna kasika viska), 1 vanilin secera i 3 kasike secera. Ja licno volim narancu, pa sam je uspinovala sa ovim secerom (izribala koricu od 2 narance i iscijedila sok od jedne), te to pomijesala sa pavlakom i van. secerom. To mi je fantasticna kombinacija! Preljev zatim preliti preko torte, hladiti pola sata prije nego sto je stavite u frizider da se hladi 4-5 sati. Hladnu je rezati. e onda slijedi uzivanje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] ps. torta je skroz lagana i nije bas slatka za one koji vole sladje zijafete, pa dodajte secera jos po zelji [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] i preljev mozete napraviti po zelji od omiljenog zaledjenog voca, secera i zelatina [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smajl.gif[/image]
|
|
|
|