|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  84 85 [86] 87 88   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
30.10.2009 10:58:16   
Anoniman
Anais, drago mi je da sam pomogla sa receptima. Imam odlicnu knjigu. Nadja, utjesila si me da i druge mame dodaju masnocu. Ovdje se zaista insistira na masnoci. Osim repicinog ulja, kazu da moze i suncekretovo i maslinovo. Samo neka je rafinirano. Zbog klica.
Inace, neka rucak uvijek sadrzi povrce, ne samo meso, ali i meso. Jedan dan u sedmici moze i bez mesa. Umjesto mesa u pocetku moze i zob ili proso. Za rucak je omjer ovakav:
Za porciju od 200 gr:
100 gr povrca (mogu i dvije vrste, po 50 gr),
20 gr nemasnog mesa (ili 10 grama zobi ili prosa)
50 gr krompira
8-10 gr masnoce (dodaje se na kraju)
Na kraju se iscijedi svjez sok jabuke ili narandze.

Juce rucak:
50 gr slatke tikve (ja je poznajem pod nazivom stambolka. Neka je uvijek nesto slatkastog okusa, inace je hrana bljutava)
50 gr pastinak (Pastinaca sativa), moze i mrkve
20 gr teletine
50 gr krompira
ulje, narandzin sok

Juce nije htio uzinati, pa je uzina bila za veceru:

Jednu manju jabuku skuhala u malo vode. kuhala samo nekoliko minuta. Dodala 20 gr instant baby zobi, pa krusku. kad se malo ohladilo dodala maslac. (maslac sadrzi i vitamin D)

Za jabuku sam saznala da je opasna i da se vrlo dugo ne smije dati djetetu u komadicima, nemiksana ili neizgnjecena. To je jedino od cega se dijete moze zaista opasno  zagrcnuti.

Sa zvakanjem nemam iskustva, ali pise da se svaki dan malo manje fino miksa, dok se ne dodje do viljuske i komadica. Sretno.

Pozdrav svim mamama.

P.S. Danas za rucak:
50 gr repe
50 gr krastavice
50 gr krompira
20 gr puretine
sve kuhano u blagom caju od mente.
Na kraju ulje

(odgovor članu Anais)
  Neposredna veza do poruke: 2126
30.10.2009 13:40:25   
Nunichi
Jabuka, kruska, sljiva i pahuljice;
Piletila, krompir, pavlaka, maslinovo ulje;
1 plazma keks, malo u usta, malo po kuci, malo po kosi... user posted image

To je to do sad...vidjecemo sta jos dan nosi, pored dojenja. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2127
30.10.2009 13:51:46   
Anoniman
Upravo sam izgorila rucak, mrkvu i celeruser posted image
Doruckovala jabuku i sipak od Hippa, pijemo kamilicu i moramo smisliti sta cemo jos njopati jer mami ne ide kuhanjeuser posted image

Zara vec njopa kekcice?
Hoce li to ona da poraste sto prijeuser posted image , ljubimo sad vec debeljucuuser posted image

(odgovor članu Nunichi)
  Neposredna veza do poruke: 2128
30.10.2009 14:40:44   
Nadja08
Dindin, da li se ti bas drzis tih kolicinskih okvira? Ja to sve prema osjecaju stavim, malo ovoga, malo onoga. I ja stavljam nekad zob, nekad proso u rucak. Ja se samo drzim upute da se 4 dana u sedmici daju mesni obroci, a ostali da budu vegetarijanski, odnosno sa ribom. U principu, ispadne da se svaki drugi dan daje meso.
Pitanje: ima li neko objasnjenje zasto kuhas povrce u caju od mente? I ja bih, ali ne znam zasto? Kaze li sta ta knjiga? Hvala.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2129
30.10.2009 17:12:40   
dana3
JA malo svratila ovde mada smo prije 5-6 dana otisli u drugi razreduser posted image
POvrce s ekuha u caju od mene valjda radi probave-to ja onako laicki jer mi pijemo mentu za nadutost u stomaku
ali vala nikad nisam svom djetetu tako skuhala niti bih.nedonosce jos i guramo svata i gurali smo i nikakvih problem anemamo Hvala Bogu

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu Nadja08)
Neposredna veza do poruke: 2130
30.10.2009 18:23:49   
Nadja08
Nisam bas sigurna u to pojasnjenje, s obzirom da se u konkretnom receptu spominje krastavac, repa, krompir i puretina. Ne znam sta bi od toga izazivalo nadutost kod bebe od skoro godinu dana.
Potrazit cu i ja dalje, a ako vidim da ima veze sa nekom boljom apsorpcijom vitamina, minerala itd., ne bi mi smetalo da joj tako i skuham. Ne moze to biti neukusno. Nije ni nama menta neukusna, bilo da je u caju, salati, supi...

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 2131
30.10.2009 22:50:46   
Nunichi
IZVORNA PORUKA: Nadja08

Nisam bas sigurna u to pojasnjenje, s obzirom da se u konkretnom receptu spominje krastavac, repa, krompir i puretina. Ne znam sta bi od toga izazivalo nadutost kod bebe od skoro godinu dana.
Potrazit cu i ja dalje, a ako vidim da ima veze sa nekom boljom apsorpcijom vitamina, minerala itd., ne bi mi smetalo da joj tako i skuham. Ne moze to biti neukusno. Nije ni nama menta neukusna, bilo da je u caju, salati, supi...

Krastavac se malo teze vari.

(odgovor članu Nadja08)
Neposredna veza do poruke: 2132
30.10.2009 22:53:08   
Nunichi
IZVORNA PORUKA: sahara

Upravo sam izgorila rucak, mrkvu i celeruser posted image
Doruckovala jabuku i sipak od Hippa, pijemo kamilicu i moramo smisliti sta cemo jos njopati jer mami ne ide kuhanjeuser posted image

Zara vec njopa kekcice?
Hoce li to ona da poraste sto prijeuser posted image , ljubimo sad vec debeljucuuser posted image

Mama, mama pa sto si cmotana? user posted image user posted image
A ovo danas joj je prvi keksic, krenuo jos jedan zubic, pa malo joj dali da se ceski. I svidja joj se. user posted image
Jedemo mi svasta, ali u jako malim kolicinama. Tako da od debeljuce nista. user posted image user posted image Pusa vejika!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2133
30.10.2009 23:13:11   
velika mama
moji ce sad 01.11.napuniti 4mj.ne znam da li je rano da pocnem sa kasicama?!rekli su mi da pocnem sa vocnim dok se malo ne priviknu,sa 5mj sa povrcem i sa 6mj.sa mesom.rodjeni su ranije 5nedelja i doktori im racunaju kaoda sad imaju 3mj.zbog toga ne znam da li ce mi biti rano da pocnem sa 4mj.sa vocnim kasicama.

ANA,TEA,MARKO 01.07.2009.

(odgovor članu Nunichi)
Neposredna veza do poruke: 2134
30.10.2009 23:18:29   
pocahontas
ne znam cemu zurba ako bebe fino napreduju? bez obzira da li doje ili su na ad mlijeku mislim da nije potreba da se zurite, pa bar do 5 mjeseci...user posted image ipak su to male pupe koje jos nisu sposobne da vare pravu hranu osim mlijeka...pa tek je prosla kriza grceva, zasto zuriti ako se ne mora? kako god odlucis, sretno!

uh troje! svaka cast! bravo user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio pocahontas -- 30.10.2009 23:19:41 >

Bilježim se sa štovanjem

(odgovor članu velika mama)
Neposredna veza do poruke: 2135
30.10.2009 23:32:56   
Nunichi
Pa ja bih pricekala jos malo. Ja sam rano pocela, jer je Zara malo dobijala na kilazi, a AD mlijeko nikako nije htjela. Pa sam bila u panici... Srecom super je sve proslo, nismo do sad nikakav problem imale.
Tako da sad vec sa 7 mjeseci svasta hapimo i jos uvijek nam je dojenje glavno.

Sacekaj ti jos malo...ipak su oni maji jos uvijek.
Puse za slatke trojke! user posted image

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 2136
30.10.2009 23:38:17   
Sonja
AD
keksolino
krompir i spinat...meni fuuuuuuuuuujjjjj njemu njamnjamuser posted image
ad
breskva riza
usput sokic od mrkve i jabuke
i za laku noc AD
user posted image

Adin- 1.5. 2009
07:30h 3500g 55cm
pile moje pametno

Arian- 8.12.2011 - 29.03.2012 :(((
17:00h 4000g 55 cm
Smjesko moj uvijek ces biti moj ponos,moj borac i moja najveca ljubav

Darian 27.05.2013
16:40h 4150g 56cm
Nase sunce

(odgovor članu Nunichi)
Neposredna veza do poruke: 2137
31.10.2009 16:43:29   
medigirl
dindin prvo da kazem da su ti recepti super, posebno mi se svidja sto nema industrijske hrane user posted image . imam nekoliko pitanja za tebe:

1. ovdje smo kod pedijatra dobili letak koji se poprilicno podudara sa tvojim menijem osim jagodicastog i juznog voca - to se ne preporucuje do 12 mj zbog alergija user posted image
2. zasto ulje na kraju (sigurno postoji razlog, zanima me samo zasto)
3. koliko tvoja user posted image ima mjeseci? (da se mogu ravnati po tablici dohrane)

pretpostavljam da je 20 gr otprilike jedna supena kasika?

Girl feb 2001
Boys feb 2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2138
31.10.2009 21:29:48   
daca/maca
Pozdrav svima,
evo našeh dnevnog MENIJA, pojedenog od strane BEBE od 8mjeseci...

noć prije-DOJENJE više puta....
buđenje- 8h uz siku i poljupce
doručak -10h dvije BANANE
ručak- ČORBA sa brokulom, karfiolom, tikvicom, 1/4 crvene paprike, mrkva, svjež peršun , celer, par ZVJEZDICA, p.prsa ( danas p.prsa, a sutra ide teletina), malo putera i par zrna morske soli...
večera- još malo ostatka od ručka, te kompot DOMAĆI sa malo BABY pahuljica
međuobroci: SIKA x bezbroj puta, MALO ČAJA, jedan keksić ( uredno izgrickan od strane 6 zubića)...

i opet noć i noćno dojenje....

napomena: čorbu tj. OVAJ BUĆKURIŠ pravim u veliku šerpu, jedemo je svi, ne moram odvajati za bebaća i praviti dupli posao...MUŽ samo malo sebi povegeti...a ja mu zabiberim....HEHEH...

Daca/MAca

(odgovor članu Anais)
Neposredna veza do poruke: 2139
31.10.2009 21:38:38   
Anoniman
Naš meni je isti svaki dan:
7h - 210 ml HIPP 2
10h - voće (home made)
13h - Čokolino / Rižolino / Grisolino (sa žumancetom ili voćem) i 50 ml HIPP 2
16h - povrće, meso i sokić (all home made)
19:30h - 210 HIPP 2 ili 240 ml HIPP noćni obrok

(odgovor članu daca/maca)
  Neposredna veza do poruke: 2140
31.10.2009 22:56:57   
Anoniman
Medigirl, drago mi je da si primjetila da ne dajem industrijsku hranu. Iako je danas hrana za bebe bio  (organska) i vrlo kvalitetna, ja je izbjegavam. Ima industrijski sokus, pa se bebica moze naviknuti. A i jefinije je kuhati.
Hajde da sad odgovorim na pitanja user posted image

1. Ovdje nisam nista cula za jagode i juzno voce da se ne smije davati tako dugo. Bas ih spominju u receptu za bebu od 6. / 7. mjeseca. Medjutim, ja nisam bila hrabra da pokusam sa jagodama. Mom malenom sam davala malinu i borovnicu, propasiranu. Oko 2-3 velike kasike. Kad se propasira ne ostane puno, ali je dovoljno. Moj malecki ima jos uvijek grceve, a borovnicu i maline odlicno podnio. Narandzu isto. Limun se ne daje. Niposto. Prvo, rastvara kalcij (kosti), a drugo, jednostavno, prekiseo je.
2. Nemojte nikada kuhati hranu sa uljem. Ulje unistava vitamine. Dodaje se na kraju, poslije kuhanja. Mozete skuhati vecu kolicinu hrane, razdijelite u porcije i smrznite. Nakon odmrzavanja, prokuhajte (radi klica), pa onda dodajte ulje i sok od narandze ili jabuke. Nemojte davati nemasnu hranu. Ulje mozete uvesti vec nakon 2 sedmice nakon pocetka davanja cvrste hrane.
3. Moj maleni sutra puni 8 mjeseci, ali ja mu dajem obroke koji su predvidjeni za manje bebe zbog grceva. Npr. recept sa tikvom ili recept sa repom mogu jesti bebe cim napune 4 mjeseca, znaci od 4 i po (ako neko zapocinje tako rano. Ja jesam, ali vrlo vrlo oprezno i polahko). By the way, repu odlicno podnosi.

Sto se tice recepta sa repom i kuhanjem u caju od mente. Menta je stavrno dobra i zdrava, ali prije svega popravlja ukus (dodje vam nesto kao persun ili celer u hrani, korisno i hranjivo, a popravi ukus). Nece unistiti ukus repe i puretine, nego ga samo uljepsati. Ne solimo hranu za bebe, ne secerimo je, pa bas moze biti bljutava.

Sto se tice klicina, koje stavljam u jelo. Uvijek se pridrzavam odnosa. Kupila sam vagu i vagam. Isla sam na predavanje za ishranu bebe ovdje u Njemackoj i imam odlicnu knjigu sa pecatom kao garancijom da je sve u knjizi napisano prema najnovijim istrazivanjima. Svi izvori kazu, vagajte. Jedino tako cete biti sigurni da bebab dobije sto treba. I jos nesto kazu. Pridrzavajte se recepata. Kolicine koje sam vam ovdje davala mozete uvecati 4 - 5 puta, skuhati sve odjednom, pa razdjeliti u porcije (vagajte, porcija zavisi od apetita bebe, u pocetku je oko 100 grama, pa raste do 200 grama otprilike) i smrznite. Naravno, ulje dodajte nakon odmrzavanja. Zitno vocni obroci se prave uvijek svjezi, ne zamrzavaju se. Sa instant baby (organskim ) pahuljicama treba vam 10-tak minuta.

Samo kao napomena. Ne pretjerujte sa sirevima is sl. Bebe ne trebaju tako puno bjelancevina.

Dakle, od 5. do 9. mjeseca, drzite se recepata. Od 10. mjeseca mozete poceti sa hranom koju vi jedete, npr. nase domace supice, dolmice i sl. Jedino sto mi se u ovoj knjizi svidja za hranu od 10. mjeseca je dorucak. Rano ujutro mlijeko ili dojenje, amalo kasnije dorucak sa hljebom i mazalicama. Imam supre recept za domaca peciva sa mrkvom ili jabukom i super mazalice (da izbjegnete cokoladne kremice i sl.)

< Poruku je uredio Dindin -- 31.10.2009 23:01:46 >

(odgovor članu medigirl)
  Neposredna veza do poruke: 2141
31.10.2009 22:58:49   
Anoniman
Nisam vagala, ali sam procitala u jednom receptu da je 20 gr baby pahuljica (ali baby pahuljica, koje su lagane) jednako 3 supene kasike.

(odgovor članu medigirl)
  Neposredna veza do poruke: 2142
31.10.2009 23:19:14   
medigirl
dindin hvala puno za gomilu info, toliko zanimljivih stvari:=) htjela sam te pitati za zamrzavanje hrane, ja stvarno nekada nemam vremena da kuham, a eto sama si mi odgovorila:)
u letku pise i da se hrana ne zamrzava, a da domaci obrok moze stajati u frizu 48 h.
ja sam doduse zamrznula svjeze voce i povr - bilo mi je zao da mi propadne ako bih dobila nesto domace
hajde molim te kada budes imala vremena ubaci neki receptic za pecivo - za sada im od zitarica dajem samo kasice, ili u rucak malo stiropora (tako zovemo baby rise)...
pratim tvoju kolumnu i ubuduce ha ha

Girl feb 2001
Boys feb 2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2143
31.10.2009 23:25:44   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Dindin
Mozete skuhati vecu kolicinu hrane, razdijelite u porcije i smrznite.

Ja upravo ovo i radim. Kuham svakih 10-15 dana veće količine i zamrzavam u malim porcijama. Dobila sam iz Amerike divne male plastične posudice sa poklopcem i u njima zamrzavam hranu, a za nuždu mogu poslužiti i fildžani, obične posudice za led ili čaše za urin (čudno me gledaju u apoteci kad im kupim po 10 ovih čašica, ali one su tako praktične za zamrzavanje sokića, jer u jednu stane 100 ml, a toliko dnevno dajem bebi sokića)

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2144
1.11.2009 10:12:27   
Anoniman
Pingpong, potpis ti je duhovit! user posted image
Kazu da smrznuto voce i povrce zadrzava vitamine. Ja skuham povrce i meso posebno (kad sta nabavim) i razdijelim u kolicine koje odgovaraju jednoj porciji, pa smrznem. Onda iskombinujem za rucak. Ali uskoro cu i ja preci na kuhanje i zamrzavanje kompletnih obroka. Lakse je. Sve se dinsta na niskoj temp. i sa vrlo malo vode. Ovdje kazu da smrznuta hrana moze da ostane u zamrzivacu duze, ali u frizideru samo jedan dan. Ne smije se podgrijavati vise od jednom. Ne samo zbog klica, nego i zbog toga sto se nitriti pretvaraju u otrovne nitrate. Ono sto ostane od bebe stavite u supu za odrasle. Moze biti odlicna krem supa.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2145
1.11.2009 10:22:15   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Dindin
Kazu da smrznuto voce i povrce zadrzava vitamine. Ja skuham povrce i meso posebno (kad sta nabavim) i razdijelim u kolicine koje odgovaraju jednoj porciji, pa smrznem. Onda iskombinujem za rucak.

Isto ovako i ja radim. Prije zamrzavanja ispasiram hranu, a kad se porcijice zamrznu onda ih stavim u veću plastičnu posudu... tako npr. imam plastičnu posudu na kojoj napišem MRKVA i tu su mi zaleđene kockice mrkve i sl. Ujutro, u lončić izvadim npr. kockicu mrkve, piletine, riže i to je za taj dan ručak. Isto radim i sa voćem: po kockicu jabuke/ kruške/ šljive i sl. i tako pravim kombinacije. Našla sam na netu interesantnu tabelu o tome koja se hrana može zamrzavati i na koji način... tako se neko povrće ne zamrzava dobro ako je ispasirano i sl.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2146
1.11.2009 10:27:13   
Anoniman
Ja sam dosta domaćeg voća i povrća ljetos zaledila i stavila u male posudice tako da sada imam sve spremno a od skoro smo počeli sa krutom hranom.
pingpong hajde molim te daj link, baš sam u dilemi da li neku hranu smijem ili ne zalediti.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2147
1.11.2009 10:29:09   
Anoniman

IZVORNA PORUKA: pingpong

čaše za urin (čudno me gledaju u apoteci kad im kupim po 10 ovih čašica, ali one su tako praktične za zamrzavanje

Ja dosta toga ledim baš u ovim posudicama a najviše svoje mlijeko user posted image , super su i baš praktične user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2148
1.11.2009 10:30:35   
Anoniman
Imam iste ove posudice za zamrzavanje manjih porcija hrane
user posted image

A ovdje sam našla info o tome šta i kako mogu zamrzavati
http://www.wholesomebabyfood.com/baby-food-freezing-chart.htm

Ovakav način pripreme hrane mi je veoma olakšao sve. Beba jede domaću hranu a ja ne brinem hoće li joj teta koja je čuva skuhati sve po mom "tabijatu" : ) Također, ne moram kuhati svaki dan, pomalo. Kupim npr. 5-6 krušaka i kad se to skuha izađe i oko 10 obroka, koje onda uz drugo voće kombinujem, pa budem mirna, što se kuhanja tiče i dvije sedmice.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2149
1.11.2009 10:33:24   
Anoniman
Super, hvala ti!
Upravo iz razloga koji si navela, da ne razmišljam hoće li teta "po mom" skuhati, i ja planiram ovako praviti i mirna na poslu i bez razmišljanja user posted image

Hvala još jednom!

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  84 85 [86] 87 88   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  84 85 [86] 87 88   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *