IZVORNA PORUKA: delilah
evo tablice
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Navike u prehrani i piću određuju naše zdravlje daleko izravnije nego što smo ranije pretpostavljali, osobitu vrijednost i značaj dobiva prehrana u trudnoći.
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] U trudnoći vrijede gotovo ista pravila kao i van trudnoće: - punovrijedna i raznovrsna prehrana
- prehrana bogata vitaminima i mineralima
- šećer i masnoća u što manjim količinama
- kuhinjska sol štedljivo
- proizvodi od cjelovitih žitarica svakodnevno
- ne pušiti.
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] U trudnoći osobito obratiti pozornost na sljedeće stvari: - ne uzimati alkohol
- tekućina u dovoljnim količinama
- ne svježe meso (opasnost toksoplazmoze)
- ne nekuhano mlijeko i produkti nekuhanog mlijeka (opasnost od listerioze).
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Za vrijeme trudnoće potrebe u kalorijama i hranjivim tvarima jedva da se povećavaju. Od 4. mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 - 300 dodatnih kalorija na dan. Ukupna količina unešenih namirnica ne treba rasti, osobito ne jesti za dvoje. Prednost dati namirnicama siromašnim u kalorijama, a bogatim u vitaminima i mineralnim tvarima (povrće, voće, krumpir, cjeloviti proizvodi žitarica, posno meso i riba, mliječni proizvodi). Dozvoljeni prirast tjelesne težine trebao bi se kretati između 11 i 15 kg.
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Vrlo je bitan ravnomjeran raspored unosa obroka. Izbjegavajte dulje periode gladovanja tijekom dana. Doručkujte dovoljno! Ne zaboravite male užine! Da biste sigurno pokrili dnevne potrebe u hranjivim tvarima uvjet je jedan topli obrok dnevno sa krumpirom, povrćem ili salatom te komadićem mesa ili ribe. - Uporabom jodirane soli možete spriječiti manjak joda. Dovoljan unos joda osiguraćete redovnim unosom morske ribe i mlijeka.
- Unos balastnih tvari (produkti cjelovitih žitarica, povrće) pomoći će protiv zatvora koji često nastupa u trudnoći.
- Dnevni unos tekućine trebao bi iznositi između 1 - 1.5 l. Povoljno djeluju mineralne vode kao i voćni, te biljni čaj bez šećera. Izbjegavajte jaku kavu, jak čaj, coca colu, fantu i sl.
Praktični savjeti:
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Mlijeko, mliječni proizvodi:
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Bjelančevine
Od 1. - 6. mjeseca trudnoće 400 - 500 ml/dan punomasnog mlijeka i 20 - 30 g sira
Od 7. - 9. mjeseca trudnoće 500 - 600 ml/dan punomasnog mlijeka i 50 g sira
Pasterizirano punomasno mlijeko, jogurt, kefir, kiselo mlijeko (
3,5 % masti)
Masni sir (Gouda, Edamer): osobito bogati kalcijem
Obrano mlijeko: manjak vitamina rastvorljivih u mastima (A,D,E,K)
Minerali: kalcij, fosfor, magnezij, cink, jod
Voćni jogurt, gotovi mliječni dezerti, kakao (šećer u visokim količinima, nizak sadržaj vrijednih masnoća)
Vitamini: osobiti vitamini A, B1 i B2.
Svježi sir i kvark (relativno siromašni kalcijem)
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Jaja
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Bjelančevine
2-3 jaja / tjedno
domaća jaja
Obratiti pozornost na dodatak jaja jelima i kolačima! Uračunajte ih u tjednu upotrebu!
Rijetki elementi
Vitamini
A, B2,D
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Meso i mesni proizvodi:
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Bjelančevine
Dnevno 100 - 120 g
(1 mala šnicla
= ca 100 g)
Sve vrste posnih mesa
Trajna kobasica
Minerali: željezo, cink
i bakar
U svinjskom mesu: vit. B1, u telećem
i živinskom mesu:
cink
Domaće kobasice: sadržaj masnoće ca 50%
Vitamini: osobito B1 i B6
Teleća jetra: Britanska istraživanja ukazuju da jetra posječno sadrži na 100 g 13 - 39 g vit. A (44.000-130.000 IE). Embrionalna oštećenja mogu biti izazvana u I tromjesječju trudnoće pri unosu od 25.000-40.000 IE vit.A/dan. Ova doza se dostiže već kod unosa 10 g teleće jetre/dan
Sirovo (tartar!) ili polupečeno (steak!) meso ne jesti. Izbjegavajte paniranje, panada upija masnoću!
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Kruh
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Balastne tvari
3-4 kriške kruha
na dan (=ca 150 g)
Kruh i produkti od cjelovitih žitarica
Bijeli kruh
Rijetki elementi
Svaki drugi dan porcija zobenih pahuljica (30 - 40 g = 3-4 velike žlice)
Zobene pahuljice, pahuljice od cjelovitih žitarica
Toast
Vitamini: B1, B6, folna kiselina
Kifle i žemičke
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Krumpir
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Bjelančevine
Dnevno 3 krumpira srednje veličine
(ca 150-200 g)
Kuhani krumpir
Pommes frites
Balastne tvari
Krumpir pire
Zapečeni krumpir ili krumpir pripravljen na masnoći (veće količine manje - vrijednih masnoća)
Vitamini
B1, B2, C i rijetki elementi
Knedle ili njoki od krumpira
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Riba
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Bjelančevine
Svaka 2 tjedna
1-2 porcije riba
(oko 150-200 g)
Morska riba, osobito bogata
u jodu
Heringa, makrele
i jegulje: visok sadržaj masnoće
Jod
Po mogućnosti ribu ne panirati!
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Masti
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Buter: vitamini rastvorljivi u mastima A, D, E, K
Dnevno ca. 30 g butera/margarina
i ca. 10 g ulja
(1 velika žlica)
Uobičajene vrste butera i margarina, ulje
od suncokreta: visok sadržaj linolske kiseline, ulje od žitnih
klica
Masti: nizak sadržaj vitamina rastvorljivih u mastima, kao i linolske kiseline
Margarin: vitamini
A, D, E, K, linolska kis.
Nevidljive masti: u kobasicama (trajna, kao i domaća kobasica), majonezi, kod fritiranja (pommes, čips), u kolačima (lisnato tijesto) i slatkišima.
Praktični savjet: Buter upotrijebiti kao namaz, za kuhanje i pečenje uzmite margarin, ulje za salatu - ulje ne zagrijavati na visokoj temperaturi zbog gubitka linolske kiseline
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Povrće
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Rijetki elementi
Dnevno:
100-200 g povrća
i 1 porcija svježeg povrća
Paprika, mrkva, sve vrste zelja, špinat, brokoli, endivija, poriluk, luk,
petersilija
Konzervirano povrće (povrće iz limenke ili staklenke)
Balastne tvari
ß-caroten (provitamin A), vitamin C, folna kiselina
Folna kiselina je osobito osjetljiva na visoku temperaturu, stoga povrće nikada kuhati da bude posve mekano!
Svaku vrst povrća dobro oprati prije upotrebe!
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Voće
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Rijetki elementi
Dnevno:
100-200 g svježeg voća
i evtl.
1 manja čaša prirodnog đusa
Svježe voće, ovisno o god. dobu, zimi citruse, prirodni đus
Grožđe i banane (veoma kalorično voće!)
Balastne tvari, osobito svježe voće
Voćni sokovi i nektari (Voda i šećer)
Vitamini: folna kiselina, vit.C
Konzervirano voće (velik sadržaj šećera!)
Voće je osobito pogodno za male međuobroke (bolje nego kolač ili slatkiš).
Voće ili prirodni đus možete po ukusu miješati s mlijekom ili jogurtom.
Prije uporabe voće dobro oprati ili odstraniti ljusku.
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Tekućina
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Održavanje ravnoteže tekućine, kao i funkcije bubrega
1-1.5 l dnevno (uključujući
juhe i mlijeko)
Mineralna voda, biljni i voćni čaj bez šećera
Sve vrste napitaka s dodacima šećera: voćni sokovi i nektari, cola, fanta, jaka kava, jaki crni čaj
[image]http://www.poliklinika-harni.hr/images/navig/buletic.gif[/image] Slatkiši, kolači, sladoled
Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju
Neželjene kalorije iz finog brašna, šećera i masti!
Po mogućnosti izbjegavati!
Nažalost ne mogu Vam ništa preporučiti!
Bombonijera, čokoladni bomboni, punjene čokolade, gotovi dezerti.
Šećer koristiti veoma štedljivo! Med nema prednost u odnosu na šećer!
Umjesto slatkiša uzmite svježe voće ili voćnu salatu, malu porciju müslija, čašu mlijeka ili čašu prirodnog đusa.