Bambi09 -> RE: Razgovori u ocekivanja beba -Juli (3.7.2014 9:08:13)
|
IZVORNA PORUKA: Ilhana RR Ljubicice, ja sam jednom od jedne mame dobila komentar "Lahko je tebi odgsjsti dijete po islamu u Svedskoj, ovdje je to ne moguce" a to me je bas ono skrhalo jer je zena iz Gorazda a znam kakvi su gorazdani sto se tice vjere i da licno ona zivi nekoliko metara od dzamije al eto po njenom je lakse meni koja zivim u zemlji koja za sve svoje ne uspijehe krive nas muslimane. Al svi cemo mi pred Allaha jednog dana, neka svako radi kako njima odgovara a mi kako nama. Na zalost moja Ilhana moram se sloziti s tvojom mamom. Evo moja cura je od prosle godine krenula u mekteb. Nije da joj nisam dala ranije, vec je upisivala u drugom mektebu ali je hodza nista ispitivao nije samo joj zadavao zadace i nikako nije mogla da se uklopi da ide sa svojim vrsnjacima, a nije se vala ni on trudio da je ubaci u grupu koja je odgovarala njenom uzrastu. Helem djetetu nije bilo interesantno i odustane. Eh kako se napravila Kayserija to je nama bliza dzamija i kao pripadamo tom dzematu, krene ona samnom te na teravije, te malo po malo, privolim ja nju opet. Bogme krenem i ja da obnovim gradivo i lagano evo dosla sam do Kur'ana. Kad sam proljetos dobila diplomu za zavrsenu sufaru, vidi ona da je to pravo te hoce i ona. Hvala dragom Bogu za par mjeseci je zavrsila prvu godinu i bas je hodza pohvalio kako je dosta znala a i brzo je savladala novo gradivo i stigla da na vrijeme zavrsi prvu godinu. Eh, sve to uz Boziju pomoc mi fino i lijepo zavrsimo, ali okolina, krenuvsi od moje porodice pa komsiluka prijatelja tamo ovamo, svi vidim da se kao podsmjehkuju kad ja to spomenem. Helem, odustala sam od spominjanja, jer ne razumiju ljudi da nam se sve lose desava zato sto nema vjere i morala. Nema vise stida. Nema postovanja. A to se uci kroz vjeru. Rekla sam da cu svoju djecu upucivati u vjeru koliko god budem mogla i necu dozvoliti da mi bilo ko stane na put u tom pogledu. Neka se i smiju neka i prigovaraju neka i pokusavaju odvratiti nas, ali ja cu ustrajati uz Boziju pomoc. Evo i Nane je vec poceo se interesovati da bi on isao u dzamiju. Pitala sam hodzu rekao je da je ipak jos mali, ali na jesen da ga mogu dovesti pa da vidimo kako ce se ponasati. Ja ga vec ucim kratkim surama, ali ne forsiram previse jer jos nije poceo cisto da prica, jos uvijek mu je sve na C. Ja sam svima cudnovata i luda bila sto sam trudna isla svako drugo vece u dzamiju na namaz, pa ostajala po sat vremena radi ucenja sufare, pa poslije i Kur'ana, ali nisam se obazirala na to. Zahvaljujem Bogu dragom sto mi je muz izlazio u susret i nikad nije prigovorio, samo mi je jednom rekao da se ne forsiram ako osjetim da ne mogu. I eto, otisla sam na prvu teraviju i vidjela da stvarno vise ne mogu pa cak ni sa stolice, stomak me bolio cijelu noc. Nadam se i molim Boga da ce mi oprostiti sto ne klanjam, postiti ne smijem ni pomisliti. Ali zato svako vece odvojim sat - dva pa ucim u Kur'anu. Oduzih ja ko hodza teraviju [sm=jezicek.gif]
|
|
|
|