RE: Torte (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Anoniman -> RE: Torte (22.12.2008 14:09:25)

NEPECENA TORTA SA KEKSOM

Potrebno je:
500 g keksa
1/2 l hladnog mlijeka
200 g suhog grozdja
1 casica ruma
250 g margarina ili maslaca
350 g secera
4 jajeta
100 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
4 stangle strugane cokolade ili 8 kasika cokolade u prahu
1 kesica vanilin secera

Priprema:
Keks potopite u mlijeko da malo omeksa. Suho grozdje prelijte rumom. Ostavite i jedno i drugo da malo ostoji.
Umutite margarin, dodajte 8 kasika secera, vanilin-secer, zumanca koja ste predhodno odvojili od bjelanca, struganu cokoladu( ili cokoladu u prahu), sjeckane i mljevene orahe. Sve izmjesajte, pa dodajte keks sa mlijekom i grozdje sa rumom.
Masu ujedinite. Sipajte masu u kalup (pleh) za tortu koju ste predhodno oblozili sa aluminiskom folijom, tako da krajeve folije kasnije mozete povuci i izvaditi tortu iz kalupa.
Ostavite tortu na hladnom mestu do sutradan.

Skuhajte sirup od 250 g secera i casom vode.Kod se secer kuha, mutite mikserom cvrst sneg od 4 bjelanca. Dodavati sirup kap po kap bjelancima neprestano muteci.
Izvaditi tortu iz kalupa i premazati sa snegom od bjelanaca.




Anoniman -> RE: Torte (22.12.2008 14:11:07)

Brzi voćni kolač sa keksom

Sastojci
300 grama mlevenog plazma keksa
400 grama šlaga u prahu
3 dl kisele vode
1/2 kg voća po želji

Način pripreme
Šlag ulupati sa kiselom vodom. Od ulupane mase izdvojiti jedan dio za premazivanje kolača. Sjediniti mljeveni keks, ulupani šlag i voće (ako je krupnije, usitniti ga ili izgnječiti). Oblikovati kolač po želji i premazati ga izdvojenim šlagom. Ostaviti malo da se ohladi i služiti.




liebevoll -> RE: Torte (22.12.2008 14:14:03)

Ja pravim torte sa keksom bez nekog posebnog recepta, uzmem petit keks, napravim neki puding, stavim u njega malo margarina, i to je prvi fil. Drugi uzmem puding od cokolade, i stavim u njega jedno pola cokolade, i tako mazem dok ne potrosim. Onda odozgo pospem bogato mljevenim orasima, i to je to.
Ili npr. tiramisu takode, od piskota i mascarpone sira, odlican je.




Anoniman -> RE: Torte (22.1.2009 0:25:46)

Nunuchiiiiiiii evo torte od siraaaaaa [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
pravi je obavezno, moja je extra ispala [sm=smiley1.gif]

dakle, torta od sira :)

Sastojci za koru
400 g mljevenog keksa - moze i petit, mada kazu da je naj Digestive :)
1/2 male kasikice cimeta
100 g maslaca ili margarina

Sastojci za kremu:
452 g Philadelphije (2 pakovanja)
3 jajeta
230 g secera
500 ml kiselog vrhnja
sok jednog limuna
vanilin secer

[image]http://img34.picoodle.com/img/img34/3/1/21/f_DSC03208m_3b0d464.jpg[/image]

Nacin pravljenja:
- Izmijesajte kekse sa otopljenim maragrinom (ili maslacem) i cimetom. Uz pomoc case sa ravnim dnom pritisnite ih na dno. Kalup stavite u frizider dok ne pripremite kremu.
- Mikserom mijesajte omeksali sir sve dok ne nestanu grudvice. U sir postepeno stavljajte jedno po jedno cijelo jaje. A onda i secer. Stavite vrhnje, limunov sok i vanilin secer. Kremu izlite preko podloge od keksa.
- Oko vanjske strane kalupa omotajte aluminijsku foliju.
- Pecite u prethodnoj zagrijanoj pecnici 45 min na 165 stepeni C.
- Pecen Cheesecake ostavite jos pola sata na sobnoj temperaturi, ukrasite po zelji (ja sam konkretn ukrasila sa slatkom od borovnica), a onda stavite u frizider. Cheesecake pecen treba da bude kao puding, ne cvrst skroz. Tek poslije 8-9 sati u frizideru postat ce cvrst. Zato, nemojte skidat stranice kalupa prije.
- Nakon par sati, uzivajte u preeeedivnom ukusu [sm=smiley36.gif]

[image]http://img32.picoodle.com/img/img32/3/1/21/f_cijelam_7d190b0.jpg[/image]
[image]http://img34.picoodle.com/img/img34/3/1/21/f_ckomadm_447bb46.jpg[/image]




Anoniman -> RE: Torte (22.1.2009 2:17:11)

TORTA OD KEKSA, SIRA I MALINA (bez secera)

Recept za tortu nadahnut je klasičnom cheese cake. Krema od ricotte oplemenjena je ljetnim krasoticama – malinama, a podloga je vrlo aromatična. Garantirano uživanje do posljednje prhke mrvice!

Sastojci




Za tijesto:


250 g petit beurre keksa


80 g maslaca


3 žlice Cvjetnog vrcanog meda Podravka


1 Vanilin šećer Dolcela


½ žličice cimeta


2 žlice instant kave


50 ml narančina soka


1 žličica naribane narančine korice


Za kremu:


350 g svježeg kravljeg sira


250 g sira ricotte


200 ml slatkog vrhnja


5 žlica Cvjetnog vrcanog meda Podravka


300 g malina


2 vrećice mljevene želatine (20 g)


8 žlica vode

Priprema
1.      Kekse zdrobite i stavite u dublju zdjelu.
2.      Na laganoj vatri otopite maslac i med. Dodajte vanilin šećer, cimet, instant kavu, sok i naribanu narančinu koricu. Miješajte dok se kava ne otopi, pa mješavinom prelijte pripremljene kekse.
3.      Sve dobro izmiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite na uljem namazan kalup za torte (promjera 24 cm). Pripremljenu podlogu stavite u hladnjak na oko sat vremena.
4.      Svježi sir i ricottu pomiješajte i izmiješajte električnom miješalicom do pjenaste strukture.
5.      Pripremljenoj smjesi dodajte tučeno slatko vrhnje, med, usitnjene maline i želatinu, koju ćete pripremiti na sljedeći način: želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite stajati 10-ak minuta. Potom ju lagano zagrijte neprestano miješajući, dok se ne otopi.
Posluživanje
Kolač dobro ohladite, ukrasite malinama i listićima metvice.
Savjet
Ukoliko koristite želatinu u listićima, listiće želatine prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoje 10 minuta. Potom ih izvadite, ponovno ih prelijte hladnom vodom i zagrijavajte, neprestano miješajući, dok se ne otope. Umjesto riccota sira možete koristiti mascarpone
 
Jednom sam pravila tacno po receptu, a drugi put nisam stavljala mascarpone sir nego 500 gr svjezeg sira i bilo je super.




haidy -> RE: Torte (3.2.2009 10:59:17)

Ja sam za rodjendan pravila najlon tortu i svi su odusevljeni, a evo vam i recept.

SASTOJCI

• 5 jaja
• 6 čokoladnih bananica
• 100 grama čokolade
• 1 margarin
• 2 kesice šlaga
• 1/2 limuna
• 1 litar mleka
• 30 kašika šećera
• 5 kašika brašna

NAČIN PRIPREME

Kora
Umutiti 5 belanaca sa 22 kašike šećera. Dodati 1/2 limuna ili 1/2 kašike sirćeta. Peći u rerni zagrejanoj na 175 stepeni oko 45 minuta.

Fil
Od 1/2 litra mleka odvojiti malo, a ostatku dodati 4 kašike šećera i staviti da provri. Posebno pomešati 4 kašike šećera, 5 kašika brašna (može i gustin), 5 žumanaca i malo odvojenog mleka. Sve to dodati smesi na ringli koja je provrila i jako mešati dok se ne stegne. Staviti da se ohladi. Kad se ohladi, dodati 1 umućen margarin. Ovu smesu podeliti na dva dela. U jedan sipati istopljenu čokoladu (100 grama), a u drugi sitno iseckane čokoladne bananice. Na koru slagati najpre fil sa bananicama, pa čokoladni i sve ukrasiti šlagom.





Anoniman -> RE: Torte (5.2.2009 0:31:30)

Linzer torta (s visnjama)

280 g maslaca
280 g secera
umutiti pjenasto pa dodati 1 jaje i 9 zumanaca (dodavati ih pojedinacno i mutiti mikserom svo vrijeme)
dodati jos
280 g mljevenih badema
400 g brasna
tijesto izjednaciti rukom i ostaviti da stoji pola sata

zatim tijesto izvaditi na pobrasnjenu povrsinu, doraditi jos rukama, odvojiti jednu trecinu (od koje cete praviti resetko na vrhu)

ostatak tijesta ravnomjerno rasporediti u tepsiju, s tim da se krajevi malo uzdignu uz tepsiju

filovati visnjama (ja sam koristila konzervirane, za filovanje kolaca i pita, 1 pakovanje)
praviti resetke i poredati odozgo preko visanja
premazati resete jajetom i peci na 180 stepeni oko 40 minuta

kad se torta ohladi ukrasiti po zelji (krajeve ukrasiti secerom u prahu ili necim drugim)

evo slika: :)

[image]http://img32.picoodle.com/img/img32/3/2/4/f_kejk3m_84b9126.jpg[/image]
[image]http://img34.picoodle.com/img/img34/3/2/4/f_kejkm_0f511e7.jpg[/image]

ja naravno nisam mogla docekati da se skroz ohladi pa mi se fil malo razlio, al ne zamjerite [sm=smiley36.gif] bitan je ukus [sm=smiley36.gif]




bebacha -> RE: Torte (12.2.2009 10:56:55)

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

Drage zenice, jel ima neko recept za Cokoladnu suskavu tortu koju pravi Azra?
     



jel mislis na ovu Suskava torta




bebacha -> RE: Torte (12.2.2009 11:20:58)

jel zna neko pravi recept za kinder tortu.




Anoniman -> RE: Torte (12.2.2009 11:30:01)

pa imas je

Kinder torta

nisam pravila , pa ne znam kakva je, al sam cula da je super [sm=smiley1.gif]




jasmina_mm -> RE: Torte (12.2.2009 12:12:59)

Lady Di torta
• Torta je izuzetno velika ukoliko je pripremate sa količinama sastojaka koji slijede. Ukoliko Vam je potrebna manja torta, količinu sastojaka bez problema možete prepoloviti.
Sastojci:
3 pudinga od vanile
9 kašika šećera
1 l mlijeka
2 margarina
1 kg šećera u prahu
200 gr kokosa
100 gr mljevenih ili lomljenih oraha ili badema
1 kg banana
1 kg lomljenog keksa
3 šlaga
Priprema torte:
• 3 pudinga sa 9 kašika kristal šećera skuhati u 1l mlijeka
• Kada se prethodno pripremljena smjesa ohladi – u nju dodati 2 margarina I 1 kg šećera u prahu
• 200 gr kokosa, 100 gr oraha/badema, 1 kg banana sječenih na kolutiće i 1 kg lomljenog keksa
• Sve lagano izmješati da se sjedini. Smjesu formirati u oblik torte i premazati šlagom.
• SAVJET: Prijee premazivanja šlagom tortu možete premazati kremom od čokolade.

Moj savjet je jos da se stavi manje secera u prahu jer je poprilicno slatka, a ja ne volim dobro slatke kolace. Moji ukucani su ostali odusevljeni ovom tortom a stvarno je jednostavna za napraviti




mala curica -> RE: Torte (13.2.2009 19:13:12)

                   VASINA TORTA
Patišpanj:
6 jaja
150 gr šećera
100 gr brašna
100 gr mljevenih oraha
Fil:
200 ml mlijeka
200 gr mljevenih oraha
250 gr margarina
5 jaja
150 gr šećera
1 pomorandža
100 gr čokolade
300 gr biljne slatke pavlake
Dobro umutiti bjelanca sa šećerom,dodati žumanca i lagano umiješati orahe i brašno.
Sipati u nauljen i pobrašnjen pleh (ili kalup ako hoćete okruglu) i peći na 200 °C oko 20 minuta.
Izvaditi i ohladiti. Koru podijeliti na tri dijela.
Ugrijati mlijeko i u njemu naparitii orahe. U vruću masu dodati margarin i čokoladu i miješati dok se ne istopi.
Jaja skhuvati na pari sa šećerom, da se zgusne. Ohladiti i spojiti sa predhodnom masom.
Izrendati koru od pomorandže, a zatim iscediti sok i dodati u fil.
Nanijeti fil na koru i ostaviti da se ohladi. Staviti drugu koru, prefilovati sa ostatkom fila a onda staviti i treću koru. Ulupati pavlaku, namazati preko fila i dekorisati po želji.
Ja sam ovog puta eksperimentisala pa sam koru isekla na tri dijela, ali vi možete koru da pečete u okruglom kalupu kako je u originalu.

[image]http://i416.photobucket.com/albums/pp244/kuhinjica/recepti/2008_10180018.jpg[/image]


[image]http://i416.photobucket.com/albums/pp244/kuhinjica/recepti/2008_10180009.jpg[/image]

Ovu sam tortu sinoc pravila i nikada ljepsu nisam jela.
Svoju tortu nisam slikala ali sam
na netu nasla neke slicice




mamy Sabina -> RE: Torte (13.2.2009 21:49:45)

i nasa je porodično ,tradiconalana torta[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
doduse moj recept se malo razlikuje od ovog gore,al tu je to negdje
ja nikada u kreme ne stavljam margarin,maslac uvijek u ove sa kremom od zutanjaka kuhanih
na pari.




riba78 -> RE: Torte (14.2.2009 20:51:53)

  BIJELA ŠUMA

6-jaja,6-kašika šećera,9-kaš mljevenih oraha,2-kaš brašna
peći ovakve 2-kore ,na pleh staviti papir za pećenje.

FIL: u litar mlijeka skuhati kao puding:

9kašika gustina,i10 vanila šećera, kada se to ohladi dodati jedan umućeni maslac,
i 250 g.šećera u prahu

potrebno:200 g.bijele čokolade

300g.šlaga,višnje iz kompota.
REDATI;1 kora natopiti sokom od višanja,zatim pola fila od mlijeka i gustina,
na bijeli fil pola višanja,onda pola umućenog šlaga,pa 100 g,rendane čokolade,
ovo ponoviti još jednom .na kraju šlag.

ove mjere se mogu umanjiti ,napraviti 1 koru ,pa je prepoloviti, ostalo sve 1/2

ja bila vrijedna i napravila MM za rođendan,njegova omiljena torta[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




juni -> RE: Torte (15.2.2009 23:01:38)

Mamy2, bas sam citala o tom kuhanju zumanca na pari, i kao jedina svrha je zapravo da se unisti bakterija salmonela ako se slucajno nadje u jajetu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Torte (19.2.2009 11:37:40)

Sah torta

Orginalni recept je drugaciji, al ja sam tortu napravila na svoj nacin, pa cu vam je tako i napisati:

Bijeli biskvit
7 bjelanjaka
11 kasika šećera
9 kasika brašna
pecenje: 20 minuta na 160 stepeni

Zuti biskvit
7 zumanaca
2 jajeta
10 kasika secera
10 kasika brasna
vanilin secer
pecenje: 25 minuta na 180 stepeni


Tamna krema
1,5 l mlijeka
3 praška za puding od čokolade
15 žlica šećera
300 g maslaca

Ukrašavanje
3 slag pjene
ukrasna cokolada

Za biskvit (oba), izmiksajte snijeg od jaja i šećera. Dodajte brašno (kao i ostale sastojke) i kratko promiješajte.
Kalup za tortu (promjera 22-24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, pa ulijte smjesu.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Bijeli biskvit prerezite na dva dijela
prvi dio je podloga, a s drugim dijelom cete zatvoriti tortu

Zuti bisvit izrezite u krugove kako je prikazano na slici
[image]http://img26.picoodle.com/img/img26/3/2/19/f_crtezm_62e83ea.jpg[/image]

Redanje:
1 dio bijelog biskvita
premazite kremom malo
postavite obruc br 1 i obruc br 3 stavite, pa popunite supljine
zatim stavite obruc br 2 i obruc br 4 i opet popunite supljine
potom preklopite drugim dijelom bijelog biskvita
meni je ostalo malo kreme pa sam ponovo premazala drugi sloj bijelog biskvita na kraju

i u zavrsnici premazite slagom i ukrasite po zelji [sm=smiley1.gif]

[image]http://img34.picoodle.com/img/img34/3/2/19/f_DSC03519m_a79a272.jpg[/image]
[image]http://img34.picoodle.com/img/img34/3/2/19/f_DSC03522m_3a6611d.jpg[/image]




jasmina_mm -> RE: Torte (22.2.2009 17:55:43)

ja sam juce pravila pijesak tortu i fantasticna je
evo recept po kojem sam ja pravila pa ako neko hoce da napravi:

Pijesak torta

6 pudinga od vanilije
1,5 l mlijeka
375 gr margarina
18 kasika secera
300 gr mljevenog keksa
300 gr kokosa
300 gr mljevenih oraha
1 slag pjena ili krema

Skuhati pudinge sa 18 kasika secera u 1,5 litar mlijeka i pustiti da se skroz ohladi. Kada se puding ohladi dodati margarin i mijesati dok se ne dobije homogena smjesa. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela - u jedan dodati keks, u drugi orahe, a u treci kokos.
U kalup ili tepsiju redati prvo smjesu sa keksom, zatim sa kokosom, a onda sa orasima. Premazati slagom i po zelji ukrasiti.

Meni je ostalo jos mozda dvije - tri kriske torte [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




Anoniman -> RE: Torte (24.2.2009 23:17:08)

Evo jedne super torte, jos lagana za napravit-15 minuta- Samo nisam vrijedna kao Dina da slike postavim.

Umutiti litar slaga, tj litar vrnja za slag sa 200 gr secera u prahu. Podijeliti to na 3 dijela,
U prvi dio staviti izdrobljen petit keks i malo oraha. Pomijesati i staviti u kalup. 
U drugu trecinu pomijesati 5-6 kasika zdrobljenog zaledjenog voca, i isto toliko cornflakes pahuljica, i to premazati preko prvog dijela.
Treci dio samo premazat preko torte.

Ja veceras pravila, stvarno mi se svidja.




Nadi -> RE: Torte (26.2.2009 8:54:50)

Evo probaću i staviti sliku torte od ananasa  kako je meni ispala. Ukus je extra:

[img]http://img34.glitterfy.com/57/glitterfy015132981D31.gif[/img]




Anoniman -> RE: Torte (26.2.2009 10:04:06)

Nadi cestitam [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]prelijepo izgleda

Maida... moze li malo vise detalja o ovoj tvoj torti: koja kolicina petit keksa i oraha?

drugi put slikice ocekujemo [sm=smiley1.gif]




Aminad -> RE: Torte (26.2.2009 10:54:57)

Biće, biće [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Torte (26.2.2009 10:58:42)

Ja nisam dobila tacan recept za keks. Ja  sam stavila paklo petit keksa od dva reda, jer mi je prijateljica rekla da stavi jedan red i meni se ucinilo malo. Medjutim, kad se ohladi skroz se ucvrsti, tako da je komotno mogla ta manja kombinacija keksa. Ovo veliko paklo je 470 gr. Oraha ja stavila 5 kasika, ne mljevenih nego istucanih ili isjeckani.. Treba li jos detalja?




nesanica -> RE: Torte (26.2.2009 15:18:04)

Evo vam i moje sah torte, samo u vocnoj varijanti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Umjesto cokoladnog pudinga koristila sam puding od malina i maline....
Torta je, mmmmmm


[image]http://img02.picoodle.com/img/img02/3/2/26/f_torta008m_c4e632b.jpg[/image]


[image]http://img26.picoodle.com/img/img26/3/2/26/f_torta009m_f48849e.jpg[/image]



p.s. ko zna neka smanji slike[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]







noaa -> RE: Torte (27.2.2009 13:53:25)

pitanje za dinu rr..jel komplicirano napraviti onu tvoju jaffa tortu nekih mjesec dana poslije poroda,naravno ako mama bude u redu a bebica mirna,posto vidim da tebi to ide a ne volim torte iz slasticarne




idana_85 -> RE: Torte (5.3.2009 11:04:33)

Evo vam moja saher torta, pravila sam je jednom i svi su se odusevili, kazu sad samo to da pravim...
Inace sam je pravila po receptu dr Oetker ali sam je malo i izmijenila

SAHER TORTA

Potrebno:
8 jaja
1,5 margarin ili maslac
1 cokolada za kuhanje
100gr prezle
1 vanilin secer
300 gr secera
marmelada od marelice ili kajsije
2 dr oetker cokoladna preliva za torte

Kora:
Umutiti 6 bjelanaca
U drugu posudu umutiti 180gr margarina ili maslaca, sa 200gr secera i jednim vanilinim secerom, dodati cetri zumanjka, jedno po jedno i mutiti. zatim dodati 100gr prezle i jedno istopljenu cokoladu za kuhanje. Tu masu sjediniti sa umucenim bjelancima, sasuti u kalup 26 za pecenje i peci na 180 stepeni, 50 min. Kad se kora ohladi, podijeliti je na dvije kore.

Fil:
Preostala dva zumanjka i jos dva cijela jajeta umutiti sa 8 kasika secera. U to dodati cokoladu i skuhati na pari. Kad se ohladi dodati margarin ili maslac i dobro umutiti.

Koru premazati djemom od marelice (koliko zelite) pa cokoladnim filom, zatim staviti drugu koru, premazati djemom i filom. Napraviti cokoladni preliv ili pripremiti dva dr Oetker cokoladna preliva i premazati tortu. Uzivajte

P.S. Stavila bih vam i sliku ali mi nesto ne ide




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>