neca77
|
Eh da krenem redom... Kolostrum mi se nije mnogo javljao ni u prvoj trudnoci, mozda po koja kap, dva ili tri puta. Odmah poslije poroda grudi su mi se upalile, ukljucili su mi antibiotik, svo je mlijeko nestalo, tako da sam ja samo koji dan pokusavala da dojim, ali od upale mlijeko nije ni izlazilo... Kad mi je upala sanirana, pod lijevom miskom, napipala sam sama sebi "lopticu", uzasno se prepala i vec sljedece jutro bila kod radiologa. Od tada, pa i dan danas, redovno pregledam grudi. Naime s mamine strane, imam kako to dr. kaze crtu s pozitivnim malignitetom, na zalost. Inace, ta "loptica" je bila cista velicine narandze, pa su mi ponovo ukljucili antibiotike da se smanji upala ciste. Pracenjem tih promjena u mojim grudima, dr. mi je rekla da su mi grudi cisticne, da te ciste nastaju i nestaju stalno...Tako sam u septembru bila na redovnoj kontroli i dr. mi je rekla da mi jedna cista na lijevoj dojci pritisce mlijecni kanal sto bi moglo stvarati probleme kod dojenja. Znajuci da sam nakon prve trudnoce prosla pakao, po pitanju upala i cisti u grudima, dr. me je trazila da dodjem na jos jedan pregled kad udjem u deveti mjesec kako bi vidjela kako se ta cista razvija i da li i dalje pritisce taj kanal. Pregled bih trebala proci 03.12. Dalje... Kontrakcije, ni u kom smislu nisam osjetila, sad ne znam jel to na zalost ili na radost. Prvu trudnocu nisam ni osjetila. Termin sam probila. U 4h ujutro me probudila voda, u 6h sam bila u lokalnom Domu zdravlja, tacnije u Hitnoj, gdje mi je dezurna babica rekla da sam otvorena 2 prsta i da cu se poroditi do 14h. Obzirom da je snijeg padao, i da je cesta bila ledena, savjetovala nam je da odmah idemo za Zenicu. U Zenici smo bili prije sedam, ja sam inzistirala da idemo negdje na kafu, jer sam kontala sedam je i smjena je doktora, pa dok se to zavrsi. Bolove nisam imala, napon ili sta vec. U bolnici smo bili oko dvadeset do osam, odmah su me obradili i poslali u predradjaonu. Tad sam vec bila otvorena 4 prsta, ali nista drugo... I svaki put kad bi me pogledali, ja sam se sve vise otvarala, ali ni napone, ni bolove nisam imala. U pola dvanaest mi je sestra rekla da idem piskiti ako trebam i odvela me u radjaonu. Ukljucili su mi drip, u sekundi sam osjetila i bolove i napone istovremeno, koje sam u par minuta zaboravila, jer je moja djevojcica bila rodjena vec u 11.47h. Krevetici, kolijevke... Moja djevojcica od prvog dana spava u kreveticu u kojem sam i ja spavala prije trideset godina . Iz porodilista je iznesena u jastucetu u kojem sam i ja davno, davno. U tom jastucetu je spavala prvih mjesec, mjesec i po dana. Ona je zimsko dijete i taj jastucic je bio dovoljno topao za moju bebicu...Kasnije dekica i sl....ali kad se beba pocela samo okretati, vrtiti po krevetu, pocela sam je stavljati u vrecu za spavanje, pa i dan danas. Za mene je to spas, jer ne mislim je li otkrivena, je li joj hladno, puse li joj i sl. Ima predobrih pamucnih vreca za spavanje, tanjih i debljih, razlicitih velicina...Ja bih to svakom preporucila. Ogradicu za krevetic, takodje preporucujem. Ja je imam od prvog dana, mada mi i nije trebala kao sto je to vec neko napisao dok se beba nije sama pocela okretat, jedino zbog hladnoce, ili propuha i sl. Posto moj mali vrag se strano vrti, spava na glavi i sl. ta ogradica stvarno dobro dodje. U Zenicu u porodiliste se moze unijeti po dolasku na porod - knjizica zdravstvena i trudnicka, uputnica, spavacica, papuce, peskiri, stvari za licnu higijenu, maramice vlazne, ulosci, mobitel, punjac, casa, valjda nisam nesto zaboravila, kifle, stapici i sokic. Sad se mora donijeti i paket pelena za bebu, a kad dodju po tebe u porodiliste, tad donose, opremu za bebu i tvoju gardarobu. Sad posto cekam drugi porod, skontala sam da cu ponijeti one babylove podloge za presvlacenje, jer ma koliko ulozaka da stavis ispod sebe, i koliko god da se brises, opet je krvi po svuda, pa se nadam da ce i te podloge pomoci.... Nadam se da vas nisam utusila