Sladjusna -> RE: Šta bi trebalo izbjegavati? (24.5.2012 11:44:02)
|
IZVORNA PORUKA: Dalia_88 Pozdrav drage trudnice.. Zanima me koliko je cest problem sa listerijom na podrucju BiH. Ja iskreno nikad nisam cula da je neko imao problema u trudnoci zbog bakterije ali eto strah me da jedem namirnice koje navode kao kriticne. Nazalost to su sve namirnice koje sadrze kalcij i vitamine koje su bas neophodne u trudnoci. (Mlijecni proizvodi, kupus, zelena salata itd. steta da ih ne jedem [sm=smiley13.gif]) Poz Dalia_88, Ja sam imala problema sa listerijom, u prvoj trudnoci, koja je zavrsila spontanim upravo zbog te bakterije... U drugoj trudnoci sam pazila sta jedem. Kupus svjezi nisam nikako jela, salatu, povrce, voce doooobro operi po nekoliko puta (gulila sam koru od paradajza i svega ostalog sto moze da se oguli) Od mlijecnih proizvoda NIKAKO domace, samo iz marketa, pasterizovano, mlijeko, jogurt. Sto se sireva tice, niposto nemoj one pljesnive (od toga sam je i fasovala najvjerovatnije) zatim mozarela, feta...tvrde sireve poput livanjskog, trapista, edamera mozes slobodno. Mesa se cuvaj takodje, iskljucivo svjeze jedi, ako danas napravis npr. sniclu pojedi je odmah, ako ti odstoji u frizideru do sutra nemoj je jesti, daj je muzu [sm=smiley36.gif] Od mesnih preradjevina nemoj nista...sladoled takodje nisam jela. Jaja dooobro ispeci ili skuhaj. I, da dasku na kojoj rezes meso, povrce ili sta vec dooobro operi jer se moze bakterija razviti i na toj povrsini. Nadam se da sam ti pomogla, zelim ti ugodnu trudnocu i zdravu bebicu[sm=smiley1.gif] I, da rodila sam zdravu krupnu djevojcicu, znaci nista joj nije falilo od hrane koju nisam konzumirala! Sretno! Ako te jos nesto zanima, pitaj.
|
|
|
|