milenium -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar (15.10.2014 2:44:55)
|
ženice ja ne mogu da spavam,neće san na oči pa neće... probudila se prije sat i samo se vrtim. za strije...evo ja se dosad nisam ničim mazala i nemam nijedne(dosad) bebelina,kad bi iz straha svi tražili cr onda bi svaka žena rađala na cr. tebi je prva beba koliko sam upratila i razumljivo je da imaš tremu(strah od nepoznatog i sl). da ti je druga trudnoća pa da si prošla neku traumu(kao npr marincii-3 puta kiretaža itd onda bi se možda i dalo razmišljat o cr).strah je normalan, imam ga i ja iako mi nije prva beba. ruku na srce,ja bih na cr jer sam imala težak porod,kod mene čim trudovi krenu,dok su još na 5 min ja ne mogu ni da hodam ni da pričam...užas.a i sitna sam.nemam široke bokove tj nemam ih skoro nikako[sm=smiley36.gif] pa me baš evo zanima kako to da neke žene idu na procjenu zdjelice da vide hoće li moći na prirodno ili ne ? kod nas to ne postoji,niti mi je itko to spominjao. a ja kad sam čula za to,čudila sam se pa kako sam ja onda uopće rodila ovako uske zdjelice(ako to ima veze s građom[sm=zmeden.gif]) evo sinoć sam baš čitala o indikacijama za cr pa ću kopirat tekst: koje su sve indikacije za carski rez i u kojim je slučajevima to jedina mogućnost poroda: " Apsolutne indikacije su one kod kojih je vaginalni porod nemoguć i uvijek se porod mora dovršiti carskim rezom. To su nisko sijelo posteljice, prijevremeno odljuštenje posteljice (abrupcija), uska zdjelica, disproporcija u veličini djeteta i zdjelice, ispadanje pupkovine, prijeteća i započeta djetetova patnja pri nezrelom nalazu, poprečni položaj djeteta, abnormalni stavovi glavice, prijeteći razdor maternice, zdjelični tumori". Postoje i situacije kada je vaginalni porod teoretski moguć, no zbog sigurnosti majke i bebe ipak se preporučuje operativni završetak trudnoće. Primjerice, relativne indikacije su prethodni carski rez, prethodne operacije na maternici, distocija, produljeni porođaj više od 12-18 sati, teška preeklampsija, eklampsija, stav zatkom kod prvorotke, zadak i veliko dijete, višeplodne trudnoće, stav zatkom prvog blizanca, kondilomi u rodnici, infekcija HPV-om i herpesom u trudnoći. Kao i kod svake operacije, i kod carskog reza moguće su komplikacije poput ozljede susjednih organa (krvnih žila, crijeva, mokraćnog mjehura, mokraćovoda), a moguće su i male posjekotine djeteta prilikom otvaranja maternice ili pak jako nekontrolirano krvarenje koje zahtijeva transfuziju krvi. Moguće komplikacije uspješno se sprječavaju rutinskom upotrebom preventivnih lijekova (npr. antibiotici, heparin) i mjera (urinarni kateter, restrikcija unosa hrane) neposredno nakon operacije. "Moramo imati na umu da su sve navedene komplikacije iznimno rijetke i da su neke jednako tako moguće i tijekom vaginalnog poroda", ističe iskusni porodničar. Što se tiče mogućih komplikacija za bebu, beba nije izložena dodatnim rizicima u usporedbi sa spontanim porodom. Jedino se, objašnjava liječnik, kao posljedica opće anestezije može javiti pospanost i odgoda početka spontanog disanja novorođenčeta. To ili razlozi zbog kojih je operacija bila potrebna na prvom mjestu, povremeno zahtijevaju produljeni medicinski tretman.
|
|
|
|