|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.10.2009 22:56:57
|
|
|
|
Anoniman
|
Medigirl, drago mi je da si primjetila da ne dajem industrijsku hranu. Iako je danas hrana za bebe bio (organska) i vrlo kvalitetna, ja je izbjegavam. Ima industrijski sokus, pa se bebica moze naviknuti. A i jefinije je kuhati. Hajde da sad odgovorim na pitanja 1. Ovdje nisam nista cula za jagode i juzno voce da se ne smije davati tako dugo. Bas ih spominju u receptu za bebu od 6. / 7. mjeseca. Medjutim, ja nisam bila hrabra da pokusam sa jagodama. Mom malenom sam davala malinu i borovnicu, propasiranu. Oko 2-3 velike kasike. Kad se propasira ne ostane puno, ali je dovoljno. Moj malecki ima jos uvijek grceve, a borovnicu i maline odlicno podnio. Narandzu isto. Limun se ne daje. Niposto. Prvo, rastvara kalcij (kosti), a drugo, jednostavno, prekiseo je. 2. Nemojte nikada kuhati hranu sa uljem. Ulje unistava vitamine. Dodaje se na kraju, poslije kuhanja. Mozete skuhati vecu kolicinu hrane, razdijelite u porcije i smrznite. Nakon odmrzavanja, prokuhajte (radi klica), pa onda dodajte ulje i sok od narandze ili jabuke. Nemojte davati nemasnu hranu. Ulje mozete uvesti vec nakon 2 sedmice nakon pocetka davanja cvrste hrane. 3. Moj maleni sutra puni 8 mjeseci, ali ja mu dajem obroke koji su predvidjeni za manje bebe zbog grceva. Npr. recept sa tikvom ili recept sa repom mogu jesti bebe cim napune 4 mjeseca, znaci od 4 i po (ako neko zapocinje tako rano. Ja jesam, ali vrlo vrlo oprezno i polahko). By the way, repu odlicno podnosi. Sto se tice recepta sa repom i kuhanjem u caju od mente. Menta je stavrno dobra i zdrava, ali prije svega popravlja ukus (dodje vam nesto kao persun ili celer u hrani, korisno i hranjivo, a popravi ukus). Nece unistiti ukus repe i puretine, nego ga samo uljepsati. Ne solimo hranu za bebe, ne secerimo je, pa bas moze biti bljutava. Sto se tice klicina, koje stavljam u jelo. Uvijek se pridrzavam odnosa. Kupila sam vagu i vagam. Isla sam na predavanje za ishranu bebe ovdje u Njemackoj i imam odlicnu knjigu sa pecatom kao garancijom da je sve u knjizi napisano prema najnovijim istrazivanjima. Svi izvori kazu, vagajte. Jedino tako cete biti sigurni da bebab dobije sto treba. I jos nesto kazu. Pridrzavajte se recepata. Kolicine koje sam vam ovdje davala mozete uvecati 4 - 5 puta, skuhati sve odjednom, pa razdjeliti u porcije (vagajte, porcija zavisi od apetita bebe, u pocetku je oko 100 grama, pa raste do 200 grama otprilike) i smrznite. Naravno, ulje dodajte nakon odmrzavanja. Zitno vocni obroci se prave uvijek svjezi, ne zamrzavaju se. Sa instant baby (organskim ) pahuljicama treba vam 10-tak minuta. Samo kao napomena. Ne pretjerujte sa sirevima is sl. Bebe ne trebaju tako puno bjelancevina. Dakle, od 5. do 9. mjeseca, drzite se recepata. Od 10. mjeseca mozete poceti sa hranom koju vi jedete, npr. nase domace supice, dolmice i sl. Jedino sto mi se u ovoj knjizi svidja za hranu od 10. mjeseca je dorucak. Rano ujutro mlijeko ili dojenje, amalo kasnije dorucak sa hljebom i mazalicama. Imam supre recept za domaca peciva sa mrkvom ili jabukom i super mazalice (da izbjegnete cokoladne kremice i sl.)
< Poruku je uredio Dindin -- 31.10.2009 23:01:46 >
|
|
|