|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  437 438 [439] 440 441   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
2.7.2013 10:58:02   
Taii
Mi imamo 6 mjeseci i 11 dana, a sa dohranom smo poceli sa 5 mjeseci i nekih 15 -tak dana... Mozda je rano , mozda ne, ali podoji su nam sa razmakom od po 3 sata spali na 2 i nocu je budjenje postalo ucestalije...

Poceli smo sa jabukom , kruskicom i to je sve dobro prihvatila..
Voce nam je omiljeno, mada nam ni povrce nije mrsko... Tamanimo i zitarice, obavezno uz vocni obrok, a proso i puru mjesamo i sa povrcem...

Kupovne kasice NIKAKO, ali bas NIKAKO NE VOLIMO, tako i sokice, jednom sam joj dala, frutekov od jabuke , i povratila ga je, dok bez problema pije kompot od jabuke, sljiva i ostalog voca, naravno bez dodatka secera...

Baby rice i ostala lino i hipp cuda uopste ne jedemo, radije sami kuhamo rizu pa mijesamo sa vocem i povrcem...

E sad me zanima kada joj mogu dati npr smokve, prije par dana sam vidjela da su stigle i jako su fine i mekane a teta prodavacica kaze da su jako slatke.. Kada bebi dati grozdje, ako ne svjeze onda bar sokic ili kompot? Ananas, mango, avokado? Ako ih je moguce sad naci... Trazila sam u robotu ali ih nema... Mozda im nije sad vrijeme - uputite me..

Citala sam da pravite i stambolku, kako? Ne brinem se za spricanje jer sveki nam sve domace donosi iz baste tako da znam da je sigurno..

Sta je sa mladim domacim krastavicama, paradaiz, paprikice, ribizle??
Borovnice, brusnice? Sve to imamo domace na raspolaganju...

Citala sam negdje, u nekom broju casopisa moja beba, kako borovnica ne spada u to bobocasto - jagodicasto voce i da se moze davati bebi sa 7 mjeseci kao i brusnica... Nemojte me sad odmah napadati, napisala sam vam sta sam procitala ali ipak trebam savjet...
Kada ste pocele sa zacinima, tipa persina, bosiljak? Jeste li dodavale cimet, psenicne klice ili lan i kad?

Sve sam to citala da se moze dati od 7 mjeseca, ali mnoge tabele se ne poklapaju jedna sa drugom, pa ce biti, " kud svi turci tu i mali mujo"..

Hvala vam unaprijed na odgovorima...

Zivot nije bio zivot , sve dok u njega nisi usla ti... Volimo te pahuljo nasa... 21.12.2012... .H.

(odgovor članu Marija13)
Neposredna veza do poruke: 10951
2.7.2013 11:31:18   
mo girl
ja sam kupila u dm-u neke hape kao kukuruna krupica a druga je 4 vrste zitarica uglavnom kasa od prosa od alnature al pise da se pravi 100ml obranog mlijeka i 100ml vode pa me zanima mogu li umjesto mlijeka napraviti sa ad-om il samo sa vodom zna li iko?beba ima 5 mjeseci a pise da su ovo od 4 mjeseca hape pa mi nesto rano za mlijeko.eh os mogu čli se marelice jesti sa 5 mjeseci kao kasa da ih smiksam

(odgovor članu Taii)
Neposredna veza do poruke: 10952
2.7.2013 12:13:30   
Lalali
Mo, mozes napraviti sa vodom

tai, umjesto avokada, manga i ananasa bolje je bebari dati voce koje karakteristicnije za nase podneblje npr. jabuka, kruska, sljiva, breskva, marelica itd. Samo polahko uvodi namirnice jednu po jednu. Za borovnice je rano a ti kako hoces, takodjer za grozdje, brusnice.

(odgovor članu mo girl)
Neposredna veza do poruke: 10953
2.7.2013 12:52:16   
Taii

IZVORNA PORUKA: Lalali

Mo, mozes napraviti sa vodom

tai, umjesto avokada, manga i ananasa bolje je bebari dati voce koje karakteristicnije za nase podneblje npr. jabuka, kruska, sljiva, breskva, marelica itd. Samo polahko uvodi namirnice jednu po jednu. Za borovnice je rano a ti kako hoces, takodjer za grozdje, brusnice.

Ma nisam joj jos namjeravala ni dati grozdje, samo me zanima kada mogu?

A lubenica, dinja???

Zivot nije bio zivot , sve dok u njega nisi usla ti... Volimo te pahuljo nasa... 21.12.2012... .H.

(odgovor članu Lalali)
Neposredna veza do poruke: 10954
2.7.2013 15:33:01   
almondray
Ja bi poslušala Lalali i egzotično voće ostavila kad malo poraste, ipak se to dobro našprica da bi došlo ovamo neugruvano a o alergijama user posted image .
Paradajz isto ostavi za kasnije jer je i on jak alergen.Smokve , krastavci , ribizle , paprike isto idu kasnije , ja bi čekala sledeću godinu ( zapravo ja ću čekati).
Borovnice ako Bog da uvodim kad svekar donese iz šume user posted image , ali moj je stariji.
Što se tiče ostalih domaćih proizvoda čitala sam da mogu mjesec dva ranije ako je domaće.Cimet ide cejlonski.
Glutenske žitarice idu od 8 mj.
Mo girl a što ne ubaciš ad , samo ga nemoj kuhati , nego skuhaj na vodi i razrijedi sa ad-om

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu Taii)
Neposredna veza do poruke: 10955
2.7.2013 20:56:26   
Taii
Ok, krastavcici su na cekanju i ostali domaci proizvodi... Borovnice cemo kupiti ali napraviti sokic za zimu..

Al ne rekoste mi nista za dinju i lubenicu??

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 10956
2.7.2013 21:14:36   
zagy
Stambolku mozes ispeci u rerni, onako slatka pecena, dodje ko slatkouser posted image a mozes je i kuhati i kombinovati sa cim hoces, jer je slatka pa je djeca vole, ja sam svojoj uvijek kuhala s necim sto ne voli i moglo je proci user posted image

21.04.2009. - mamina princeza
21.01.2013.- mamin princ

(odgovor članu Taii)
Neposredna veza do poruke: 10957
2.7.2013 21:17:30   
Marija13
Taii po ovoj nekoj tabeli koju imamo, dinja i lubenica idu od 12mjeseci,,,ako želiš poslat ću ti na pp stranicu sa fb koju dosta nas prati, tamo imaš dosta korisnih stvari, recepata i sl.

< Poruku je uredio Marija13 -- 2.7.2013 21:18:03 >

"Ono što mi jesmo određuje našu djecu daleko više nego ono što im govorimo. Znači, potrebno je da budemo danas, ono što želimo da naša djeca postanu sutra."

(odgovor članu Taii)
Neposredna veza do poruke: 10958
2.7.2013 21:24:26   
Lalali
ja sam svojoj malenoj dala dinju i lubenicu sa 8 mjeseci jer je tek tad bilo :) mislim da su one ok, opet necu ti reci uzmi bilo bi fino da neka mama se javi ako je davala ranije jer u principu one nisu nikakav alergen, zdrave su.

(odgovor članu Marija13)
Neposredna veza do poruke: 10959
2.7.2013 21:27:02   
Marija13
Moj da pokaže interes za nekom hranom dala bih mu nevezano za tabelu, ali on ničim nije oduševljen..user posted image

"Ono što mi jesmo određuje našu djecu daleko više nego ono što im govorimo. Znači, potrebno je da budemo danas, ono što želimo da naša djeca postanu sutra."

(odgovor članu Lalali)
Neposredna veza do poruke: 10960
2.7.2013 21:33:16   
MicoTico
Ja se nisam nikad vodila tim tabelama dohrane, ni kod prvog ni drugog djeteta. Isključivo ih dojila 6 mj, a onda im , uz dojenje naravno, polako uvodila namirnice. Neke sam , prema tabeli kad gledam, kasnije, neke ranije nego što se "preporučuje". Meni je bilo bitno da im dajem npr. voće u sezoni npr. pomenutu lubenicu i dinju kad kod nas realno dospijevaju.

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

(odgovor članu Marija13)
Neposredna veza do poruke: 10961
2.7.2013 22:22:47   
Lalali
ja sam danas gledala griz od pira i odustala pise da u tragovima sadrzi (ne da moze sadrzati vec sadrzi) ljesnjak, kikiriki, mlijeko i jos nekih sijaset stvari, alnaturin je, jel vi tah koristite na kraju sam joj kupila prosene pahuljice

(odgovor članu Taii)
Neposredna veza do poruke: 10962
2.7.2013 23:28:52   
Alannah

IZVORNA PORUKA: almondray

Alannah izvini ako si već objašnjavala , nisam utvrdila gradivo.Kupila sam alnaturine pahuljice od pira. Sad ne znam kako da ih pripremim.Našla sam neke tekstove gdje kažu da žitarice treba potopiti u vodi 6h prije kuhanja.Jel se to odnosi i na ove mljevene?
Kako ti to spremaš?Hvala i user posted image

Sad tek vidim poruku.Ja sam kuhala samo griz od pira,a pahiuljice zobene i rizine.I jedne i druge prokuham na laganoj vatri jedno 5 minuta,i poklopim i ostavim da nabubre i upiju vodu.Griz kuham nekih 10 minuta.

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 10963
3.7.2013 2:02:13   
Coma
ja sam svojoj prinčipesi počela sa 5 mjeseci već davati voće i povrće da okusi - jabuke, kruške, banane, borovnice, dinju, lubenicu, ašlame... tikvicu, batatu, avokado, mrkvu, grašak, mahune ... znači - da okusi - u malu mrežicu/glodalicu od nuby :)

sada ima 6 mjeseci i već uveliko jedemo hapice - moramo uvijek imati batat, avokado i bananu (primjetila sam da je tada najsitija). Sve hapice joj sama pravim - kuhanjem na pari - pasiranjem - zamrzavanjem ako ima više hapice nego joj je potrebno za obrok.
sve zaledim u male kockice pa kasnije ubacim u kesice u zamrzivač tako da uvijek imam nešto pri ruci.

kupovne hapice joj ne planiram nuditi ali je do sada dobila 3 kupovna sokića :)

pored svega je još uvijek dojim ali dobije i jednu flašicu aptamila jer pred kraj dana nemam dovoljno mlijeka :(

što se tiče izbora namirnica - ne pridržavam se neke stroge tabele - pokušavam nabaviti sve domaće - batat, avokado i sl. ne mogu kontrolisati iz očitih razloga ali su te namirnice tako hranjive i zdrave da ih ne mogu izostaviti u njenoj ishrani.
naravno da joj neću davati jaja, mlijeko, med itd itd itd itd itd dok ne bude vrijeme tome, ali pridržavati se svega slijepo...!?
mislim da treba samo normalno razmišljati i slušati sebe i svoje dijete :)
(moja beba spada među manje bebice (sa svojih 6 mjeseci ima 5.650 gr. - rođena je sa 2.440 gr) ali napreduje odlično i ima fantastične nalaze hvala Bogu - kaže doktorica da u zadnjih 10 god. nije vidjela bolje za ovako sitnu bebicu)

danas sam joj npr. prvi put napravila rižu - uzela integralnu rižu - šaku izmljela na blenderu/dodatku za mljevenje kafe - dobijeni prah prosijala kroz malo sito - pomiješala sa malo vode i 5 minuta kuhala - superica! nije bila oduševljena na prvu ali već nakon druge-treće kašikice... :) toliko se najela da je držalo 4 sata!!! :) :) :) sutra ćemo dodati i neku voćku uz to pa će biti manje zlo ;)

polako ćemo uvoditi žitarice, meso...
za sada ne planiram uzimati ni ona čokolina, lina i kako se već zovu...
sve mi te gotove hapice, sokići, formule itd. vrište GMO... al šta ćeš, moramo i to probati da bi opstali u ovom zatrovanom svijetu...

(odgovor članu Taii)
Neposredna veza do poruke: 10964
3.7.2013 7:46:23   
Taii
Ma nije da se sad vodim strogo tabelama, ok med ljesnjaci i ostala cudes ne dolaze u obzir, dodavanje secera , soli isto tako...
Al eto bas mi nesto zao da ne proba npr lubenicu...
Jer veliki je poguzija, i zaista sta god mi jedemo ona odavno prati, i nije se moglo vise sjediti i rucati za stolom kad je ona tu... I bas prije par noci, od zaove mali jede lubenicu, i ona naravno pruza ruke da i ona dobije... Malecki se samo sakrije a ona u vrisku...
Pa eto iz tog razloga bih htjela da joj dam makar malo lubenice, ako ne sad , bar jednom do kraja ljeta.. Mada i ja smatram da nije alergena, bar ne poznajem nikoga ko je alergican na lubenicu, a jako jako joj je zdrava...

Mada eto opet ako idemo nekom logikom, lubenica pripada porodici tikve, kao i krastavci... user posted image

(odgovor članu Coma)
Neposredna veza do poruke: 10965
3.7.2013 7:50:48   
Marija13
ja sam svojoj prinčipesi počela sa 5 mjeseci već davati voće i povrće da okusi - jabuke, kruške, banane, borovnice, dinju, lubenicu, ašlame... tikvicu, batatu, avokado, mrkvu, grašak, mahune ... znači - da okusi - u malu mrežicu/glodalicu od nuby :)

Ma bravo user posted image user posted image user posted image mnoga dijeca to ne probaju ni do godinu dana..moj sa 7 mjeseci je probao pola tih namirnica.
Sad je u fazi kad mu se ama baš ništa ne svidja, dodje mi da odustanem i da se opet vratimo samo siki user posted image
Gdje nabavljaš batat??? Ja ga nigdje nisam vidjela..

(odgovor članu Coma)
Neposredna veza do poruke: 10966
3.7.2013 7:55:14   
Coma
Ja sam dala bez razmišljanja... kako joj se obradovala... slatka, a puna soka user posted image
Al je siper kasnije bio crven kao da sam je klala user posted image user posted image user posted image
Al dinji se posebno obraduje... valjda kako sam joj jednom dala malo rashlađene u mrežici... godilo joj zbog zubića user posted image
Nigdje nisam vidjela/čula/pročitala da je neko bio alergičan na dinju, lubenicu... pa čak i taj famozni kikiriki... znam samo amere koji su alergični user posted image

(odgovor članu Taii)
Neposredna veza do poruke: 10967
3.7.2013 7:58:03   
Coma
U Konzumu uvijek ima - nekad ne piše batat već samo "slatki krompir" - čak razmišljam i sebi da uvedem u meni, tak mi bude drago koliko joj se sviđa (po mom mišljenju ista ona narandžasta bundava što bude ujesen - a ne volim bundavu ;)

(odgovor članu Marija13)
Neposredna veza do poruke: 10968
3.7.2013 8:00:44   
Taii
A avokado? Ja sam prije par dana trazila u robotu al nema...

(odgovor članu Coma)
Neposredna veza do poruke: 10969
3.7.2013 8:07:19   
Coma

[/quote]
Sad je u fazi kad mu se ama baš ništa ne svidja, dodje mi da odustanem i da se opet vratimo samo siki user posted image
[/quote]

Nije ni moja pokazala neki interes za hranu kad smo počeli... al mi na kontroli pedijatrica preporučila da joj polako počnem od 5. mjeseca nuditi... i ja nabavim fino onu glodalicu i onu sjedalicu bumbo... pa kad ja i muž sjednemo da ručamo, večeramo... nju postavim s nama na sto, da nas gleda i tako pomalo, svaki dan nešto drugo... prvo je samo cuclala i ispijala sokić iz voćki... kad bih primijetila da je počela baš gristi po mrežici da izvuče meso voćke ili sl., sutradan bih joj napravila hapicu od istog toga...
shvatila je nekako kao igru jer je ona glodalica kao zvečka pa joj drago što može sama držati user posted image

(odgovor članu Marija13)
Neposredna veza do poruke: 10970
3.7.2013 8:08:28   
Coma
Avokado isto u Konzumu user posted image

(odgovor članu Taii)
Neposredna veza do poruke: 10971
3.7.2013 8:13:17   
Full Moon
Moje dijete jede najvise kupovne kasiceuser posted image , iako paralelno kuham i domace, proso ne voli, znaci rizu mogu davati domacu kuhanu izblendanu, ako sam dobro shvatilauser posted image , gluten je probao u kasici greskom pa ipak nisam nastavila davati namirnice sa glutenom, hmmm, jos malo pa cu poceti i sa mesom i glutenom, jer je sad samo na vocu i povrcu.
A, Marija batat imas u Merkatoruuser posted image
Ma ja necu davati nista od tih egzoticnih vocki niti domacih bobicastih, plus paradajz i to...u prvoj godini zivota stvarno to treba izbjegavati.

(odgovor članu Marija13)
Neposredna veza do poruke: 10972
3.7.2013 8:24:12   
Taii
Moja Hana nece ni okusiti kupovnih... Imam najmanje jos 10 teglica koje hana nece pojesti, al pojest ce mama user posted image ... A sve ono sto joj ja napravim jede...

Kako si pravila proso, jesi li dodala neku vockicu..
Ja sam njoj jucer pravila proso i jabuku i eto ako nista bar to mi je malo pojela s obzirom na to da bojkotuje i siku a i kasikicu...

(odgovor članu Full Moon)
Neposredna veza do poruke: 10973
3.7.2013 8:29:41   
Full Moon
Ma kupila onaj baby love proso kao ove Lino pahuljice, znas, i da mijesala sam sa vocem, nije odusevljen, ma lagano, 2 mjeseca smo se zagrijavali, sad kad navalimouser posted image

(odgovor članu Taii)
Neposredna veza do poruke: 10974
3.7.2013 8:35:49   
mo girl
coma kakvu to mrezicu i glodalicu spominjes mozes li mi objasniti zanima me da i ja probam.meni je pedijatrica rekla da sa slanim pocnem tek sa 6 mjeseci sad imamo 5 a vidim da vi vec dajete pa neznam da i ja mozda probam mu dati nesto?pa nekako su mi sve tabele malo razlicite pa evo neznam po kojom da se orjentisem evo pise breskve sa 7 mjeseci a mi ih poceli sa 4 sad me bas zbunuje

(odgovor članu Full Moon)
Neposredna veza do poruke: 10975
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  437 438 [439] 440 441   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  437 438 [439] 440 441   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

VAKCINE :-(

jeste li se ikada usudile i pitale sestru,kad odvedete djete/bebu na vakcinu dal je toj vakcini istekao rok... I dali je vazeca???Mislim na prije ovoga nego,se desilo sa ovom malom bebom :-( slucaj ...... I sta vam je ona na to odgovorila???

nisam nikada pitala (91%)

pitala sam (9%)

Broj svih glasova: 107

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *