Anoniman -> RE: Torte (22.5.2009 23:18:22)
|
Cheesecake Kora: 250 g mljevenog keksa 80 g maslaca ½ kasičice cimeta 3 kasike meda 50 ml soka od narandže (moze se zamijeniti vodom) Fil: 1 kg punomasnog sira (Vajkrem ) ( stavila sam 700 g sira i ispala je super) 200 g secera 3 kašike brašna 5 jaja 80 ml vrhnja za šlag (ja sam u koru stavila jedan red petit keksa, 50 g maslaca, cimeta, 2 kasike meda i dodaval malo vode jer mi je bilo suho pa da mogu oblikovati) 1.Rernu zagrijte na 180 stupnjeva 2.Namastite kalup za torte (promjera 26 cm) pa ga stavite na jednu veću u slučaju curenja smjese iz kalupa za vrijeme pečenja 3.Istopite maslac pa dodajte cimet, med i sok. Pomijesati sa mljevenim keksom. Prekrijte cijelo dno kalupa i jos 2 cm uz rubove. Stavite kalup u frizider 4.Istresite sir u veliku zdjelu i mijesajte drvenom kasikom dok ne nastane glatka smjesa, minuta otprilike. Zatim dodajte secer i brasno i opet mijesajte dok se sastojci fino ne sjedine. 5.Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, i nakon svakog dodavanja mjesajte dok se jaje fino ne umijesi sa sirom.( 20ak sec) 6.Dodajte vrhnje za šlag, dok ne postane jednolicna smjesa. 7.Izvadite kalup iz hladnjaka te izlijte punjenje na podlogu od keksa. Kalup stavite na tepsiju i stavite u pećnicu. Pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 120 stupnjeva pa pecite još oko sat i pol vremena – dok se torta ne stvrdne, a sredina bude još uvijek malo mokra i mekana. Bitno je da se torta ne ispeče previše jer će onda popucati kad se bude hladila! 8.Kad je gotovo, nožem pažljivo odvojite tortu od ruba kalupa (kako torta ne bi popucala dok se hladi) 9.Ostavite tortu da se ohladi, a onda kalup prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 24 sata. (Mislim da moze i manje, kod mene se hladila 6 sati) Za preliv sam skuhala jagode sa secerom i kad izvadim komad na tanjir onda prelijem prelivom. Moze bilo koje voce.
|
|
|
|