BebeLina -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar (16.10.2014 5:23:56)
|
no idea, dobrodosla. Volim price sa sretnim krajem, nadam se da ce i tvoja biti takva :) Sto se tice ljubomore djece. Moj brat ima dvoje male djece s vrlo malim razmakom izmedju njih, i bili su bas zabrinuti. Medjutim, evo sad, 5 mjeseci poslije prooda, situacija je super! Na pocetku je bilo katastrofaaaaa, ali oni su ocit primjer da stvari mogu krenuti na bolje. Mnogo rade sa "starijim" djetetoom. Ovo sam stavila pod navodnike, jer tetkin pilic ima tek dvije godine i 5 mjeseci. Znaci ucestvovoao je u presvlacenju, igranju, objasnjavali smo mu zasto seka place, zasto se smije, koje igracke voli.. I uvijek ga isticali kao odgovornog i pristojnog bracu koji ce svoju seku cuvati kad porastu. Ne znam u kakvim sredinama zivite, ali okolina je jako bitna, usudila bih se reci i bitnija od porodice u ovim situacijama. Roditelj nikada nece povrijediti svoje starije dijete, bar nece svjesno, ali najgore je kad ti dodju gosti pa se sjate oko krevetica male bebe i tepaju, hvale. U tim situacijama je bitno reagovati i skrenuti paznju na starije dijete, tipa "pogledajte sto se mamin veliki sin danas sredio... Danas je pospremio svoju sobu".. itd... ako je palilo s ovako malim sincicem kao kod mog brata, s vasim starijim momcima ce upaliti jos sigurnije. Ja sam jucer isla u polikliniku da otvorim porodiljsko odsustvo i da radim svoj prvi CTG :) Iako sam u devetom mjesecu, na CTG su me narucili slj sedmice. Zbog promjena raspolozenja, mnogo me nervira okolina... Vec sam jako osjetljiva na dijete i nacin na koji mu se tepa. Pripisat cemo to hormonima, mada... ovdje se radi o mojim zivcima. Citala sam nedavno ovdje temu "mnogo me nervira kad svekrva is vekar uzmu dijete u ruke".. (specificna i mnooooogo duboka tema), imala bih svasta na tu temu dodat... Brinem se...
|
|
|
|