RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodica i partnerski odnosi

Poruka

muaaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:45:28)

IZVORNA PORUKA: Galicia

Mm ne bi imao nista protiv da zivi sa mojim roditeljima, ali ja ne dam.

Ili sam ja rasla negdje drugo, ali kod mojih roditelja ne prednjace muska djeca. Odrekla bih se roditelja onog momenta kad bi mi rekli da bratu daju vise od mene, jer je musko. Tita mi.

ovo ne bih mogla ni zamisliti od mojih,zaista...

muaaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:48:14)

IZVORNA PORUKA: mina23

IZVORNA PORUKA: Mirkica

ja ne razumijem sto ce meni pola kuce od mog oca , da moj otac ima dviej kuce , vise stanova onda ok svakako bih uzela da mi ko da , posto ima jednu u kojoj zivi moj brat s djecom i roditelji, posto moj brat djeli i dobro i zlo u toj kuci s mojim roditeljima ja licnooo ne bih nikada prihvatila da uzmem sprat od mojih roditelja .
Sta cu aj s tim spratom mm ne bi niakd ostavio svoju kucu i isao da bude u kuci mojih roditelja a slabo zanm da igdje zet zivi u kuci kod punca . Eh drugo da moj brat ima svoju kucu a roditelji svoju pa onda bi mi bilo ok da ja uzemm pola ovako ne .

Bravo Mirkica o tome pricam cijelo vrijeme, dal je mladji brat il stariji nebitno bas o tome pricam ali eto Muaaa voli neki kapric i raspitivanje ko ima sestru itd... Imam zaovu i nebi mi smetalo i volim je kao sestru jee se slazemo odlicno i nikad nebih dopustilla ja kao snaha , nedaj boze da se razvede i ostane bez iceg, zna da u nasoj kuci ima dom kao sto ga je za vijeka roditelja imala i tako ce ostati zauvjek!

ma hebe se muiii imas li ti zaovu i co,tvoja prica mi je uho zaparala da se sestri ne daje kuca i tako....

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:50:20)

IZVORNA PORUKA: muaaa

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Neznam sta vam nije jasno? Lijepo kazem da koliko ja znam da se to na nasim prostorima jos praktikuje od davnina da se mladjem sinu ostavlja kuca ili se raspodjeli sve pravedno !
Znaci ja kao kcerka se udam i imam kucu muzevu i sad treba da trazim i bratove pola kuce??? ne znam stvarno sta ne razumijete ali ja kazem ili podjeliti pravedno ako se ima mogucnosti ili kako se i do sad radilo.
Uglavnom neka djele kako ko hoce. Pa vi citajte ovaj moj post i po 10 x, svako ima pravo na misljenje ali treba biti realan.
A taj komentar tipa " znala si gdje se udajes" stvarno sad ja citam i nije mi jasno, pa kao vi ste znale 100% gdje sta i kako vas ceka kakva vam je svekrva u dusi i svekar itd???? eh sad pocinje taj primitivizam...

sve jasno kao dan!Ti okreces vodu na svoj mlin.....ne skontah da li tvoj muz ima sestru?Sigurno se bunis jer ako ima sestru bojis se da ona ne dobije sprat ili polovinu kuce....namazana si ti....Ja sam sestra,moji roditelji su i moji kao i bratovi i moj otac me zakleo da MORAM uzeti pola kuce...i nemam sta dalje pisati a kakva je kod tebe ta teorija neznam.Mozda ni mojoj snahi nece biti pravo ali sta da radim,sta je, tu je...

muaaa kad da uzmeš taj dio kuće?
jel tvoj burazer koristi drugi dio kuće?
zašto ti sad ne koristiš svoj?

zašto brat ne čeka na korištenje a ti čekaš?

pitam ozbiljno

Zato sto meni sada nije potrebno da tu zivim,a buraz zivi u jednom dijelu,roditelji u drugom..

ja ne kontam ni ovu podjelu
sutra recimo imam sina ,on se oženi dobije etažu, kći se uda i ode nedje, nema etaže do daljnjeg

ja sam za da svak dobije svoj dio odmah po recimo zasnivanju odvojenog života od roditelja

recimo Ajša se uda ja joj na poklon dam sprat oslobodjen od lica i stvari,nek ona renta, dodje tu , izležava se, koristi kao ostavu , njena stvar

zašto bi recimo Esma dobila odmah etažu a Ajša ne, jer kao ova nema? pa ko danas ima? mislim....

kako okreneš god kćerke uvijek po Balkaskom u usporedbi sa sinovima su na nekom čekanju[sm=smiley36.gif]
biće nešto nekad, a Bgm sinovima se nekako odmah da dio,pod spikom pa oni nemaju gdje

no dobro, tako je kako je

neko će morati promijeniti ovaj poredak

Mirki nemorašti da živiš u tom stanu , rentaj ga i kupuj si cipele svaki mjesec[sm=smiley36.gif]
ti kao kći imašpravo na etažu,naravno akoti to pravo daju i roditelji i naravno akoti to pravo želiš

ja recimo želim,ne zato što nemam,ne zato što mi treba nego zato što sam ja u toj kući odrastala pored svojih roditelja, i sa svojom braćom,doživjela dobre i loše trenutke i ne želim da tu ikada budem gost!

da su moji starci misli drugačije povinula bi se, i nastavila s gorčinom dalje iz razloga kojeg navedoh

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:53:01)

Da.
I meni je to zasmetalo sto je ok da se muskom djetetu ostavlja a ne zenskom, jer zaboga zensko svakako izlazi iz kuce, njoj lafo ne treba.
Mislim ovakvi stavovi su se birvaktile praktikovali, zato i jeste zena potlacena bila zbog ovoga, naravno i puno drugih stvari.
Ali me jako iznenadjuje kad vidim da u 21 vijeku medju mladima je ovo jos uvijek u praksi. Pa zapitaju li se mozda da ce i njihova kcerka jednog dana biti tako tretirana? Meni ne bi bilo pravo. Ne zbog hebenog imanja, stana, kuce jer me to ne zanima, nego zbog favorizovanja muskaraca od zena, ta spolna diskriminacija mi smeta uzasno.

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:53:38)

Mm ne bi imao nista protiv da zivi sa mojim roditeljima, ali ja ne dam.

Ili sam ja rasla negdje drugo, ali kod mojih roditelja ne prednjace muska djeca. Odrekla bih se roditelja onog momenta kad bi mi rekli da bratu daju vise od mene, jer je musko. Tita mi.

ovo ne bih mogla ni zamisliti od mojih,zaista...

Tita mi ti to neće ni reći

nego nešto vako: on nema gdje sad,pa ćemo vidjeti

ti sad imaš,lakše je tebi i sl

al u biti je pozadina muškobanjasta [sm=jezicek.gif]

ovo sve kao neki primjer,neupućeno lično vama

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:55:39)

mene hebe tab na laptopu,često ne stigne razdvojiti riječi pri brzom kucanju

a i muaa je počela da psuje[sm=smiley36.gif] aha

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:56:03)

Muaaa vidim vec sve znas "od prilike" o meni pa reko da se i ja informisem o sebi malo, gdje koji mlin vuce itd....
Galicia razumjela si sve, ok ako se rastanem i ako sam u doobrim odnosima sa svojim bratom zasto mi on sam nebi dao da zivim ako vec nemam gdje? Za mene je logicno da bi me moj brat i snaha primili jer sam insan prije svega.
A ako ja insistiram na pola kuce pored eto opet kazem muzeve kuce u kojoj zivim i svadjam se i frkisem itd... onda i kad bi se rastala i dosla zivjeti u " svoj dio" mislite da bi imala mirnu savjest pored brata s kojim nepricam i skojim sam se posvadjala.
I daj molim vas manite to mladji brat ili ne, ok mozda sam se pogresno izrazila ali vi pravite od toga kao da sam rekla da se kcerki treba odreci pa pobogu i ja sam kcerka mislim stvarno.

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:58:15)

IZVORNA PORUKA: Mirkica

ja ne razumijem sto ce meni pola kuce od mog oca , da moj otac ima dviej kuce , vise stanova onda ok svakako bih uzela da mi ko da , posto ima jednu u kojoj zivi moj brat s djecom i roditelji, posto moj brat djeli i dobro i zlo u toj kuci s mojim roditeljima ja licnooo ne bih nikada prihvatila da uzmem sprat od mojih roditelja .
Sta cu aj s tim spratom mm ne bi niakd ostavio svoju kucu i isao da bude u kuci mojih roditelja a slabo zanm da igdje zet zivi u kuci kod punca . Eh drugo da moj brat ima svoju kucu a roditelji svoju pa onda bi mi bilo ok da ja uzemm pola ovako ne .

Bravo Mirkica o tome pricam cijelo vrijeme, dal je mladji brat il stariji nebitno bas o tome pricam ali eto Muaaa voli neki kapric i raspitivanje ko ima sestru itd... Imam zaovu i nebi mi smetalo i volim je kao sestru jee se slazemo odlicno i nikad nebih dopustilla ja kao snaha , nedaj boze da se razvede i ostane bez iceg, zna da u nasoj kuci ima dom kao sto ga je za vijeka roditelja imala i tako ce ostati zauvjek!

Mirki griješi

zašto bi u porodičnoj kući bila gost? u kući gdje je ona rasla?
zašto bi njena djeca tu kad dodju bili gosti, koji se ustručavaju otvoriti frižider npr

a bratova djeca, brat i snaha bili domaćini?? ja to ne bi željela[sm=smiley36.gif]

Visnja RR -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:59:05)

svakom njegov dio i mirna Bosna ...i Hercegovna [sm=smiley1.gif]

Mirkica -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:00:11)

Da.
I meni je to zasmetalo sto je ok da se muskom djetetu ostavlja a ne zenskom, jer zaboga zensko svakako izlazi iz kuce, njoj lafo ne treba.
Mislim ovakvi stavovi su se birvaktile praktikovali, zato i jeste zena potlacena bila zbog ovoga, naravno i puno drugih stvari.
Ali me jako iznenadjuje kad vidim da u 21 vijeku medju mladima je ovo jos uvijek u praksi. Pa zapitaju li se mozda da ce i njihova kcerka jednog dana biti tako tretirana? Meni ne bi bilo pravo. Ne zbog hebenog imanja, stana, kuce jer me to ne zanima, nego zbog favorizovanja muskaraca od zena, ta spolna diskriminacija mi smeta uzasno.

ja da imam kcerku i sina cini mi se da bi prvo nju osigurala a onda sina cini mi se da bih tako , al kod mene se zna sigurno da nece niti jedan samnom zivjeti ni u kuci niti u komsiluku, ja volim svoj mir svak sebi pomoci koliko mozes kad ja umrem i muz mi djeli sto je ostalo i da imam ne znam sta ne bih voljela d aovo ikad bude tema izmedju moje djece igla tebi igla tebi , jer u suprotnom stvara se mrznja ali akzem to je drugo samonom nece zivjet niko , u BIH se zivi brine o roditeljima i slicno (ko zivi ) i onda te svekrva zajase od prvog dana jer si valjd aduzna da je trpis ostavice ti kucu aaaaa ma vilu da mi ostavi ja bih svoj mir..

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:00:24)

Muaaa vidim vec sve znas "od prilike" o meni pa reko da se i ja informisem o sebi malo, gdje koji mlin vuce itd....
Galicia razumjela si sve, ok ako se rastanem i ako sam u doobrim odnosima sa svojim bratom zasto mi on sam nebi dao da zivim ako vec nemam gdje? Za mene je logicno da bi me moj brat i snaha primili jer sam insan prije svega.
A ako ja insistiram na pola kuce pored eto opet kazem muzeve kuce u kojoj zivim i svadjam se i frkisem itd... onda i kad bi se rastala i dosla zivjeti u " svoj dio" mislite da bi imala mirnu savjest pored brata s kojim nepricam i skojim sam se posvadjala.
I daj molim vas manite to mladji brat ili ne, ok mozda sam se pogresno izrazila ali vi pravite od toga kao da sam rekla da se kcerki treba odreci pa pobogu i ja sam kcerka mislim stvarno.

e baš si naivna
zašto bi nešto svoje halalila da bi sutra ovisila od nečije milosti?
snahine? bratove?
mislim , nemojte žene to sebi da radite

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:03:56)

Neznam kakve vi odnose sa bratom imate, ali Muzeva sestra ( Muaaa evo ima mi muz sestru ;)) kod nas nikad nije gost niti ce kad biti, zar se vasi osjecaji na papiru i kod notara stvaraju?? Imam sina i kao roditelj cu se potruditi da mu ostavim nesto od cega ce moci poceti, a kad bi imala kcerku nebih ih razdvajala nikad i isto i njoj bi dala nesto od cega moze poceti i na sta se uvjek moze vratiti, a prvo bi izmedju njih gajila osjecaje da zive jedno za drugo i da sami izmedju sebe neprae razlike ni u cemu!

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:04:11)

Bravo veco.

Znaci rastanes se i onda trazis milost od bivseg muza ili brata da negdje kod njih se uvalis.
Ma jebi ti to.

Posle razvoda se sve prodaje i pare dijele, i neka svako radi sta god pozeli s njima.

Mirkica -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:05:54)

Bravo veco.

Znaci rastanes se i onda trazis milost od bivseg muza ili brata da negdje kod njih se uvalis.
Ma jebi ti to.

Posle razvoda se sve prodaje i pare dijele, i neka svako radi sta god pozeli s njima.

a zasto s emora o nekom zavisiti aman nedao BOg da azvisim od sprata u ocevoj kuci niti da cekam bilo ciju milostinju .

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:06:27)

ja imam super odnos sa bratom al bi se roknula kad bi morala njega da pitam dal mogu da noćim u porodičnoj kući
isto bi se roknula da on mene pita

zamislite sada,muž me istjera i ja sa djecom dodjom da molim brata i snahu da me prime na koji dan u kuću u koju sam ja odrasla[sm=smiley36.gif]

grohotom se smijem

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:09:02)

Na kraju krajeva nije pod moranje da roditelj mora nesto djeci ostaviti. Ja ne ocekujem od roditelja nista,a ako sta ostave hvala im velika.

I da.
Snaha i zet bi mi bili zadnje osobe kojima bi nesto ostavila. [sm=jezicek.gif]

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:09:49)

Ok neka sam naivna, primitivna i kako vec hocete, fkt nekad mislenje treba zadrzati za sebe! Budite mi pozdravljene sve ,
Anoniman uzmi tog svog muza i idi kod brata u " svoj dio" kod svoih ( e ova vam bi se verzija sigurno bolje svidjela) ...... [sm=smiley36.gif] uzass

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:12:20)

ja imam super odnos sa bratom al bi se roknula kad bi morala njega da pitam dal mogu da noćim u porodičnoj kući

zamislite sada,muž me istjera i ja sa djecom dodjom da molim brata i snahu da me prime na koji dan u kuću u koju sam ja odrasla[sm=smiley36.gif]

grohotom se smijem

Jel pricas o bratu ili strancu ili komsiji?
hmmm ne razumijem zaista.. cuj moliti brata, kako god vi znate najbolje ;)

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:13:37)

Neznam kakve vi odnose sa bratom imate, ali Muzeva sestra ( Muaaa evo ima mi muz sestru ;)) kod nas nikad nije gost niti ce kad biti, zar se vasi osjecaji na papiru i kod notara stvaraju?? Imam sina i kao roditelj cu se potruditi da mu ostavim nesto od cega ce moci poceti, a kad bi imala kcerku nebih ih razdvajala nikad i isto i njoj bi dala nesto od cega moze poceti i na sta se uvjek moze vratiti, a prvo bi izmedju njih gajila osjecaje da zive jedno za drugo i da sami izmedju sebe neprae razlike ni u cemu!

da ne bi bilo manjka poštovanja,da ne bi došlo do eventulanog raskola zbog protekcije i nepravednosti prema bilo kom djetetu odnosi i gledanje na istu mora da bude podjednako

nismo mi, braća i sestre, jedini koji ćemo donositi odluke o našem odnosu medjusobnom i te kako u većini njih će odigrati ulogu stav bratske i sestrinske djece i partnera,a oni će bolje vidjeti nepravdu od direktnih sudionika oodredjenoj stvari i odnosi će se trajno poljuljati, neko će reći zbog njive a razlog će biti dubok... zanemarivanje, omalovažavanje, degradacije nekog od braće i sestara

zato jednako i pošteno , i po želji roditelja prije svega

a ako se u milost mog brata zakleti i mogu u snahinu neka hvala ne bi [sm=jezicek.gif]
isto važi i za mm[sm=smiley36.gif] i za mene kao snahu, jel

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:17:54)

grohotom se smijem

Jel pricas o bratu ili strancu ili komsiji?
hmmm ne razumijem zaista.. cuj moliti brata, kako god vi znate najbolje ;)

samo me prati i sve će biti ok[sm=smiley36.gif]

recimo brat ti oženi sina i da mu onaj dio kuće koji je trebao da je sreće biti tvoj
i ti sad dodješ pohandrila se s mužem,kud ćeš s cvijetom u kosi??

par dana,i snaha ti pokaže vrata, a brat nije kući i ne divi il jest al se pravi da ne divi

sve su ti ovu mogućnosti

a budala se uzda u sreću[sm=smiley36.gif] i dobroćudnost , samilost i sl

a mogla si da igraš na sigurno

pa dodješ,otključaš svoj sprat , i ko pašinica, nit kom hvala nit kom ne hvala

zašto ti se ne svidja moja verzija?

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:20:22)

Na kraju krajeva nije pod moranje da roditelj mora nesto djeci ostaviti. Ja ne ocekujem od roditelja nista,a ako sta ostave hvala im velika.

I da.
Snaha i zet bi mi bili zadnje osobe kojima bi nesto ostavila. [sm=jezicek.gif]

oni su sporedne uloge[sm=smiley36.gif]
poželjno da se manje vidjaju [sm=smiley36.gif]

samo im viči jes[sm=jezicek.gif]

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:22:28)

veeseelaa hahahaha nasmija me pravo pravo ma hej volim te ahhahahahahahahahah, svidja mi se tad verzija i s tog aspekta to nism ni gledala [sm=bravo.gif]
haha sa cvijetom u kosi hahahahahhahahahhahaahha
[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:24:09)

[sm=smiley36.gif]

ma ajde baš se lijepo ipričasmo
helem ja podržavam svaku samostalnost, svaka ovisnost je muka, velika

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:25:26)

Smij se ti.
Mini je ovo sve realnost, a ne sega.
Ustvari ona ima problem, a ne anonimna. [sm=jezicek.gif]

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (20.8.2014 0:26:34)

Nego mi se porijeckasmo zbog Anonimne a od nje ni traga ni glasa[sm=zmeden.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley1.gif] [sm=smiley36.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>