|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.7.2013 10:58:02
|
|
|
|
Taii
|
Mi imamo 6 mjeseci i 11 dana, a sa dohranom smo poceli sa 5 mjeseci i nekih 15 -tak dana... Mozda je rano , mozda ne, ali podoji su nam sa razmakom od po 3 sata spali na 2 i nocu je budjenje postalo ucestalije... Poceli smo sa jabukom , kruskicom i to je sve dobro prihvatila.. Voce nam je omiljeno, mada nam ni povrce nije mrsko... Tamanimo i zitarice, obavezno uz vocni obrok, a proso i puru mjesamo i sa povrcem... Kupovne kasice NIKAKO, ali bas NIKAKO NE VOLIMO, tako i sokice, jednom sam joj dala, frutekov od jabuke , i povratila ga je, dok bez problema pije kompot od jabuke, sljiva i ostalog voca, naravno bez dodatka secera... Baby rice i ostala lino i hipp cuda uopste ne jedemo, radije sami kuhamo rizu pa mijesamo sa vocem i povrcem... E sad me zanima kada joj mogu dati npr smokve, prije par dana sam vidjela da su stigle i jako su fine i mekane a teta prodavacica kaze da su jako slatke.. Kada bebi dati grozdje, ako ne svjeze onda bar sokic ili kompot? Ananas, mango, avokado? Ako ih je moguce sad naci... Trazila sam u robotu ali ih nema... Mozda im nije sad vrijeme - uputite me.. Citala sam da pravite i stambolku, kako? Ne brinem se za spricanje jer sveki nam sve domace donosi iz baste tako da znam da je sigurno.. Sta je sa mladim domacim krastavicama, paradaiz, paprikice, ribizle?? Borovnice, brusnice? Sve to imamo domace na raspolaganju... Citala sam negdje, u nekom broju casopisa moja beba, kako borovnica ne spada u to bobocasto - jagodicasto voce i da se moze davati bebi sa 7 mjeseci kao i brusnica... Nemojte me sad odmah napadati, napisala sam vam sta sam procitala ali ipak trebam savjet... Kada ste pocele sa zacinima, tipa persina, bosiljak? Jeste li dodavale cimet, psenicne klice ili lan i kad? Sve sam to citala da se moze dati od 7 mjeseca, ali mnoge tabele se ne poklapaju jedna sa drugom, pa ce biti, " kud svi turci tu i mali mujo".. Hvala vam unaprijed na odgovorima...
|