RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodica i partnerski odnosi

Poruka

maza85 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (7.4.2014 11:45:03)

IZVORNA PORUKA: salmy

http://slkm.at/5660718 [sm=zz_mstickle.gif]

Zahebane sveki

[sm=smiley36.gif]

elmaL -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (7.4.2014 12:32:14)

IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa

Ja mislim da su zene generalno previse osjetljive pa sve nesto analiziraju, rasclanjuju na proste faktore, izvlace zakljucke iz nidje veze premisa...i onda stvore sebi problem gdje ga najcesce i nema.

Zene svekrve su u godinama kada ih hvata klimaks, na rubu su snage, bio sat otkucao, izmorile se od zivota...dodje snaha mlada, jedra, naivna, zelena, puna zivota i dokazivanja.
Dvije suste suprotnosti u startu.
Ako se ne postave tako da respektuju jedna drugu kao dvije najvaznije zene u zivotu njihovog muskarca, tesko njima, a i njihovom muskarcu.

Ova starija misli da sve zna jer je cijeli zivot prosla, sve stekla i ima pravo da svakog kroz iglene usi provlaci, a ova mladja nece da cijeni sto je ova znoj prolila za njena cetri zida gdje zivi, ne zarezuje je ni 2%, svaki savjet smatra gluposcu i petljanjem u zivot.

A samo kada bi bilo malo vise tolerancije, malo vise zacepljenih usiju, malo vise lijepe cehre...sve bi drugacije bilo.

Samo mali postotak je zaista zao, puno je vise dobrih namjera, nesporazuma i apriori odbacivanja.

sa svim recenim se u potpunosti slazem [sm=smiley20.gif]

mozemo mi svi uvijek naci nesto sto nam smeta ili je nekad zasmetalo kod sveki, mnogi komentari su mogli biti drugaciji i sl....al generalno mislim da je vise do nas sto te sitnice trazimo i razglabamo...pa i nase mame nam nekad povuku zivac, sigurna sam da svakoj od nas barem ponekad prokomentarisu nesto o odgoju djece, sto se kosi sa nasim misljenjem, ali eto pobogu znamo da nas mama voli najvise na svijetu, pa zar ce neko svojoj mami zamjeriti sto je dala nekad neki komentar koji nam nije bio po cejfu, ali ako je svekrva u pitanju e onda ipak vaze dvostruka mjerila[sm=zmeden.gif]

zadnja recenica je dobar zakljucak: Samo mali postotak je zaista zao, puno je vise dobrih namjera, nesporazuma i apriori odbacivanja.

Tidzi -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (8.7.2014 11:58:03)

Meni ide na zivce kad kaze neko da nam zivot ne moze niko uredjivati i da to radimo sami! Istina da ga sami sebi trebamo uredjivati! Ali kako da to ucinimo ako nas konstantno neko maltletira za svako sranje? Ima slucajeva npr. gdje svekrva puni glavu sinu protiv zene, pa tu onda gori kuca... Kako da onda krojimo zivot sebi, da zivimo svoj zivot u miru onako kako mi hocemo, pogotovo jos ako je muz jos tu negdje da ne zna ni sta, ni
Ko, ni kud...pa ne moze da stavi tackuö na sve to, jer po meni ON mora da rijesi neke stvari, a ne snaha. Sve dok snaha i sveki se kopkaju tako, sve ce biti gore i gore. Tako je kod mene bilo. Kad je muz reko neke stvari jasno i glasno svom ocu, ljutio se, nisu pricali, ali se dosta toga promjenilo.

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (8.7.2014 14:29:22)

Samo po kratkom postupku, okrenuti se svom zivotu, izbaciti negativne ljude iz svog zivota, i nastaviti ziviti mirno i fino.
Nekad se moraju napraviti drasticni potezi, za dobrobit svoje porodice.

Anoniman -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 15:06:45)

Ja zivim u zajednici takodje, na spratu kuce u kojoj zive (u prizemlju) svekar i svekrva. Ali da bi ista ta zajednica bila gore, u kući do (isto dvorište) živi od svekra brat i njegova supruga. Ludnica. Ja želim da se odijelimo i stvorimo nešto svoje. Imamo sada fina primanja i možemo to, ali moj muž jako odugovlači, kao da se još ustabilimo, polahko, ne možeš sve preko noći imati i za nekoliko godina. Imamo malo dijete od 3 god. Već se zna da će donji sprat kuće u kojoj živimo a u kojem su sada svekar i svekrva ostati muževoj sestri koja nije nimalo razumljiva žena. Jak konzervativac, a i ona sama ima 2 sina. Jako se puno muž i ja svađamo kada mu kažem da mi što prije moramo riješiti svoje stambeno pitanje jer nama i našoj djeci u tom spratu nije rješenje i tu se samo stvara prostor da i naše dijete sutra ima problem zajednice. ali moj muž čeka, kriva sam mu što mu to uopšte govorim i polahko, stvorićemo ali treba da prođe godina "dok se ustabilimo u poslu". Ne kužim. Ja smatram da kada dijete krene u školu sve postane puno teže.. Da li griješim ja ili on i ima li neko ozbiljan savjet kako ovo riješiti?

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 18:13:45)

Anoniman ja mislim da si ti u svakom slucaju u pravu, jer kasnije samo svojoj djeci otezavas i svadje su tu uracunate unaprijed!
Ako imate mogucnosti odvojite se i gradite sebi zivot sami, i ne razumijem danasnje razmislanje cuj cerki sprat, zar ne ide mladjem sinu kuca i tacka, ili raspodjeliti ali pravedno ali eto dans je sve naopako.

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 19:00:44)

Samo gore od ove anonimne koja je znala da ide zivjeti u zajednicu je mina sto misli da se ostavlja bilo sta mladjem sinu a ne kcerki.

R&T@ -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 21:43:17)

IZVORNA PORUKA: Galicia

Samo gore od ove anonimne koja je znala da ide zivjeti u zajednicu je mina sto misli da se ostavlja bilo sta mladjem sinu a ne kcerki.

Legendo...

Alma_27 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 21:48:25)

slazem se. ja sam dva-tri puta citala post mine23 da vidim jesam li dobro shvatila.

ladyblue RR -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 22:11:56)

[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Mirkica -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 22:57:27)

Gali u BIH ti je neko nepisano pravilo da kad ima skcerku i sina ostavljas sve sinu a nesto malo od svega das kcerki i da ja jos ne znam i nije mi poznato da je neko u BIH ostavio kcekri pola kuce pola sinu , ja ne kazem da se slazem s tim samo da je tako u Bosni bar u 90 % slucajeva .

Mirkica -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 22:58:58)

inac ja sam strogo protiv djelidbe bilo cije imovine nek svak sebi kuci ha ja , sto bi vesel arekla plati pa se klati :)))

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:20:04)

Neznam sta vam nije jasno? Lijepo kazem da koliko ja znam da se to na nasim prostorima jos praktikuje od davnina da se mladjem sinu ostavlja kuca ili se raspodjeli sve pravedno !
Znaci ja kao kcerka se udam i imam kucu muzevu i sad treba da trazim i bratove pola kuce??? ne znam stvarno sta ne razumijete ali ja kazem ili podjeliti pravedno ako se ima mogucnosti ili kako se i do sad radilo.
Uglavnom neka djele kako ko hoce. Pa vi citajte ovaj moj post i po 10 x, svako ima pravo na misljenje ali treba biti realan.
A taj komentar tipa " znala si gdje se udajes" stvarno sad ja citam i nije mi jasno, pa kao vi ste znale 100% gdje sta i kako vas ceka kakva vam je svekrva u dusi i svekar itd???? eh sad pocinje taj primitivizam...

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:25:31)

IZVORNA PORUKA: Mirkica

inac ja sam strogo protiv djelidbe bilo cije imovine nek svak sebi kuci ha ja , sto bi vesel arekla plati pa se klati :)))

uh jest vala
al ne znadoh za ova pravila da mladjem sinu idu imovina [sm=smiley36.gif]

ja sam za da svak sebi stvori,a ako se ima i nešto zajedničko ako ide super ako ne da ne pada mrtva glava zbog 50-100 m2

mm je eto napravio kuću sa svojim starcima i bratom, 4 etaže
naša je jedna i naše su dvije garaže, al je bašta zajednička , ulaz i co

sad za sad nemamo problema, svakako sutra i ne bi kćerkama kao udatim ženama savjetovala da žive u ovoj kući,moj savjet bi im bio da rentaju dio svoje kuće a žive kod muža [sm=smiley36.gif]
i da za onu lovu od kirije ćosaju, što bi rekli sandže il u prevodu uživaju

u slučaju da ispadne neki problem sa svekijevcima il djeverom mi bi iselili, i rentali naš dio, ha ja, ne bi se uopće nadurivala

mislim ne znam šta mm misli,al svakako bi bilo kako ja kažem [sm=jezicek.gif]

svekrve su inače, gledam okolo sebe,jako dosadne žene, nikako mi nije jasno šta se nekima desi s pameću pa nikako da sidju sa grbače snahi,ok dala si sinu sprat pa šta sad oće od snahe?? da joj isplati u pokornosti,u isšpijanju cjelodnevnih kafica ??? ne razumijem takav tip svekrva

kažem po 100 puta hB pa je moja mama o sebi pri sebi, nit bi živjela sa mojim burazerom niti sa mnom,hastal ti, hastal mi[sm=smiley36.gif]

o dosadjivanju snahi i zetu govora nema, ta sa nama razgovara i vidja se, uopće nema potrebu ni za heftičnim vidjanjem sa snahom i zetom[sm=smiley36.gif]

a moja sveki mene zaista gotivi, ono želi da bude sa mnom dobra,u toj dobroti nekad i pretjera, al meni ne bude krivo,bude mi glupo[sm=smiley36.gif] a ponekad smiješno[sm=smiley36.gif]

a dana nema da mi djeca il ja ne dobijemo poklon neki od nje, u hrani,odjeći, ostalim kućnim potrepštima i sl

dovoljno je da osjeti da bi Ajša nešto i već sutra je to tu

i ja je simpatišem, nastojim skuhati im ručak,počistiti im kuću i sl Jer na drugi način im se ne mogu revanširati obzirom da ona ima sve i svašta i sve bi joj drugo višak bilo, vidim da je na skuhanom ručku,kad dodje umorna s posla zadovoljna

naravno to ne radim svaki dan,ne bi da pomisli da ja to moram ;-)

muaaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:26:45)

IZVORNA PORUKA: mina23

Neznam sta vam nije jasno? Lijepo kazem da koliko ja znam da se to na nasim prostorima jos praktikuje od davnina da se mladjem sinu ostavlja kuca ili se raspodjeli sve pravedno !
Znaci ja kao kcerka se udam i imam kucu muzevu i sad treba da trazim i bratove pola kuce??? ne znam stvarno sta ne razumijete ali ja kazem ili podjeliti pravedno ako se ima mogucnosti ili kako se i do sad radilo.
Uglavnom neka djele kako ko hoce. Pa vi citajte ovaj moj post i po 10 x, svako ima pravo na misljenje ali treba biti realan.
A taj komentar tipa " znala si gdje se udajes" stvarno sad ja citam i nije mi jasno, pa kao vi ste znale 100% gdje sta i kako vas ceka kakva vam je svekrva u dusi i svekar itd???? eh sad pocinje taj primitivizam...

sve jasno kao dan!Ti okreces vodu na svoj mlin.....ne skontah da li tvoj muz ima sestru?Sigurno se bunis jer ako ima sestru bojis se da ona ne dobije sprat ili polovinu kuce....namazana si ti....Ja sam sestra,moji roditelji su i moji kao i bratovi i moj otac me zakleo da MORAM uzeti pola kuce...i nemam sta dalje pisati a kakva je kod tebe ta teorija neznam.Mozda ni mojoj snahi nece biti pravo ali sta da radim,sta je, tu je...

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:30:28)

ja imam mladjeg brata i mi porodičnu kući dijelimo po pola,zna se čije je šta
kasnije smo kupovali i neke zajedničke nekretnine i dogovorili se o korištenju, kako nam budu djeca rasla još ćemo podrobnije dogovoriti detalje

a ja ne znam za taj običaj mladjem sinu, znam za običaj gdje sve ide sinovima a kćerki ništa

vidim i moja snaha je tako prošla, roditelji joj imaju 3 etaže ,sinovima dali po jednu a u jednoj su oni
tako da vidim da nije planirana sad za sad, al to meni dodje zauvijek [sm=smiley36.gif]

za sve druge opcije kažem ne lipši magarče do zelene trave [sm=smiley36.gif]

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:33:13)

IZVORNA PORUKA: muaaa

sve jasno kao dan!Ti okreces vodu na svoj mlin.....ne skontah da li tvoj muz ima sestru?Sigurno se bunis jer ako ima sestru bojis se da ona ne dobije sprat ili polovinu kuce....namazana si ti....Ja sam sestra,moji roditelji su i moji kao i bratovi i moj otac me zakleo da MORAM uzeti pola kuce...i nemam sta dalje pisati a kakva je kod tebe ta teorija neznam.Mozda ni mojoj snahi nece biti pravo ali sta da radim,sta je, tu je...

muaaa kad da uzmeš taj dio kuće?
jel tvoj burazer koristi drugi dio kuće?
zašto ti sad ne koristiš svoj?

zašto brat ne čeka na korištenje a ti čekaš?

pitam ozbiljno

Mirkica -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:36:29)

ja ne razumijem sto ce meni pola kuce od mog oca , da moj otac ima dviej kuce , vise stanova onda ok svakako bih uzela da mi ko da , posto ima jednu u kojoj zivi moj brat s djecom i roditelji, posto moj brat djeli i dobro i zlo u toj kuci s mojim roditeljima ja licnooo ne bih nikada prihvatila da uzmem sprat od mojih roditelja .
Sta cu aj s tim spratom mm ne bi niakd ostavio svoju kucu i isao da bude u kuci mojih roditelja a slabo zanm da igdje zet zivi u kuci kod punca . Eh drugo da moj brat ima svoju kucu a roditelji svoju pa onda bi mi bilo ok da ja uzemm pola ovako ne .

Mirkica -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:37:02)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ja imam mladjeg brata i mi porodičnu kući dijelimo po pola,zna se čije je šta
kasnije smo kupovali i neke zajedničke nekretnine i dogovorili se o korištenju, kako nam budu djeca rasla još ćemo podrobnije dogovoriti detalje

a ja ne znam za taj običaj mladjem sinu, znam za običaj gdje sve ide sinovima a kćerki ništa

vidim i moja snaha je tako prošla, roditelji joj imaju 3 etaže ,sinovima dali po jednu a u jednoj su oni
tako da vidim da nije planirana sad za sad, al to meni dodje zauvijek [sm=smiley36.gif]

za sve druge opcije kažem ne lipši magarče do zelene trave [sm=smiley36.gif]

to je drugo ti i brat ste zajedno stavrali i ulagali .

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:37:57)

muaa
Dali sam namazana ili ne neka ostane moja stvar, eh sad sretno tebi sa tvojim djelom i kako kazes " sta da se radi" nekom gorko nekom slatko !
Nemam neke godine ali znam kroz price da se mladjem sinu ostavi vec postojeca kuca a ostalim sinovima see prave nove kuce itd..dali se jos praktikuje nemam pojma , ja sam kcerka pa sam dobila citavu kucu i moja sestra isto itd.. ali kad bi morala da uzmem od brata dio a imam svoju vec kucu nebih nikad!

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:38:11)

De me ispravi ako grijesim. Ali ti si napravila kucu i uselila muzeve roditelje sebe i muza i vi tu zivite, i ti to zoves svoje. Ok, da tvoje je.
Ili si se ti uselila u porodicnu kucu tvog muza i danas sutra da se rastanes vi to dijelite na muza, svekrva, svekrvu i ostale clanove?
Ili ides u kucu bratovu, jer fakat teoretski nemas nista svoje. Zar ne?

muaaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:38:30)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

IZVORNA PORUKA: muaaa

muaaa kad da uzmeš taj dio kuće?
jel tvoj burazer koristi drugi dio kuće?
zašto ti sad ne koristiš svoj?

zašto brat ne čeka na korištenje a ti čekaš?

pitam ozbiljno

Zato sto meni sada nije potrebno da tu zivim,a buraz zivi u jednom dijelu,roditelji u drugom..

veeseelaa -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:39:25)

A ne obratih se anonimnoj, nema smisla, jel

Anonimna apsolutno si u pravu,djeci ne treba stvaljati belaj za vrat,niti im neraščišćene račune ostavljati u nasljedstvo

nego ti zajedno sa tmkupi neki stan na kredit,rentaj ga dok tvoj sin ne poraste,pa kad on odluči da se ženi nekpšravo u stan odseli
a za taj dio kuće, gdje ste vi , njegovi interesi neće biti ogromni da bi za isti ginuo niti se hvatao za vratove, tako da ako bude sudjeno da i taj dio dobije a ako ne Bože moj, vi ste njemu obezbijedili mjesto stanovanje i njegova eventualna bol za izgubljenim dijelom kuće će biti neznatna u ovoj situaicji

Galicia -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:43:32)

Mm ne bi imao nista protiv da zivi sa mojim roditeljima, ali ja ne dam.

Ili sam ja rasla negdje drugo, ali kod mojih roditelja ne prednjace muska djeca. Odrekla bih se roditelja onog momenta kad bi mi rekli da bratu daju vise od mene, jer je musko. Tita mi.

mina23 -> RE: ZIVOT U ZAJEDNICI -MoliM ZA POMOC (19.8.2014 23:45:23)

IZVORNA PORUKA: Mirkica

ja ne razumijem sto ce meni pola kuce od mog oca , da moj otac ima dviej kuce , vise stanova onda ok svakako bih uzela da mi ko da , posto ima jednu u kojoj zivi moj brat s djecom i roditelji, posto moj brat djeli i dobro i zlo u toj kuci s mojim roditeljima ja licnooo ne bih nikada prihvatila da uzmem sprat od mojih roditelja .
Sta cu aj s tim spratom mm ne bi niakd ostavio svoju kucu i isao da bude u kuci mojih roditelja a slabo zanm da igdje zet zivi u kuci kod punca . Eh drugo da moj brat ima svoju kucu a roditelji svoju pa onda bi mi bilo ok da ja uzemm pola ovako ne .

Bravo Mirkica o tome pricam cijelo vrijeme, dal je mladji brat il stariji nebitno bas o tome pricam ali eto Muaaa voli neki kapric i raspitivanje ko ima sestru itd... Imam zaovu i nebi mi smetalo i volim je kao sestru jee se slazemo odlicno i nikad nebih dopustilla ja kao snaha , nedaj boze da se razvede i ostane bez iceg, zna da u nasoj kuci ima dom kao sto ga je za vijeka roditelja imala i tako ce ostati zauvjek!

Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>