RE: Torte (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


IvanaTz -> RE: Torte (7.2.2011 14:33:15)

IZVORNA PORUKA: palachinken

Napravila sam ferrero, po ovom gore receptu (uglavnom)
I fenomenalna je! Doduše, ja sam je pojeftinila, pa umjesto mascarpone sira stavila dukatela sirni namaz, a umjesto nutelle takovo premium eurocrem.
I prerezala sam uspješno biskvit na tri dijela, hvala dadada :)))

Samo jedan sitni detalj, primjetila sam da se pri rezanju, kriške lome na ovim dijelovima sa mrvljenim keksom, pa trebam skontati neku opciju da tortu na tim dijelovima polijepim.
Gosti su zadovoljni, a ni meni nije mrska,  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/pujs.gif[/image]



[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] zar nije savrsena?! ali mislim da bi ti s nutelom bila jos bolja! a to za keks, treba ga definitivno manje stavljati, ono 100 g u receptu mi se cini puno, ako ga manje stavis zalijepi se fino za kremu i onda se ne rastavlja, ja cu tako sljedeci put...




Niina -> RE: Torte (7.2.2011 14:50:04)

IZVORNA PORUKA: palachinken

Niina, probaj ovaj ledeni vjetar u čokoladnoj varijanti, ja sam radila po ovom receptu:
http://www.coolinarika.com/recept/cokoladni-ledeni-vjetar/
i uspio mi je. Dobar je i voćni, ali čokolada je čokolada [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Krema je od žumanaca pa bi izdržala fondan, samo je napraviš duplo više pa natrackaš kolač okolo, umjesto šlaga. Ovakav pravougani kao na receptu baš bude visok, meni bio skoro 15cm, a i to mi je dobro za fondant.
Sretno!
I mojoj svekrvi i sverku  je rođendan slijedece sedmice, u dan razlike, pa cu im ovo napravit [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



ti predlazes da ne stavljam onaj slag nikako? meni ovo izgleda ekstra, samo bih napravila sav od cokolade i naravno vise nje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] a nisam nikad prekrivala fondanom pravougaone torte imal ko kakav link za to?
ovu tortu su svi svekrvi za rodjendan pravili [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] mogla bi se zvati svekrva torta [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Niina -> RE: Torte (7.2.2011 14:55:11)

jos nesto jel ovaj secer u prahu ili onaj sitni sto ide u kore?




palachinken -> RE: Torte (7.2.2011 15:59:14)

IvanaTz torta je fantomska, a tek krema je nešto posebno. Kombinacija sira i eurokrema je zanimljiva, drugačija, preukusna, a lako se napravi, nema fulanja. A i kore s nesquickom. Svi su oduševljeni. I da, keksa sam inače stavila manje, ali slijedeci put cu jos smanjiti, pa malo utapkati u kremu.

Niina, fondant ti se ionako razvalja ko jufka pa ti je svejedno sta prekrivaš ispod. Ja bih zamijenila taj šlag okolo kremom, jer ne moze fondan na šlag. A malo bih ga stavljala unutra, između kora. I to bi čokoladnom kremom namazala tortu okolo, kad je bal, nek je maskembal :D
Kod mene je mala rerna, 50cm šporet, pa je i pleh manji, mislim 35x35 tako da mi je ostalo viška smjese za koru, a puno kreme pa je otišlo u visinu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]Šećer - obični, najobičniji i to 300gr a ne 30 kašika, ne voljem preslatko :D





Niina -> RE: Torte (7.2.2011 16:29:47)

IZVORNA PORUKA: palachinken

IvanaTz torta je fantomska, a tek krema je nešto posebno. Kombinacija sira i eurokrema je zanimljiva, drugačija, preukusna, a lako se napravi, nema fulanja. A i kore s nesquickom. Svi su oduševljeni. I da, keksa sam inače stavila manje, ali slijedeci put cu jos smanjiti, pa malo utapkati u kremu.

Niina, fondant ti se ionako razvalja ko jufka pa ti je svejedno sta prekrivaš ispod. Ja bih zamijenila taj šlag okolo kremom, jer ne moze fondan na šlag. A malo bih ga stavljala unutra, između kora. I to bi čokoladnom kremom namazala tortu okolo, kad je bal, nek je maskembal :D
Kod mene je mala rerna, 50cm šporet, pa je i pleh manji, mislim 35x35 tako da mi je ostalo viška smjese za koru, a puno kreme pa je otišlo u visinu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Šećer - obični, najobičniji i to 300gr a ne 30 kašika, ne voljem preslatko :D


ista [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  hvala na savjetu






Dinkica -> RE: Torte (7.2.2011 17:29:04)

Mi u subotu slavimo rođendanku akoBogda, definitvno pravim ferrero, pogotovo poslje pozitivnih iskustava i fondan na kraju ali ovaj put fifi po minjinom uputsvu.




kleoopatra -> RE: Torte (8.2.2011 21:24:45)

znal iko gdje mogu kupiit BUMBA za tortu jestivu sliku, ili gdje ima kupiti takve torte




mamine oci -> RE: Torte (8.2.2011 21:25:52)


IZVORNA PORUKA: kleoopatra

znal iko gdje mogu kupiit BUMBA za tortu jestivu sliku, ili gdje ima kupiti takve torte

jestive slike imas u Bingo e sad neznam tacno koji likovi sve imaju...




Hanady RR -> RE: Torte (8.2.2011 21:26:22)

IZVORNA PORUKA: kleoopatra

znal iko gdje mogu kupiit BUMBA za tortu jestivu sliku, ili gdje ima kupiti takve torte


ima torta takva, narućiš kod naših umjetnica....[sm=smiley36.gif] samo ne znam doakle si[sm=zmeden.gif]

pošaljem ti na PP al ti samo za sarajevo i tuzlu ako hoćeš naravno pomoći mogu[sm=smiley36.gif]




blur 77 -> RE: Torte (9.2.2011 12:48:50)

Hej zenske, dajte mi neki predlog za doooobru tortu, muzu mi je rodjendan, pa bih da ga iznendim, neki provjeren recept. Nesto sam citala po internetu, onako po sastojcima mi se ucinila zanimljivom NESTLE TORTA, ali ne znam da li smijem rizikovati. 




Crvena -> RE: Torte (9.2.2011 19:55:52)

IZVORNA PORUKA: IvanaTz

Nasla sam super recept, ova torta je ludilo... Poprilicno je skupa, ali nije zahtjevna za napravit i praavooo je dooobraaaa... Bomba od torte [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


[image]http://img37.imagefra.me/i51t/tokicivana/yg8t_5a6_ubcwi.jpg[/image]


FERRERO TORTA

·         Biskvit  5 kom jaja  100 gr čokolade  150 gr šećera  70 gr. brašno  1 kom. pecilnog praška  1 kom vanilin šećera  30 gr. krušne mrvice  3 žlice mljevenih lješnjaka  70 gr maslaca
    ·         Krema  50 dag sira mascarponea  1/2 l slatkog vrhnja Sania  40 dag nutele  100gr mljevenih lješnjaka(na krupnije)  100gr lješnjak napolitanki,nasjeckane
      ·         i još  200 gr čokolade za kuhanje  2-3 žlice ulja  1 dl toplog mlijeka  4 žlice nesquk-a

        Otopiti maslac i čokoladu na pari, pustiti da se prohladi.
        Žutanjke izmiksati sa šećerom, dodati brašno, p.p. v.š. mrvice, otopljenu čokoladu i snijeg od bjelanjaka.Kalup namastiti, posuti sa mrvicama, istresti smjesu i peći na 200*c oko 30 min.
        Pomiješati sir i nutelu, u to dodati šlag od slatkog vrhnja.Otopiti 200Gr čokolade sa uljem na pari, istresti u vrećicu za ukrašavanje, napravit čipku za ukras oko torte, ohladiti je u zamrzivaču.
        Ostatak čokolade ostavite, jer će Vam trebati za daljnje korištenje.
        Ohlađeni biskvit prerezati na tri kore.Prvu koru nalo namočiti sa nesquk-om(malo jačeg okusa),filati kremu, preliti u tankom mlazu čokoladu koja je ostala u vrećici, posuti malo mljevenih lješnjaka i napolitanki, te ponoviti postupak sve do gornje kore.
        Sa ostatkom kreme premažite tortu okolo i dekorirati je sa čokoladnom čipkom, koja se mora malo opustiti na sobnoj temp.ali ne previše, tek toliko da se može motati oko torte.
        Ja sam je napravila u dva djela, jer nemam tako veliki zamrzivač,pa sam je spojila.




        Imam slican recept. U posljednje vrijeme je cesto pravim, vise je nego dobra[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




        blur 77 -> RE: Torte (9.2.2011 20:59:21)

        Hvala na predlogu, draga, ali ja sam sad u Italiji, pa mi hvali dosta sastojaka koji trebaju za tortu npr ovdje nikako naci ne mogu pavlaku, ne znam da li imaju ove napolitanke i tako




        mala86 -> RE: Torte (11.2.2011 22:33:46)

        nemam pojma gdje da stavim ovo,pa cu na 2 mjesta samo da mi zenicanke vide [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

        treba mi dobra teta iz Zenice koja pravi tortice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image],i to mi je poprilicno hitno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]!kuma trebala-ne moze,ja se ne usudim,a poprilicno mi je hitno

        inace sam imala ja mislila provjerenu tetu,a ona mi za 1.rodjendan unutra skroz "svuserila"




        Dalil@ -> RE: Torte (11.2.2011 22:53:41)

        Mala, imas PP [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




        Anoniman -> RE: Torte (12.2.2011 20:56:05)

        Ima li koja online tortašica

        Ovi ukrasi od čokolade je li se prave samo od topljene čokolade
        ili se dodaje maslac
        ili ulje
        ili vrhnje ...
        Pošto sam naišla na milion različitih recepata samo su me zbunili, pa bi neki baš provjeren 100%




        Lalana -> RE: Torte (12.2.2011 21:16:23)

        Breskva ja sam provjereno topila samo cokoladu i onda pravila ukrase, ali mislim da dosta i zavisi od cokolade.
        A da stavis malo ulja, 4 kasike na 100 g neces pogrijesiti u slucaju da je cokolada kao "cement"




        Anoniman -> RE: Torte (12.2.2011 21:44:47)

        hvala lalana i još[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]...je li to bila čokolada za kuhanje ili mliječna čokolada?




        Lalana -> RE: Torte (12.2.2011 21:48:21)


        IZVORNA PORUKA: Breskva

        hvala lalana i još[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]...je li to bila čokolada za kuhanje ili mliječna čokolada?


        Ja sam radila sa cokoladom za kuhanje, ali obzirom da se one jako razlikuju(od firme do firme) Probaj jedan red cokolade same pa ako ne uspije dodaj ulja i vidi kako se ponasa.
        Ali ja mislim da ce uspjeti, ja sam u Sa radila sa Konzumovom cokoladom, proizvodi je Zvecevo, meni je bila odlicna




        Anoniman -> RE: Torte (12.2.2011 21:54:36)

        ej nisam sad uzela konzumovu a inače je kupujem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/grrr.gif[/image]...
        probat ću tako kako si mi rekla




        ivanak -> RE: Torte (12.2.2011 22:10:41)

        Mali savjet: ako kupuješ u Konzuma Standard čokoladu za kuhanje, sami šećer je u njoj pa eto tako da znaš da pripaziš sa šećerom.
        K plus čokolada za kuhanje je dobra i Bonita iz Tommy je dobra i Smješak iz Pema ( to su kod nas diskonti ).
        A ako kupujete u Lidla Finn ke ili Finn plus... nešto u tom điru, e ta je sa 50% kakaa i dosta je grka pa tu treba više šećera




        Lalana -> RE: Torte (12.2.2011 22:14:42)


        IZVORNA PORUKA: ivanak

        Mali savjet: ako kupuješ u Konzuma Standard čokoladu za kuhanje, sami šećer je u njoj pa eto tako da znaš da pripaziš sa šećerom.
        K plus čokolada za kuhanje je dobra i Bonita iz Tommy je dobra i Smješak iz Pema ( to su kod nas diskonti ).
        A ako kupujete u Lidla Finn ke ili Finn plus... nešto u tom điru, e ta je sa 50% kakaa i dosta je grka pa tu treba više šećera


        ivanak ja sam mislila bas na K plus, ali sam skraceno rekla Konzum, odlicna je i za jeloooo[sm=smiley1.gif]




        blur 77 -> RE: Torte (12.2.2011 22:52:35)

        Ja sam danas pravila Moskva snit, uh jedva cekam sjutra da probamo, pa vam javljam utiske, ali obecava mmmmm




        milenium -> RE: Torte (13.2.2011 0:15:02)


        IZVORNA PORUKA: Lalana


        IZVORNA PORUKA: ivanak

        Mali savjet: ako kupuješ u Konzuma Standard čokoladu za kuhanje, sami šećer je u njoj pa eto tako da znaš da pripaziš sa šećerom.
        K plus čokolada za kuhanje je dobra i Bonita iz Tommy je dobra i Smješak iz Pema ( to su kod nas diskonti ).
        A ako kupujete u Lidla Finn ke ili Finn plus... nešto u tom điru, e ta je sa 50% kakaa i dosta je grka pa tu treba više šećera


        ivanak ja sam mislila bas na K plus, ali sam skraceno rekla Konzum, odlicna je i za jeloooo[sm=smiley1.gif]

        čokolada ''konzum''od zvečeva i čokolada 'K plus'' od trgovačke marke Konzum su 2 različite čokolade.
        http://www.shop.djotlo.com/b_793.jpg

        http://www.proizvodi.net/Images/26/3850334021441/Active/3850334021441_xl.jpg




        ivanak -> RE: Torte (13.2.2011 8:20:08)

        e baš je dobra.
        ali inače zvečevo pravi za k plus. bar tako kod nas piše na čokoladi.





        bebacha -> RE: Torte (15.2.2011 8:21:32)

        sljedece sedmice trebam pravit tri torte.i jos neznam koje al najveci problem mi je torta za vrtic.koju djeca najvise vole[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
        dal pravit pjesak tortu ili neku s korama.
        naravno s fondanom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




        Stranica: <<   < Prethodna stranica  24 25 [26] 27 28   Sljedeća stranica >   >>