Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 18:21:09
ziel
IZVORNA PORUKA: lala88
svasta procitah, malo skonta, danas ne funkcionisem. Ko je koga i odakle otjerao? Nemojte mi na domacice i ja sam to trenutno, nadam se da necu biti nakon sto se bebi rodi, a trenutno jesam sta cu kad nas pravnika ima i previse ZIEL i ja sam citala da je nuhalni 3 ok, zavisi u kojoj sedmici je mjeren jer on raste srazmjerno broju sedmica i sretan ti rodjendan sve najbolje, kod mene u 13+3 je bio 2,5 Veliko mahanje od mene i bebe
Hvala na cestitci... Jel se vidio spol kdo tvoje bebare? Meni dr. danas opet potvrdila da je muskic , cak mi je pokazala pišu
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 18:26:17
rose
IZVORNA PORUKA: ziel
IZVORNA PORUKA: rose
IZVORNA PORUKA: pandica
Ziel sretan rodjendan, sve najbolje i sretno na pregledu. Kud ces veci poklon od gledanja svoje bebice za birthday
sve hocu cesdtitat i zaboravim...ziel sretan rodjendan
Hvala drage moje Danas sam bila na kontroli, dopuna fetalnog. Sve kosti bebe su ok, nalaz krvi ok, imam nizak faktor rizika za te neke trisomije, ali nuhalni nabor je 3mm. Doktorica kaze da je malo iznad normale i preporucila amnio ili tripl. Ja rekla radije tripl. Ali sad guglam da je nuhalni 3mm normalan i da tripl test i nije bas pouzdan -bacanje para.
Sta mi vi kazete na to ? U dilemi sam...
meni je triple bio 1,7 i opet sam radila amnio...sad ne znam..cini mi se da on malo raste pa se smanjuje a da ga kasnije vise nije mjerodavno mjeriti...triple je statistika...sto ce reci ako dobijes 1:5000 znaci da ce jedna mama s tim rezultatom dobiti bebu s nekom trisomijom..e sad sve iznad 1:250 je nizak rizik...kod mene je u prvoj trudnoci bio 1:150 (NN bio 1,7) i amnio ok....ovaj put da sam radila triple bio bi garant 1:80 jer rizik raste s godinama..a NN je opet bio 1.7....tako da sam ja odmah isla na amnio
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 18:29:12
ziel
Ziel sretan rodjendan, sve najbolje i sretno na pregledu. Kud ces veci poklon od gledanja svoje bebice za birthday
Hvala drage moje Danas sam bila na kontroli, dopuna fetalnog. Sve kosti bebe su ok, nalaz krvi ok, imam nizak faktor rizika za te neke trisomije, ali nuhalni nabor je 3mm. Doktorica kaze da je malo iznad normale i preporucila amnio ili tripl. Ja rekla radije tripl. Ali sad guglam da je nuhalni 3mm normalan i da tripl test i nije bas pouzdan -bacanje para.
meni je triple bio 1,7 i opet sam radila amnio...sad ne znam..cini mi se da on malo raste pa se smanjuje a da ga kasnije vise nije mjerodavno mjeriti...triple je statistika...sto ce reci ako dobijes 1:5000 znaci da ce jedna mama s tim rezultatom dobiti bebu s nekom trisomijom..e sad sve iznad 1:250 je nizak rizik...kod mene je u prvoj trudnoci bio 1:150 (NN bio 1,7) i amnio ok....ovaj put da sam radila triple bio bi garant 1:80 jer rizik raste s godinama..a NN je opet bio 1.7....tako da sam ja odmah isla na amnio
A koliko imas godina? Mislim taj nuhalni 1,7 mm spada u normalan Hocu reci nije mi jasno zasto si radila amnio ?
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 18:34:00
rose
A koliko imas godina? Mislim taj nuhalni 1,7 mm spada u normalan Hocu reci nije mi jasno zasto si radila amnio ?
tada sam imala 33, NN 1,7 a triple test joj inace bila praksa..mislim da sve skoro rade triple ili je zbog toga sto sam bila blizu 35...e posto je triple bio 1:150 sto je visok rizik, isla sam na amnio
sad mi je 38, NN je opet 1,7....ali je meni sada na triple jos veci rizik jer isti raste s godinama...i preskocila sam ga i isla odmah na amnio
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 18:37:45
ziel
tada sam imala 33, NN 1,7 a triple test joj inace bila praksa..mislim da sve skoro rade triple ili je zbog toga sto sam bila blizu 35...e posto je triple bio 1:150 sto je visok rizik, isla sam na amnio
sad mi je 38, NN je opet 1,7....ali je meni sada na triple jos veci rizik jer isti raste s godinama...i preskocila sam ga i isla odmah na amnio
Aha, ja se nesto bojim amnio, radije cu izbjeci to ako ikako moze, ali mislim da necu ici ni na triple, jer sve bebine kosti, srce i nalaz krvi su ok a ovaj rezultat 3mm kako ja vidim spada u normalan... Bila sam se malo danas zabrinula ali sam razmislila vec kad sam dosla kuci... Kod nas u TK se sve placa, za sve te dodatne pretrage moras ici privatniku, pa i fetalni skrining i triple... Ne znam kako je u KS, ovdje privatnici samo grabe....
oni kazu da to nije ni double ni triple...a opet iz krvi gledaju neke biohemijske markere al nije bitno...ti si to odradila..zene koje su imale slican nalaz su isto zavrsile s daljim pretragama i to je to...ne oprecuj se
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 19:23:07
rose
da i svi biramo dokle cemo ici radi vlastitog mira...ti si ok i skontala si sta ne zelis (moja kuma isto tako je znala da nece raditi amnio...35/36 godina imala kad je bila trudna)..a ja sam opet morala do kraja radi vlastitog mira
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 19:26:42
lala88
ziel tad mi je prvi put rekao da je mozda djecak, ali nije bio siguran. Ma ziel nemoj se zamarati time, ako si odlucila roditi bez obzira sta ti testovi kazu, ne razmisljaj o njima, koja si sedmica i koliko dana? Mojoj sestri je i nuhalni i tripl test bio los i rekli da ce beba imati daunov sindrom, pa sve bilo ok, rodila zdravog djecaka
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 19:30:42
Carobno jutro
ziel, ja sam radila isti taj test sto i ti. Meni su vadili krv i to odredjivali sto si uslikala. Nisam se previse raspitivala sta je to jer sam znalla da cu ici na amnio poslije toga. I u mene je nalaz bio ok. Bitno je da ti odlucis sta zelis i da si mirna Ja sam radila amnio na preporuku ljekara radi ranijih izgubljenih trudnoca.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 19:32:14
ziel
ziel tad mi je prvi put rekao da je mozda djecak, ali nije bio siguran. Ma ziel nemoj se zamarati time, ako si odlucila roditi bez obzira sta ti testovi kazu, ne razmisljaj o njima, koja si sedmica i koliko dana? Mojoj sestri je i nuhalni i tripl test bio los i rekli da ce beba imati daunov sindrom, pa sve bilo ok, rodila zdravog djecaka
Moji nalazi i nisu tako losi,samo nuhalni na gornjoj granici ali spada u normalan, nego znate doktore oni da se ograde nadodaju vam nekih informacija da glava zaboli...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 19:35:27
ziel
IZVORNA PORUKA: Carobno jutro
ziel, ja sam radila isti taj test sto i ti. Meni su vadili krv i to odredjivali sto si uslikala. Nisam se previse raspitivala sta je to jer sam znalla da cu ici na amnio poslije toga. I u mene je nalaz bio ok. Bitno je da ti odlucis sta zelis i da si mirna Ja sam radila amnio na preporuku ljekara radi ranijih izgubljenih trudnoca.
Pa i ja bih naravno radila da sam u toj rizicnoj skupini ali nisam i od danas nastavljam samo redovnu kontrolu kod svoje dr. Blitvic. Imam dobar feeling sve ce biti ok.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 19:39:47
Carobno jutro
Pa i ja bih naravno radila da sam u toj rizicnoj skupini ali nisam i od danas nastavljam samo redovnu kontrolu kod svoje dr. Blitvic. Imam dobar feeling sve ce biti ok.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 19:40:03
lala88
ziel ti ne ides u dom zdravlja? Jer dr u DZ Zivinice je mojoj sestri napravila veliku frku zbog loseg nuhalnog, a bilo je opet sve ok. Znam da se duble i triple rade privatno, a amino na UKC.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 19:46:36
ziel
ziel ti ne ides u dom zdravlja? Jer dr u DZ Zivinice je mojoj sestri napravila veliku frku zbog loseg nuhalnog, a bilo je opet sve ok. Znam da se duble i triple rade privatno, a amino na UKC.
Nisam jos ni jednom u DZ otisla, jer sam zaposlena pa ne mogu cekati u redovima, sta cu, ovako se narucim nakon posla zavrsim u svoje vrijeme...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 19:54:06
lala88
moraces draga, jer nemoze ti privatnik dati uputnicu za porod, a u DZ ti nece dati ako barem tri puta neodes tokom trudnoce, odi jednom da te uvede u trudnicki registar i objasni dr da radis da nemozes dolaziti, odi kod onog Kavgica on ima i privatno i DZ pa ces moci ici privatno, a vodice te u DZ da ti moze dati uputnicu na UKC kad dodje vrjeme poroda
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 20:19:59
maksi
Ja sam se smorila, vodila djecake na sisanje i ja se usput osisala i isfenirala,malo smo prosetali pojeli sladoled i sada ih okupala osusilsa im kose te ih stavila u krevet i evo legla bas me potkocio stomak.
Sutra i ja idem doktoru opste prakse po uputnice za vadjenje krvi,a moram traziti i uputnicu za transvuziologiju da vadim krvnu grupu jer sam izgubila papir a nije mi uvedena u knjizicu.
Pricale ste o doktorima o prakse moja je neka smlata ali daje mi sve uputnice i recepte koje zelim tako da je meni odlicna a nista ne pita i ne komentarise
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 20:21:20
maksi
Ma draga sve ce biti u redu ne brini se,cestitam ti na djecaku
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj 21.5.2015 20:25:35
ziel
moraces draga, jer nemoze ti privatnik dati uputnicu za porod, a u DZ ti nece dati ako barem tri puta neodes tokom trudnoce, odi jednom da te uvede u trudnicki registar i objasni dr da radis da nemozes dolaziti, odi kod onog Kavgica on ima i privatno i DZ pa ces moci ici privatno, a vodice te u DZ da ti moze dati uputnicu na UKC kad dodje vrjeme poroda
Ne sikiram se ja za to, hitna uvijek moze dati uputnicu, ja radim takodje u zdravstvu pa se mnogo oko papirologije ne bakcem, bas sam u hitnoj (u kal.) radila 4 god.tako da nam je cesto znao u nocnoj dotrcati poneki nervozan otac trazeci uputnicu za zenu koja hoce da se porodi