Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.11.2009 10:33:53
Anoniman
IZVORNA PORUKA: enisa_sara
IZVORNA PORUKA: pingpong čaše za urin (čudno me gledaju u apoteci kad im kupim po 10 ovih čašica, ali one su tako praktične za zamrzavanje
Ja dosta toga ledim baš u ovim posudicama a najviše svoje mlijeko , super su i baš praktične
Ja uzimam one sa crvenim poklopcem od 100 ml, one druge (sa bijelim poklopcem) su manje (75ml). U njima zamrzavam isključivo sok (tj. kompot koji ostane od kuhanja voća. Dnevno, moja Esma popije 100 ml soka. Ne dajem joj više soka, jer joj u ovom uzrastu to nije ni potrebno.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.11.2009 10:37:22
Anoniman
I ja uzimam sa crvenim poklopcem a te male...... ja inače sve to (bez obzira što je sterilno) još jednom prokuham i operem na kraju pa su mi se te male istopile tako da ih više ne kupujem. Jest da sam ih, tako izvitoperene, iskoristila za povrće al sam rekla ne, ne nećem više one male. A pored toga još su i skuple za čitava 3 kf
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.11.2009 10:38:04
Anoniman
IZVORNA PORUKA: enisa_sara Super, hvala ti! Upravo iz razloga koji si navela, da ne razmišljam hoće li teta "po mom" skuhati, i ja planiram ovako praviti i mirna na poslu i bez razmišljanja Hvala još jednom!
Ujutro, u jedan lončić stavim voće, u drugi povrće i meso, a teta zna kad šta treba da joj da. Prije hranjenja, teta ima obavezu samo da podgrije hranu (koja se do vremena hranjenja već odmrzne)... i to je to : )
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.11.2009 10:40:10
Anoniman
IZVORNA PORUKA: enisa_sara I ja uzimam sa crvenim poklopcem a te male...... ja inače sve to (bez obzira što je sterilno) još jednom prokuham i operem na kraju pa su mi se te male istopile tako da ih više ne kupujem. Jest da sam ih, tako izvitoperene, iskoristila za povrće al sam rekla ne, ne nećem više one male. A pored toga još su i skuple za čitava 3 kf
hahahaha Pa ta plastika nije kao ona koja je baš korištena za bebine stvarčice koje se mogu otkuhavati. Ja ih samo perem vrelom vodom.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.11.2009 16:56:24
medigirl
hej i ja sam nasla isti sajt, super je i po tome smrzavala hranu - tabela dohrane im se malo razlikuje, ali imaju i dobrih recepata za sami pocetak dohrane gdje si kupila ove posudice sa slike? jesu li to one koje kupujes u apoteci?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.11.2009 19:10:35
sarayka
IZVORNA PORUKA: senka kurt
I mi imamo isti problem kao Dalila Sa. U stvari, mislim da JA imam problem. Sinu je devet i pol mjeseci, blendam sve, iskreno rečeno pretvaram sve (meso, povrće, tjesteninu, voće, sir) u gotovo tečnu masu.
On bi sigurno pojeo i nešto čvršće, no ja imam neobjašnjiv strah, od zagrcavanja ili ne daj Bože čega goreg. Prije dva, tri mjeseca jeo je Hipp-ovu puretinu, pomalo suha, zalijepila mu se pretpostavljam negdje u grlu i počeo je kašljati, grcati, da ne pričam dalje. Bila sam sama kod kuće i gotovo da se ne sjećam ni kako sam reagirala. Znam samo da sam se poslije tresla i da ne znam kako da počnem sada sa tom čvršćom hranom.
Tješim se da će jednom naučiti. No, mislim da je vrijeme da počne jesti i nešto krupnije. Znam da imate neki dobar savjet...
morate sto prije prestati s tim...to predje djeci u naviku pa je svaka krupnija hrana kasnije problem.. Prijedlog: uvijek uz jelo pripremite nesto sto ce beba "pripijati" sok, vodu isl. jer je i nama lakse jesti kad pijemo nesto...tako se neće ni zagrcnuti hranom i vise ce pojesti.. Mi i danas radimo to uz doručak pijemo čaj ili mlijeko a uz druge obroke vodu ili sok....ne cesto al eto svaki 2,3 zalogaj!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.11.2009 19:32:17
Nunichi
Dojenje No. 1!!! Zitne pahuljice-kakao. Nije bas odusevljena. Mrkvica, karfiol i krompir; Veceras neko voce ili palenta sa jogurtom...jos uvijek razmisljam.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.11.2009 12:15:41
mnn
kad se probudi sljedi kašica od povrča...pa če opet piti mlijeko.onda slijedi za 4-5h kašica vočna od babane i jabuke koju obožava i da se njega pita samo bi to jeo. i pred spavanje kašica isto vočna pa mlijeko.
vodimo rat sa kašicama od povrča i mesa jer neče da jede...pojede par žlica i gotovo..ali neče ni domače kašice to odmah ispjune....nadam se da če krenuti jesti...ali evo napreduje super....ima on kila dosta...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.11.2009 12:17:24
Anoniman
Anais, knjiga se zove "Kochen für Babys", napisala ju je Dagmar Von Cramm. Ima "GU" pecat "Das Original mit Garantie" da su sve informacije u knjizi pazljivo i znanstveno provjerene.
Za mlijecne proizvode ovako stoji: "Mlijeko se uvodi u drugoj polovini prve godine, prvo kao vecernji obrok (bjelancevine se jedu navece; ne vise od 200 ml kravljeg punomasnog pasteriziranog mlijeka, moja nap.). Mora biti pasterizovano. Sa jogurtom, svjezim (mladim sirom i tvrdim sirom trebali biste sacekati do 10. mjeseca."
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.11.2009 13:23:04
Nadja08
ja sam na vise mjesta procitala da se kravlje mlijeko uvodi u drugoj polovini druge godine zivota. to se, naravno, ne odnosi na puter, sireve, jogurt. dindin, jesi li na to mislila pod "u drugoj polovini prve godine" ili pak od 6. mjeseca zivota?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.11.2009 15:29:59
Anoniman
Sir i jogurt se ne uvode prije mlijeka. Ako zelite, mogu vam objasniti i zasto. Samo da znate, sva vjestacka mlijeka su napravljena na bazi kravljeg mlijeka. Pa, ako dajete takve formule, vec ste ga uveli na neki nacin .
Ne, nisam nista mislila. Ja sam citirala. Navela sam vam i izvor. Mlijeko se moze uvesti u drogoj polovini 1. godine zivota, dakle od 6. mjeseca, ali sir i jogurt ne. Dakle, mlijeko moze, ali ne mora. Ja ga ne dajem jos iako je moj maleni napunio 8 mjeseci. I molim vas procitajte pazljivo sta pisem. Kravlje mlijeko najvise 200 ml dnevno. U ovoj knjizi pise da beba moze svariti (podnijeti) tu kolicinu mlijeka. Eh, sad vam mogu reci svoje misljenje. S mlijekom treba sacekati, ne zuriti, samo male kolicine u pocetku, isprobati. Ali poceti sa jogurtom i sirom prije mlijeka tako rano, to je vec nelogicno. Navedite, molim vas, izvor takve informacije ili nam objasnite zasto ne mlijeko, a sir i jogurt da
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.11.2009 15:38:33
Anoniman
Jos nesto, ako kazete da ne treba davati mlijeko do kraja prve godine zivota, bolje je nego nekoga navesti da to uradi prije vremena. Samo pri tome treba imati na umu da ako beba ne uzima laktozu (mlijecni secer), izgubice sposobnost lucenja enzima laktraze, pa se moze pojaviti netpodnosljivost laktoze (molim budite pazljivi pri citanju i obratite paznju da pise nepodnosljivost, a ne alergija). Majcino mlijeko, vjestacke formule (osim nekih posebnih, napravljenih na bazi soje), sadrze laktozu. Ako beba uzima bilo sta od navedenog lucenje enzima ce se nastaviti. Inace, prirodno je da lucenje enzima prestaje, ali na zapadu zbog uzimanja kravljeg mlijeka i odrasli zadrzavaju lucenje laktraze. Npr. narodi u Aziji ne konzumiraju mlijecne proizvode tako puno, pa i ne luce vise ovaj enzim... I tako mogla bih ja jos puno pisati...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.11.2009 15:41:05
Snjeguljica
Nama je i pedijatar rekao da, kad počnemo uvoditi mlijeko, dajemo jogurt. Pa znamo svi da je jogurt dobar za jetru i želudac, bolji od čisto mlijeka. Eto i ja sam počela malo davati te mliječne prerađevine, pa smo tako danas za ručak jeli kukuruzni griz sa domaćom pavlakom i jogurtom. Da se ona pita jela bi samo meso i povrće. A voće neće ni da okusi sem breskve i šljive.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.11.2009 15:45:52
Anoniman
To je pedijatar rekao upravo zbog laktoze. Pravi jogurt sadrzi fermentirano mlijeko, tj. bakterije u jogurtu vec su preradile laktozu. Medjutim, parvi problem su bjelancevine kojih ima u jogurtu kao i u mlijeku. Ni svi pedijatri ne prate najnovija istrazivanja. I ovdje u Njemackoj pedijatri ne mogu dati savjet sta i kako sa hranom. Ipak sve provjerite. Iako cu mozda i ja poceti sa jogurtom, a ne sa mlijekom, ali jos ne. Ali neci ni predugo cekati. Kako knjiga kaze, oko 10. mjeseca ili 11. Vidjecu.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.11.2009 15:51:54
Anoniman
Noaa, hvala na zainteresiranosti. Ja pratim sta Njemacka zdravstvena savezna institucija (ne mogu naziv bas prevesti) savjetuje, sta svjetska zdravstvena organizacija itd... Pratim forume na njemackom, engleskom, prijatelji su mi iz Engleske, Njemacke, Turske, idem na kurseve za ishranu, za kretanje i igru, baby masaza, baby plivanje, osteopatija, sastajem se srijedom u prksi koju drze babice na "Stillkaffee" (stillen = dojenje) i pri tome stalno razmjenjujem iskustva, slusam sta drugi rade i kazu, sta babice svajetuju, citam...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.11.2009 16:03:41
Snjeguljica
Ma moja samo hoće brokulu, ali kad je baš gladna. A ostale ni da pomiriše. Zato kad negdje pođemo radovno moram skuvati i ispasirati, spakovati da ima. Ali zato jede voće od Hipp-a, a kad joj ja ispasiram vrišti.