*nur* -> RE: Šta bi trebalo izbjegavati? (7.4.2015 13:03:15)
|
a sada sam nasla i ovaj tekst,doduse iz 2007. godine, covjek nije više pametan[sm=smiley29.gif] "S obzirom da se ziva nagomilava u krvotoku i moze da prodre u placentu,eksperti preporucuju trudnicama da ogranice unos ribe na 340 g nedeljno.Njihov izbor treba da budu sardina,losos,pastrmka,oslic,skusa. Osim zive,u vodotokove dospevaju i druge potencijalno opasne hemijske materije-DDT,pesticidi i polihlorni fenoli.Ove materije se akumuliraju u masnom tkivu ribe.Zbog toga je veoma vazno pripremiti ovu namirnicu na odgovarajuci nacin jer je tako moguce smanjiti rizik od dejstva stetnih materija za 35%.strucnjaci preporucuju uklanjanje kozice i sto je moguce vise masnoce(koja se najcesce nakuplja u sredini filea,na stomaku i duz kicme).Potom ribu treba peci u rerni,u tiganju ili na rostilju ili kuvati na pari da se ukloni preostala masnoca.sok od pecenja ili tecnost u kojoj se riba pekla ili barila,treba baciti. Ukoliko cesto jedete salatu od tune,zamenite je obrokom od neke bele ribe,dimljenim lososom ili przenom pastrmkom. Mislite da je sveza riba kupljena u ribarnici ili na nekom drugom mestu najzdravija ili najcistija?Ipak,ova vrsta mesa retko podleze sanitarnoj kontroli,a ne mozete tacno da utvrdite ni njeno poreklo.zato su zamrznuta riba,kao i ona u konzervi,cesto bezbedniji izbor."
|
|
|
|