RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodica i partnerski odnosi

Poruka

Galicia -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (20.8.2014 16:46:46)

.Zena je navaljivala ko rogonja daj da ona ide iz zajednice, pa kako god..On je imao posao al nije bio stalni, a govorio je da ako Bog da ce kupit stan cim bude malo bolja situacija tj.dobije stalni posao..al jok ona ila daj odvoji se, odvoji se..a volili se..al je njoj neko opasno punio glavu..

Svaki normalan covjek bi navaljivao da ide iz zajednice. I cuj neko punio glavu?
Opet cu pomenuti, da nema te sile koja bi me natjerala da zivim u zajednici, taman i da su dvije kuce u istom dvoristu. Osim bolesti, da moram voditi brigu o svojim roditeljima, onda da.

Amelaa RR -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (20.8.2014 16:55:33)

Postujem.Svako ima pravo na svoj izbor,misljenje i suocavanje s problemima izazvanim istim.

jasmin -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 17:11:08)

IZVORNA PORUKA: Galicia

Na kraju krajeva nije pod moranje da roditelj mora nesto djeci ostaviti. Ja ne ocekujem od roditelja nista,a ako sta ostave hvala im velika.

I da.
Snaha i zet bi mi bili zadnje osobe kojima bi nesto ostavila. [sm=jezicek.gif]

Pod moranje je, pravilo je [sm=smiley1.gif]. I to oboma, ne samo sinu, ježim se na te običaje.

Mi smo trenutno u kući roditelja mm, a jedva čekamo imati nešto svoje aBd.

minja_ -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (20.8.2014 17:29:34)

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR
Kako god..oni se razveli, on se ponovo ozenio...sad su kupili stan..i opremaju...

Inat mi nikad nece biti jasan. Tako je moj rodjak nakon vjencanja doveo suprugu u isto domacinstvo sa roditeljima - otprilike, kao da curu iz Radiceve dovede u Dejcice. Oboje u drzavnim firmama dobili posao za stalno, plate nadprosjecne, ali se sin nije mogao odvojiti od mame. Svaki dan putovali na posao 30 km. Ona insistirala da nadju stan u gradu u kojem rade, da zive sami. On nije htio. Razvedu se. On se ozeni, ode sa drugom suprugom u PUNICINU kucu da zivi!!! Prva supruga se vise nikad nije udala. Stvarno nije papak bio, vec samo glup.

edith -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (20.8.2014 20:58:59)

grozđe to sam i ja htjala reći, da zagrljaj i poljubac i fina riječ mog brata znače puno više od bilo kakvog sprata i para. materijalno ja ne jurim, bitno mi da imam za koliko toliko normalan život.
azra i ADI i ja ću svom sinu reći da razguli ako bude imao koliko toliko stabilan posao i ako mu ja budem mogla prvo obezbijediti bar za namješaj. ja sam se doselila u novi grad, raspisan konkurs za posao na neodređeno, dobijem na određeno, znači totalno razočarenje, plaćaj kiriju, plata manja nego u mom rodnom gradu, vode mi dolazilo 30KM paušala itd. a mužu plate ni pod razno, a mjesečno mu treba oko 300KM samo za njegove potrebe na poslu. ja svojoj svekrvi itekako zamjerim, jer nas nikad nije upitala imamo li za kiriju, a jednom čak 3 dana nismo imali za kruh, sreća pa bilo malo brašna, pa su se pekli uštipci i mazao đem, a njoj je bilo bitno samo da je ona rahat. i danas, kad nemamo ja zovem svoju mater koja uvijek pošalje. i da, uselili smo se u stan u kojem nije bilo skoro ništa pa smo sve na rate kupovali.
mi smo htjeli kod njegovih, jer nismo znali kako će njemu biti na poslu, pa ni meni, a i da se uštedi malo, pa možda kad da ručak napravi, a ne da se smrzajem kad dođem s posla dok naložim vatru i stan se zagrije. sebična je, ali sad mi i ne treba niti želim nešto njihovo.

Galicia -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (20.8.2014 21:24:08)

ja svojoj svekrvi itekako zamjerim, jer nas nikad nije upitala imamo li za kiriju,

Nije vas ona udala, sestro draga.

Vi ste htjeli da se vjencate i zivite zajedno, prema tome vi se i snalazite. Ne ulazi se u brak grlom u jagode, niti se pocinje zajednicki zivot ako nemas hljeba. I ne zivi se na racun drugih.
Isto tako ne mogu ja sad stancati djecu i cekati ko ce mi ih odhranjivati. Nigdje veze.

jasmin -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (20.8.2014 22:06:35)

IZVORNA PORUKA: Galicia

ja svojoj svekrvi itekako zamjerim, jer nas nikad nije upitala imamo li za kiriju,

Nije vas ona udala, sestro draga.

Vi ste htjeli da se vjencate i zivite zajedno, prema tome vi se i snalazite. Ne ulazi se u brak grlom u jagode, niti se pocinje zajednicki zivot ako nemas hljeba. I ne zivi se na racun drugih.
Isto tako ne mogu ja sad stancati djecu i cekati ko ce mi ih odhranjivati. Nigdje veze.

Tako nekako.

Obično, da se žena brine i stalno nešto pita u vezi s kirijom, mi bismo rekli kako žena ne da disati.
Ne daj Bože iskušenja, ali da nemam, ne bih zvala mamu nikad. Ne daj Bože iskušenja, kažem opet !

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 22:14:16)

IZVORNA PORUKA: edith

AAvalon kako da ja prodam ili iznajmim sprat kuće u kojoj moj brat živi?! da meni treba taj sprat za život, moji bi roditelji meni dali, i jesu nam nudili da se to sredi i tu da živimo, ali mi nažalost ne živimo u istom gradu. pitanje je hoće li moj brat ikad naći posao i imati "normalan" život, a ja hvala Bogu i sa kreditom pristojno živim od svog rada. ja u toj kući još imam svoju sobu i imaću je i onda kad ja sama kažem da je ne želim više. da je to kuća u kojoj ne živi moj brat, možda bi je poslije roditelja prodali i podijelili, mada ja mislim da ni to ne bi bilo. moji roditelji poljoprivrednici su meni osigurali najbolje obrazovanje od kojeg imam pristojnu platu i hvala im. a moj brat će se brinuti za njih kad odraste i kad oni više ne budu mogli raditi. ne postoji iznos koji bi mu se mogao platiti za to, a još da otimam, nema smisla. moj brat je moje sunce [sm=smiley1.gif] i trudiću se da mu i pomognem koliko mogu u životu. meni je i dovoljno kad on mene nazove i pita kad ću doći. moji roditelji su hvala Bogu mladi i ako Bog da živjeće još dugo da uživamo u zajedničkim trenucima. moj brat je još mali, ali jače sunce ne grije...
Bravo o tome se ja ovdje raspravljam i raspravljam, istog smo mislenja [sm=smiley36.gif]

Hanady RR -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 22:26:40)

Covjece a svi zivi i svkrve i svekrovi i mame i babr s vi imovinu zivih djrlite li djelite medju bracim i sestrama...ja bi se toknula namah kada bi zivot zivjrla da racunam na imovinu majke svoje...da jr ona meni ziva i zdrava sve nek za zivota rasproda hvsla bogu ps i ja sebi ostvarim imetak ko ona svoj....i ona jr kredit imala i znoj osjetila i ttudna cimentu majstoru na kucu nosila...njeno je a ne moje i sestrino..,,

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 22:34:09)

O tome pricam Hanady. Nek se svako za svoje znoji.

edith -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 22:51:19)

Galicia i jasmin , ja sam htjela da živimo u gradu u kojem smo i ranije živjeli 4 godine kao momak i cura, ali eto kao neka on radi u firmi od oca i kao biće 2 plate, zato smo i doselili ovdje, nagovarali su ga, punili mu glavu. ja sam ostavila odličan posao da bi me ovdje gazili na poslu, a nisu mi tako govorili kad sam trebala doći. obećavali su mi svašta. moja svekrva je govorila prvo da će davati za kiriju da nismo s njima, da će kupiti namještaj pa ono, ovo, svašta je obećavala, a kad god je trebalo potegnuti za džep šuti ko zalivena. ja svom mužu dam da ima za "marendu", a on da svom ocu za cigare, gorivo itd, zato ne osuđujte, hvala Bogu da ne znate kako je. jedino sam se mami svojoj mogla obratiti, to je bilo par puta u početku, dok smo namještaj kupovali. hvala Bogu pa radim sad i dodatni posao, pa mogu i svom bratu kupiti ponešto, a i mamu malo obradovati.
meni je dobro što je i muž uvidio kako smo pogriješili došavši ovdje, ali gotovo je, ja svoj posao više ne mogu vratiti, to mi je bila dosad najgora poslovna odluka, dati otkaz tu.
ne zna se ona miješati kad su finansije u pitanju, osim kad njoj treba nešto kupiti. a zna me smarati pitanjima o djeci, iako sam joj rekla 100 puta da se te teme ne dotiče, jer ne ide, trudimo se, ali ne ide, a ona opet dolijeva sol na ranu.
ponavljam, žena generalno nije loša, ali ima tih svojih trzavica i jako se sebična.
Hanady RR to sam i ja napisala, da želim što duže da uživam u zajedničkim trenucima s porodicom, a od imovine ne želim ništa, oni će svom sinu ostaviti, a meni su i previše dali...
a i za muževe roditelje, mi smo odlučili da se ni tu ne miješamo, hvala Bogu imamo svoje sad [sm=smiley1.gif]

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 22:59:29)

Pa ispade da si se preselila zbog svekrve jer ti je obecavala kule i gradove.
Hajde nastsvi pisati, bas je zanimljivo. [sm=smiley36.gif]

Koliko ti je godina?

minja_ -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (20.8.2014 23:00:36)

IZVORNA PORUKA: jasmin

Ne daj Bože iskušenja, ali da nemam, ne bih zvala mamu nikad.

Jest to cudno, roditelje bih zadnje opteretila nekim svojim problemom, a zelim da se moje dijete moze potpuno pouzdati u mene, da nikad ne smije osjetiti da je mene iznevjerila zbog necega sto prolazi. I naravno, da se prvoj meni obrati, ne znam o cemu da se radi. I znam da moji roditelji isto ovako o meni misle, ali dzaba.

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (20.8.2014 23:01:53)

[Sadržaj poruke je obrisan]

edith -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 23:02:45)

Galicia, već sam par puta napisala da ne želim ništa od svekrve i svekra, ali nisu smjeli obećavati da bi im sin doselio ovdje, a onda ne ispuniti obećanja kad su dobili što su htjeli. kiriju sam spomenula, jer je ona obećala ju plaćati, a nijednu nije platila. i taj posao što je dobio, više bih voljela da nije, ni zdravstveno nema, da ne pričam da više potroši na poslu nego što dobije.
moja mama živi za svoju djecu i jedino se na nju i oca mogu osloniti, al ne daj Bože da zatreba opet.

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 23:06:04)

Edith, put pod noge i za svojom srecom. Muzu daj ultimatum, vratite se tamo gdje ste bili sretniji, dok je jos vrijeme.

jasmin -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (20.8.2014 23:08:35)

IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: minja_

Jest to cudno, roditelje bih zadnje opteretila nekim svojim problemom, a zelim da se moje dijete moze potpuno pouzdati u mene, da nikad ne smije osjetiti da je mene iznevjerila zbog necega sto prolazi. I naravno, da se prvoj meni obrati, ne znam o cemu da se radi. I znam da moji roditelji isto ovako o meni misle, ali dzaba.

Psiha valjda. Imaš osjećaj ako tražiš od roditelja da im time govoriš da u nečemu nisi uspio. Dijete u tebi tako misli. Roditelj u tebi to o svom djetetu nikad ne bi pomislio. [sm=smiley1.gif]

Ne, kod mene nema tu pozadinu, nego onu da nikada ne želim da ih rastužim i da nakon toga često misle 'Bože, da li ima sad?' Radije sve pokušati prije toga.

edith -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (20.8.2014 23:09:54)

IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: minja_

Psiha valjda. Imaš osjećaj ako tražiš od roditelja da im time govoriš da u nečemu nisi uspio. Dijete u tebi tako misli. Roditelj u tebi to o svom djetetu nikad ne bi pomislio. [sm=smiley1.gif]

Najteža stvar mi je bila uzeti od roditelja, a najlakša njima dati.
Znam da je i njima teško kad od mene uzmu, moram ih nagovarati, ali bude mi drago jer im sad mogu nešto priuštiti.

edith -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (20.8.2014 23:23:13)

Galicia, ja sam sretna i ovdje, pogotovo otkako je moj muž shvatio da se jedino na mene može osloniti, svojima ode u "goste". sad mi je najbitnije da roditeljima i bratu pružim bar malo onoga koliko su oni meni. oni ne traže ništa, ali ja se divno osjećam kad mogu nešto im priuštiti, a najdraže im je što im češće dođem i uživamo skupa.
roditelji traže samo naše vrijeme, to im je najveći poklon. (i naravno, da smo sretni mi)

edith -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (21.8.2014 7:12:35)

dobro jutro [sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (3.9.2014 11:05:05)

Da li prihvatiti život u zajednici sa svekrom i svekrvom a ne željeti ga ni pod razno ili se razvesti od čovjeka kojeg volim svim srcem i dušom i s kojim imam dijete i tako se riješiti zajednice?
Ima li uopšte u ovakvoj situaciji sretnog rješenja? Jer on ne bih da ide..

MicoTico -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (3.9.2014 11:17:51)

IZVORNA PORUKA: Anoniman

Da li prihvatiti život u zajednici sa svekrom i svekrvom a ne željeti ga ni pod razno ili se razvesti od čovjeka kojeg volim svim srcem i dušom i s kojim imam dijete i tako se riješiti zajednice?

Ne željeti u zajednici zato što voliš da ste sami(kao i svi,valjda) ili zato što je život u zajednici postao nesnosan (neko te sustavno maltretira i sl)?

Anoniman -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (3.9.2014 11:29:09)

IZVORNA PORUKA: MicoTico

Ne željeti u zajednici zato što voliš da ste sami(kao i svi,valjda) ili zato što je život u zajednici postao nesnosan (neko te sustavno maltretira i sl)?

Iskreno, želim da budemo sami jer oni su uvijek tu i jako im je dosadno i ako mi nije do sjedenja s njima pušu se i preko djeteta - što ti ne dolaziš nama i slično. Svaki izlazak iz kuće znači ujedno da ću sresti njih jer su vječito vani i moram proći kraj njih, tako da i ne izlazim nikako. A u sve što radimo svjesno se miješaju, kad su vidjeli da ne pali preko mene, onda su nastavili samo preko muža. Ne rade mi ništa strašno, ali za mene je i ovo psihička tortura. Treba mi prostora a tu ga nemam nimalo.

MicoTico -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (3.9.2014 11:34:49)

Ne rade mi ništa strašno,.........
Treba mi prostora a tu ga nemam nimalo.

Morala sam ti iscjepkati post[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 
Zbog ovog ovdje nikad, ali nikad ne bih ostavila osobu koju toliko volim (kako ti navodiš).

ananas_ze -> RE: Zivot u zajednici -Molim za pomoc (3.9.2014 19:24:46)

ova anonimna nema problema, nego ih pravi [sm=smiley36.gif]
poslozi to malo drukcije i uzivaj uz voljenog covjeka!

Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>