Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.10.2009 23:01:31
Anoniman
Moj Alim nije ljubitelj tih rižinih pahuljica, ni frutolina, medolina ....pa tako za doručak obično uzme 2 kašikice i to je to, ali hljeb voli i uvijek bi ga jeo, dajem mu sa domaćim sirom, pa zadrobim u supicu, pa čak i onako suhog ga jede. Već mi je sad lakše što se tiče ishrane, jedemo i žumance i nemamo nikakavih problema hB.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.10.2009 12:20:46
Anoniman
Drage mame, gledala sam emisiju na tv ovdje u Njemackoj kako je cimet kancerogen i ne bi ga trebala uzimati narocito djeca. A kako je eto nazalost radi zarade i boljeg ukusa hrane cesto prisutan u hrani, pa i za djecu. Pozdrav svima.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.10.2009 13:41:03
Dinkica
Dorucak - kruska, sljiva i rizine pahuljice Rucak - mrkva, karfiol, teletina i Lino kukuruz aptamil, voda i mislila sam da joj napravim kompot od suhih sljiva, naravno bez secera pa cemo vidjeti kako ide...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.10.2009 17:11:21
Nunichi
Hljeb (prvi put, par komadica) sa pavlakom i malo jogurta; Mrkva, krompir, karfiol, kasikica pavlake i par kapi maslinovog ulja (prvi put ); Veceras ili neko voce ili neke pahuljice...vidjecemo. Naravno, uvijek, prvo, osnovno, najbolje...DOJENJE!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.10.2009 20:17:12
Nadja08
I ja sam cula to za cimet, pa cu pokusati ne davati ga sto duze moze. Ako se desi negdje u hrani da ga ima u tragovima, nadat cu se da to nije opasno. Ja ga jako volim, a i mislim da se to samo odnosi na jako male bebe. Ne znam tacno. Mozda je najsigurnije pricekati jos malo.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.10.2009 12:20:04
Anoniman
Juce rucak: korijen komoraca (60 gr), jabuka (50 gr), krompir (50 gr), zob (10 gr, zamjenjuje meso, jer sadrzi zeljezo). Krompir sam skuhala posebno u ljusci, ogulila, pa dodala. Najvise hranjivih tvari je u kori ili odmah ispod kore. Nakon kuhanja dodala 8-10 gr repicinog ulja. Kad sam jelo stavila u tanjiric, narendala jabuku i iscjedila sok u jelo radi vitamina C. Bez vitamina C nema apsorpcije zeljeza.
Juce uzina: Kratko izdinstala jabuku (oko 100 gr), dodala 20 gr zobi. Zatim dodala krusku i kasikicu maslaca.
Juce vecera: Baby rizine pahuljice skuhala u vodi umjesto u mlijeku kako kaze originalni recept. Dodala dinstanu jabuku i ulje. Ako se kuha na mlijeku ne treba dodavati ulje.
Danas rucak: keleraba (100 gr), krompir (50 gr), piletina (20 gr), malo sjeckanog persuna. Na kraju dodala ulje i iscjedjeni jabukov sok. Njam, njam...
Danas uzina: kao i juce.
Danas vecera: Baby griz i 2-3 kasike propasirane borovnice. Umjesto da kuham griz na mlijeku, skuhacu ga na vodi, pa dodati moje izdojeno mlijeko.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.10.2009 13:31:29
Nadja08
Dindin, malo se vise forsira stavljanje repicinog, ili kasnije maslinovog ili suncokretovog ulja, u stranim knjigama ili web stranicama. I ja sam pocela stavljati rano to repicino ulje (nisam ga ni nasla kod nas nego ga narucila iz inostranstva) uz kasiku soka (ili nekoliko kapljica cijedjene narandze), ali cisto zato sto sam mislila da su ljudi vani vjerovatno uradili vise istrazivanja o ishrani beba nego sto smo mi. Letak koji sam ja konkretno dobila u Domu zdravlja, a odnosi se na dohranu, je jako stur i daje samo neke osnovne informacije. Tako da sam morala na sto strana pregledati neke recepte kako bih se uvjerila da pravim hranjive kasice za bebu. Kad puter treba, kad ne treba, koje ulje poceti dodavati, s cim.... nista mi to nije nas pedijatar rekao. Osim toga, da sam slusala ljude oko sebe ili zenu koja je pocela cuvati nasu malu, jela bi stalno hljeb ;). "Hljeb je zakon, kakve cjelovite zitarice, kakvo ulje... Samo ti njoj hljeba da je drzi,..." Kao da je 1945. Medjutim, ne bih rekla da svi daju nemasnu hranu.
< Poruku je uredio Nadja08 -- 28.10.2009 13:33:29 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 9:03:03
Dalila Sa
Dobro jutro !!! Molim vas za savjet Imam veliki problem,naime moja beba nezna da žvaće niti da jede gustu hranu.Ima deset mjeseci i navikao je da pije mlijeko iz flašice i jede voće i povrće ali sve blendirano,i ako slučajno ostane koja grudvica i one je pokuša progutati sve povrati.Pokušavala sam dati koricu hljeba,plazmu keksić,breskvu mekanu i sočnu,sve on to hoće zagrize,malo kao žvače ali čim mu je mrvica u ustima on se stresa i povrati sve al bukvalno sve. Stvarno neznam šta da radim,jesam li možda pogriješila što sam mu od početka blendirala hranu,a da napomenem ima sedam zuba. Jao stvarno se sikeram,neznam šta da radim,dokad ću mu morati blendirati sve,kako da ga naučim da žvaće.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 9:30:29
Nunichi
Bas mi je zao Dalila, nadam se da ce ti se neka iskusnija mama javiti sa savjetom.
Ja sam danas prvi put izrendala jabuku Zari, nisam skuhala i pasirala, a pojela je jedva pola. Inace jabuku voli najvise. A vidim melja po ustima ovu izrendanu.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 9:39:16
medigirl
probaj sa kuhanom tikvom, ona je jako mekana i vodena, samo je izgnjeci viljuskom, ili recimo sa jabukom, a kasnije mozes i ostalo:) mene su djecaci na pocetku isprepadali - kada im se zalogaj zaglavi u grlu pocnu da kolutaju ocima, malo ih kucnem po ledjima i prodje. treba malo vremena da se naviknu.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 10:40:07
Anais
@ Dindin, samo da pohvalim tvoje receptice, ja jako slicno pravim i svojoj curici ... ovdje kod nas nisam nigdje nasla ulje repice pa obicno stavim maslinovo ...
pisi nam i dalje svoje ideje :)
kod nas danas:
dorucak: dinstana jabuka na malo maslaca sa kuhanim zobenim pahuljicama (inspirisano by Dindin :) rucak ce biti: riba mol, kuhani batat i tikvica sa maslinovim uljem za veceru: kravlji sir sa bananom i domacom malinom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 11:12:38
Dalila Sa
IZVORNA PORUKA: medigirl
probaj sa kuhanom tikvom, ona je jako mekana i vodena, samo je izgnjeci viljuskom, ili recimo sa jabukom, a kasnije mozes i ostalo:) mene su djecaci na pocetku isprepadali - kada im se zalogaj zaglavi u grlu pocnu da kolutaju ocima, malo ih kucnem po ledjima i prodje. treba malo vremena da se naviknu.
Ma joj neznam šta da ti kažem,al sam pravo zabrinuta.Ma on nikako neće da proguta,nego odmah sve povrati,al bukvalno sve.Sa kolko mjeseci beba bi trebala žvakati normalno hranu,jer ovaj moj je velik,mislim u smislu samo što nije prohodao i dosta toga zna.Stvarno neznam šta da radim
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 11:21:06
Anoniman
Dalila ne znam stvarno kako da ti pomognem, možda da probaš sa bananom...idi na temu ishrana od 12 mj. pa pitaj iskusnije mame...možda su prolazile kroz isto
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 11:25:56
emma.L
Dalila, ne znam što bih ti rekla , i ja sam sve blendala u početku i ne mislim da je tu greška. A možda je samo malo lijena beba? Ema je jedno vrijeme odbijala hranu u komadićima, ali ne u smislu da povraća, nego drži u ustima po 10 minuta dok se sama ne raspadne da je proguta. Srećom, prošlo je. Netko reče da pokušaš sa bananom- ona će se bar sama smekšati u ustima i trebala bi skliznuti niz grlo.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 11:26:42
Suzana
Po savjetu iskusnije forumašice nikada nisam blendala već gnječila viljuškom - na početku dohrane sam se trudila dobro izgnječiti, a postepeno sve manje i manje. Tako da je to i moj savjet mamama koje počinju sa čvrstom hranom. I mene je na početku bilo strah, ali me je Amrino ohrabrila i mislim da je bila u pravu. Dalila Sa, nemoj previše dramiti, ne brini, naučiće, pa neće cijeli život jesti blendirano. Kreni polako, kao što sam ja opisala, postepeno sve manje i manje gnječi - stoga, hvataj se viljuške. A na tvoje pitanje kada nauče sami žvakati, evo ti primjer moja dva dječaka, Edi od početka, a pogotovo sada baš žvaće hranu, a Mak više guta. To nije zato što ne zna, nego što je taj tip i mrsko mu je žvakati. Nisam sretna zbog toga, ali sa 17 mjeseci ga ne mogu naučiti da ispravno žvaće, što ne znači da se neću potruditi kada malo poraste.
< Poruku je uredio Suzana -- 29.10.2009 11:27:22 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 11:48:05
senka kurt
I mi imamo isti problem kao Dalila Sa. U stvari, mislim da JA imam problem. Sinu je devet i pol mjeseci, blendam sve, iskreno rečeno pretvaram sve (meso, povrće, tjesteninu, voće, sir) u gotovo tečnu masu.
On bi sigurno pojeo i nešto čvršće, no ja imam neobjašnjiv strah, od zagrcavanja ili ne daj Bože čega goreg. Prije dva, tri mjeseca jeo je Hipp-ovu puretinu, pomalo suha, zalijepila mu se pretpostavljam negdje u grlu i počeo je kašljati, grcati, da ne pričam dalje. Bila sam sama kod kuće i gotovo da se ne sjećam ni kako sam reagirala. Znam samo da sam se poslije tresla i da ne znam kako da počnem sada sa tom čvršćom hranom.
Tješim se da će jednom naučiti. No, mislim da je vrijeme da počne jesti i nešto krupnije. Znam da imate neki dobar savjet...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 12:00:40
Dalila Sa
IZVORNA PORUKA: senka kurt Sinu je devet i pol mjeseci, blendam sve, iskreno rečeno pretvaram sve (meso, povrće, tjesteninu, voće, sir) u gotovo tečnu masu.
Isto tako i ja blendam sve,al apsolutno sve.I on hoće da jede,znači različiti mirisi i ukusi. Al hvala vama na savjetima ,pokušaću da gniječim viljuškom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 12:07:18
senka kurt
Ja gnječim viljuškom bananu sa sirom i sve je ok. Teta koja ga čuva kaže mi da on može podnijeti nešto čvršće, no ja ne smijem. Zapravo, ja nisam na pravom mjestu, nije problem u Sinu, nego u meni, u mom strahu da će se zagrcnuti, da neće znati da proguta, da će izgubiti dah, poplaviti...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 13:42:58
mojbebac
mi smo tek pocele sa sokicima, cijedjenim uglavnom, mada popijemo i kupovni, zavisi kako kad i davala sam joj kasicu od sljive, jabuku rendanu, bananu gnjecenu, krusku .... voljela bih da mem neka od iskusnijih mamica posavjetuje sa cime da krenemo od hrane a da nije voce .... napominjem da je i nama dr savjetovao da nista ne blendamo nego samo gnjecimo viljuskom, jer kao tako bebe jacaju desni i vjezbaju refleks zvakanja.....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 14:30:35
Nadja08
Senka, i ja sam imala isti strah, ali sam s vremenom shvatila da moram imati malo vise povjerenja u nju, ali opet nakon sto sam procitala sta raditi u slucaju davljenja i nakon sto sam se uvjerila da pojede keks brzinom svjetlosti i visak uvijek uredno izbaci. Ne moram naglasavati da sam joj davala keks koji se topi, pa je i moj strah bio s vremenom manji. Ljeto sam iskoristila da joj dajem komadice raznog mekanog voca (smokve, grozdje, tresnje, visnje, sljive i sl.). Danas nema svega toga, ali ima banana, jabuka, kruska. Mozda nije lose davati i keks pomalo. Na hranilicu ja svega stavim, pa beba u igri sve smaze. Do sada bi uvijek izbacila sve sto joj je puno ili preveliko. Davala sam joj i komade kuhanog karfiola i brokolija. Pa eto, bebu u hranilicu, komadice hrane (neke topive za pocetak) u tanjiric i hrabro! Naravno, nikada se ne odmicati od nje dok jede!
< Poruku je uredio Nadja08 -- 29.10.2009 14:32:11 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 14:35:41
Suzana
Draga Senka,
I sama si prepoznala da je u tebi problem a ne u Sinu. Probaj se malo opustiti i polako mu davati hranu koja nije baš tako blendirana i koja ne liči na tečnu masu. Sin je već veliki momak. Dakle i tebi savjetujem isto što i Dalili Sa. Sretno.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 14:43:44
mamina princeza
Evo i mene da malo ovdje dodam iako mi odavno spadamo u "stariju" grupu. Htjal sam vas samo malo ohrabriti sto se tice ne blendanja. I ja sam se takodje bojala zagrcnjavanja i jos uvijek se bojim na neki nacin al mi je bilo vazno d auci da zvace pa sam to nekkao ukombinovala. I milion puta se desilo da se s nekom hranom tako zagrcne kao sto je senka opisala al nikad nije bilo problema, snadju se iskaslju i prodje to nekako. Tako ustvari oni uce da jedu.
Moj mm se takodje jako bojao zagrcnjavanja i uvijek me forsirao da blendam sto vise i sto vise gnjecim. njegov strah od toga je bas jak da je kad je bila skroz mala kad se zagrcne od mlijecne hape znao je okretat da kizbaci to :) sad se tome smijemo.
uglavnom sto prije krenete samo s gnjecenjem to su vece sanse da ce nauciti zvakat fino. mi smo npr za rodjendan imali samo dva zubica al smo fino zvakali desnima. sad imamo deset i sve je ok. i ja imam i dalje strah da joj dam npr komad jabuke ili tako neceg tvrdjeg da ne odleti u grlo ,a l posto ne pripadam ovoj temi to cu cekati da mi nek (Suzana npr ) opojasni na onoj drugoj ( da li oni daju svoj djeci jabuke kruske onako u "izvornom" obliku )
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2009 16:26:11
Anais
@mojbebac, mozes poceti sa tikvicom, slatkim krompirom, mrkvicom ali isto tako mozes probati od 6. mjeseca i razne zitarice: proso, zob, riza, palenta ... to sve mozes miksati i sa povrcem i sa vocem ...