ziel -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj (28.5.2015 10:59:46)
|
IZVORNA PORUKA: rose IZVORNA PORUKA: ziel Nadjoh ovo na Google, jer me bas zanimalo, kopirala sa stranice RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH Status žene u postporođajnom periodu ŠtampaEl. pošta Objavljeno četvrtak, 16 Juli 2009 12:59 Pitanje: Selam Alejkum, Moja surpuga i ja, ako Bog da, očekujemo ubrzo prinovu. U sklopu priprema i edukacije za roditeljstvo, došli smo i do pitanja "40 dana poslije poroda u Islamu". Nažalost, na internet nisam mogao da nađem neki jači dokaz da je po Kur''anu ili Sunnetu, ovo obaveza muslimana, misleći pri tome na boravak majke uz dijete u kući prvih 40 dana. Molim vas da nas uputite šta je ispravno po islamu i da nam date neke argument iz Kur`ana i hadisa, koji će potkrijepiti ovu tvrdnju. Odgovor: Esselamu alejkum! Majka u postporođajnom periodu (nifas) ne može vršiti sljedeće ibadete: klanjati, postiti, učiti i dodirivati Kur''an, činiti tavaf, ulaziti u džamiju i boraviti u njoj, činiti sedždei tilavet te imati spolni odnos. Nifas traje sve dok krv otiđe iz rodnice. To traje približno 40 dana, ali može prestati i ranije. Što se tiče boravka u kući 40 dana, to nije obaveza niti o tome postoje neki šerijatski dokazi. Priča koja postoji o tome u narodu vjerovatno ima korijen u iskustvu, tj. da izlazak s djetetom u tom periodu može uzrokovati neke bolesti i sl. zbog osjetljivosti majke i djeteta u tom prvom periodu nakon porođaja. Period oticanja krvi i iscrpljenosti majke zbog poroda zahtijeva da se ne izlaže teretu izlaska bez potrebe (odlazak ljekaru i sl.). Zabrana izlaska nema vjersko utemeljenje. nisam ja ni rekla da to ima veze s vjerom... [sm=smiley1.gif] ja se sjecam izasla nakon mjesec dana, da maloj kupim odgovarajuci skafander za kontrolu..mene su tako kolejan bolila da sam mislila da cu se srusiti..a prosao mjesec [sm=smiley1.gif] Ne podrzavam ni ja izlaganje novorodjenceta tolikim ljudima, ipak svako od nas je bolovao ili boluje od nekih bolesti a bebe su osjetljive, ali eto najblizi se ipak smiju posjecivati, mislim nene i djedovi i tetke [sm=smiley1.gif] A isto tako sto kazes, sve zavisi od zene do zene kako je podnijela porod, nekima ipak treba tih 40 dana da stanu na noge...
|
|
|
|